LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej hej 😁 u mnie Diana wcina wszystko jak leci, zero wybrzydzania, potroiła już wagę urodzeniową i wazy 8kg 😁 ma 8 zębów 😁 teraz wychodziły jej 4 na raz!! A ona usmiech od ucha do ucha… mówię Wam zlote dziecko 🥰 Wanda z jedzeniem w te upały troszkę gorzej. Nie lubi np owoców w kawałkach, muszą być w papce😅 poza tym tez śmieszek niesamowity! Ma 6 zębów i na wylocie górna dwójka i wazy 9kg 😊
Ja zostaje z nimi w domu aż do września 2024. Chciałam je posłać tak jak kończy mi się macierzyński czyli w styczniu 2024 ale do żłobka musiałyby iść od tego września (bo tak by ich przyjęli) a to dla mnie za wcześnie i za dużo organizacji i zmian bo od pazdziernika mój dwu i półlatek idzie do przedszkola. Mamy teraz intensywny czas odpieluchiawania. Idzie całkiem niezle patrząc na to ze jeszcze miesiąc temu nocnik go parzył 😂
Wiecie co? Nienawidzę lata, upałów itp ale niesamowite jest to ze dzieci w ogóle nie chorują. Mam taki spokój ducha ze chce się żyć 😃
A poza tym wystawiliśmy mieszkanie na sprzedaż i trzymajcie kciuki żeby szybko poszło i można było zacząć się budować 😁
I jeszcze się pochwale najstarszym, dziś zdał za pierwszym razem egz na prawo jazdy 😌Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 08:42
kid_aa, Tony, Decemberry, Nosia, Asia11, Joanne, Olo323, Scandi-B, Sóweczka3 lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Ja do żłobka daje dopiero od marca 2024.
U nas dalej 2 ząbki, następne idą, widać że mocno ją dziąsełka swędzą bo się denerwuje. Następne w drodze, ale wychodzą falowo. Też mam wrażenie, ze raz dziaselka sa bardziej a raz mniej napuchniete. Tak samo było w jedynkami na dole. Wychodziły dluuugo i mozolnie.
Teraz ze snem jest w kratkę. Raz zaśnie bezproblemowo od razu, a raz turla się np. 1.5h po łóżku, śmieje, piszczy, dostaje nowego życia. Potrafi się z 200 razy obrócić z pleców na brzuch i z powrotem tak w kółko. Aż się tak zmęczy, ze przekręca się na boczek i zasypia. Dziwacznie.
Od 7 miesiąca świadomie robi papa, brawo, puszcza buziaka. Jestem zaskoczona. Od kilku dni na powiedz "mama" mówi "mama". Na pytanie czy smakuje jej jedzonko mówi takie swoje : "taaaaa". I to tak z dnia na dzień, także chyba przechodzimy jakiś skok rozwojowy.
Oczy i nos trze w dalszym ciągunawet w nocy sie wybudza. Katarku nie ma. Rozmawiałam z pediatrą to kazała zapuszczać kropelki i przemywać oczka, ale to nic nie daje. Może to alergia? Hmm... Czy u was tez dzieci trą oczka?
kid_aa, Decemberry, Joanne, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Nosia u nas trze typowo na zmęczenie.
Super, że taka komunikatywna. U nas noc z tych rzeczy. Od jakiegoś czasu uczymy papa, ale zupełnie nie wie o co chodzi. Wciąż rzadko łączy sylaby. No mam nadzieję, że jeszcze czas na to.
Mama 5tki super, że dziewczyny tak pędzą!!! Czasami tak się nad tym swoim życiem pochylam i myślę sobie, że też już mogłabym mieć takie duże dzieci🤣 Właśnie śmiejemy się z Małżem, bo nasi sąsiedzi w tym samym wieku mają córkę, która na studia właśnie zdała, a my bawimy dopiero Bąbelka.
