LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas ze spaniem są problemy w dzień. Wszystko ją zrywa. Byłysmy u osteopaty i twierdzi że w związku z ciężkim porodem jest nadpobudliwa. Zalecił tarcie gąbką na sucho od głowy po stopy żeby układ nerwowy miał ujście. Jeszcze nie próbowałam ale stosuje masaz shantala, najczęsciej najmocniejsze uciski i widzę że się szybciej wycisza plus czapkę na oczy do spania w dzień. Właśnie mi zasypiała i non stop sie zrywała. Założyłam czapke na oczy i od razu zasnęła
w ogóle moje dziecko lubi bardzo mocny ucisk. Aż jestem w szoku że nie piszczy jak jej uciskam ciałko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:46
-
Kalli o tym sleepe myślałam jeszcze w ciąży, ale jakoś później pominęłam.
U nas zasypianie wieczorem nie jest złe: kąpiel, karmienie, czytanie, kołysanki - zasypia na różnych etapach - czasami już na karmieniu a czasem po tej rutynie odkładam, pokręci się jeszcze chwilę i zasypia. A czasem po odłożeniu dopiero się wybudza, ale już na ręce nie biorę. Polecam bardzo kołysanki z aplikacji pomelody - jestem zakochana w aranżacjach.
A wcześniej wyciszał się przy tej muzyczce - super chill https://m.youtube.com/watch?v=K56niJKkrWc&feature=youtu.beAltair lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
A u mnie z nowości to wykryli mi tężyczke, stąd mam zdrętwienia na całym ciele
od 3go trymestru. Wtedy chodziłam na oddech w porodzie a hiperwentylacja podobno akywuję tą przypadłość. Co więcej w trakcie porodu miałam prawdopodobnie atak tężyczki stąd mega silne skurcze i ogromny ból. Szkoda że w trakcie ciąży lekarze zwalali wszystko na ciąże bo ogólnie tężyczka nie jest neutralna dla płoduWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:53
-
Smerfetk_a wrote:U nas ze spaniem są problemy w dzień. Wszystko ją zrywa. Byłysmy u osteopaty i twierdzi że w związku z ciężkim porodem jest nadpobudliwa. Zalecił tarcie gąbką na sucho od głowy po stopy żeby układ nerwowy miał ujście. Jeszcze nie próbowałam ale stosuje masaz shantala, najczęsciej najmocniejsze uciski i widzę że się szybciej wycisza plus czapkę na oczy do spania w dzień. Właśnie mi zasypiała i non stop sie zrywała. Założyłam czapke na oczy i od razu zasnęła
w ogóle moje dziecko lubi bardzo mocny ucisk. Aż jestem w szoku że nie piszczy jak jej uciskam ciałko.
Gdzie się nauczyłaś masażu shantala? Znalazłaś gdzieś instrukcję w internecie, czy ktoś Ci pokazał?
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Kalli95 wrote:My mamy taki regulowany spiworek ze sleepee który rośnie z dzieckiem i sobie chwalimy 🙂
On ma tez regulacje pod szyja/paszkami także można tam luźniej zrobicWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 16:32
-
Kalli95 wrote:Nam pediatra prywatnie, ordynator oddziału dziecięcego u nas w mieście i alergolog kazali nie dawać więcej rota. Zaswiadczenie mamy od alergologa bo tam byliśmy na wizycie a w przychodni chyba asekuracyjnie chcą od lekarza takie coś.
