X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę i dziewczyny na innym wątku radziły robić te zastrzyki bez wypuszczania powietrza, po ściśnięciu dwoma palcami fałdki na brzuchu. Zastrzyk robić powoli a przy wyciąganiu igly wypuścić fałdkę. Ja robie po swojemu bo po takim sposobie robiły mi się niemal czarne ślady. Wypuszczam większość powietrza i wtedy robie zastrzyk a fałdkę puszczam dopiero jak juz igła jest wyjęta. Tylko dwa razy zrobiły mi się siniaki a juz prawie 50 zastrzyków za mną

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Mamusia87 Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za nowe wpisy 😊

Strata, miałas i sam się wchlonal? Kiedy? Co brałaś?

Inviciible, i jak? Co bierzesz?

Ja miałam jedna wizytę i podczas niej wyszło, że jest krwiak. Mam 8tc+2 ❤️ druga ciąża, mam już śliczna Córcię ❤️

Podziwiam, że gotujecie i coś tam działaie. Ja mam odruch wymiotny jak idę do kuchni, lodówka i zmywarka to wrogowie. Ledwo makaron z serem zjadłam na obiad...

Takk, lekarka w 1.ciąży kazała 3x dziennie magne b6 i teraz tez biorę. Jak brzuch twardniał to kazała 3x2 na dzień. Jestem zaskoczona, że Wasi lekarze nie mówili, że to ważne. Magnezu nigdy dość 😉

• Mamusia87 Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam pytanie, Wam tez lekarka zabroniła spacerowac mając krwiaka?

• Inviciible Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia87 wrote:

Ja miałam jedna wizytę i podczas niej wyszło, że jest krwiak. Mam 8tc+2 ❤️ druga ciąża, mam już śliczna Córcię ❤️

Podziwiam, że gotujecie i coś tam działaie. Ja mam odruch wymiotny jak idę do kuchni, lodówka i zmywarka to wrogowie. Ledwo makaron z serem zjadłam na obiad...

Takk, lekarka w 1.ciąży kazała 3x dziennie magne b6 i teraz tez biorę. Jak brzuch twardniał to kazała 3x2 na dzień. Jestem zaskoczona, że Wasi lekarze nie mówili, że to ważne. Magnezu nigdy dość 😉

Ja ze względu na in vitro biorę od początku duphaston i luteinę przy krwiakach w naturalnych ciężarach tez chyba dziewczynom lekarze przepisywali te leki. Co do spacerów to miałam konsultacje u swojego lekarza prowadzącego oraz dodatkowo u innej lekarki to oszczędny tryb życia, ale nie wskazane jest leżenie 24/h, najlepiej nie dźwigać, lekkie prace domowe i ja akurat wychodzę na krótkie spacery z psem bo mąż pracuje i nie zawsze jest w stanie z nim wyjść. Nie ma żadnych potwierdzonych badań, że leżenie plackiem pomaga przy krwiaku. Ja już miałam 2 większe krwawienia związane z krwiakiem i teraz lekarz mówił że dziecko robi się coraz większe wiec powinno tego krwiaka wchłonąć, na to liczę.. to już 10tc..

👩28l
    👨30l

Gameta Gdynia
    1 IVF start 01.2022 mamy 2❄️❄️
    ➖24.02 FET -
    7dpt - beta 45
    10dpt - beta 200
    18 dpt - beta 3129
    25.03 jest ❤️

Została 1 ❄️
    Wracamy 😍
    FET 03.24 bhcg 0 :(

9 komórek zapłodniony.
    3 ❄️
    1 ET -13.07
    10dpt - beta 89,40
    12dpt - beta 144
    14dpt - beta 330
    Czekamy kropku ♥️
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inviciible wrote:
    Ja ze względu na in vitro biorę od początku duphaston i luteinę przy krwiakach w naturalnych ciężarach tez chyba dziewczynom lekarze przepisywali te leki. Co do spacerów to miałam konsultacje u swojego lekarza prowadzącego oraz dodatkowo u innej lekarki to oszczędny tryb życia, ale nie wskazane jest leżenie 24/h, najlepiej nie dźwigać, lekkie prace domowe i ja akurat wychodzę na krótkie spacery z psem bo mąż pracuje i nie zawsze jest w stanie z nim wyjść. Nie ma żadnych potwierdzonych badań, że leżenie plackiem pomaga przy krwiaku. Ja już miałam 2 większe krwawienia związane z krwiakiem i teraz lekarz mówił że dziecko robi się coraz większe wiec powinno tego krwiaka wchłonąć, na to liczę.. to już 10tc..

Ja mam ciążę „naturalna” i mam dokładnie te same zalecenia co Inviciible- duphastan, luteina, oszczędny tryb życia, ale nie ze ciagle leżeć. Kategoryczne dźwiganie i przemęczenie się. Dostałam tez zwolnienie, mimo ze pracuje w biurze, lekarz powiedział ze wolałby żebym odpoczywała w domu (ale wtedy tez krwawiłam).
    Kontrola 29 kwietnia, mam nadzieje ze się wchłonie w końcu.