U nas zębasków jest 5 - dolne jedynki, górne dwójki i w bólach wyżnęła się jedynka. A chyba też trójka majaczy, bo wiecznie mieli tam językiem.
Coś mi wygląda, że te dwójki są na innym poziomie niż jedynki, tak jakby wyżej. Czy z krzywymi mleczakami się coś robi?Nosia, Joanne lubią tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Mama5, nie masz pojęcia jak ja Cię podziwiam. Jakimś takim wzorem dla mnie jesteś w ogarnianiu życia dzieciowego haha
Tempo rozwoju Twoich dziefcyn to jakiś kosmos jest! A na pokładzie jeszcze 2,5 latek.. Jeja
Dziewczyny które mają starszaki w małej odległości wiekowej.. Jak po tych 8 mc - dajecie radę? Ja się ciągle miotam. Chcę, żeby młody miał rodzeństwo, ale mega się boję tej tranzycji z 1 na 2. Wyszło mi, że jeśli chcemy utrzymać w ryzach 2 lata odstępu między dziećmi, to w grudniu TEGO ROKU wypadałoby się już starać. To brzmi jak czysta abstrakcja ^^"
Nosiu, widzę, że Twoja ma ten sam etap co mój - też się tak przed snem miota. Czasem pięknie uśnie, a czasem.. matko jedyna, co to się dzieje. Dzisiaj nam dał do wiwatu. 3:30 a chłop stoi w łóżeczku z uśmiechem od ucha do ucha... Zasnął godzinę później. I wstał o 6:30. Także tego, no.. jestem zombie xD Właśnie jak w nocy próbował usnąć to takie fikołki robił, że głowa mała.
Kidaa, moje koleżanki niektóre też mają już o wiele starsze dzieci. Co prawda nie na studia, ale in general - wszyscy moi znajomi mają starsze dzieci hahaha.
U nas nadal 2 ząbki, dolne jedynki. Górne dziąsło napuchnięte od 2 tygodni, ale ni widu, ni słychu. Oprócz oczywiście marudzeń xD
Nie pamiętam czy Wam pisałam - kupiłam młodemu szczoteczkę soniczną seysso, pingwinek. Tak ludzie w necie chwalili, a mi się to wydawało zbędne. Ale matkoooo, jak on kocha tę szczoteczkę!! Jak koniec mycia jest, to w ryk wpada lol haha.
Nosia, kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decembery nasza tez kocha szczoteczkę pingwinka
czyści nią ząbki. W sumie zawsze razem to robimy. Myjemy we dwie a czasami też tatuś dołączy
Z ząbkami u nas tak samo, widać że idą ale dojść nie mogączasami jak ją swędzą dziaselka to próbuje gryźć moje kolano. Jak powiem "ała" to od razu podkówka i płacz. Także szaleństwo...
Z dodatkowych rzeczy to nasza mała pokazuje oczka w książeczkach, misiach i kwiatki no i sowę xd tak jej się sowa 🦉 spodobała, maskara
No i rusza tułowiem do muzyki albo jak się jej śpiewa.
Zaczyna raczkować. Wydaje mi sie, że rozwój ruchowy idzie u niej wolniej troszkę. Za to można się już w jakiś sposób "dogadać" z nią. Zaczęła też pokazywać paluszkiem jeśli się jej coś podoba. Np. Uwielbia lampy. Fajny etap
Co do rodzeństwa, też nie chciałabym dużego odstępu. Miotam się co z pracą. Pewnie wrócę do pracy w styczniu i jak nie będzie szansy na awans który obiecywali po moim powrocie z macierzyńskiego to bierzemy się z mężem do działania
-
Co do ząbków jeszcze to u nas górna jedynka i dwójka jest opuchnięta na tym samym poziomie także możliwe, że wyjdą razem albo w małym odstępie czasowym.
Spikam dentoseptem mimi a bardziej żeby nie zrobila się żadna pleśniawka bo wszystko ląduje w buzi. Malutka lubi ten smak, ale czy przynosi i nas ulgę to nie wiem sama.