No my mieliśmy diagnostyke w szpitalu dziecięcym w Lublinie. Rozne usg, panele alergiczne i tam wyszla nam sladowa reakcja tylko na soje 0,15 i gluten 0,20
Ale to nawet nie jest grupa alergiczna "0". No ale dla pewności i to odstawiłam. Oprócz tego tez nie jem BMK, Białka jak i migdałów. Ale na piersi te kupy mogą być różne, śluzowate tez i to jest normalne
Oooo a skąd jesteście ? 😁 -
Chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia 😘🍀
Natomiast dziewczyny u mnie «tragiedia»…. Maly sturlal sie z sofy, mam zajebiste wyrzuty sumienia… bylam przeciwniczka kladzenia go na Sofie, a teraz sama to zrobilam… wstalam na 5 sek odstawic talerz i wtedy sie to stalo. Jeszcze rozmawialam przez telefon - na sluchawkach, ale zadreczam sie ze to wplynelo na moja ocene sytuacji. Nagle gruchnelo i maly zaczal ryczec. Strasznie sie przerazilam. Ze 2 min bardzo plakal ale potem sie uspokoil i juz normalnie, ale martwie sie… mam ochote sie ukrzyzowac za to 😭
Dzwonilismy do taty meza ktory jest lekarzem i powiedzial ze raczej nic sie nie powinno stac, kazal poobserwowac godzine i potem pomacac w roznych miejscach zeby zobaczyc czy go cos boli 🫣 -
Joanne wrote:Dzisiaj mam taki beznadziejny dzień. Nic mi się nie chce a w domu bałagan po przyjeździe bo w środę odpoczywaliśmy a wczoraj to szczepienie i już do końca dnia byłam z Krysią w sypialni. Czuję się taka podporządkowana dziecku... musimy znowu złapać rytm dnia.
A i nakupilam Małej książeczek w Polsce 😁 nie rozumiem fenomenu tej koci kici i pupcia czy jak to tam się nazywa🤷🏻♀️ jak mój brat był mały to czytałam mu takie książeczki że jedna książeczka to jeden wierszyk. Teściowie na zmianę jej czytali, tak świetnie i oni i dziecko przy tym się bawili! Kupiłam też jakąś sensoryczną i interaktywną i bajki na dobranoc. I jakąś na świta Wielkanocy z królikami w pepco chyba. Ogólnie z każdych samodzielnych zakupów przynosiłam do domu książkę😂
Tez mam dziś tragiczny dzień, pogodę mamy dziś fatalną, młoda jak poszła mi na drzemkę to spała 3h jak nigdy, a ja te 3h przeleżałam praktycznie i wyrzucam sobie ze tyyyyle mogłam zrobić, ale nie mam dziś sił nawet palcem kiwnąć 🙈 -
U mnie szum leci w tle w ciągu dnia żeby tak nie słyszała starszej córki która jest bardzo głośna 🥴🥴
Dzisiaj Ala i słaba noc i dzień.. od 8 nie spała dopiero teraz pół godziny na spacerze. Zaczęło padać było trzeba wracać do domu ehh. Już nie mogę doczekać się wiosny ☺️Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
kid_aa wrote:Dziewczyny, a w jakich śpiworkach śpią Wasze dzieciaczki? U mnie na początku był rożek, ale krótko, bo jakoś pod szyją i na klatce piersiowej wiecznie był niedoopatulony. Później śpiworek, też krótko, bo przez ten "brak szyi" u niego miałam wrażenie, że nie jest mu wygodnie więc już od długiego czasu przykrywam kocykiem z merino, bardzo się sprawdzało, ale teraz coraz częściej te nogi podciąga do sufitu i podwija koc pod nogi no i sam kocyk często łapie więc boję się, że w końcu narzuci na głowę (co prawda pod wełną nie powinien się udusić, ale wolę nie sprawdzać tego).
