X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze spaniem są problemy w dzień. Wszystko ją zrywa. Byłysmy u osteopaty i twierdzi że w związku z ciężkim porodem jest nadpobudliwa. Zalecił tarcie gąbką na sucho od głowy po stopy żeby układ nerwowy miał ujście. Jeszcze nie próbowałam ale stosuje masaz shantala, najczęsciej najmocniejsze uciski i widzę że się szybciej wycisza plus czapkę na oczy do spania w dzień. Właśnie mi zasypiała i non stop sie zrywała. Założyłam czapke na oczy i od razu zasnęła :-) w ogóle moje dziecko lubi bardzo mocny ucisk. Aż jestem w szoku że nie piszczy jak jej uciskam ciałko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:46

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli o tym sleepe myślałam jeszcze w ciąży, ale jakoś później pominęłam.
    U nas zasypianie wieczorem nie jest złe: kąpiel, karmienie, czytanie, kołysanki - zasypia na różnych etapach - czasami już na karmieniu a czasem po tej rutynie odkładam, pokręci się jeszcze chwilę i zasypia. A czasem po odłożeniu dopiero się wybudza, ale już na ręce nie biorę. Polecam bardzo kołysanki z aplikacji pomelody - jestem zakochana w aranżacjach.
    A wcześniej wyciszał się przy tej muzyczce - super chill https://m.youtube.com/watch?v=K56niJKkrWc&feature=youtu.be

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie z nowości to wykryli mi tężyczke, stąd mam zdrętwienia na całym ciele
    od 3go trymestru. Wtedy chodziłam na oddech w porodzie a hiperwentylacja podobno akywuję tą przypadłość. Co więcej w trakcie porodu miałam prawdopodobnie atak tężyczki stąd mega silne skurcze i ogromny ból. Szkoda że w trakcie ciąży lekarze zwalali wszystko na ciąże bo ogólnie tężyczka nie jest neutralna dla płodu :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:53

• Altair Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    U nas ze spaniem są problemy w dzień. Wszystko ją zrywa. Byłysmy u osteopaty i twierdzi że w związku z ciężkim porodem jest nadpobudliwa. Zalecił tarcie gąbką na sucho od głowy po stopy żeby układ nerwowy miał ujście. Jeszcze nie próbowałam ale stosuje masaz shantala, najczęsciej najmocniejsze uciski i widzę że się szybciej wycisza plus czapkę na oczy do spania w dzień. Właśnie mi zasypiała i non stop sie zrywała. Założyłam czapke na oczy i od razu zasnęła :-) w ogóle moje dziecko lubi bardzo mocny ucisk. Aż jestem w szoku że nie piszczy jak jej uciskam ciałko.

Gdzie się nauczyłaś masażu shantala? Znalazłaś gdzieś instrukcję w internecie, czy ktoś Ci pokazał?

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    My mamy taki regulowany spiworek ze sleepee który rośnie z dzieckiem i sobie chwalimy 🙂
    On ma tez regulacje pod szyja/paszkami także można tam luźniej zrobic
    My też go mamy. Jedyna wada to głośny zamek. My używaliśmy go od noworodka, później przerzuciliśmy sie na rożek. Bo jednak zamek wybudzal i mały w nim tonął. Teraz jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 16:32

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Nam pediatra prywatnie, ordynator oddziału dziecięcego u nas w mieście i alergolog kazali nie dawać więcej rota. Zaswiadczenie mamy od alergologa bo tam byliśmy na wizycie a w przychodni chyba asekuracyjnie chcą od lekarza takie coś.
    No my mieliśmy diagnostyke w szpitalu dziecięcym w Lublinie. Rozne usg, panele alergiczne i tam wyszla nam sladowa reakcja tylko na soje 0,15 i gluten 0,20
    Ale to nawet nie jest grupa alergiczna "0". No ale dla pewności i to odstawiłam. Oprócz tego tez nie jem BMK, Białka jak i migdałów. Ale na piersi te kupy mogą być różne, śluzowate tez i to jest normalne