Co do świat, dużo odpoczywam:) pierwsze święta gdzie nic a nic nie zrobiłam 😂🙈
    Podobno jestem mistrzem sernika i zawsze robiłam dwa (jeden na „święta w domu” drugi na „święta u teściowej”) i każdy przy kawie był rozczarowany, ze jak to nie ma mojego sernika 😂😂
    Brat chyba najbardziej 😂 aż miło 😊

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Tony Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do heparyny - nie powinno się wypuszczać powietrza, bo później zostaje trochę leku w strzykawce więc podaje się przez to mniejszą dawkę. Ważne żeby robić na zmianę, raz po prawej stronie pępka, drugiego dnia po drugiej. Nie podawać w zasinienia ani w miejsca, gdzie prześwituje jakieś naczynko. Złapać fałd, wbić pionowo, głęboko, wyjac strzykawkę i dopiero puścić fałd. Nie rozcierać skóry. Można przyłożyć coś chłodnego w miejsce wkłucia. Parę minut wcześniej można posmarować skórę maścią z lidokaina, żeby nie bolało. Podaje sobię od miesiąca, na początku miałam siniaki, ale teraz już doszłam do perfekcji :D

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wiedzą tylko moi rodzice, ale wiedzą też o poprzednim poronieniu i o krwiaku więc są ostrożni. Reszcie nie mówiłam, bo za tydzień rodzi moja bratowa i cała uwaga skupia się na niej :D więc nie chce psuć atmosfery moimi krwiakami. Myślę, że powiem reszcie po pierwszych prenatalnych.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Strata Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia87 wrote:

Brałam luteinę 3x1 i neaoprain. Wchłonął się bez krwawienia.

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po kilku godzinach wymiotów zadzwoniłam do położnej. Powiedziała że skoro wcześniej miałam tylko mdłości i ogólnie dobrze się czułam to te wymioty muszą być z innego powodu. Kazała zrobić test na covida bo w ostatniej wersji przebiegał z wymiotami. I wiecie co? Test pozytywny!😳

Wymiotowałam wczoraj przez ok 10h. Co rusz leciałam do toalety. Nic nie mogłam zjeść, starałam się pić ale chyba więcej wody wymiotowałam niż piłam.
    W końcu położna zadzwoniła do szpitala ale kazali przyjść dopiero rano jeśli wymioty nie ustaną.

W nocy przeszło. Brałam okugest. On mi zawsze po pierwszej tabletce pomagał, tym razem musiałam wziąć z 5 ale można przyjmować go w ciąży. Sprawdźcie, może w Polsce też jest dostępny.
    Dzisiaj pójście do toalety jest nie lada wyczynem, ale jest juz dobrze bo mogę pić. Chyba więcej witamin dzisiaj powinnam wziąć, nie?

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Wczoraj po kilku godzinach wymiotów zadzwoniłam do położnej. Powiedziała że skoro wcześniej miałam tylko mdłości i ogólnie dobrze się czułam to te wymioty muszą być z innego powodu. Kazała zrobić test na covida bo w ostatniej wersji przebiegał z wymiotami. I wiecie co? Test pozytywny!😳

Wymiotowałam wczoraj przez ok 10h. Co rusz leciałam do toalety. Nic nie mogłam zjeść, starałam się pić ale chyba więcej wody wymiotowałam niż piłam.
    W końcu położna zadzwoniła do szpitala ale kazali przyjść dopiero rano jeśli wymioty nie ustaną.

W nocy przeszło. Brałam okugest. On mi zawsze po pierwszej tabletce pomagał, tym razem musiałam wziąć z 5 ale można przyjmować go w ciąży. Sprawdźcie, może w Polsce też jest dostępny.
    Dzisiaj pójście do toalety jest nie lada wyczynem, ale jest juz dobrze bo mogę pić. Chyba więcej witamin dzisiaj powinnam wziąć, nie?

No grubo dobrze ze ci ten lek pomaga
    Możesz witaminy albo elektrolity o ile są dozwolone bo ja to akurat nie wiem tego
    Dużo zdrówka i oby było tylko lepiej

Ja dziś znów kontrola ciśnienia u położnej w szpitalu ciekawe czy tyle czy coś więcej bo tez dziś juzpowinni mieć wyniki badań z piątku ….

