X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Victoria_86 wrote:
    Tony - właśnie próbowałam już różnie : przed kp, po kp, krótsza przerwa, dłuższa przerwa i w sumie nie widzę żadnej różnicy .. zje pare łyżeczek albo wcale i to wszystko .. czasem zaskoczy i wciągnie wszystko ale od czego to zależy to wciąż nie wiem 🤔
    Mi KP tez nie przeszkadza tylko martwię się czy nie będzie miał jakiś niedoborów .. i czy czekać aż w końcu zaskoczy z tym jedzeniem czy się już martwić 🙈

Odkąd kuzynka mojego powiedziala że przy kp jej syn dopiero po roku ruszył z rozszerzaniem diety to się nie martwię. Krysia przybiera na wadze, rośnie, do tej pory nawet przeziębiona nie była, więc myślę że w tym zakresie nie mam co się martwić. Ona je, tylko że mikroskopijne porcje. Całości przez dzień może będzie 100- 150g max. Uwielbia chrupki kukurydziane o smaku warzyw. Wyglądają jak takie małe frytki. I raz jak musiałam robić coś w kuchni to jej dawałam żeby się zajęła jedzeniem to piątego już nie chciała. Wygląda na to że nie potrzebuję dużo jeść.

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Kalli, a nie myślałaś o dietetyku dziecięcym? 🤔 Uważam, że bardziej mógłby Wam pomóc w żywieniu eliminacyjnym niż alergolog. Serio.

Żelazo na zaparcia? Pierwsze słyszę.
    Chyba, że macie preparat/lek z tzw. "łagodnym żelazem", chelatowanym. 🤔

U nas przez akcję z kupami 1.5 miesiąca temu, pediatra kazała odstawić na chwilę nabiał (2 miesiące). Pierwsze co zrobiłam po powrocie, to wygooglowałam dobrego dietetyka i umówiłam się niemalże z dnia na dzień na rozmowę on-line. Totalnie nie wiedziałam jak poprowadzić Karola, by dostarczyć mu wszystke składniki odżywcze.
    Żelazo suplementujemy bo miał głęboka anemie i teraz podnosimy ferrytyne bo miał tak niska że nie była oznaczalna w badaniach. Przez żelazo pogłębia się tylko problem zaparć.
    A u kogo się konsultowalas? Jak po rozmowie? Wiesz ze myślałam o dietetyku tylko za bardzo nie wiem co myśleć o tej Stasia alergii, słaba się w tym czuje bo na początku wprowadzalam mu pojedynczo pokarmy przez kilka dni i było ok, czyli uznałam je za "bezpieczne" i wydaje mi się że one potem się okazało że go alergizuja. To sprawia że już nie wiem nic. Mam problem z interpretacja alergii chyba bo jedyny teraz jej objaw to AZS na buzi. A to mu się pojawia i znika czasem o tak o. Teraz bierzemy antybiotyk i chyba tak ma już słabe jelita przez to że mimo brania leków przeciwhistaminowych cały czas ma czerwone plamy a niby podaję mu te bezpieczne pokarmy. 😪

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Victoria_86 Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne - u nas właśnie dokładnie tak samo! I też w rodzinie dziecko na kp dopiero około roczku zaskoczyło z jedzeniem .. mój synek tez ładnie przybiera i pięknie się rozwija i ja generalnie się nie martwię .. no chyba ze usłyszę czy przeczytam ze dzieci w podobnym wieku jedzą już kilka posiłków stałych 🙈 .. no to wtedy można zwątpić 🤔

11.2022 - Synek ❤️
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Żelazo suplementujemy bo miał głęboka anemie i teraz podnosimy ferrytyne bo miał tak niska że nie była oznaczalna w badaniach. Przez żelazo pogłębia się tylko problem zaparć.
    A u kogo się konsultowalas? Jak po rozmowie? Wiesz ze myślałam o dietetyku tylko za bardzo nie wiem co myśleć o tej Stasia alergii, słaba się w tym czuje bo na początku wprowadzalam mu pojedynczo pokarmy przez kilka dni i było ok, czyli uznałam je za "bezpieczne" i wydaje mi się że one potem się okazało że go alergizuja. To sprawia że już nie wiem nic. Mam problem z interpretacja alergii chyba bo jedyny teraz jej objaw to AZS na buzi. A to mu się pojawia i znika czasem o tak o. Teraz bierzemy antybiotyk i chyba tak ma już słabe jelita przez to że mimo brania leków przeciwhistaminowych cały czas ma czerwone plamy a niby podaję mu te bezpieczne pokarmy. 😪