Oooo a skąd jesteście ? 😁

age.png

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia 😘🍀

Natomiast dziewczyny u mnie «tragiedia»…. Maly sturlal sie z sofy, mam zajebiste wyrzuty sumienia… bylam przeciwniczka kladzenia go na Sofie, a teraz sama to zrobilam… wstalam na 5 sek odstawic talerz i wtedy sie to stalo. Jeszcze rozmawialam przez telefon - na sluchawkach, ale zadreczam sie ze to wplynelo na moja ocene sytuacji. Nagle gruchnelo i maly zaczal ryczec. Strasznie sie przerazilam. Ze 2 min bardzo plakal ale potem sie uspokoil i juz normalnie, ale martwie sie… mam ochote sie ukrzyzowac za to 😭
    Dzwonilismy do taty meza ktory jest lekarzem i powiedzial ze raczej nic sie nie powinno stac, kazal poobserwowac godzine i potem pomacac w roznych miejscach zeby zobaczyc czy go cos boli 🫣

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dzisiaj mam taki beznadziejny dzień. Nic mi się nie chce a w domu bałagan po przyjeździe bo w środę odpoczywaliśmy a wczoraj to szczepienie i już do końca dnia byłam z Krysią w sypialni. Czuję się taka podporządkowana dziecku... musimy znowu złapać rytm dnia.

A i nakupilam Małej książeczek w Polsce 😁 nie rozumiem fenomenu tej koci kici i pupcia czy jak to tam się nazywa🤷🏻‍♀️ jak mój brat był mały to czytałam mu takie książeczki że jedna książeczka to jeden wierszyk. Teściowie na zmianę jej czytali, tak świetnie i oni i dziecko przy tym się bawili! Kupiłam też jakąś sensoryczną i interaktywną i bajki na dobranoc. I jakąś na świta Wielkanocy z królikami w pepco chyba. Ogólnie z każdych samodzielnych zakupów przynosiłam do domu książkę😂

Tez mam dziś tragiczny dzień, pogodę mamy dziś fatalną, młoda jak poszła mi na drzemkę to spała 3h jak nigdy, a ja te 3h przeleżałam praktycznie i wyrzucam sobie ze tyyyyle mogłam zrobić, ale nie mam dziś sił nawet palcem kiwnąć 🙈

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szum leci w tle w ciągu dnia żeby tak nie słyszała starszej córki która jest bardzo głośna 🥴🥴
    Dzisiaj Ala i słaba noc i dzień.. od 8 nie spała dopiero teraz pół godziny na spacerze. Zaczęło padać było trzeba wracać do domu ehh. Już nie mogę doczekać się wiosny ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, a w jakich śpiworkach śpią Wasze dzieciaczki? U mnie na początku był rożek, ale krótko, bo jakoś pod szyją i na klatce piersiowej wiecznie był niedoopatulony. Później śpiworek, też krótko, bo przez ten "brak szyi" u niego miałam wrażenie, że nie jest mu wygodnie więc już od długiego czasu przykrywam kocykiem z merino, bardzo się sprawdzało, ale teraz coraz częściej te nogi podciąga do sufitu i podwija koc pod nogi no i sam kocyk często łapie więc boję się, że w końcu narzuci na głowę (co prawda pod wełną nie powinien się udusić, ale wolę nie sprawdzać tego).

My mamy śpiworki z motherhood, które są regulowane i rosną razem z dzieckiem, jestem z nich bardzo zadowolona 😊 Mamy tez jeden śpiworek z lupilu od znajomej, tez bardzo fajny, ale lada moment Wika z niego wyrośnie

kid_aa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair my masujemy wg tego: https://medycynaholistyczna.com.pl/2018/06/15/masaz-shantala-krok-po-kroku/
    To taka skrócona wersja, w zamyśle chcieliśmy ją rozszerzać, ale na razie na dlużej Maluch tak średnio pozwoli - a masujemy dziennie po kąpieli

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:

Natomiast dziewczyny u mnie «tragiedia»…. Maly sturlal sie z sofy, mam zajebiste wyrzuty sumienia… bylam przeciwniczka kladzenia go na Sofie, a teraz sama to zrobilam… wstalam na 5 sek odstawic talerz i wtedy sie to stalo. Jeszcze rozmawialam przez telefon - na sluchawkach, ale zadreczam sie ze to wplynelo na moja ocene sytuacji. Nagle gruchnelo i maly zaczal ryczec. Strasznie sie przerazilam. Ze 2 min bardzo plakal ale potem sie uspokoil i juz normalnie, ale martwie sie… mam ochote sie ukrzyzowac za to 😭
    Dzwonilismy do taty meza ktory jest lekarzem i powiedzial ze raczej nic sie nie powinno stac, kazal poobserwowac godzine i potem pomacac w roznych miejscach zeby zobaczyc czy go cos boli 🫣

