LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja Wam powiem co nam sie sprawdza jedzeniowo.
Kaszka pradawne zboża Czary Mamy i do tego np dzisiaj (chętnie zjadł dość dużo) - trochę karobu, trochę oleju kokosowego, trochę nasion chia. Mieszamy i gotowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2023, 12:37
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ala zaczęła powoli siadać 🤩 raz z czworaków i kilka razy jak się na coś wspina to siada bokiem
Jak długo u was zajęło aż stabilnie zaczął siadać? Bo już się nie mogę doczekać może wtedy będzie się fajnie bawić z Majką na siedząco 🤩Nosia, Tony, Scandi-B, Decemberry lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Ala zaczęła powoli siadać 🤩 raz z czworaków i kilka razy jak się na coś wspina to siada bokiem
Jak długo u was zajęło aż stabilnie zaczął siadać? Bo już się nie mogę doczekać może wtedy będzie się fajnie bawić z Majką na siedząco 🤩Angelaaaa lubi tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:Ala zaczęła powoli siadać 🤩 raz z czworaków i kilka razy jak się na coś wspina to siada bokiem
Jak długo u was zajęło aż stabilnie zaczął siadać? Bo już się nie mogę doczekać może wtedy będzie się fajnie bawić z Majką na siedząco 🤩I robi podobnie jak twoja Alusia
Angelaaaa lubi tę wiadomość
-
Brawo dla Ali 😍 a moje dziecko chyba chce zupełnie pominąć etap siadania i czworakowania bo nagle zaczęła się wspinać po mnie i stawać 🙉 mówię jej: dziołcha, wez Ty najpierw sobie usiądź a później biegaj, ale ona nie ma czasu 🥲
kid_aa, Scandi-B, Nosia lubią tę wiadomość
-
Ala w łóżeczku się podciąga i sobie na kolanach podziwia świat 🤩 robi niedźwiadka także możliwe że też Zara na nogach będzie stać 😁 wtedy to oczy dookoła głowy będę musiała mieć więc nie wiem jak to zrobię hehe 😅
Tony lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tony u nas synek też zaczął od wspinania się po mnie i stawania, nic go innego nie interesowało😀 ale z tego wspinania wyszedł szybko siad bokiem i prosty. Może nie jest jeszcze idealny ale coraz lepiej mu idzie.
Dalej nie czworakuje, ale za to pełza z szybkością światła 😀Scandi-B, Tony lubią tę wiadomość
-
No u nas tak samo, na razie czworakowania brak (coś próbuje cały czas, nawet wczoraj kilka razy nogi odrobinę ruszyły, ale mu się na boki na żabkę rozjeżdżają). Za to pełzanie opanowane perfekcyjnie, no i wspinaczka i cuda w łóżeczku - może przez te próbu wstawania, nauczy się przy okazji siadania:-)
Czytałam wczoraj, że od wstawania do chodzenia może minąć całkiem sporo czasu. Więc spokojnie, no kurcze wolałabym żeby jednak tych czwartków nie pomijał. No ale co ma być, to będzie.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
kid_aa wrote:No u nas tak samo, na razie czworakowania brak (coś próbuje cały czas, nawet wczoraj kilka razy nogi odrobinę ruszyły, ale mu się na boki na żabkę rozjeżdżają). Za to pełzanie opanowane perfekcyjnie, no i wspinaczka i cuda w łóżeczku - może przez te próbu wstawania, nauczy się przy okazji siadania:-)
Czytałam wczoraj, że od wstawania do chodzenia może minąć całkiem sporo czasu. Więc spokojnie, no kurcze wolałabym żeby jednak tych czwartków nie pomijał. No ale co ma być, to będzie.
