LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorocia wrote:Decemberry a jak robisz kaszkę z brokułem i papryka? Zastanawiałam się jak zrobić taka kaszkę wytrawną.
Po prostu zmiksowałam ugotowaną paprykę i brokuła z tą kaszką w malakserzepozostałe wersje tak samo
ale dzisiaj np. mąż dodał po prostu tego brokuła do kaszki i chyba widelcem rozmemłał. Nałożyliśmy to jako krem na bułeczkę, ale wszystko wylądowało na ziemi haha.
Mój miał raz mocny epizod mama, dada, baba, ale teraz mówi to co zawsze - po swojemu haha.Tony lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
U nas mały mówi baba i miał pare dni co wolał mamamama, ale teraz tylko mu się zdarza w chwilach rozpaczy 😀 w zeszłym tygodniu zaczął też pełzać i się rozpędza coraz bardziej. Na razie próbuje tylko wejść w czworaki.
Z jedzeniem to jest różnie. Najchętniej to żywiłby się tylko poziomkami.Tony lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Dziewczyny a jak u Was z gaworzeniem? W sensie mamamama, dadadada itp?
Wczoraj maly normalnie nieprzerwanie chcial sie wspinac na wszystko. Mrowki w pupie. Normalnie podziwiam go za determinacje, bo to taka syzyfowa praca. I tak do 23, nie wiem skad to dziecko bierze sily. Ostatnio tez sie troche opuscilismy z rozszerzaniem diety, duzo sie dzialo i juz nie ogarnialam. Troche sie ratowalam sloiczkami, ale widze ze niechetnie je bierze, jednak ze swiezo gotowanym jest lepiej.Tony, Joanne lubią tę wiadomość
-
Filip też miał fazę na bababa, teraz ciagle mamamama (najczęściej jąk marudzi mocno). Co do jedzenia to wcina wszystko. Ostatnio nie miałam weny na obiad dla niego, a nasz się nie nadawał, to na szybko na parę wrzuciłam plasterki buraka i cukini i wymieszałam z kuskusem. Trochę się krzywił, bo konsystencja kaszy mu nie pasowała, ale zjadł. Chleb uwielbia, smaruję mu masłem orzechowym, bieluchem, albo suchy. Często robię też w jajku usmażony na suchej patelni. Czytałam, że dawać najlepiej biały, bo ciemne są ciężkostrawne dla malucha. U nas mączne rzeczy królują. Makaron, nalesniki, placuszki jak Angela wspominała (mega szybkie fajne na sniadanie), chociaż mięsem też nie gardzi. Nic nie blenduje, rozdrabniam tylko widelcem albo daje do ręki co się nadaje (nalesniki, pałka z kurczaka, makaron).
Pełza po całym mieszkaniu i powoli udaje mu się czasami usiąść. W spacerówce jak go nie przypnę, przewraca się na brzuch i robi koci grzbiet 😁 Jest głośny, często krzyczy, piszczy i gada po swojemu. Najśmieszniej jak dostanie do rączek książkę i czyta po swojemu 🤣 I ma jakąś fazę na głośne rzeczy typu mikser, ekspres. Trzęsie się wtedy i chce dotknąć
Ostatnio jak robiłam nalesniki to dopiero wyciągałam mikser, a on już próbował się wyswobodzić z leżaczka 😆 Śmieszne te nasze bobusie 😍
I nadal jest szczerbolek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 23:18
Joanne lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Ja z dawaniem do ręki czekam aż fizjo da zielone światło na siadanie w krzesełku, narazie karmię ją na kolanach albo w bujaku więc zaraz wszystko byłoby uwalone. Chociaż raz ją moja mama posadziła i dała jej malinę to coś tam zjadła. A i chrupki kukurydziane też pociumkała. Łyżkę mi wyrywa, więc daje jej jedną do rączki a drugą łyżką ją karmie xD
Fizjo, która do nas przychodziła, też nie pozwalała sadzać w krzesełku do karmienia. Mówiła, że mam karmić w babybjornie. Poczytałam potem na różnych stronach fizjoterapeutów i w leżaczkach jest mega niebezpiecznie do karmienia i duże ryzyko zakrztuszenia, a w krzesełkach na te 10-15 min do karmienia można, byle dziecko się nie gibało na boki mocno. Jak trochę się buja, to wsadzić poduszkę lub ręcznik. Moja fizjo mówiła, że dopiero jak dziecko siada, a to nieprawda. Do dzisiaj bym go nie mogła wsadzać w takim wypadku. Chyba bardzo trzymała się tego, żeby dziecka nie sadzać póki samo tego nie robi.Tony lubi tę wiadomość
-
Jak mam rozpoznać co może uczulać 2letbie dziecko ? Jak je cały czas to samo 🫣 w poniedziałek znowu czeka mnie wizyta u lekarza.... Uwierzcie mi że raz w tygodniu jestem u lekarza jak nie z Alą to Majką 🤦♀️🤦♀️Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Nasz nie siedzi jeszcze sam, ale fizjo właśnie mówiła już dawno, że na karmienie na te 10-15 jak najbardziej można wkładać do krzesełka.