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl daj znać co tam lekarze Ci powiedzą ✊🍀😊

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Mamusia87 Debiutantka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, ojjjj tk biedna jestes!!! :((duuuzo zdrowka i żeby lepiej tylko było! Jak reszta mamusiek, jak sie macie? U mnie jjutro doko, oby krwiaka już nie było. Dzięki Wam za info w tym temacie!! Ciepło pozdrawiam

• Susie Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś pierwszy raz w pracy od 1,5 tygodnia. Wczoraj wieczorem była deprecha gigant. xD Aż się zaczęłam zastanawiać czy jednak nie wziąć tego L4, które mi lekarz proponował hahaha. :D No ale nie, bez przesady.
    Niezmiennie czuję się całkiem nieźle, tylko coś zaparcia zaczęły mnie trochę męczyć. :/ W nocy obudził mnie ból żołądka i przez godzinę biegałam do łazienki. Nienawidzę tego bólu, szczególnie jak nie można teraz na niego zaradzić...

tqYwp2.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po świętach. Wiecie, z jaką chcicą na męża dziś się obudziłam? 😱 Po raz pierwszy w tej ciąży, dotychczas moje libido wynosiło 0. Nie wiem o co chodzi no ale na plus 😂. Brak apetytu i wstręt do kurczaka pod każdą postacią nadal się utrzymuje. Do tego ranne mdłości... A no i syf na syfie od piątku 😑. Dziś jadłam na śniadanie sałatkę i męczyłam ją chyba ze 30 minut. Niby w internecie piszą, że już powinna być wykształcona pępowina i łożysko, pomiędzy kawałkami ciasta próbuje jeść warzywa 😂.

Odliczam godziny do wizyty, która już w czwartek o 16:30. Trochę się niepokoję, nie wiem, czego się spodziewać. Mam nadzieję, że Bobas rośnie zdrowo i fika już koziołki 😊.

Olo323, Scandi-B lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, trzymajcie się tam 🍀.

MamaNL trzymam kciuki za wizytę! 💚

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne biedna, mam nadzieje, ze szybko przejdzie 😔

MamaNl trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze 🤞🏼

Mi powoli jakby mdłości przechodziły aczkolwiek nie chce zapeszać 😃 dzisiaj mam badania Pappa a za tydzień prenatalne. Miał już ktoś prenatalne? W innej grupie czytałam, ze lekarze nawet obstawiali już płeć maluszków.

Ultra-Dżasta bobas na pewno ma się dobrze, odliczamy do czwartku 😃

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie- bo strasznie pogubiłam się w prenatalnych.
    Ten tez pappa jest wykonywany razem z USG? Czy powinnam szukać osobno badania a lekarz prowadzący mi wykona usg? Nie wiem co robić z tymi prenatalnymi, test NIFTY odpuszczam ze względów na koszty, jednak 2,5 tys to za dużo.
    Nie wiem tez co robić bo gdy powiedziałam przy stole wczoraj o tych testach to naskoczono na mnie, ze po co skoro nie ma żadnych wskazań do badań, a ze jak wyjdzie coś nie tak, co niemożliwe, to przecież „Chyba nie zamierzasz usunac?”
    Nawet trochę się z mężem o to wszytsko spielam 😕

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Susie Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się zorientowałam, to przy rezerwacji badania mówi się, że chcesz test podwójny, czyli USG i pappa i oni już wtedy wiedzą co robić. I albo pobierają Ci krew w dniu usg i później masz wyniki pappy albo przychodzisz na pobranie wcześniej i na usg masz już pełny wynik razem z wynikiem pappy.
    Ja dzisiaj się postaram zapisać, wypada mi że powinnam zrobić najlepiej w tygodniu 9-13 maja, więc jeszcze kupa czasu. :o
    Ogólnie wydaje mi się, że jeżeli to usg będzie wykonywał Ci lekarz prowadzący to powinien Ci wszystko wyjasnić co i jak i jak się zapisać. Nie mówił nic na wizycie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 13:36

tqYwp2.png
  • wombi Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem badania prenatalne powinny być obowiązkowe dla każdej ciężarnej.
    Podczas takiego badania oprócz potencjalnych wad genetycznych, można wykryć inne wady anatomiczne, które się leczy w trakcie ciąży !!!
    Zarówno usg i papa najlepiej zrobić w ośrodku który w tym się specjalizuje - wtedy dostajesz jeden skorygowany wyniki - czyli połączenie usg i badania z krwi.
    Dodatkowo lekarz który robi usg prenatalne ma dokładniejszy sprzęt oraz specjalny certyfikat, który uprawnia do robienia usg genetycznego.

https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

smoothie lubi tę wiadomość

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
    11.2024 AMH 0,36
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie- bo strasznie pogubiłam się w prenatalnych.
    Ten tez pappa jest wykonywany razem z USG? Czy powinnam szukać osobno badania a lekarz prowadzący mi wykona usg? Nie wiem co robić z tymi prenatalnymi, test NIFTY odpuszczam ze względów na koszty, jednak 2,5 tys to za dużo.
    Nie wiem tez co robić bo gdy powiedziałam przy stole wczoraj o tych testach to naskoczono na mnie, ze po co skoro nie ma żadnych wskazań do badań, a ze jak wyjdzie coś nie tak, co niemożliwe, to przecież „Chyba nie zamierzasz usunac?”
    Nawet trochę się z mężem o to wszytsko spielam 😕
    Pappa i wolne bHcg mi dzisiaj położna pobiera z krwi w przychodni, w której chodzę do lekarza prowadzącego. Na wyniki czeka się kilka dni wiec usg prenatalne mam za tydzień. Nie każdy lekarz ma certyfikat do przeprowadzenia usg prenatalnego.

https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
‹‹ 74 75 76 77 78 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