X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Diana w dzień ma 2 drzemki. Jedna 30 min o druga 1.5h ale często w dzień ma tylko dwie 40 min drzemki, ostatnia do 17:00. Idzie spać ok 21 i budzi się teraz co chwilę. Przechodzi na 100% skok rozwojowy. Więc czego bym nie zrobiła, póki nie minie to będzie chyba tak jak jest. Wcześniej też ładnie spała. Śpimy cały czas przy otwartym oknie.
    W dzień je dużo posiłków nie mlecznych. Hmm.. U nas od początku były problemy brzuszkowe, kolka a teraz przy RD wzdęcia. Może to też na wpływ.
    Z dziwnych objawów u nas to tarcie oczek i noska. Mimo, że jest czysty i kataru nie ma.
    Ząbkami nie zgrzyta, ale ponoć dzieci często zgrzytają 😉
    Ostatnio tak mała krzyczy, ze mi wstyd z nią gdzieś wyjść. W sklepie jest na caly głos: "aaaaaaaaaaa" i tak coraz głośniej, coraz głośniej.. Własnych myśli nie słychać. Kopie zabawki, rzuca nimi, lekko w coś puknie, albo rozjadą się jej nozki i płacz. Maruderstwo. No jest ciężko... Od mega kochanego dziecka po mega płaczliwe i (nie fajnie mówić) upierdliwe.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala raczej też przechodzi skok 🥴 ciągle ćwiczy bujanie na czworaka nawet w nocy jak się przebudzi 🙈 dzisiaj przeszła samą siebie i w nocy nie spała 2 godziny dostała mleko posmarowałam dziąsła a potem zaczęła wiercić się po całym łóżku, ciągnąc Majkę za włosy 🤣 3 razy ją usypiałam aż się udało 🥴 i teraz 5 godzin była aktywna i śpi już godzinę.
    Ostatnio jakoś wszystko jej się poprzestawiało bo nie wiem ile będzie miała drzemek i jakie długie. A na noc idzie spać 20-21

Chce żeby Ala spała już z Majką w pokoju, także musimy zamienić pokoje bo wolę żeby dziewczyny miały większy pokój niż my sypialnie 😁 i liczę na to, że wtedy Majka nie będzie do nas przychodzić w nocy bo jest to męczące 🤭

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie, że warto jak się umówię do ginekologa bo to już 2mega bolesna miesiączka, mocne krwawienie i okres już mam 5 dzień i od 2 dni mega ból pleców a brzuch typowo pobolewa okresowo 🥴
    Nie wiem czy warto jeszcze poczekać aż się samo unormuje ? Mówili że po 2cc może gorzej boleć ale czy to wszystko aż tak powinno wyglądać to nie wiem 🤷‍♀️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia ma 2 drzemki (30-90 min) ostatnia do 17 + po porannym jedzeniu dosypia po 30 min aktywności. Śpi ładnie i zauważylam że przestaje budzić się na nocne jedzenie odkąd zamieniła 2 posiłki mleczne na niemleczne i się nimi najada + plus dostaje mleka natyle że często zostawia w butelce.

Zasypiając ciągnie mnie za włosy lub łancuszek, dziś wybuchła awantura jak jej zabrałam włosy.

Chyba też mamy jakiś skok bo daje o sobie znać cały czas. Jest głośna: piszczy, krzyczy, czesto też wybucha płaczem jak jej coś nie pasuje.

Co do wyjazdu to polecam jak najmniej rzeczy ;-) u mnie hitem była videoniania dzieki której mieliśmy super wieczory, osłonka uv do wózka + mata plażowa na której młoda się bawiła w pokoju. Polecam też podgrzewacz na usb nie jest może super mocny ale nawet w samolocie miałam ciepłe mleczko i zajmuje mało miejsca.

U mnie też bolesne miesiączki, w tym miesiącu od 20 dc bolą mnie plecy także już się boje co będzie dalej. Jeszcze poczekam z wizytą u gina. Słyszałam że do roku ciągną się dolegliwości po ciąży.

Sóweczka3 lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy podczas karmienia poci się waszym maluchom główka?