Trochę nadganiam z tym jedzeniem nowych smaków. Chleb był (ale żytni, może zamienię tak jak jak mówisz Asiu na jasny?), jajecznica i jogurt. Jutro może bób:-)
a no i wygląda na to, że mam dziś wychodne wieczorem. Kilka dni temu odkurzyłam laktator i butlę, żeby sprawdzić czy moje wyjście w ogóle jest możliwe, no i Młody zjada bez problemu. Tylko wydaje mi się, że coś mało tego mleka mam. Może za mało piję, a na dworze za gorąco.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Asia dajesz tak normalnie ugotowaną pałkę, a Filip sobie ciumka, tak?
Tony ja chyba za długo karmiłam na kolanach i teraz mój Chłop się nie garnie do trzymania w rękach więc nie polecam🤣Tony lubi tę wiadomość
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
Dziewczyny jak to jest z tym siadaniem? Moja jak skonczyła 6 miesięcy to siedząc u mnie na kolanach nachyliła się do przodu i zaczeła próbować sama siedzieć, bawić się w tej pozycji choć potrzebuje mojej ponmocy bo się chwieje. Jak jej daje butelke to sama się odpycha ode mnie żeby samej siedzieć. W pozycji półleżacej na kolanach też nie chce być bo sama siada prosto. Niestety sama jeszcze nie usiadła no i nie wiem co robić. W sensie czy jej pozwalać bawić się pozycji na siedzaco (co bardzo lubi) czy kłaść na brzuch zeby sama usiadła. Jak myślicie? Skończyliśmy już fizjo i mamy zielone światło na 10-15 min w krzesełku do karmienia.
-
Tony wrote:Dziewczyny a jak u Was z gaworzeniem? W sensie mamamama, dadadada itp?
-
Smerfetk_a wrote:Moja mało gaworzy. Raczej wydaje różne dźwięki. Ostatnio śpiewa z misiem grającym "aaaaaa", kiedyś miała faze na coś w stylu pierdzenia czasem coś jak mama przebąknie ale raczej przy marudzeniu. Sporo gada po swojemu ale nie są to sylaby.
No właśnie moja bardzo dużo gada, śpiewa, "pierdzi" ustami, ale żadnych sylab nie tworzy. Zastanawiam się czy to wina smoczka, ale daje jej właściwie tylko do spania, a przez sen zwykle go wypluwa. Słuch na pewno ma dobry, reaguje na swoje imię, lubi jak jej śpiewam i czytam, ale gaworzenia narazie brak.
Co do siedzenia - takie sadzanie na siłe jest niezdrowe dla kręgosłupa i nie przyspiesza samodzielnego siadu, natomiast jak się parę minut pobawi w tej pozycji to nic się nie stanie. Mi fizjo kazała robić ćwiczenia, że siedzi tak jakby trochę bokiem, podpiera się jedną ręką a drugą się bawi.
