LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanne też mam takie wrażenie, że jak jestem sama z dziećmi to zrobię najwięcej, owszem padam na ryj wieczorem ale jakoś tak organizacyjnie wszystko idzie po kolei:D. Jak mąż ma wolne to tak się plątamy bez sensu i bałagan większy od razu🤣. Nie musisz się przejmować aż tak bardzo sztywną rutyna. Ważne żeby dzień był w miarę przewidywalny i miał jakieś stałe elementy- spacer o podobnej porze, kąpiel. Drzemki jak dziecko już zaczyna powoli ziewac czy ptzecierac oczka. Przynajmniej ja tak do tego podchodzę. U nas tych drzemek jest też ok.4. Ale starszy syn ciągle wybudza Olka, biedny i tak nieźle to znosi.
Dzisiaj znowu kupka z krwią. Idziemy na 17 do lekarza.
Angelaaa może to faktycznie alergia. A alergolog podpowiedział Ci jak prowokować? Wg drabiny mlecznej? Z tego co kojarzę i sama będę tak robić to będę 6 tyg bez bmk I potem zacznę od mleka w proszku np. W herbatnikach. Potem może byc zapieczone mleko jak nic się nie dzieje, np
w drożdżówce potem zasmażone mleko np. W naleśnikach:D tak w skrócie bo to jest dokładnie opisane jak po kolei powoli sprawdzać na co dziecko reaguje. Może tak być, że po mleku poddanym obróbce termicznej nic nie będzie a po kawie z mlekiem albo serze białym będą dolegliwości.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
kid_aa wrote:Tony, no tak, bez drzemek pewnie łatwiej tyle przespać.
Dziewczyny, a wy macie jakoś usystematyzowane drzemki? Mój śpi 3-4 razy od pół godziny nawet do dwóch. I najdłuższa ta drzemka jest ta ostatnia od 15/16. Na szczęście nie wpływa to później na spanie nocne, ale wolałabym jakoś przenieść najdłuższą na 12/13 - tylko jak? Na razie zasypia kiedy chce, jak widzę, że ma dość, to wystarczy pogłaskać czasem utulić na rękach.piwrwsza 9/10 (pobudka 6/7), 12/13 i 16/17. Najczęściej w schemacie pobudka- jedzenie - zabawa - sen. Jak nie uda jej się zasnąć to zasypia po kolejnym karmieniu.
kid_aa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny oby te chorobska przeszly, co i rusz slysze ze ktos choruje… nas na szczescie nic nie bierze, za to mam inny problem. Maly byl strasznie wymagajacy ostatnimi dniami i doslownie darl sie bez powodu o roznych porach dnia. Czasem musialam z nim siedziec w samochodzie i czekac az sie uspokoi. Mialam momenty zalamania z tego powodu 😢😢 Myslam ze to brzuszek, ale teraz jestem prawie pewna ze to zeby. Caly czas wcina swoje rece, jak wczesniej, ale tym razem towarzyszy temu morze sliny, a skora na rekach jest podrazniona. Zauwazylam ze uspokaja sie jak mu wkladam palca do buzi i go gryzie. Kupilam mu wczoraj zyrafe Sophie i normalnie jak lezy na brzuszku i ja gryzie to wyglada jak drapieznik pastwiacy sie nad swoja ofiara 🫣 wyciagnelam z dna szuflady zel na dziasla z MultiMam, i wydaje mi sie ze pomogl mu sie uspokoic i zasnac 🥵 bo tak to musze go non stop nosic i normalnie wpadam w depresje bo nie mam sily, juz wazy 7,5 kg 🤯
-
Asia mój też nigdy nie płacze, tylko wierci się i tak postękuje. Swoją drogą śpi w dostawce, mieliśmy w planach wiosną, może w maju przenieść go do normalnego szczebelkowego i przeprowadzić sypialnię do drugiego pokoju, a jego zostawić, ale no właśnie ale ... Nie sądziłam, że to będzie rak trudne dla mnie 🫣, mam go na wyciągnięcie ręki, sprawdzam, dokrywam, często się miziamy i w ogóle 🤣🤣🤣 No muszę dojrzeć do tego.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Joanne nie cierpię takich ludzi 😡😡😡 mam nadzieje, że zapytałaś takim samym tonem dlaczego Martyna 🙄
U nas nie ma takiej rutyny, że wiem o której na pewno zje, o której zaśnie itp itd, po pierwsze młoda różnie wstaje, po drugie drzemki ma rożnej długości, po trzecie raz krzyczy za jedzeniem za 2,5 h, raz za 3 a raz za 4, wiec cały dzień się rozjeżdża. Był moment, że byłam na tym punkcie zafiksowana i zapisywalam dokładnie każdy dzień i dążyłam do tego żeby było mniej więcej tak samo, ale Wika wie lepiej 😁 Już nie wariuje na tym punkcie, nie próbuje go układać na sile, dzień dostosowuje się pod Wikunię 😊Kalli95, Joanne lubią tę wiadomość
-
Asia11 wrote:Tony, a jak Laura śpi osobno to skąd wiesz, że się obudziła? Ja chciałam testowo swojego kłaść u niego (na razie i tak tego nie zrobię, bo sen się popsuł i budzi się częściej), ale on jak się budzi na jedzenie to nie płacze tylko się kręci. I chyba nawet elektroniczna niania mnie nie obudzi.