My mamy śpiworki z motherhood, które są regulowane i rosną razem z dzieckiem, jestem z nich bardzo zadowolona 😊 Mamy tez jeden śpiworek z lupilu od znajomej, tez bardzo fajny, ale lada moment Wika z niego wyrośniekid_aa lubi tę wiadomość
-
Altair my masujemy wg tego: https://medycynaholistyczna.com.pl/2018/06/15/masaz-shantala-krok-po-kroku/
To taka skrócona wersja, w zamyśle chcieliśmy ją rozszerzać, ale na razie na dlużej Maluch tak średnio pozwoli - a masujemy dziennie po kąpieliAltair lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Scandi-B wrote:Chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia 😘🍀
Natomiast dziewczyny u mnie «tragiedia»…. Maly sturlal sie z sofy, mam zajebiste wyrzuty sumienia… bylam przeciwniczka kladzenia go na Sofie, a teraz sama to zrobilam… wstalam na 5 sek odstawic talerz i wtedy sie to stalo. Jeszcze rozmawialam przez telefon - na sluchawkach, ale zadreczam sie ze to wplynelo na moja ocene sytuacji. Nagle gruchnelo i maly zaczal ryczec. Strasznie sie przerazilam. Ze 2 min bardzo plakal ale potem sie uspokoil i juz normalnie, ale martwie sie… mam ochote sie ukrzyzowac za to 😭
Dzwonilismy do taty meza ktory jest lekarzem i powiedzial ze raczej nic sie nie powinno stac, kazal poobserwowac godzine i potem pomacac w roznych miejscach zeby zobaczyc czy go cos boli 🫣
O kurczę Scandi współczuje sytuacji, postaraj się jednak sobie nie wyrzucać ! Nie jesteśmy w stanie w każdej sekundzie mieć oczu na dziecko, a taka sytuacja to jest moment… ja bym się nawet nie spodziewała, że taki maluch się już tak szybko może sturlac… -
Scandi-B wrote:Chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia 😘🍀
Dzwonilismy do taty meza ktory jest lekarzem i powiedzial ze raczej nic sie nie powinno stac, kazal poobserwowac godzine i potem pomacac w roznych miejscach zeby zobaczyc czy go cos boli 🫣
Mi kiedyś Majka też spadła z sofy 🫣. Na szczęście nic jej się nie stało a Alicji nie kładę na sofę bo pewnie tak by ją zrzuciła 🙈Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Altair wrote:Gdzie się nauczyłaś masażu shantala? Znalazłaś gdzieś instrukcję w internecie, czy ktoś Ci pokazał?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 14:17
kid_aa, Altair lubią tę wiadomość
-
meggie94 wrote:O kurczę Scandi współczuje sytuacji, postaraj się jednak sobie nie wyrzucać ! Nie jesteśmy w stanie w każdej sekundzie mieć oczu na dziecko, a taka sytuacja to jest moment… ja bym się nawet nie spodziewała, że taki maluch się już tak szybko może sturlac…
No wlasnie… dlatego pisze ku przestrodze, lepiej sie uczyc na cudzych bledach 😥
Angelaaaa mam nadzieje ze i u nas na strachu sie skonczy, na to wyglada 😘 -
Scandi podobno matki dzielą się na takie którym dziecko spadło z łóżka i takie które się do tego nie przyznają - słowa mojego pediatry. I tak, trójka moich starszych zaliczyła upadki z łóżka 🙈 jeśli nie wymiotuje, nie przelewa się przez ręce, nie wywala oczu to nic złego nie powinno się dziać. Współczuje stresu 😢
PS. Bliźniaczki póki co jeszcze nie zaliczyły twardego lądowania ale skubane cały czas turlaja się jak szalone. Zostawisz na pleckach a po sekundzie już na brzuszku 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 15:51
kamilamhm lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
MamaTrójki wrote:Scandi podobno matki dzielą się na takie którym dziecko spadło z łóżka i takie które się do tego nie przyznają - słowa mojego pediatry. I tak, trójka moich starszych zaliczyła upadki z łóżka 🙈 jeśli nie wymiotuje, nie przelewa się przez ręce, nie wywala oczu to nic złego nie powinno się dziać. Współczuje stresu 😢
Dokładnie 😀 ja jakiś czas temu niosac moją malutką na rękach, zahaczyłam jej głową o futrynę... Też był ryk i straaaszne wyrzutu sumienia 😐
-
kamilamhm wrote:Dokładnie 😀 ja jakiś czas temu niosac moją malutką na rękach, zahaczyłam jej głową o futrynę... Też był ryk i straaaszne wyrzutu sumienia 😐
Jej, zawsze się tego boję🙈 raz mi się przyśniło że młoda spadła mi z łóżka i to wystarczyło żeby bardzo uważać, za to mój potrafi ją kłaść praktycznie na samym brzegu. W połowie kwietnia wracam na weekendy do pracy i boję się zostawiać ich samych w domu😬