Ja nie dostałam jeszcze miesiączki, ale od jakiegoś czasu dokuczaja mi bóle typowo "okresowe" czyli plecy, czasami dziwnie brzuch a teraz kolana. Tak jakby bóle stawowe. I tez się zastanawiam skąd ten ból kolan. Stawy? Jak wstaje z kolan to ciężko mi się podnieść a jestem szczupła, wysoka. Przed ciążą ani w trakcie nie było problemu z czymś takim.. Nie wiem z czym to wiązać :/
    Przed ciążą miałam mega bolesne miesiączki. Zawsze dwa dni na przeciwbólowych, prawie zawsze ketonal. Miałam mega mdłości, bóle nóg jak na grypę. Ciekawe jak teraz to będzie wyglądało.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka a z rzeczami na wyjazd to trudno mi radzić. Zwykle biorę za duzo rzeczy, przesadzam z ilością ubran dla małej 😃 Biorę lekarstwa różne, czopki, cos na komary, od słońca krem z uv, paracetamol, smectę, ampułki z sola fizjologiczna i kompresy do przetarcia oczek na plaży, czapeczkę od słońca, opaskę na uszka, moze mały namiot na plażę dla dziecka lub mata. Woreczki na kupę jeśli używacie, wode dla dziecka, termos. Zależy co planujecie. Tak naprawdę wszystko można na miejscu kupić jeśli będzie potrzeba 🙂 Ja pakowałam tez ulubione zabawki. Weź moze zapas ulubionych przekąsek żeby tam nie szukać po sklepach. Udanego wyjazdu 😃

• Sóweczka3 Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde. Wasze dzieciaczki jedzą te 2 posilki bezmleczne, Marlena nic praktycznie nie da sobie włożyć do paszczy prócz wybranych owoców 😭

Co Wy robicie na te posiłki bezmleczne???

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka3 wrote:
    Kurde. Wasze dzieciaczki jedzą te 2 posilki bezmleczne, Marlena nic praktycznie nie da sobie włożyć do paszczy prócz wybranych owoców 😭

Co Wy robicie na te posiłki bezmleczne???

Kaszki, zupki, jogurt natualny zmiksowany z owocami, słoiczki gotowe - to wchodzi najlepiej. Skoro lubi owoce to może spróbuj jej zmiksować z jogurtem naturalnym, tylko takim w temperaturze pokojowej. Laura to uwielbia i wiem, że sporo dzieci kocha jogurty. A do kaszek możesz dodawać mm, bo mają wtedy mleczny smak.

Wiele dzieci kocha ziemniaki, a takie puree z masełkiem to po prostu cymes 🙉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 23:11

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na śniadanie kaszke (na wodzie lub mm) i na obiad najczęściej słoiczek (na mięsku), czasem jakiś owoc. To fakt, kaszki na mm lubi najbardziej (polecam kaszke manna bobovity na mleku, ma taką trochę grutkowatą konsystencję i łatwo się miesza). Z obserwacji widze że Zuzia potrzebuje kilku dni żeby się oswoić z konkretnym daniem tz. zjeść w całości dlatego wprowadzam nowe rzeczy co kilka dni i podaje ciągiem 3-4 dni. Jaj jej coś w ogóle nie smakuje to odpuszczam od razu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2023, 00:18

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawi mnie teoria dwoch bezmlecznych posilkow w ciagu dnia, musze wyprobowac.

U nas tez mega skok.. mlody juz zaczyna spacerowac wzdluz mebli. Mega sie balam upadkow, ale on sie naprawde swietnie nauczyl amortyzowac je. Potrafi upasc doslownie konkretnie na pupe. Albo tak ladnie sie amortyzuje boczkiem.

Robilismy morfologie i mocz. Wyszly eozynofile podwyzszone i neutrofile obnizonec, ciekawa jestem co powie doktorka jutro na teleporadzie. Znajac zycir normy nie sa dzieciece i wszystko jest ok, hehe.