Może być tak że najpierw będzie stał potem siadał a na koniec czworaki, nie ma na to żadnej reguły ☺️kid_aa lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Może być tak że najpierw będzie stał potem siadał a na koniec czworaki, nie ma na to żadnej reguły ☺️
U nas wlasnie tak bylo, tzn najpierw siedzial z podparciem, potem zaczal podciagac sie do stania, i dopiero pozniej odkryl siad bez podparcia, a raczkowanie, ktore juz spisalam na straty, pojawilo sie na koniec. Teraz maly cwiczy wspinanie dalej, ale jeszcze ani sie nie puszcza, ani nie przesmieszcza sie wzdluz mebli, chociaz kroczki jakies tam drobi sobie w miejscu. No i niedawno odkryl siad w kleku 👍
A miedzy siadem z podparciem i bez podparcia u nas minelo ok 3 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 11:56
-
Jeśli dziecko jest zdrowe to prędzej czy później będzie siadać, chodzić, skakać, pływać
ALe też bym chciała, żeby nie pominęła czworakowania bo podobno przynosi bardzo dużo korzyści. No ale jakby tak pomyśleć to jest to najtrudniejsza czynność, bo trzeba tyle kończyn na raz koordynować
Nosia, kid_aa lubią tę wiadomość
-
Hej, nie dam rady was nadrobić, wybaczcie. Trochę nas nie było tutaj bo musiałam odpocząć od wszystkich grup mamusiowych. Strasznie mnie to wszystko dobijalo że inne dzieci są takie a mi się trafił ciężki egzemplarz, aż mi się więcej dzieci odechciało mieć na równi z nadaniem sobie tytułu beznadziejnej matki.
Staś już jakiś czas siedzi, wspina się, raczkuje. W sumie to jak jakoś w 8 miesiącu jak dopiero zaczął się obracać to ruszył z kopyta i jakoś za 2 tygodnie zaczął już raczkowac i w ciągu następnych dni też opanował inne umiejętności.
Bardzo dobijaja nas alergie. Nadal nie wiadomo na co... Już myślę czy to alergia czy nie wiadomo co... Nie pomaga to w rozszerzanie diety które leży i kwiczy. Nie dziwię się bo Staś "je" tylko papeczki, najlepiej słodkie, a w naszym jadłospisu jest kilka produktów na krzyż i już powiedziałam sobie ze nie będę nic nowego mu dawała dopóki nie zrobimy próby 4 dni z rzędu. Wcześniej był czas ze dawałam mu więcej rzeczy to skończyło się taka wysypka na buzi że aż strupy miał. Tylko ciężko nawet sprawdzać alergie jak dziecko nic nie chce jeść... Ja już nie mam pomysłów też co mu dawać, w jakiej formie, żeby to było apetyczne. No z gówna nie ulepie mu obiadu. 😭 Wizyty u neurologopedy nic nie dały. Masaży jamy ustnej nawet nie da sobie zrobić bo nienawidzi jak mu się dotyka buzi i ust. Butelka idzie u nas już tylko z piosenkami z YT. Już rzygam śpiewającymi brzdacami.
Pocieszam się tylko tym, że chyba kiedyś musi zacząć coś jeść. Przecież nie będzie cały czas pił mm.
Któraś z was też ma takie problemy z jedzeniem czy alergiami? Może macie jakieś złote rady? Obiecuję, że wypróbuje wszystko 😪 -
Kalli, a może wizyta u gastroenterologa? U mojego aktualnie problem z wypróżnianiem. Te kupy raz w tygodniu jako mniejszy niemowlak może i były do zaakceptowania, ale po rozszerzeniu diety jelitka powinny mu ruszyć z kopyta... no i dupa. Pediatra zalecila dicopeg, który na początku może i pomagał, ale teraz znowuż nie. Dzisiaj w nocy przebudził się z takim płaczem, że szok. Brzuch twardy jak kamień... musiałam podać melilax, wyszła kupka mimo, że w dzień też robił. Potem dałam resztę wlewki, bo dalej płakał w niebogłosy i moim oczom ukazała się płynna kupa w ilości DUUUUŻOOOO.
Nie wiem już co począć. Wody pije dużo, dajemy olej na łyżeczce.. No słów mi brak.
Dołączyłam do grupy na fejsie odnośnie zaparć nawykowych i tam z kolei jedna laska opowiadała o tym, jak masaże jamy ustnej pomogły przy wypróżnianiu, ale jej synek spał z otwartą buzią, mój śpi z zamkniętą.
Także może próbuj nawet "na siłę" te masaże uskutecznić, bo może to ewidentnie problem z językiem, z napięciem w jamie ustnej? Jak zacznie chętniej jeść, to może odkryjesz więcej produktów, które możesz mu podawać.