Dzisiaj mamy dzień marudzenia od rana. Wczoraj przez caly dzień była cudownym dzieckiem. No i tak na przemian i dni lecą -
Dziewczyny wywołałyśmy wilka z lasu. Idą zęby, chyba dwa na raz, bo płacz jest od rana a na dziaslach takie biale punkciki widać. Zrobiłam zakupy w aptece i jakoś musimy przetrwać kolejne dni. A mąż jutro idzie na 48 godzin dyżuru więc zostajemy z tym same. Wish me luck
Nosia, moja też kocha lampyNosia, Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Też planowałam.zakup tej szczoteczki. Mój lubi ogólnie mycie ząbków, a jak ja myję swoje soniczną, to jest bardzo zainteresowany.
Arieen lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Tony, bądź dzielna
Nosiu, kupiłam biorepair 0-6, ale ona nie ma fluoru, a ostatnio się wczytałam, że fluor jest potrzebny już od maleńkości, więc dokupiłam elmex z fluorem dla maluszków i nią aktualnie myjemyBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Asia11 wrote:U nas też nadal zębów brak. A rd idzie fajnie. Je wszystko chętnie. Czasami az się wkurza, że już koniec. Dzisiaj pod wieczór dałam jogurt pitny, wypił całą butelkę i zaczął strasznie płakać, że to koniec 🙈 Na sniadanie zjadł całą dużą kromkę chleba w jajku i morelę . Wciągnąłby coś jeszcze jak bym dała. A nadal drobinka. Waży niecałe 7,5 kg
Asia aż musiałam sprawdzić kiedy urodził się Filipek🙈 bo moja klucha z 23.11 a waży już 10 kg z pewnością a dalej praktycznie tylko cyc. Je z nami 3 razy dziennie ale u niej porcja to max 3 łyżeczki od herbaty. Jedynie Bobovita potrafi zjeść 60g. Te placki od Angeli robie praktycznie codziennie ale sobie bo ona to albo pogryzie odrobinkę albo patrzeć na nie nie chce. Lubi kwasne rzeczy. Fajnie wchodzi jej jogurt z musem mango-brzoskwinia. A owocki próbuje ale tymi swoimi dwoma zębuchami trochę po nich pojeździ i tyle z jedzenia. Bartka kuzynka mówiła że jej syn dopiero po roku zaczął uznawac pokarmy stałe więc też tym się nie przejmuję.
Mój szef ma troje dzieci więc w tematach dziecięcych obyty. Jak w pracy ściągam mleko to wstawiam normalnie do lodówki, i mówił że mam bardzo tłuste. Rzeczywiście gruba warstwa śmietanki zawsze nad mlekiem się zbierała. Teraz nie smażę na oleju rzepakowym czy słonecznikowym, tylko na kokosowym bo kiedyś czytałam że się nie odkłada w tkance tłuszczowej, i ogólnie czasem jemy pieczone warzywa, zupki, więcej owoców i to mleko moje to takie wodniste się zrobiło. Śmietanki na nim ledwo co. Trochę na przekór temu co pisała Decemberry, ale w link jeszcze nie wchodziłam. -
Asia11 wrote:Ja się nawet cieszę, że jeszcze nie ma, bo przynajmniej nie muszę myć i piersi nie gryzie. Sąsiadka mi ostatnio mówiła, że jej dziecko pierwszego zęba miało mając 16 miesięcy.
Zacytuje jeszcze raz😁 Krysia sama myję zęby 😁 Często jest ze mną w łazience jak się zbieram i przygląda się co robię. Miałam szczoteczki z pakietów dla dzieciaków, umyłam jej ząbki, i teraz sama szoruje. Pięknie to robi. Z rana jak ja się ogarniam i wieczorem w wannie.
