X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Laura dziś kończy 8 miesięcy 🥳 najmłodsza z całej naszej grupki, ale powoli dogania Wasze dzieciaczki. Pięknie gaworzy, powolutku wchodzi w czworaki, zero problemów z RD... Zębów dalej brak :D prześwitują jej już takie białe zalążki, ale przebić się nie mogą. Powolutku ;)
    🎂🎊💐

Tony lubi tę wiadomość

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo Dziewczyny!
    My w tym tygodniu wylądowaliśmy w szpitalu. Na szczęście tylko na 2 dni. Olek zjadł rano jogurt wegański (jadł go 3 raz) i w trakcie drzemki zaczął wymiotować i się dławić. Dobrze, że byłam blisko i usłyszałam co się dzieje! Wymiotował przez kolejne 2h. Nie chciał piersi, wody też nie. Przez 6h nic nie jadł. Pojechaliśmy do szpitala. Jesteśmy u Dziadków i rok temu w maju mieliśmy podobną historię że starszakiem, tylko wtedy dopadła nas wirusówka. Ale mamy pecha :D. A może i szczęście bo jakbyśmy byli sami to byłoby ciężko. Oluś dostał kroplówki i lepiej się poczul. Zrobili Olkowi też badania na alergie bmk i gluten, czekamy jeszcze na wynik. Już raz też wymiotował po kaszce bobovita jaglano-ryżowej. Musimy zacząć rd chyba od początku pojedynczymi produktami. I tak idzie nam słabo:((( po powrocie musimy w końcu zrobił panel pediatryczny bo Olkowi wyszło podwyższone IgE.
    Ogólnie ostatnio Olek strasznie marudzi, mamy chyba kombo- lęk separacyjny, regres snu, zęby i skok rozwojowy. W nocy i tak nie js najgorzej, budzi się co 2-3 h. Czasem wstanie o 6, zazwyczaj po 7, ale zdarza się, że uda się nam pospać do 9. W dzień ma zazwyczaj 2 drzemki 30min do 1h, więc lipa. Okna aktywnosci potrafi mieć 5-godzinne i za nic nie da się położyć na drzemkę. Za to na noc idzie spać ok. 19.30 więc dosć szybko. Ustawia się w pozycji czworaczej i się buja. Jeszcze nie siedzi. Starszak najpierw usiadł, potem czworakowal. Żaden nie pełzał:).
    Ten 8-9 miesiąc to jest pierwszy taki ciężki skok rozwojowy także to nic nienormalnego, że nasze bobasy cudują ze spaniem. Starszy w Ty czasie potrafił budzić się co 40 min albo budzil się o 2 w nocy i świetnie się bawił do 4 rano.
    Nosia mnie też tak wszystko boli. Codziennie nosimy całkiem spory balast. Podnosimy, odkładamy, dużo czasu spędzamy w niewygodnych pozycjach i to się daje we znaki:). Pamiętam, że przy Mikołaju to właśnie tak się dziwiłam, że bolą mnie kolana i łokcie.
    Olusiowi też bardzo się poci główka przy karmieniu.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka mam nadzieję, ze juz dobrze z twoim maluszkiem. Plusem szpitala, są te badania, które wykonali. Będziesz spokojniejsza.
    Te wymioty to reakcja alergiczna? Az tak zareagował czy moze wirusowka?
    Ze snem w dzień u nas podobnie. Bardzo malo śpi i czasami żeby zasnęła trzeba sie natrudzić.

U nas wczoraj byl cudowny dzień, mała byla przekochana, uśmiechnięta, ładnie spała w dzień w nocy. Nie marudziła, bawiła się. Bylysmy na basenie kolejny raz. Wszystko super. Nawet moja mama mówiła, ze moze Diance mija ten skok. A dzisiaj dupa...
    Pol dnia w miarę, a popołudniu maruderstwo okropne. Nic nie pasowało. Bawi się ładnie i nagle bez żadnego powodu płacz. I taka przeplatanka. Nie chciała być ze mną w kuchni to potrafiła krzyczeć i uderzać w stół rekami z całych sił.

Przez te kilka dni ogarnęła czworakowanie, raczkowanie, siada, wspinać się zaczęła. Mowi rozne słowa. Także myślę, ze te postępy w rozwoju chyba są kosztem zachowania. Już to trochę trwa i jestem zmęczona.

Mam nadzieję, ze te bóle kolan mi miną jak skończę KP.