Gadałam z babką, która jest dosyć popularna w internetach 😆 Małgorzata Jackowska (@mjackowska.dietetyka). Super kobieta, nawet możesz poczytać sobie różne artykuły u niej na stronie lub na IG. Nie żebym ją jakoś reklamowała... Jedyna normalna i prawdziwa się wydaje. Napisz do niej na mejla, że chciałabyś się skonsultować w jednej sprawie i zobaczysz, co Ci odpisze. 😉

Z drugiej strony AZS i alergia są bardzo podobne w objawach, i niekoniecznie AZS jest powodowany przez alergię i odwrotnie. A jak u Stasia jest i AZS, i alergia to można też spróbować szukać pomocy u dermatologa dziecięcego. 🙂

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Victoria no tak jak Tony pisze, rd ma być jedynie uzupełnieniem, a podstawą w dalszym ciągu mleko.
    Jeśli faktycznie je bardzo mało, to dla świętego spokoju sprawdziłabym żelazo, bo tego kp może nie dostarczać tyle ile trzeba.

Nosia no u nas to jest 5/6 karmień pomimo całkiem dobrego zjadania posiłków stałych. Od jakiegoś czasu daję na 3 posiłek kaszkę, ostatnie 3 dni z moim mlekiem - i okazuje się, że wcale nie odciągam spektakularnych ilości (co prawda odciągane na szybko i z mniej mlecznej piersi). Może więc w tym problem.
    Z drugiej strony jak karmię, to mimo tego, że wydawało mi się, że zgłasza się, bo głodny, to Młody często nie ma za bardzo czasu jeść 🙈

Dżasta gonisz z tym mówieniem tego twojego Karola🤣 U nas z tym dość kiepsko (czym oczywiście się martwię niemiłosiernie). Chociaż jak się urodził, to mężowi się śniło, że jak miał roczek, to mu już odpyskował w rozmowie w stylu "no dobra już dobra, będzie tak jak chcecie"🤣🤣🤣
    My ruszyliśmy z zeszytami Cieszyńskiej, żeby go trochę wspomóc. Altair może i Wam by pomogło. (choć obrazki w zeszytach są mocno upione😆)

Nosia, Altair lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kid_aa czasami laktator mało co odciąga a mleka jest dużo, więc tym bym się zupełnie nie sugerowała.

Altair lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie malutka wcina różne rzeczy, nie mamy problemu z RD, ale wczoraj miała 6h przerwy w mleku i na wieczór nie chciala mleczka i juz sobie coś zaczęłam wkręcać, że będzie niedożywiona bo mleka nie je na tyle a może posiłki za mało różnorodne. Ostatnio w ogóle jakieś takie dziwne mnie myśli nachodzą. Jak jest ok to trzeba się nakręcić na zaś co by za spokojnie nie było ;) Ciężki ten żywot matki.
    Przed rozpoczęciem RD jadła mleko co 2h i częściej więc te 6h mi się wydało tak kosmicznie długim odstępem. Oczywiście jadła w między czasie inne rzeczy i piła wodę. Więc po prostu nie była głodna. Też zaczęłam się martwić jak tu dziecka nie utuczyć. Serio, nawet bym nie pomyślała, ze mnie jakieś takie dopadną rozmyślenia. U mnie przypada 6,7 karmień na dobę, przy czym większość w nocy niestety. W nocy potrafi się często budzić. Tyle, ze nie je wtedy duzo. Pochlipta i zasypia..nie da się jej tez ululać bez mleczka.

Co do mówienia, to teraz chcemy tych słów mama, tata.. A za chwilę będziemy błagać o chwilę ciszy 🙂 moja siostra chowa się w łazience żeby mieć chwilę spokoju to siedzą jej córeczki pod drzwiami i mama, mama, mama 😂🙈 Także cieszmy się chwilą 😃

Dianka wcinała dzisiaj ze smakiem "leniwe kluski". Takie rzeczy ugotowane przeze mnie wchodzą jej bardziej niż gotowe sloiczki. Wczoraj zblendowalam jej gotowaną cukinie z marchewką, ale wolała gryźć taki słupek ugotowanej marchewki. Także zmienia się jej ciągle. Kiedyś marchewki nie chciała się czepić absolutnie.