Ale bez pasty. Dziecko może tą pastę połykać? Przecież wiadomo że nie wypluje🤷🏻♀️
Sutka ugryzła mi kilka razy na początku. Teraz już tak je że nie gryzie ale górnych zębów to już się boję bo jak przypadkiem ściśnie pomiędzy dolnymi a górnymi...😵💫 Wydawało mi się że wychodzą ale jeszcze nic nie widać. Może pojawią się nagle jak te dolne. Sprawdzałam sprawdzałam i nic a któregoś dnia patrzę że idą oba na raz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 09:08
-
Mama Trójki fantastycznie że bliźniaczki tak świetnie się rozwijają🩷 czasem jak na insta wyświetlają mi się filmiki z bliźniakami czy trojaczkami to aż chce mi się ryczeć jak pięknie się bawią, przytulają etc.
Decemberry rozumiem Cię świetnie bo u nas też nikt z Krysią jeszcze nie został. Raz znajoma na chwilę bo Bartek wyskoczył do sklepu a tak to nikt. Mój brat z tego samego piętra był ostatnio w połowie kwietnia (sic!), drugi zakochany tez nie ma czasu ale 2-3 razy w tygodniu zostawia u nas na parkingu samochód bo chodzi na siłkę obok nas, myślałam żeby Bartek jeździł z Krysią do mojej matki jak będzie ją pilnował jak będę w pracy ale jak pomyślałam o tym jak będzie na mnie gadała i go nastawiała przeciwko mnie to aż jakieś lęki i koszmary wróciły. Też z jednej strony jestem dumna z tego że dajemy radę i sami wszystko ogarniamy, z drugiej strony marzę o pomocy na 2h w tygodniu. Mała też potrzebuje kontaktu z ludźmi a my nie jesteśmy w stanie jej go zapewnić. Przychodzą do mnie koleżanki ale każda z nas zajmuje się swoim dzieciakiem a ona potrzebuje żeby ktoś się z nią pobawił, ktoś inny niż mama i tata non stop. Bardzo zaczepia ludzi jak gdzieś wychodzimy. Potrafi za nimi krzyczeć. Żeby nie dawać do żłobka chciałam dać do takiej opiekunki w domu ale zazwyczaj brak odpowiedzi. Bardzo chętnie już bym się spakowała i wracała do polski.
Ciekawe ile z nas spotka się na nowym wątku bo my też chcemy 2 lata różnicy 😁 Nawet z tego powodu chcę więcej godzin na kontrakcie. I też trochę się boję jak sobie poradzę z dwójką małych dzieci sama.
Moje znajome też mają dzieci w szkołach średnich. My dopiero zaczynamy produkcję i nie żałuję 😁 nie wyobrażam sobie żebym już od x lat była mamą. Teraz jest fajnie. Z resztą z Bartkiem mieliśmy dopiero drugą rocznicę 🤭 -
Ala skończyła wczoraj 8 miesięcy 🫣 aż musiałam policzyć czy aby na pewno, tak szybko czas leci 😅
Ja to nawet nie wiem czy Ala waży 7kg, w połowie sierpnia mamy bilans także zobaczymy. Wkurzają mnie spodnie na 74 bo na długość fajnie leżą a z tyłka spadają 🙄 gdzie kupić takie wąskie legginsy ?
Ala zaczyna próbować pozycję czworacza i chyba jakiś skok nam się szykuje 😅 wczoraj miała jedna drzemkę w ciągu dnia przez co poszła spać przed 18... Na mleko obudziła się przed 23 i po 24 poszła spać dalej także nie było źle hehe 😅
Jeju pomyśleć że rok temu jak Maja miała 8 miesięcy to zaczęliśmy myślec o drugim dziecku 🙈 i jak miała 9 miesięcy to już byłam w ciąży szok 😁 super, że chcecie się starać o rodzeństwo 😘Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Z ubraniami to u nas odwrotnie- też 74 ale muszę patrzeć żeby były mega szerokie i najlepiej krótkie nogawki🙈 Kiedyś uwielbiałam takie filigranowe chudziutkie dziewczynki a teraz uwielbiam te kwadratowe gacie Krystyny😅 Jedne spodenki takie bez wcześniejszego uprania, takie rozciągnięte zamierzam schować żeby kiedyś zobaczyła jaka była gruba🤣
A jak widzę spodenki takie chudziutkie w pasie i do tego że jeszcze można dodatkowo zawęzić to aż nie dowierzam że to się mieści na jakieś dziecko.