Mam nianie elektroniczną (neno). Jej pokój jest blisko naszej sypialni, zostawiam otwarte drzwi na noc więc i tak ją słyszę. Mnie wybudza chyba każde jej stęknięcie...
Też nie mamy jakiejś konkretnej rutyny, ale mniej więcej widzę o której jest zmęczona. Te dwa tygodnie u mojej mamy sprawiły, że jest to raczej stała pora (ok 21) bo o tej babcia ją codziennie lulała.
Asia11 lubi tę wiadomość
-
Smerfetk_a wrote:Wymiatasz
super gratuluję!. U mnie chyba stabilizacja się zbliża bo widzę spadki.
Co to za Moringa i gdzie to kupujesz?
Dzięki) Moringę kupuję z herbapolu, ale cena nagle sztucznie podskoczyła o 5 zł i nie wiem czym to jest spowodowane -_- Ku chwale kupiłam 2 op, więc jest zapas.
Dziś zamroziłam swój 4 woreczek pokarmu. Jestem tak dumna, że mimo, że w życiu się brzydsza fizycznie nie czułam, to mam mega wysoką samoocenę, bo jestem w stanie mrozić pokarm. Strasznie mnie to cieszy i jednocześnie nadal przytulam siebie sprzed roku, którą wszelkie poruszanie tematu kp/kpi, ogółem laktacji doprowadzało do szału i czułam współczucie wobec kobiet, które robią za krowyNo to sama jestem teraz radosną krówką i dobrze mi z tym
Dziś mamy chyba 3 czy 4 dzień bez mm.
Nosiu, mam nadzieję, że obyło się bez szpitala?
Smerfi, jaki masz laktator? Ja się przymierzam do modyfikacji mojej medeli na hands free - siostra mi przywiezie zza granicy muszle od spectry
Dzisiaj Żbik skończył 15 tygodni!
Mama5, piękne te Twoje dziewczynkiMamaTrójki, Smerfetk_a, KaroInka, Tony, kamilamhm, Joanne lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Angelaaaa wrote:Jak rozpoznać refluks ?
Jest jeszcze refluks ukryty, wtedy dziecko połyka to co mu się cofie i tego tak nie widać. Przy refluksie zazwyczaj dzieci są niespokojne, rozdrażnione, nie akceptują pozycji leżącej na plecach, na brzuchu też nie chcą leżeć, jedynie w pionie im dobrze co nie jest dobra pozycją.
Najlepiej zrobić usg brzuszka I tam widać czy są fale zwrotne. Też lekarz sprawdza odźwiernik żołądka czy nie jest zwężony i jeszcze czesc lekarzy mierzy kąt Hisa i długość przełyku. Refluks może być anatomiczny albo alergiczny. Na ten anatomiczny no to zaradzi czas a na ten alergiczny dieta. Czasem lekarze podają leki jak dziecko bardzo cierpi, nie chce jeść i mało przybiera na wadze.