Altair lubi tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Victoria_86 wrote:
    Joanne - u nas właśnie dokładnie tak samo! I też w rodzinie dziecko na kp dopiero około roczku zaskoczyło z jedzeniem .. mój synek tez ładnie przybiera i pięknie się rozwija i ja generalnie się nie martwię .. no chyba ze usłyszę czy przeczytam ze dzieci w podobnym wieku jedzą już kilka posiłków stałych 🙈 .. no to wtedy można zwątpić 🤔

No mam tak samo tez. Niby sie nie martwie, ale gdzies mi siedzi to z tylu glowy jak czytam ile inne dzieci jedza. Widze ze maly ma sie dobrze, kp idzie dobrze - jedyne co mnie troche martwi to czy zacznie jesc wystarczajace duzo normalnego jedzenia jak juz wroce do pracy, a zostalo niecale 2 msc 🫣 z drugiej strony nasze dzieci rozwijaja sie teraz w ekspresowym tempie, wiec moze mamy az 2 msc 🤞

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Gadałam z babką, która jest dosyć popularna w internetach 😆 Małgorzata Jackowska (@mjackowska.dietetyka). Super kobieta, nawet możesz poczytać sobie różne artykuły u niej na stronie lub na IG. Nie żebym ją jakoś reklamowała... Jedyna normalna i prawdziwa się wydaje. Napisz do niej na mejla, że chciałabyś się skonsultować w jednej sprawie i zobaczysz, co Ci odpisze. 😉

Z drugiej strony AZS i alergia są bardzo podobne w objawach, i niekoniecznie AZS jest powodowany przez alergię i odwrotnie. A jak u Stasia jest i AZS, i alergia to można też spróbować szukać pomocy u dermatologa dziecięcego. 🙂

Ja sluchalam podkast «kwadrans z Jackowska» jak jezdzilam samochodem albo chodzilam z malym na spacery - tylko uwaga, kazdy podkast jest o wiele dluzszy niz kwadrans 😅 ale troche sie dowiedzialam przed rozpoczeciem rozszerzania, bo zupelnie nie wiedzialam jak sie do tego zabrac.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Altair Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, sprawdzę te zeszyty.
    Coś tam u małego ruszyło, bo próbuje gadać, ale jest to prześmieszne, bo kłapanie buzią nie jest skoordynowane z wydawanymi dźwiękami 😀

U nas była niemiła przygoda. Małego dziabnęła osa. Pojechaliśmy do przychodni i dr przyjęła nas poza kolejnością. Synek dostał zyrtec w kroplach, altacet do smarowania i dodatkowo paracetamol. Płakał bardzo przez pierwszą godzinę. Na szczęście nic gorszego się nie wydarzyło i opuchlizna zeszła po jednym dniu.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Czy któraś wie jak przedłużyć subskrypcje na grzeczne, bezproblemowe i przede wszystkim śpiące w nocy dziecko? Bo nam się skończyła i wychodzę z siebie. Wszystko jej przeszkadza, uparta jak mamusia i ogólnie ciężko jest🤷🏻‍♀️

Nie wiem czy to dlatego że za dużo nowych rzeczy w krótkim czasie jej przyszło czy może przed jakąś chorobą bo raz zgrzana, raz zmarznięta, nawet cycka potrafi odmówić a stałych jeszcze bardziej nie chce jeść niż przedtem.

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, chyba tylko przeczekać. Mądrość internetu twierdzi, że między 8 a 10 miesiącem jest najtrudniejszy dla rodziców skok rozwojowy. Trzymajmy się wersji, że to właśnie to ;)

Joanne, Scandi-B lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair, takie ukąszenie boli :( Nawet kilka dni. Biedny maluszek. Mam nadzieję, ze juz ok.

Joanne ja myślę, ze to skok rozwojowy albo nieszczęsne ząbki. Wtedy też często nie ma apetytu ani spania w nocy.
    U nas tez nie jest łatwo.

Joanne, Altair lubią tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne ja też mam nadzieję, że to skok, bo momentami mam wrażenie, że mi dziecko podmienili 😜 Wszystko zrzucałam na zęby, których cały czas nie ma.

Z KP przy rozszerzaniu, to Filip od ponad tygodnia zrobił się cycoholik i pije częściej. Stałe rzeczy je równie chętnie, ale lubi się wtulić w cycka i possać nieodżywczo, co wcześniej zdarzało się meeeega rzadko.
    A z RD tak jak dziewczyny mówią. Do roku mleko podstawa, reszta to zapoznawanie. Gorzej by było w drugą stronę, jakby dziecko odrzucało mleko, dlatego niby stałe pokarmy trzeba proponować tak 0,5-1 h po karmieniu, żeby dziecko nimi dojadało, a nie się najadało.

