LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanne wrote:Jesteśmy w szpitalu i czekamy na diagnozę. Wczoraj jak wróciłam z pracy Krysia miała 39,7 przy tym prawym uchu co zawsze je trze,z drugiej strony główki 39. Dałam ibuprofen bo paracetamol na nią nie działał i temperatura spadła ale dzisiaj rano znowu 38,7. U lekarza było 39,7 i wysłał nas do szpitala ale nie od razu tylko wizytą miała być za 3h. Jesteśmy w szpitalu po takim normalnym badaniu bez pomiaru temperatury🤦🏻♀️ bez jakiś leków na zbicie gorączki czy czegokolwiek, już nawet zapytałam i ta powiedziała tylko "o, ja!" I pewnie wroci za kolejne pół godziny. Krysia śpi a ja mam ochotę ryczeć. Doktorka mówi że to jakiś wirus i tyle i ja to rozumiem ale może jakieś leki czy cokolwiek... 🤦🏻♀️ Jak mierze jej swoim termometrem to dalej 39,7.
Ojej współczuję 🙄 może 3dniowka ? Majka wtedy miała bardzo wysokie gorączki ciężko do zbicia i nagle po 5 dniach przeszło i dostała wysypki. Często trwa to 3 dni także jak zniknie gorączka a pojawi się wysoką więc to będzie toMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Joanne wrote:Jesteśmy w szpitalu i czekamy na diagnozę. Wczoraj jak wróciłam z pracy Krysia miała 39,7 przy tym prawym uchu co zawsze je trze,z drugiej strony główki 39. Dałam ibuprofen bo paracetamol na nią nie działał i temperatura spadła ale dzisiaj rano znowu 38,7. U lekarza było 39,7 i wysłał nas do szpitala ale nie od razu tylko wizytą miała być za 3h. Jesteśmy w szpitalu po takim normalnym badaniu bez pomiaru temperatury🤦🏻♀️ bez jakiś leków na zbicie gorączki czy czegokolwiek, już nawet zapytałam i ta powiedziała tylko "o, ja!" I pewnie wroci za kolejne pół godziny. Krysia śpi a ja mam ochotę ryczeć. Doktorka mówi że to jakiś wirus i tyle i ja to rozumiem ale może jakieś leki czy cokolwiek... 🤦🏻♀️ Jak mierze jej swoim termometrem to dalej 39,7.
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 21:04
07.11.2022 💖🤱Zuzanna 3330 g, 57 cm
07.10.2021 miomektomia mięśniaków
09.07.2021 💔
04.05.2021 💔 -
MamaZuzi wrote:Czytam Was regularnie choć się nie udzielam, Joannę moja Zuzia miała gorączkę ok 39, brak apetytu bez objawów infekcji typu kaszel, katar i nam lekarka zaleciła badanie moczu, bo u dziewczynek ZUM y są bardzo częste i diagnoza była trafna, oczywiście u Was to może całkiem coś innego, ale zwracajcie uwagę na to i czy zapach moczu nie jest intensywny
Wszystko to samo ale mocz czysty. Nic nie znaleźli ani w moczu, ani w uszku czy gdziekolwiek. Powiedzieli że wirus i wysłali do domu z zaleceniem przyjmowania paracetamolu i życzeniami szczęścia i zdrowia. Podałam Krysi ibuprofen i lepiej się czuje bo przy tak wysokiej temperaturze paracetamol na nią nie działa.
Mam tip odnośnie łapania moczu. Założyli jej ten woreczek na mocz ale przez dwie godziny nie zrobiła siku a na koniec tak nawaliła że przodem pampa kupę było widać. Taka mega żółta i śmierdząca biegunka. Drugiego woreczka już nie zakładali tylko przyłożyła jej kubeczek i dotykała podbrzusza i nóżek ręczniczkiem zmoczonym w zimnej wodzie. Nie wierzyłam ze zadziała ale nie wiem czy minuta minęła jak zaczęła robić siku.
-
Byłam teraz parę dni na wyjezdzie, Laura została u moich rodziców i mama sadzała ją na kupę na nocnik i bez problemu się załatwiała więc jestem z niej mega dumna
ale kurde po tym co piszecie zaczęłam trochę o tym czytać i rzeczywiście nie powinno się sadzać tak małego dziecka na nocnik z uwagi na ryzyko obniżenia dna miednicy i wszystkich tego konsekwencji. Dzięki dziewczyny, właśnie za to lubię to forum
Nosia, Asia11, Angelaaaa lubią tę wiadomość
-
Mam sposób na podawanie Małej paracetamolu czy ibuprofenu w syropie. Strasznie słodkie są te syropy, musiałam kupić holenderski nurofen to jeszcze słodszy. Normalnie jak sam słodzik, aż gorzko od tego w ustach, a Krysia nie przepada za słodkim więc te syropy jej podać to wyczyn. Odmierzam dawkę i daję na łyżeczce z jogurtem naturalnym.