My po wizycie, lekarka stwierdziła, że te paskudne kupki to wina rotateq i powinno przejść do paru dni. Żałuję trochę, że jednak nie wzięłam rotarixu, przynajmniej byłyby to 2 dawki a tak jeszcze jedna i znowu pewnie będą rewolucje. Na szczęście Oluś jest zdrowy, nie zarazil się od nas (albo to moje przeciwciała w mleczku zadziałały). Dzisiaj jeszcze rano bolał go brzuszek ale już powoli wraca mój pogodny synus:D.
Za to starszy nie wiem czy nie ma jakiegoś ZUMu albo nie wiem co, czy to znowu jakiś skok/bunt/regres bo awanturuje się już 2h I drze się na cały blok😵. W nocy też jest tragedia. Muszę mu chybszbadać mocz i kupkę.
Olka umieściłam w kuchni i wlaczylam okap żeby mógł spać.
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
KaroInka wrote:Zazwyczaj widać, dziecko ulewa/chlusta przed, po, w trakcie karmienia a wszystko w domu pływa w mleku swiezym/przetrawionym:D.
Jest jeszcze refluks ukryty, wtedy dziecko połyka to co mu się cofie i tego tak nie widać. Przy refluksie zazwyczaj dzieci są niespokojne, rozdrażnione, nie akceptują pozycji leżącej na plecach, na brzuchu też nie chcą leżeć, jedynie w pionie im dobrze co nie jest dobra pozycją.
Najlepiej zrobić usg brzuszka I tam widać czy są fale zwrotne. Też lekarz sprawdza odźwiernik żołądka czy nie jest zwężony i jeszcze czesc lekarzy mierzy kąt Hisa i długość przełyku. Refluks może być anatomiczny albo alergiczny. Na ten anatomiczny no to zaradzi czas a na ten alergiczny dieta. Czasem lekarze podają leki jak dziecko bardzo cierpi, nie chce jeść i mało przybiera na wadze.
My po wizycie, lekarka stwierdziła, że te paskudne kupki to wina rotateq i powinno przejść do paru dni. Żałuję trochę, że jednak nie wzięłam rotarixu, przynajmniej byłyby to 2 dawki a tak jeszcze jedna i znowu pewnie będą rewolucje. Na szczęście Oluś jest zdrowy, nie zarazil się od nas (albo to moje przeciwciała w mleczku zadziałały). Dzisiaj jeszcze rano bolał go brzuszek ale już powoli wraca mój pogodny synus:D.
Za to starszy nie wiem czy nie ma jakiegoś ZUMu albo nie wiem co, czy to znowu jakiś skok/bunt/regres bo awanturuje się już 2h I drze się na cały blok😵. W nocy też jest tragedia. Muszę mu chybszbadać mocz i kupkę.
Olka umieściłam w kuchni i wlaczylam okap żeby mógł spać.
Czyli jakby miała refluks alergiczny np. na bmk to tylko dieta pomoże ? Od tygodnia jak jem wszystko to strasznie ulewa i głowę wygina do tyłu 🫣Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tak, przy alergicznym ulewaniu tylko dieta. Jeśli zauważyłaś zmianę to myślę, że alergolog weźmie to pod uwagę i jednak zaplanuje Ci dietę i prowokacje tak żeby szło po kolei. Oprócz mleka najczęściej jeszcze jaja kurze uczulają (I wtedy odpada też kurczak). Ale ja bym zaczela tylko od nabiału. U nas odkąd trzymam.diete to ciemieniucha i łzs bardzo się ograniczyły więc chyba jednak jest coś na rzeczy a miałam nadzieję, że nie:D. Że starszym też się tak bujałam ale teraz już je wszystko i jest ok.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Dziewczyny przepraszam ze tak się wtrącam ..
Mam pytanie - co przede wszystkim trzeba wykluczyć z diety przy Kp jeżeli jest podejrzenie alergii pokarmowej u dziecka ??