My w tym roku jeszcze bez wakacji i zaczynam tracic nadzieje, ze sie uda 🥺

Soweczka, moj nie cierpial kaszek, niewazne czy na mm, moim mleku, czy co. Probowalam sinlac bez cukru, bobovite.. nie chcial jesc i koniec. Pomogla dopiero zmiana na kaszke Czary Mamy pradawne zboza. Uwielbia ja. Robi sie ja w garnuszku w 3 minuty, jest swietna. Miksuje/mieszam z nia wszystko, co sie nawinie. Wczoraj znowu pesto ;)

Ale np. Ryzu nie lubi bardzo. Slodkie owoce tez poki co sa be. Banana nie cierpi 🤣

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia mnie też bolą nogi, szczególnie kolana, zupelnie tak jak piszesz. Czasem wstaje jak stara babka. I już wiem co to znaczy uczucie ciężkich nóg. Jeśli to wszystko to dolegliwości pociążowe to cieszę się że miałam cesarkę bo jeszcze gdyby doszedł poród siłami natury to całkiem pizdziec. Tym bardziej że i tak finalnie musieliby zrobić cesarkę. Nawet nie wiecie jak się cieszę że akcja porodowa pomimo wywoływania się nie rozpoczęła.

Ale wpadłam tu w innej sprawie. Dziewczyny czy w cyklach bezowulacyjnych występuje miesiączka?

Zawsze wszystkie objawy staram się zapisywać w apce i tym razem nie wyznaczyła mi dnia owulacji. Wogle nie mialam śluzu typowego dla dni płodnych i pomimo że przez kilka dni miałam większą ochotę na sex to żadnych innych objawów. Dzisiaj jest 38dc, zrobiłam już 3 testy ciążowe i biel vizyra. Gdyby to była ciąża to już by pokazało bo od ostatniego stosunku minęło 12 dni.

Ogólnie mam cykle długie do 32 dni przed ciążą, po ciąży pierwszy był 37, drugi 31.

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nogami też mam mega problem - rano zanim się rozchodzę, to jak schodzę po schodach, to jak naprawdę stara kulawa baba, a jeszcze jedno kolano od dwóch miesięcy mam z wysiękiem i coś mi przeskakuje.

Dec u nas już dawno dwa stałe posiłki, teraz powoli wchodzi trzeci, a i tak w nocy są pobudki, co prawda nie tyle co u was, ale jednak. Ok 23/24, 1/2 i 3/4 na tej ostatniej już karmię, bo mam schizę, że głodny. No i pobudka +/- 6.

Ale muszę się pochwalić, bo od prawie 2tyg zasypia sam bez bujania, bez płaczu. Ja się tylko kręcę po pokoju, czasem pogłaszczę, czasem poszyszam. :-))) Bardzo się z tego cieszę, choć oczywiście nie przyzwyczajam się🤣

Scandi-B, Nosia lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo tego bólu ktory odczuwacie - ja mam to samo, ale.. w stopach. Barzo czesto po wstaniu, czy to z lozka, czy to z krzesla mam taki bol stawow, ze zeby to rozchodzic to tak sobie 'czlapie'. Mega bolesne i uciazliwe to jest :/

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Apropo tego bólu ktory odczuwacie - ja mam to samo, ale.. w stopach. Barzo czesto po wstaniu, czy to z lozka, czy to z krzesla mam taki bol stawow, ze zeby to rozchodzic to tak sobie 'czlapie'. Mega bolesne i uciazliwe to jest :/
    To ja mam tak w kolanach :/ Nie wiem czy to norma, czy to minie. Oby tak bo czuje się jak swoja mama albo babcia, które nie mogą wstać z fotela albo klęczków.. 😒

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie od kilku dni Zuzia mruży oczy. Od jakiegoś czasu pocierała a teraz zaczęła też mrużyć. Miały wasze dzieci podobnie i udało się dojść co to może być?

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Daaawno mnie nie było, ale! Nadrobiłam od tego momentu posty. Pokrótce odniosę się do poruszanych tematów (póki pamietam). 😅

Drugie dziecko - jesteśmy raczej na tak jak jest okej, a jak jesteśmy przebodźcowani to raczej na nie. 🤣 U mnie sprawa wygląda tak, że chce najpierw zejść z wagi (na razie jestem - 7 kg a pozostało jakieś 8 😆). Nie wyobrażam sobie przy + 15 kg, zachodzić w ciążę i serwować kręgosłupowi kolejne 20. Nie kalkuluje mi się to ani trochę. Wróciłam do biegania z trenerką i też chciałabym w koncu zrobić to ultra na 100 km (co mi się marzy), a przede wszystkim muszę wrócić do pracy i zobaczyć na czym stoję (lub leżę). I też musimy być już na swoim, więc najwczesniej starania za 1,5 roku. Pewnie z terminem porodu na listopad/grudzień. 😆 Takie mamy plany, a co życie pokaże - nie wiem.