Macie racje z tym fotelikiem. Posadziłam ją dzisiaj do karmienia, siedziała ładnie i prosto, na te parę minut rzeczywiście krzywda jej się nie stanie.Smerfetk_a, kid_aa lubią tę wiadomość
-
Smerfetk_a wrote:Dziewczyny jak to jest z tym siadaniem? Moja jak skonczyła 6 miesięcy to siedząc u mnie na kolanach nachyliła się do przodu i zaczeła próbować sama siedzieć, bawić się w tej pozycji choć potrzebuje mojej ponmocy bo się chwieje. Jak jej daje butelke to sama się odpycha ode mnie żeby samej siedzieć. W pozycji półleżacej na kolanach też nie chce być bo sama siada prosto. Niestety sama jeszcze nie usiadła no i nie wiem co robić. W sensie czy jej pozwalać bawić się pozycji na siedzaco (co bardzo lubi) czy kłaść na brzuch zeby sama usiadła. Jak myślicie? Skończyliśmy już fizjo i mamy zielone światło na 10-15 min w krzesełku do karmienia.
Lepiej nie bo zaraz będzie wymuszać że tak się chce bawić dłuższy czas a ty będziesz musiała siedzieć i pilnować a nie k to chodzi. Więc lepiej żeby miala motywację do trenowania samodzielnie. My też ciwczymy siad bo fizjo kazała żeby dziecko załapało o co chodzi. To taki siad boczny że jedną ręką się musi podpierać. Zobacz filmiki jak to robić 🤗Smerfetk_a, Tony lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
kid_aa wrote:Asia dajesz tak normalnie ugotowaną pałkę, a Filip sobie ciumka, tak?
Tony ja chyba za długo karmiłam na kolanach i teraz mój Chłop się nie garnie do trzymania w rękach więc nie polecam🤣
https://images.app.goo.gl/U8ZcdJAX3EsQreAp9
A z tym chlebem to specjalistą nie jestem, ale już parę razy gdzieś czytałam.kid_aa lubi tę wiadomość
-
Angela a te placuszki na pierwszy raz kroić czy takie okrągłe do rączki?
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
kid_aa wrote:Angela a te placuszki na pierwszy raz kroić czy takie okrągłe do rączki?
Ja dawałam do rączki jak się trochę rozpadały to jej pomagałam. Bo one takie mięciutkie wychodzą, Ala bez zębów dała radę 😅 można też dodawać inne owoce np. maliny lub borówki wychodzą bardzo smaczne tylko wtedy trochę więcej dać mąki 😁 dużo można kombinować z tym przepisem 🤩
Też są fajne placki z cukinii Maja się zajadała Ali jeszcze nie robiłam 😅kid_aa lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
U nas ciemny chlebek nie powoduje zadnych problemow akurat
My sadzamy malego w krzeselku tak jak ktoras z was tu radzila wczesniej, mimo ze maly nie siedzi sam w wyproscie - siedzi sam tylko podpierajac sie rekami. Natomiast w krzeselku spoko, ciesze sie ze jednak nie czekalismy az bedzie 100% sam siedzial, bo o wiele latwiej go karmic.
Dzieki za przepis na placki, jutro sprobujemy 🫶 -
Robiłam placuszki z przepisu od Angeli i miałam bardzo dojrzałego banana więc słodziutkie były, a wczoraj robiłam jakieś inne z kaszą manną i niezbyt dojrzałym bananem i musieliśmy smarować dżemem żeby zjeść. Bo Krysia oczywiście nie je tylko się bawi. Ostatnio prawie nie je, jedynie kaszkę bobovita i nektarynkę. Resztą gardzi, aż specjalnie szykować mi się nie chce, ale chyba idą górne zębulce i skok rozwojowy bo non stop dupkę podnosi i robi deskę. Śpi dalej jak chce a w nocy często na cycu. Widać że męczy się to moje dziecię i też sama nie wie czego chce.
-
Dziewczyny, które mają w domu futrzaki - czy Wasze dzieci też zjadają tony kłaków?
odpalam odkurzacz kilka razy dziennie a i tak mam wrażenie, że Laura ciągle ma poprzylepiane do rączek, buzi i brzucha psie kłaki. Teraz jak zaczyna pełzać po całym domu to już w ogóle, nie wiem co z tym zrobić, bo psa wyczesujemy, odkurzamy a dalej wszędzie sierść. Boję się, że jej się slumulują w żołądku i się zatka ;d przejmujecie się tym czy nie?