Czy może u któregoś z Waszych maluszków pojawiła się czerwona wysypka na buźce jako jedyny objaw ?? I ciemieniuszka ? Jest to wogole ze sobą powiązane ??11.2022 - Synek ❤️ -
Decemberry wrote:Dzięki
) Moringę kupuję z herbapolu, ale cena nagle sztucznie podskoczyła o 5 zł i nie wiem czym to jest spowodowane -_- Ku chwale kupiłam 2 op, więc jest zapas.
Dziś zamroziłam swój 4 woreczek pokarmu. Jestem tak dumna, że mimo, że w życiu się brzydsza fizycznie nie czułam, to mam mega wysoką samoocenę, bo jestem w stanie mrozić pokarm. Strasznie mnie to cieszy i jednocześnie nadal przytulam siebie sprzed roku, którą wszelkie poruszanie tematu kp/kpi, ogółem laktacji doprowadzało do szału i czułam współczucie wobec kobiet, które robią za krowyNo to sama jestem teraz radosną krówką i dobrze mi z tym
Dziś mamy chyba 3 czy 4 dzień bez mm.
Nosiu, mam nadzieję, że obyło się bez szpitala?
Smerfi, jaki masz laktator? Ja się przymierzam do modyfikacji mojej medeli na hands free - siostra mi przywiezie zza granicy muszle od spectry
Dzisiaj Żbik skończył 15 tygodni!
Mama5, piękne te Twoje dziewczynkito jest piękne!
Gratuluje pierwszych mrożonek i 15 tygodni, jest co świętować !!!
Laktatory mam już 3zaczęłam od Lansinoha, potem neno perfeto a jak się okazało że raczej zostanę KPI to zainwestowałam w spectre 9 i zestaw Hands free (kupilam w uk z dostawa do PL masakra ile to kosztowało). Na razie uzywałam kilka razy spectre z lejkami z lansinoha żeby miec bezprzewodowy. Muszle użyłam raz i nie wiem na razie. Słabo mi przylegają, więc średnio ciągną a nie mogę sobie pozwolić na spadki teraz. Sam laktator też jakoś mnie nie powalił i na razie wróciłam do Lansinoha. Jak osiagnę litr to pewnie będę kombinować ze spectrą. Kupując spectre zasugerowałam się grupą na FB.
A jak spisuje się medela? Masz bezprzewodową wersje?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 22:28
Decemberry lubi tę wiadomość
-
Smerfi, właśnie też te muszle spectry mi siostra przywiezie, bo na tej stronie dostawa 160 zł, prawie tyle co za muszle! Szok i miliony pytań be odpowiedzi O_o
Mam medelę swing maxi flex i dzisiaj właśnie ponownie napisałam do serwisu. Mam wrażenie, że silnik (przenośny, na baterie lub kabel) się krztusi i tak, jak w pierwszym dniu wszystko działało extra, tak teraz mam mega wrażenie, że słabo ssie. To, co ściągałam na początku lutego w 10 minut, teraz mam w 20 -_- Te membranki to też niezła farsa. Codziennie je wyparzałam, nie wiedząc, że to wyparzanie tak je niszczy - wiedza z grupy znowuż. Mam wrażenie, że dziwacznie napuchły i ciężej domknąć konektor O_o Ale w instrukcji jest napisane, że można wyparzać, więc wtf... Cyrk się zrobił kilka dni temu, kiedy to zaczęłam mieć wrażenie, że prawej piersi nie jest w stanie porządnie opróżnić. Jest cięższa, bardziej napełniona i nawet jak wczoraj byłam na usg piersi, to dosłownie przed samą wizytą odciągałam pokarm, a na badaniu było widać, że w kanalikach jest mleko. Nie zdążyłoby się tak szybko "odbudować", bo między ściągnięciem, a badaniem minęło 10 min. Także w sumie mogę powiedzieć, że nie polecam. Zobaczymy co powie serwis. Wczoraj wysłałam maila i nie odpisali, dzisiaj wysłałam znowu, na inny mail. Niby mają dawać sprzęt zastępczy na czas pobytu mojego w serwisie, ale jeśli to jest jakiś używany, to ja po akcji z neno angelo używanym nie będę w stanie tego dotknąć -_- Także pewnie czeka mnie tydzień na ręcznym pojedynczym laktatorze
Zanim kupiłam medelę, myślałam nad lansinohem, bo cena prawie identiko, ale przecież medela miała być mercedesem xD
Ogółem trochę mnie to neno angelo rozbestwiło - brak kabli był cudowny. A tu, z tymi drenami jest się przykutym do fotela, bo jeszcze się nie dorobiłam stanika do niego.