Wybaczcie chaos w mojej wypowiedzi, ale jestem wykończona dziś.
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Na siłę niestety nie da rady. Albo mnie gryzie, rzuca się, przy pewnych ruchach buzia też musi być rozluzniona.
Gdzieś na fb na jakiejś grupie już nie pamiętam jakąś mama pisała że na zaparcia daje jakiś naturalny specyfik z papai. Nie wiem czy poprostu to nie była papaja w proszku -
Kalli co do rozszerzania diety to u nas też było słabo i nic nie chciał jeść (oprócz oczywiście poziomek i borówek). Kawałki nie, papki to już w ogóle, słoiczki nie, kaszki nie… i nagle od jakiegoś tygodnia wszystko ruszyło i nawet się domaga jedzenia. Wydaje mi się, że przyczyniło się do tego też, że nauczył się siadać albo po prostu do tego dorósł.
Mam nadzieję, że u Was tez w końcu zaskoczy:) -
Kali a co podajesz do jedzenia ? Słoiczki ? Bo Ala nie może bo uczula ją seler a w każdym obiadowym słoiczku występuje 🙄
Banan zwykły uczula a dodany do placuszków i usmażony nie. Tak samo z jajkami.
Nowe rzeczy podaje max 2 dni bo krostki dostaje praktycznie od razu wokół ust i ma od razu brzydkie kupy. Także już wtedy wiem, że to alergia. My jutro jedziemy do Bydgoszczy do alergologa i jestem ciekawa czy zaleci jakieś testy czy co robić 🤷♀️
Kaszki gotuje na mleku owsianym bo na wodzie nie bardzo jej smakują. Kupuje jogurty kokosowe vege i jakoś nam to idzieMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Dobry pomysł z tym gastroenterologiem, jeśli jeszcze nie byliście to może się skonsultujcie?
Zła matka to taka, która pali pety w ciąży i przy dziecku, a nie taka, która staje na głowie, żeby mu dogodzić. Ale rozumiem, że już jesteś zmęczona i nie wiesz jak mu pomóc. -
Słoiczki daje ale też bez selera. Zresztą bez pietruszki, ryżu, wołowiny i cielęciny, mleka, ryb też bo jeszcze nie jadł i nie sprawdzone.
Na śniadanie kaszki (gryczana a teraz manna albo orkiszowa bo pszenice testujemy. Ma alergie na ryż, proso i na 90% na owies) z owocami (banan, naktarynka, brzoskwinia, jabłko). Na obiad słoiczek albo zupa co sama ugotuje. Czasem wjada chrupki kukurydziano bananowe. Na podwieczorek są te same owoce, czasem dodaje karob bo Staś lubi. Ten posiłek mu najlepiej "wchodzi". Logopeda kazał mi pozwolić mu się "ubrudzic". Nie wiem jak jest u was, ale u mnie po jedzeniu Stasia ja ściągam u*ebaną bluzkę i w samym biustonoszu stoję i myje dziecko w zlewie w kuchni bo to nie ma co wycierac tyle syfu. Nie mówiąc już o brudnych meblach i ścianach.
download photo from url
Najwięcej syfu zawsze ma na nogach 😅Tony, kid_aa, Angelaaaa, Decemberry, MamaTrójki lubią tę wiadomość
-
Angela, Ala zjada placuszki w całości czy coś z nimi robisz?
Dzisiaj próbowałam mu dać coś innego bo ile też można jeść te same kaszki na śniadanie. Dałam mu chleb pszenny z awokado ale u nas kawałki nie przechodzą. Nawet jak mu dawałam troszkę miąższu z chleba to nie chciał. Wszystko musi być jak aksamit. Chociaż ostatnio zjadł trochę owoców z makaronem i były małe grudki, bo blendowalam ale makaronu mi się nie udało zblendowac na mus.
A tak z ciekawości myślicie że co może nam pomóc gastroenterolog? Miał robiona gastroskopie i kolonoskopie 4 miesiące temu przez gastroenterologa i ten stwierdził że to alergia była. Krwi w kupie już nie mamy ale cały czas chodzi wysypany na buzi raz mniej raz bardziej.