I nie polecam maczania smoczka w leku. Zrobiłam tak i potem jak płakała jak normalnie chciałam podać jej lek albo podczas badania u lekarza to nie chciała smoczka bo myślała że znowu chcę ją oszukać.
Dzisiaj już czuje się lepiej, najwyższa temp jaką jej zmierzyłam to 37,8 ale strasznie się poci. Główka non stop mokra.
Bardzo współczuję stresu mamom chorowitków😔 wczoraj tak mi przykro było jak patrzyłam na nią z taką gorączką. Jak nie wiedziałam czy to coś poważnego i od razu człowiek sobie wkręca najgorsze "bo przecież nie może być tak żeby wszystko dobrze się układało"😔 -
Angelaaaa wrote:Ojej współczuję 🙄 może 3dniowka ? Majka wtedy miała bardzo wysokie gorączki ciężko do zbicia i nagle po 5 dniach przeszło i dostała wysypki. Często trwa to 3 dni także jak zniknie gorączka a pojawi się wysoką więc to będzie to
Angela dzięki za ten komentarz bo nie było paniki jak dzisiaj zobaczyłam wysypkę na buzi i karku.
Na szczęście to nie jest forum takie typowo publiczne więc nie zostanę zbesztana za to co napiszę. Uwielbiam robić przetwory w słoikach więc jak znajoma zaoferowała mi ogórki to bardzo chętnie przyjęłam dwie siaty. Nauczona doświadczeniem że kiszonych nigdy za wiele narobiłam kiszeniakow, i z ciekawości dałam Krysi czy zje. Okazało się że uwielbia kiszone! Wczoraj jedliśmy obiad i wcinała kaszę pęczak aż miło a na deser kiszeniaka dostała. Niesamowite że bananów nie lubi a kiszeniaka wcina jak największy rarytas.
I trochę miałam wyrzuty bo niby tej soli nie można itd... I doczytałam że rzeczywiście kiszonki można dzieciom podawać i są bardzo zalecane tak wiec Decemberry może też sobie o tym poczytaj. Kupczych bym dziecku nie podała bo są strasznie słone, ja sypałam na teraz dwie łyżki soli na litr wody i na później 2,5 łyżki na litr, litr wody wychodziły mi zalane 3 słoiki pojemności tak 700ml.
A że jej smakował to nie znaczy że zjadła słoik ogórków😉 Dałam jej pół ogórka i zjadła tak może centymetr.Tony, Angelaaaa, Nosia, Asia11, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny:)
Joanne dobrze, że już w domku, dużo zdrówka dla Was.
Kali, Angelaaaa ja tez mam problem z rd i z tym co mogę dawać do jedzenia. Jeszcze nie wprowadziłam bmk, gluten jedynie 2 razy w owsiance ale cos tam się pojawiło na buźce, taki jakby bąbel, opuchnięcie. No i w testach, które zrobili nam w szpitalu wyszła alergia na gluten. Więc lipa już całkiem z rd😵. Za to bmk w klasie 0. Wiem, że to w sumie nie daje pewności o braku alergii ale zrobiłam prowokacje i chyba przez kp bmk już przechodzi. Fakt, że buźkę ma wysypana ale jak byłam na diecie bez wielkiej 8 alergenów to też były lepsze i gorsze dni jeśli chodzi o skórę. A jeszcze miesiąc temu po prowokacji bmk od razu była krew w kupce.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Dziewczyny podam Wam przepis na mega chlebek! Najlepsze jest w nim to że nie trzeba wyrabiać ciasta ręką. Dolewasz wody, mieszasz łyżką, zostawiasz do wyrośnięcia, pieczesz i pyszny chleb na 3 dni zrobiony! A z masłem orzechowym smakuje jak ciastko😁 pyszny, zdrowy i sycący więc 2 kromeczki i więcej ciężko zjeść.
Robiłam używając różnych mąk. Za pierwszym razem to była gryczana ale dodałam 100 g pszennej bo gryczana nie ma glutenu a nie chciałam żeby chlebek się kruszył. Za drugim razem dodałam pół na pół żytniej i jaglanej. W obu wariantach był super pyszny.
