X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tony Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z przebieraniem też są cyrki, ale jak jej mówię wierszyki i odpowiednio intonuje albo daje jej do ręki sCzotke do włosów to jest ok :)

Właśnie miałam pytać o Bexsero - dzisiaj miałyśmy pierwszą dawkę, jak Wasze dzieci ją zniosły? Bo zastanawiam się czy dawać jej paracetamol na noc

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    U nas z przebieraniem też są cyrki, ale jak jej mówię wierszyki i odpowiednio intonuje albo daje jej do ręki sCzotke do włosów to jest ok :)

Właśnie miałam pytać o Bexsero - dzisiaj miałyśmy pierwszą dawkę, jak Wasze dzieci ją zniosły? Bo zastanawiam się czy dawać jej paracetamol na noc
    Po pierwszej dawce nie podawałam nic i było ok. Żadnych objawów. Chociaż zalecały pielęgniarki podać paracetamol w domu, ale nie dałam bo miala super humor.

Teraz miałam druga dawkę i w przychodni pediatra kazała podać pielęgniarkom apap przed iniekcją. Potem mówiła zeby powtórzyć po 4 h. Powtórzyłam i było ok, ale drugiej nocy po szczepieniu mi plakala, gorączki nie miała. Możliwe, ze nozka ją bolała bo ma twarda i lekko opuchniętą.

Tony lubi tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Ja dałam od razu na zalecenie pediatry, potem sparwdzałam temperature w nocy i dzień po ale było ok więc wiecej nie podawałam.

Tony lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po oby dwóch dawkach była gorączka w nocy.

Z przebieraniem pampa nie jest źle, bo Folip drobny to łatwy do okiełznania, ale zawsze daje mu do zabawy coś co mam pod ręką i na chwilę się zainteresuje.

A czy wasze maluchy też się tak wiercą przez sen? Filip tak ładnie mi spał, a ostatnio cyrkowiec. Staje nawet na czworaka... Często wiercąc się walnie głową o szczeble i się budzi 🤦‍♀️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też waiacje podczas przebierania. Ostatnio odwraca sie na brzuch i się nie da ruszyć. Opanowałam już zmianę pieluchy w tej pozycji:)

Co do wiercenia w nocy to podobnie. Najbardziej przy zasypianiu. Porafi się obrócić o 180 stopni i poprzestawiać wszystko w łóżeczku. W nocy też się kręci, przewraca się na brzuch, kładzie nogi do góry na łózeczku...zaczełam tworzyć album foto z jej pozycjami w nocy bo czasami można paść ze śmiechu jak się na to patrzy.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy też wszystkie pozycje 😉 A na każde stuknięcie na czworaki staje. Ściąga ochraniacze z łóżeczka, w ogóle to dużo by pisać 😃

• Tony Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałam zapobiegawczo paracet przed snem, zobaczymy jak noc, na razie śpi dobrze.

U nas też akrobacje w nocy, ale na szczęście wraca do snu gdy się ją z powrotem położy. Wańka wstańka.

A z tym przebieraniem to ja już prawe w całości przeszłam na pieluchomajtki - łatwiej je założyć takiemu wiercącemu się bobasowi, są bardziej chłonne, nie zsuwają się, nie przeciekają. A co za tym idzie zdecydowanie rzadziej zmieniam ;)

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo!
    Oluś jak narazie daje sie ładnie przebierać ale wszystko przed nami :D. Ze starszakiem przerabiam różne cyrki w tym temacie więc chyba jestem przygotowana :D. Ruchowo to coś tam się probuje ustawiać w czworaczej pozycji ale tylko na materacu. Na macie to mu się nawet nie chce na plecy z brzucha obracać. RD trochę lepiej nam ruszyło. Co do włosów to już 2 razy przycinałam Olkowi grzywę :D.
    Trochę Wam zazdroszczę tych rozkmin o rodzeństwie i tego, że pewnie cześć z Was niedługo będzie udzielać się w kolejnych ciążowych wątkach. My już raczej pozostaniemy przy dwójce. To prawda, że chyba nie ma idealnego momentu. Ja jestem zadowolona i szczęśliwa, że mamy małą różnice wieku (na te chwilę jest super:)). Między chłopcami widać już więź. Mikołaj tak słodko przytula się do Olusia i mówi "Oluś kocham Cię"🥰 Oluś też bardzo ładnie nawiązuje kontakt z Mikołajem I widać w jego oczach taki "podziw" dla starszego brata. Oczywiście już zaczynają się spiny o zabawki. Ale to jest takie przecudowne kiedy np. Olek płacze a Mikołaj biegnie z jakąś zabawką do wozka/łóżeczka albo włącza pozytywkę Olkowi i mówi "Ojo, Mikus przyniósł żebyś nie plakal". Także ja polecam:D. Fakt, że gdyby nie to,że mam pomoc niani to byłoby mi ciężko bo mąż całymi dniami od rana do nocy jest poza domem a rodziny na miejscu brak. Jejku coraz bardziej zaczynam stresować się wrześniem i żłobkiem:D Na szczęście będę w domu jeszcze rok to odpada mi stres związany z ciągłym l4 w pracy. Ale i tak się przejmuję tym jak sobie Mikołaj będzie radził. Jednak myślę, że to już dobry czas żeby starszak "poszedł do dzieci".

Nosia, Decemberry, Tony, Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek,

u nas też akrobacje nocne. Jak tylko go coś wybudzi ze snu, to albo czworaki, albo siada, albo staje na równe nogi xD

Byliśmy wczoraj na bilansie u pediatry, chłop waży równe 9 kg. Chyba mu się troszkę schudło, ale biorąc pod uwagę ilość ruchu, gdzie nie można za nim nadążyć, to się wcale nie dziwię.