O kurczę Scandi współczuje sytuacji, postaraj się jednak sobie nie wyrzucać ! Nie jesteśmy w stanie w każdej sekundzie mieć oczu na dziecko, a taka sytuacja to jest moment… ja bym się nawet nie spodziewała, że taki maluch się już tak szybko może sturlac… :(

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:

Mi kiedyś Majka też spadła z sofy 🫣. Na szczęście nic jej się nie stało a Alicji nie kładę na sofę bo pewnie tak by ją zrzuciła 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Gdzie się nauczyłaś masażu shantala? Znalazłaś gdzieś instrukcję w internecie, czy ktoś Ci pokazał?
    U mnie w korpo był kurs w ramach wspierania macierzyństwa, ale tak na prawdę nie wiele pamiętam i znalazłam jakis filmik na yt. Jedyne co zmieniam to rodzaje ucisku. Bo można gładzić kończyny (wersja z yt) a można też brać w dłoń i uciskać albo wykręcać jak ścierkę. Jeden masaż - jeden rodzaj masowania. Najważniejsze jest dawanie bodźców całemu ciału. Ten filmik jest spoko: https://youtu.be/gzThAmjyURQ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 14:17

kid_aa, Altair lubią tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Oooo a skąd jesteście ? 😁
    Okolice Radzynia Podlaskiego 😊

meggie94 lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Okolice Radzynia Podlaskiego 😊

A faktycznie! Pamiętałam ze któraś oprócz mnie z lubelskiego, ale nie pamiętałam która 😁

Kalli95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    O kurczę Scandi współczuje sytuacji, postaraj się jednak sobie nie wyrzucać ! Nie jesteśmy w stanie w każdej sekundzie mieć oczu na dziecko, a taka sytuacja to jest moment… ja bym się nawet nie spodziewała, że taki maluch się już tak szybko może sturlac… :(

No wlasnie… dlatego pisze ku przestrodze, lepiej sie uczyc na cudzych bledach 😥

Angelaaaa mam nadzieje ze i u nas na strachu sie skonczy, na to wyglada 😘

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi podobno matki dzielą się na takie którym dziecko spadło z łóżka i takie które się do tego nie przyznają - słowa mojego pediatry. I tak, trójka moich starszych zaliczyła upadki z łóżka 🙈 jeśli nie wymiotuje, nie przelewa się przez ręce, nie wywala oczu to nic złego nie powinno się dziać. Współczuje stresu 😢

PS. Bliźniaczki póki co jeszcze nie zaliczyły twardego lądowania ale skubane cały czas turlaja się jak szalone. Zostawisz na pleckach a po sekundzie już na brzuszku 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 15:51

kamilamhm lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego 2023, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Scandi podobno matki dzielą się na takie którym dziecko spadło z łóżka i takie które się do tego nie przyznają - słowa mojego pediatry. I tak, trójka moich starszych zaliczyła upadki z łóżka 🙈 jeśli nie wymiotuje, nie przelewa się przez ręce, nie wywala oczu to nic złego nie powinno się dziać. Współczuje stresu 😢

Dokładnie 😀 ja jakiś czas temu niosac moją malutką na rękach, zahaczyłam jej głową o futrynę... Też był ryk i straaaszne wyrzutu sumienia 😐

• Joanne Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilamhm wrote:
    Dokładnie 😀 ja jakiś czas temu niosac moją malutką na rękach, zahaczyłam jej głową o futrynę... Też był ryk i straaaszne wyrzutu sumienia 😐

Jej, zawsze się tego boję🙈 raz mi się przyśniło że młoda spadła mi z łóżka i to wystarczyło żeby bardzo uważać, za to mój potrafi ją kłaść praktycznie na samym brzegu. W połowie kwietnia wracam na weekendy do pracy i boję się zostawiać ich samych w domu😬

age.png
‹‹ 645 646 647 648 649 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