Przed chwilą mała zasnęła na noc, bez problemu. Po 10 minutach płacz jakby ja ktoś ćwiartował. Teraz bawi się na całego i ani myśli spać a jest 21... 😃
    Chyba niedługo zeświruję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 20:57

• Joanne Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wszystkiego najlepszego dla Laurki😘💕🍭

Karolonka zdrówka dla Olusia. Współczuję tej kombinacji, oby szybko się polepszyło 🩷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 22:22

Tony lubi tę wiadomość

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasz Maluch nadal nie czworakuje! Wczoraj nawet mu Babcia (l.77!!!) pokazywała jak to robić, a ten chyba stwierdził, że to jednak nie dla niego i dziś po raz pierwszy sobie stanął sam w łóżeczku!!! Ja oniemiałam, bo choć wspinał się na nas (jak bawiliśmy się na podłodze), to wcześniej łóżeczkowych wspinaczek zupełnie nie uskuteczniał!!! No więc, ja w lekkim szoku, a ten jak najpierw klęknął przy barierce, to zaczął się tak śmiać jak chyba nigdy dotąd!!! Później już z samym wstawaniem, to się nieźle trudził. Po 15 minutach padł jak zabity!!! Ciekawe czy takie wrażenia przed samym zaśnięciem, pozwolą mu na spokojną noc.

Karolka współczuję stresów. Biedak się umęczył.

Nosia, Tony, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolnka współczuję 😩 o tyle dobrze,że porobili badania 🥴 my 9sierpnia mamy alergologa więc też jestem ciekawa co powie i czy zdecyduje się na jakieś testy 😬

U nas mocne wymioty były po słoiczku z wołowiną ( bo zapomniałam że nie można przy alergii na bmk) i wszystkie słoiczki z selerem. 🤦‍♀️ Zjadła i wymioty z jakimś śluzem 🫣 także od tamtej pory słoiczków nie podaje i mam spokój. Po jajku są brzydkie kupy odparzenia także jajka też nie może, mogę jedynie dodawać do naleśników itp. I to samo z bananem 🤦‍♀️ ciekawe kiedy to minie

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, trzymam kciuki za szybki powrot do zdrowia!
    Tony, gratulacje :D

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, przewalone z tymi alergiami 😒 to naprawdę utrudnia sprawę, ale dasz radę 😉 Z Ciebie jest wprawiona mamusia już.

Dziewczyny podaje super przepis na omlecika. Podobny do tego Angeli

2 jajka, banan, trzy łyżki platkow owsianych, troszkę cynamonu wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać troszkę masła klarowanego lub oliwy. Wlać troche ciasta na patelnie, posypać jagodami i smażyć powoli na malutkim ogniu. Malutka wcina takie placuszki z jagortem naturalnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2023, 10:20

Tony, kid_aa, Angelaaaa, Joanne lubią tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosiu, nie boisz się dawać całe jagody? Ja po tej historii co się dziecko udusiło winogronem w żłobku to chyba prędko nie dam Laurze takich okrągłych owocków. Ale po za tym przepis brzmi super, właśnie szukam inspiracji żeby jakoś urozmaicić dietę:)

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny pomysł na omleta, muszę wypróbować:) ja daje synkowi borówki i jagody leśne ale kroje je na pół lub te większe amerykańskie na ćwiartki albo zgniatam palcami i wcina aż miło.

Nosia lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Nosiu, nie boisz się dawać całe jagody? Ja po tej historii co się dziecko udusiło winogronem w żłobku to chyba prędko nie dam Laurze takich okrągłych owocków. Ale po za tym przepis brzmi super, właśnie szukam inspiracji żeby jakoś urozmaicić dietę:)
    Tony, nie martw się. Te jagody tak miękną w tym omlecie, ze są miękkie jak dżemik :) Tak samo płatki owsiane, robi sie z tego taka papka :)

O historii w żłobku słyszałam, mieszkam 60km od Rzeszowa. Az mi skóra cierpnie na samą myśl.

Tony lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam swoje borówki amerykańskie i nie mogłam ich przejeść. A teraz tego omleta z borówkami i płatkami owsianymi sama wcinam. Jest słodziutki od banana a jagody nawet jak są lekko kwaskowate to w tym omlecie łagodnieją. Z jogurtem naturalnym też to fajnie smakuje. Może podjedzie waszym maluszkom.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze wam napisze pomysł na kasze manną jeśli podajecie taką zwykłą.

Przepis jest na krowim mleku, ale można zrobić też na wodzie a potem dodać mm.

1 łyżka kaszy manny
    ½ szklanki wody/mleka krowiego/napoju roślinnego
    ½ jabłka
    1/2 łyżeczki masła lub oleju
    szczypta cynamonu

Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach lub drobno pokrój.
    Do garnka wlej wodę, mleko lub napój roślinny i od razu wsyp kaszę.
    Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, do momentu zagotowania się kaszy.
    Pod koniec gotowania dodaj jabłko, cynamon i masło.
    Wymieszaj i wystudź.