P.s. zauważyłyście że po zmianach "anuluj" jest po drugiej stronie niż "odpowiedz"? Koniec z przypadkowym usuwaniem wiadomości!🥳🥳🥳Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Joanne moja Majka była taka malutka kuleczka haha słodziutkie fałdki miała 🤭 ale już po toczka waga bardziej stoi i teraz ma 2latkai 2 miesiące i waży 12.4☺️
A jak porównuje zdjęcia Majki z Alą i te ciuchy to różnica mega jakie opięte było na Majkę 🤣 i podobno dziewczyny są bardzo podobne. Ja jak porównuje zdjęcia to też muszę chwilę pomyśleć na którą patrzę 🤭 a teraz Majka robi się do mnie podobna więc aż 2 lata musiałam czekać 🤣 a Ala to czysty tatuś... Mam nadzieję że się zmieni 🤣🤭Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Moj 2 tygodnie temu ważył 9,9 kg , kawał chłopa xD
Długi też jest mega. Dzisiaj w sinsayu kupowałam ciuszki 86 do żłoba
Victoria, serdecznie Ci polecam te wpisy:
https://www.mlekiemmamy.org/obrzek-piersi-i-zastoj-pokarmu/
https://www.mlekiemmamy.org/walka-z-zastojem-po-przespanej-nocy/
i mój komentarz o sposobach gdzieś był, ale nie mogę znaleźćMusisz przewertować mój profil.
Na fejsie grupa https://www.facebook.com/groups/1379396042318005 tam jest trylion sposobów.
No i dodatkowo jeśli masz magic bottle (haaka): https://www.youtube.com/watch?v=tRg0N0z1FXI
W telegraficznym skrócie - ogrzewać przed odciąganiem, ktoś fajnie kiedyś napisał, że zastój to kostka masła którą trzeba roztopić. Ciepły prysznic, słuchawka skierowana na piersi. Jeśli jesteś kp, ciągle przystawiaj małego/małą pod różnymi kątami, dziecko najlepiej wybiera zatkany kanalik.
Ibuprofen zapobiegawczo.
Możesz wibrator lekko przyłożyć.
LECYTYNA SŁONECZNIKOWA 1200 (lub sojowa ostatecznie) kilka razy dziennie: https://www.mlekiemmamy.org/lecytyna-w-laktacji/
Jak masz więcej pytań pisz priv, przekieruję CIę na messenger
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Angelaaaa wrote:Ala skończyła wczoraj 8 miesięcy 🫣 aż musiałam policzyć czy aby na pewno, tak szybko czas leci 😅
Ja to nawet nie wiem czy Ala waży 7kg, w połowie sierpnia mamy bilans także zobaczymy. Wkurzają mnie spodnie na 74 bo na długość fajnie leżą a z tyłka spadają 🙄 gdzie kupić takie wąskie legginsy ?
Ala zaczyna próbować pozycję czworacza i chyba jakiś skok nam się szykuje 😅 wczoraj miała jedna drzemkę w ciągu dnia przez co poszła spać przed 18... Na mleko obudziła się przed 23 i po 24 poszła spać dalej także nie było źle hehe 😅
Jeju pomyśleć że rok temu jak Maja miała 8 miesięcy to zaczęliśmy myślec o drugim dziecku 🙈 i jak miała 9 miesięcy to już byłam w ciąży szok 😁 super, że chcecie się starać o rodzeństwo 😘11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
11.2024 start starania o drugie dzieciątko