Dostaliśmy skierowanie na morfologię, to będzie jego pierwsze pobranie krwi na badania, oprócz crp kiedyśtam i szpitala, wiadomo. Dobrze się dowiedzieć, czy jakichś niedoborów przy rd się nie nabawiliśmy xD

Karo, Ty i tak długo w domu jesteś, ja bym chyba oszalała będąc tyle z dziećmi 24/7 XD podziwiam maksymalnie. Uwielbiam synka i kocham go nad życie, ale daje mi popalić, więc żłobek będzie dużą zmianą, mam nadzieję, że na plus dla (mojej) psychiki. Wiecznie niewyspana łażę.

Dwójka to według mnie idealna ilość - jak jest mała różnica wieku, to dzieci mają ze sobą extra więź. Nie wiem jak u Was, ale ja obserwuję rodzeństwa 2+ i zwykle między najmłodszym a najtarszym dzieckiem jest kijowa więź. Widzę po sobie, bo braciach męża, bo znajomych.. Wystarczy, że tych lat różnicy jest trochę więcej i jakby się rozmywała koncepcja relacji w ogóle.

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec, myślę, że nie ma reguły, znam bliźniaczki, gdzie każda ma swoje życie i znajomych a także siostry, między którymi jest 7 lat różnicy i są najlepszymi przyjaciółkami, jeżdżą razem na wakacje, imprezy itp ;) naprawdę ciężko powiedzieć, od czego to zależy, bo charakter i zainteresowania mają zupełnie inne. Może jakiś wpływ mają rodzice i ich podejście i wychowanie.

U nas po Bexero noc kiepska, budziła się z płaczem parę razy, trochę spuchła jej nóżka. Ale w ciągu dnia w porządku.

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:

Dwójka to według mnie idealna ilość - jak jest mała różnica wieku, to dzieci mają ze sobą extra więź. Nie wiem jak u Was, ale ja obserwuję rodzeństwa 2+ i zwykle między najmłodszym a najtarszym dzieckiem jest kijowa więź. Widzę po sobie, bo braciach męża, bo znajomych.. Wystarczy, że tych lat różnicy jest trochę więcej i jakby się rozmywała koncepcja relacji w ogóle.

Nie zawsze. Moja 4 lata młodsza siostra ma z naszym starszym bratem o wiele lepsze relacje niż ja. Czasami to nie kwestia wieku, a charakteru.

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakies ciekawe ksiazeczki do polecenia? Jestesmy znowu w PL i chetnie sie zaopatrze 😊

Co do przewijania to wlasnie mojemu nie wystarcza czegos dac, bo sie caly czas chce obracac na brzuch. Chyba musze wziac przyklad z Ciebie Smerfetko, przestac walczyc i nauczyc sie przebierania na czworakach 🤣

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi mój bardzo lubi Pucia. Ogląda i słucha z zainteresowaniem. I seria z Akademii Mądrego dziecka, z przesuwanymi elementami.

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje, w sumie z rodzeństwem to chyba kwestia loteryjna :D Ale na pewno rodzice mają na to jakiś wpływ.

Scandi, książeczki z Akademii Mądrego Dziecka, cała seria z przesuwanymi elementami to hit. Jak pójdziesz do tkmaxxa to też jest zarąbisty wybór książeczek. Seria Akuku jest mega!

Scandi-B, Olo323 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a teraz jak trochę rzadziej karmicie ze względu na RD to pobolewają was piersi czy już sie unormowalo?

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi a powiedz bardzo cierpi wózek przy takich lotach? Czeka nas 4x lot jesienią i zastanawiam się nad spacerówką.
    W ogóle jesteście zadowolone ze spacerówek? Ja chyba będę zmieniała, szukam z dużą budką, dobrą wentylacją i amortyzacją na teren. Polecacie?

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Scandi a powiedz bardzo cierpi wózek przy takich lotach? Czeka nas 4x lot jesienią i zastanawiam się nad spacerówką.
    W ogóle jesteście zadowolone ze spacerówek? Ja chyba będę zmieniała, szukam z dużą budką, dobrą wentylacją i amortyzacją na teren. Polecacie?

Ja kupiłam Joie 4 dlx air. I jestem zadowolona 🤗 duża budka a mało miejsca zajmuje. W sklepie zapłaciłam 850zł bo już wyszła nowsza wersja a na internecie ponad 1000kosztuje 😝

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Sóweczka3 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:

Ja kupiłam nowego X-lander x-move na wiejskich drogach, polach, kocich łbach etc sprawdza się cudownie, budka zaje**sta, duża i przestronna. Polecam

Właśnie z tymi piersiami to walczę 3ci dzień, znowu mi się kanalik zapchał i dziś pobolewania bi mała nie chce już tyle jeść

Też szukam ciekawych książeczek i skorzystam z Waszych pomysłów ♥️

Marlena dziś jak nie ona, ciągle jek i płacz. Koniec końców dałam jej pedicetamol i zasnęła 🤦🏼

age.png
  • Sóweczka3 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny za tydzień będziemy jechać nad morze na tydzień... Co ja mam zabrać?? Jedziemy z Męża bratem i jego rodziną. Będziemy mieli fajne warunki bo domek, ale.nie wiem co małej zabrać
    Vo polecacie??

age.png
  • Sóweczka3 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też używam pieluchomajtek, są o wiele wygodniejsze i bardziej chlonne no i nic póki co nie wyleciało 😁

age.png
‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