Myślałam jeszcze nad babyono shelly, ale są tak skrajne opinie, że chyba najpierw wytestuję te muszle do spectry. Ponoć dren z medeli pasuje jak ulał.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Jeszcze mi się przypomniało, ktoś pytał, chyba Kidaa, czy jeżdżę do Gliwic - nie, u siebie w grajdołku się badam z usg piersi itd. Okolice Bielska-Białej
kid_aa lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Jeszcze mi się przypomniało, ktoś pytał, chyba Kidaa, czy jeżdżę do Gliwic - nie, u siebie w grajdołku się badam z usg piersi itd. Okolice Bielska-Białej
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Decembery dzięki za troskę. Jesteśmy w domu. Walczę z katarem. Idzie ku lepszemu, ale ciężko zwalczyć katar. Musi sam minąć. Robię inhalacje, psikam do noska, odciągam i tak w koło tego sie kreci
Jeśli chodzi o KP to nie mówiłam nie, ale tez nie chciała być krowa mleczna a nią jestemi tez mi z tym w sumie dobrze :p
Karolnka ja jestem trochę zla, ze przyjęliśmy rotateq i nie zaproponiwali mi w przychodni Rotarixubyla mowa tylko o Rotateq. Zapłaciłam za 6w1 więc za Rotarix też bym mogła. Po Rotateq miałam 2 tygodnie jazdy z zielonymi, wodnistymi kupami. Na myśl o 3 dawce roty - słabi mnie
Tym bardziej, ze dopiero wychodzimy z kataru. Skończy sie katar to zaszczepia i zacznie sie kolejna jazda...no ale co zrobić :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 23:11
-
Dziewczyny jak wy profesjonalnie rozmawiacie o tych laktatorach
podziwiam. I zazdroszczę sprzętu! Ja mam jakiegoś starocia no name po siostrze i jak muszę to odciągnę czasami z biedą. Też nie opróżnia piersi. No, ale nie dziwię się bo to stare badziewie.
Fajnie, że wiecie ile mleka produkujecie. Mnie to zaczyna ciekawićno ale nigdy się nie dowiem raczej.
-
Nosiu, oby szybko się katar skończył.
Kidaa, robiłam biopsję w 2019 roku w Luxmedzie w Katowicach, gdy miałam pakiet. Ze szczerego serca NIE POLECAM, lekarz wykonujący zabieg sobie z pielęgniarką śmieszkował z tego, że się boję. Nie dali mi żadnego znieczulenia, bolało jak sam skurczysyn, a oni się jeszcze z tego śmiali. Ja prawie mdlałam z bólu. Ogółem z luxmedem mam same negatywne wspomnienia. Jak mi radiolożka wykryła te guzy, to tak mnie nastraszyła, że będę umierać, że w drodze powrotnej do domu wymiotowałam na autostradzie. Nie wiem kogo oni tam zatrudniają, ale... Nigdy więcej. Najśmieszniejsze, że po zerwaniu umowy ucięli mi dostęp do aplikacji, a co za tym idzie, do dostępu do swoich wyników badań. Jak coś chcę, to sobie mogę do placówki podjechać i zapłacić za odpis xD
Wczoraj na usg było widać 2 z 4 guzów. Tkanka mleczna zasłaniała. Ale gość mówi, że nie ma stresu. Pytałam, czy robić mammo, to powiedział, że sygnał urządzenia zatrzyma się na kanalikach mlecznych i uja mi da taki wynik. Powrócić do tematu po zakończeniu karmienia.
Robiłam to usg na nfz. Badał mnie lekarz w trakcie specjalizacji. Zastanawiam się, czy nie podjechać do mojego diagnosty, który mnie od 2020 bada, jest bardzo dobrym fachowcem (dla lasek ze Śląska - dr. Zdunek).
Węzłów już nie mam powiększonych, więc git.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2023, 23:32
kid_aa lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g