A skoro pojawił się temat nocnika, to mam pytanie do mam starszych dzieci. W jakim wieku odpieluchowałyście? U Filipa wyraźnie widać kiedy robi kupkę i tesciowa wpadła na pomysł, żeby kupić nocnik i w takich momentach wysadzać. Zaczęłam o tym czytać i niby do 16 miesiąca nie powinno się tego robić, bo więcej z tego szkody niż pożytku. 🤔

Joanne, kid_aa lubią tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, od 2 tyg czuje u Zuzi guzka na nodze po szczepieniu Bexsero. Wiecie może co z tym robić bo na razie nie widać zeby zamierzał zniknąć :-/

• Joanne Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po tym jak napisałam, zmierzyłam jej temperaturę. Do 38,5 dzisiaj miała. I o dziwo wtym uszku co ją cały czas swędzi temperatura jest wyższa niż z drugiej strony główki. Byłam z tym uszkiem u laryngologa o mówiła że czysto, nic nie ma, ale jeśli ma tendencje do wytwarzania woskowiny w nadmiarze to problem co rusz będzie powracał. Możliwe też że górne jedynki idą. Oprócz tego raczkuje, siada i wstaje i to wszystko ogarnęła w kilka dni więc może też za dużo na nią. Do tego dostawkę musieliśmy zmienić na łóżeczko bo już było niebezpiecznie.

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, dzieci trą uszka na ząbki. Może rzeczywiście ząbki idą, ale sprawdziłabym też gardełko jeśli jest temperatura. Chyba, że sprawdzałaś juz u pediatry.

U nas tez w kilka dni mała opanowała wiele rzeczy, także myślę, ze u nas jest to skok rozwojowy. Malutka potrafi mieć super nastrój i nagle zacząć strasznie krzyczeć i płakać. Dziwne ma te zachowania. Jednocześnie mega wszystko rozumie, mowi, pokazuje. Jej mała główka chyba nie może tego wszystkiego przetworzyć.

No i trze oczy o nosek. Nawet w nocy jak się rozbudza 😐. Kataru nie ma, ani żadnej wydzieliny z oczu. Mam różne krople, ale nic nie dają. Pewnie będę musiała szukać przyczyny u pediatry. Moze to alergia. Myślałam, że to na ząbki. Dziąsła opuchnięte, ale kolejne ząbki się nie przebijają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 22:55

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 moim zdaniem tak małe dziecko nie jest gotowe na korzystanie z nocnika. I rekomendują od około 18miesiaca. Moja 2 latka sama nadal nie umie korzystać, czasami powie a tak to ja muszę się pytać. Często dzieci koło 3 roku życia są dopiero gotowe. Z kolei moja chrześniaczka też 2letnia nadal nie jest gotowa na nocnik, boi się i mówi że nie chce i płacze także na siłę też nie ma co 😝

kid_aa, Asia11 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Hej hej, od 2 tyg czuje u Zuzi guzka na nodze po szczepieniu Bexsero. Wiecie może co z tym robić bo na razie nie widać zeby zamierzał zniknąć :-/

U nas to samo a już ze 2 miesiące minęły i guzek już co raz mniej wyczuwalny. Ale nóżka bardzo ją bolała i wtedy ze 2 dni nie chciała nawet na tym boku leżeć w dotykać nie mogłam długi czas bo zaraz bardzo płakała 🙆
    Próbowałam to trochę rozmasować ale nie wiem w sumie co się z tym robi 🤷‍♀️

kid_aa, Smerfetk_a lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy w szpitalu i czekamy na diagnozę. Wczoraj jak wróciłam z pracy Krysia miała 39,7 przy tym prawym uchu co zawsze je trze,z drugiej strony główki 39. Dałam ibuprofen bo paracetamol na nią nie działał i temperatura spadła ale dzisiaj rano znowu 38,7. U lekarza było 39,7 i wysłał nas do szpitala ale nie od razu tylko wizytą miała być za 3h. Jesteśmy w szpitalu po takim normalnym badaniu bez pomiaru temperatury🤦🏻‍♀️ bez jakiś leków na zbicie gorączki czy czegokolwiek, już nawet zapytałam i ta powiedziała tylko "o, ja!" I pewnie wroci za kolejne pół godziny. Krysia śpi a ja mam ochotę ryczeć. Doktorka mówi że to jakiś wirus i tyle i ja to rozumiem ale może jakieś leki czy cokolwiek... 🤦🏻‍♀️ Jak mierze jej swoim termometrem to dalej 39,7.

age.png
‹‹ 758 759 760 761 762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