To jest przepis z rozszerzaniediety.pl. Kiedyś tam go znalazłam i super mała wcina taką kaszkę.
    Jabłuszko się fajnie rozpieka i nadaje takiej naturalnej słodkości tej kaszce. Powiem Wam, ze tez sama ją jem bo jestem fanką kaszy manny (jako dziecko jej nie cierpiałam i plułam nią xd)

kid_aa, Joanne, Tony lubią tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzo zdrowia dla maluszka i Cierpliwosci zycze, zarowno dla Olusia i Alusi :)

Tez kupilam ebooka z rozszerzaniediety.pl, wydrukowalam sobie nawet zeby bylo latwiej korzystac, polecam, choc na razie tylko ze dwa dania probowalam.
    To sa proste rzeczy ale majac przepisy pod reka ma sie wieksza motywacje do przygotowywania.

Ja malemu daje wszelkiego rodzaju «berries» bezposrednio do buzi, rozgniecione palcami.

Tony lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, orientujecie sie kiedy zmienic fotelik samochodowy? Moj niby jest do 13 kg, ale mam wrazenie ze juz jest na granicy, mimo ze maly ma ok 10kg, moze ciut wiecej, dawno go nie wazylam 🤔
    Chodzi mi o to czy sa jakies szczegolne znaki ze juz mozna zmienic fotelik - bo raczej nie chodzi o to aby bezwzglednie czekac do tych 13kg?

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze Wam tylko powiem ze od ok 2 tyg uczymy malego schodzic z kanapy/lozka tak ze ma isc najpierw nogami, a nie glowa. Tzn siedzimy przy nim i jak chce zejsc to go obracamy. I juz chyba zalapuje powoli, bo dwa razy dzis jak zblizal sie do krawedzi i go tylko przytrzymalam to sam sie obrocil nogami. Tzn nie ufam mu jeszcze na tyle, zeby go samego zostawic na kanapie, ale zblizamy sie do tego momentu. Bedzie bosko 😍

kid_aa, Nosia, Joanne, Decemberry, Tony lubią tę wiadomość

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Dziewczyny, orientujecie sie kiedy zmienic fotelik samochodowy? Moj niby jest do 13 kg, ale mam wrazenie ze juz jest na granicy, mimo ze maly ma ok 10kg, moze ciut wiecej, dawno go nie wazylam 🤔
    Chodzi mi o to czy sa jakies szczegolne znaki ze juz mozna zmienic fotelik - bo raczej nie chodzi o to aby bezwzglednie czekac do tych 13kg?

Sprawdź w necie jaki masz model i do ilu cm dziecka można go stosować .Bo zawsze trzeba się sugerować wagą lub wzrostem jak głowa się zbliża do wystawania z łupiny to trzeba zmienić na inny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2023, 13:44

Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Jeszcze Wam tylko powiem ze od ok 2 tyg uczymy malego schodzic z kanapy/lozka tak ze ma isc najpierw nogami, a nie glowa. Tzn siedzimy przy nim i jak chce zejsc to go obracamy. I juz chyba zalapuje powoli, bo dwa razy dzis jak zblizal sie do krawedzi i go tylko przytrzymalam to sam sie obrocil nogami. Tzn nie ufam mu jeszcze na tyle, zeby go samego zostawic na kanapie, ale zblizamy sie do tego momentu. Bedzie bosko 😍
    Nasza się wspina na wszystko i potem puszcza. I sobie leci. Także ciągle trzeba jej pilnować. Czuję, ze dopiero się zacznie teraz 😃

• Altair Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolnka, współczuję doświadczeń szpitalnych. Daj znać co się okazało.

U nas mały do przodu ruchowo, za to bardzo mało gaworzy. I w ogóle nie lubi książeczek. Staram się dużo do niego mówić, może coś tam w końcu się włączy.

Rozmawiałam ostatnio z rodzicami i podobno długo raczkowałam (czworakowałam), natomiast mój brat wcale - zupełnie pominął ten etap i od razu zaczął chodzić. Tak mu już zostało, jest niezmordowanym piechurem, ciągle łazi po górach ;)

kid_aa, Tony lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia dzięki za przepisy. Ja do ciasta na placki dodaję trochę oliwy i blenduje. Potem na patelnię już nie daję.

Scandi my zmieniliśmy fotelik jakieś 2 tygodnie temu. Po prostu Krysia już tam ledwo wchodziła i strasznie nie lubiła jeździć. Okropnie też się w nim pociła, mata nie dawała rady. Teraz jak ma więcej luzu to nie protestuje gdy się ją wkłada w fotelik.

Super pomysł z tym uczeniem schodzenia na nóżki👍

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 754 755 756 757 758 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