Co do RD - ostatnio mam jakiś spadek motywacji. Chłop je to, co my, tylko bez przypraw oczywiście... Z mięsa drób only.

Co do wakacji - jedziemy w 1 tydzień września na tydzień (masło maślane) do Szczawnicy. Trochę się cykam jak to będzie. 😬 Jak pogoda nam się uda, to będzie połowa sukcesu. 😉

Co do Waszych bóli - miałam tak po porodzie, w trakcie połogu, przestałam mieć jak całkowicie przeszłam na MM. I tak sobie myślę, że to na bank przez KP/KPI. To było straszne, w sumie zastanawiałam się, czy w ogóle wrócę do biegania i jakiegokolwiek ruchu. W aptece farmaceutka poleciła mi Osteoperos 1000 i od kilku miesięcy je suplementuje. Po bólach żadnego śladu.

Co do Karola - jakoś nam mija to żyćko. Leń nad lenie 😅, z charakterkiem. Ruchowo nadganiamy, ale jak on gada to masakra. 😱 Baba, dada, ma (nie mówi mama -.-), prrr, hhhh, www, ffff, bam, bum, wrrr, kok (nie wiem skąd to ogarnął), tata, tititi, lala itd. I moje ulubione LOL. 🤣

Ostatnio uczyłam go codziennie 'daj' i dziś mu wzięłam łyżeczkę a ten do mnie DAJ. 😳 Zaczęłam mu klaskać brawo a ten za mną stara się nieporadnie klaskać i mówić "brr". Ogólnie to dużo robię z nim zabaw z @matkalogopedka POLECAM! Ale on też tak się rozwinął przez te spotkania z dziećmi w żłobku. I zauważyłam, że on bardzo lubi muzykalne rzeczy. 😅

Z doidy pije ładnie, próbowałam go uczyć pić ze słomki ale średnio xD. Codziennie próbujemy, w końcu załapie.

Do siadu się podnosi, ale nie wiem, czy mu mogę pomóc, czy nie. 🙃 Przy szczebelkach prawie stoi, ale żeby pełzać czy czołgać? Tylko na łóżku, bądź w łóżeczku. A i od zeszłego tygodnia intensywnie się buja przód-tył, także może zacznie raczkować, ale to MOŻE.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Dziewczyny mam pytanie od kilku dni Zuzia mruży oczy. Od jakiegoś czasu pocierała a teraz zaczęła też mrużyć. Miały wasze dzieci podobnie i udało się dojść co to może być?

A nie ma żadnej ropy? Zaczerwienionych spojówek? U nas tak zawsze jest przy ich zapaleniu.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @matkalogopedka zerknę na ten profil. Jest tam zakładka z zabawami? Czy trzeba "przekopywać"?

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    @matkalogopedka zerknę na ten profil. Jest tam zakładka z zabawami? Czy trzeba "przekopywać"?

Ma dużo wyróżnionych relacji z zabawami i dużo też na bieżąco w relacjach opowiada. Ja mam dużo zapisanych postów z okresu jak jej córka była mała (nie pytajcie, co robiłam tam 4 lata temu, bo sama nie wiem xD ale zapisywałam w razie "w", które nadeszło XD).

kid_aa lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Tony Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura dziś kończy 8 miesięcy 🥳 najmłodsza z całej naszej grupki, ale powoli dogania Wasze dzieciaczki. Pięknie gaworzy, powolutku wchodzi w czworaki, zero problemów z RD... Zębów dalej brak :D prześwitują jej już takie białe zalążki, ale przebić się nie mogą. Powolutku ;)

kid_aa, Nosia, KaroInka, MamaTrójki, Joanne, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 753 754 755 756 757 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