500 g mąki
500 ml ciepłej wody
Op drożdży suszonych (7g)
Łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
Wymieszać łyżką. Będzie miało taką lejącą postać ale to dlatego że nie używamy mąki pszennej żeby chlebek był zdrowszy:)
Wsypać:
łyżeczkę soli
40 g siemienia lnianego
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki nasion dyni
Wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny
Keksówkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam nasionami lnu. Wylałam ciasto (będzie rzadkie ale się tym nie przejmujcie:)), nakryłam ściereczką na kolejne ok 20 minut (jak dałam do lekko nagrzanego piekarnika to pięknie wyrosło). Gdy wyrośnie nasmarowac rozstrzepanym jajkiem i piec ok 35 minut w 200 stopniach.Kalli95, Tony, kid_aa lubią tę wiadomość
-
Karolinka, owies sam w sobie nie ma glutenu. Jedynie jest bardzo zanieczyszczony innymi glutenowymi zbożami i dlatego też jest zaliczany do tych z glutenem. Jak chcesz sprawdzić gluten to podaj dziecku coś typowo z glutenem: pszenice (ale to bardzo częsty alergen), żyto, jęczmień. Kasza jęczmienna jest bardzo dobra z awokado i malinami jeśli możecie to jeść 🙂
Ja od wczoraj staram się podawać małemu ryż. Jak w 7mż mu podałam to bardzo go wysypalo. Wczoraj zjadł może 1, 5 łyżeczki kaszki ryżowej i było ok. Dzisiaj nic nie chciał zjeść na śniadanie więc będę go napastowala na kolacje 😅 ale jak jestem na różnych grupach na fb to tam ostatnio jakąś mama pisała o dużych reakcjach alergicznych na dosłownie wszystko nowe a przy kolejnych podaniach tego produktu bylo dobrze i sobie pomyślałam że może u nas jest podobnie. Muszę pójść może w tą stronę 😊 bmk i BJ narazie odpuszczę ale mamy sporo innych produktów które skreslilam -
Karolonka my byliśmy tylko kilka godzin w szpitalu. Badanie, obserwacja, badanie moczu, diagnoza i do domu. Nawet nie dostała nic na zbicie gorączki pomimo że miała 39,7 bo tutaj gorączka to ta powyżej 40 stopni i przynajmniej trzydniowa.
A te alergie brzmią strasznie. Mam nadzieję że jest szansa że jakoś z czasem przejdzie😔 -
Joanne, ja też ostatno dawałam małej ogórka kiszonego na spróbowanie i bardzo jej smakował
Dobrze, ze mała wraca do zdrowia. Wysypka to juz chyba ostatni etap.
Z alergiami przewalona sprawa. Ja też będę musiała się wybrać do alergologa. Bo mała trze oczka, może coś ktoś na to poradzi. Chyba, że to na ząbkowanie..
Czy alergię pokarmowe objawiają się zawsze wysypką na buzi? Jak ona wygląda?
Jakie są kupki przy alergii? Czy dziecko jest wtedy marudne?
-
Joanne wrote:To tarcie oczek i mosa to chyba normalne🤷🏻♀️ Krysia też tak robi. Szczególnie jak chce jaj dać jeść a ona już nie chce to non stop nosa trze.
-
Nosia wrote:Joanne, ja też ostatno dawałam małej ogórka kiszonego na spróbowanie i bardzo jej smakował
Dobrze, ze mała wraca do zdrowia. Wysypka to juz chyba ostatni etap.
Z alergiami przewalona sprawa. Ja też będę musiała się wybrać do alergologa. Bo mała trze oczka, może coś ktoś na to poradzi. Chyba, że to na ząbkowanie..
Czy alergię pokarmowe objawiają się zawsze wysypką na buzi? Jak ona wygląda?
Jakie są kupki przy alergii? Czy dziecko jest wtedy marudne?
Nie wysypka nie musi być na buzi tak naprawdę to może być wszędzie 😩 i Ala potrafiła mieć tylko 5krostek które nawet nie wyglądały na jakieś alergiczne ale zaraz robi pełno kup i są brzydkie śluzowate. I na tym mleku robi takie zbite kupki twarde a jak cos zje co nie może to robi luźne kupki i nawet potrafi zrobić ich 6.. gdzie przy jej małej masie ciała nie jest wskazane robić tyle kupek bo wiadomo że mniej tyje. A i potrafi zaraz wymiotować po zjedzeniu czegoś co nie możeMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Ja dzisiaj byłam z Majką u logopedy... I niestety matczyny instynkt mnie nie zawiódł🙄 nie domyka ust i jak się bawi czy skupia na czymś to wytyka język. Mało wyraźnie mówi i każdy mówił że to przejdzie bo mała jest ale niestety logopeda potwierdziła moje objawy i czeka nas jeszcze wizyta u laryngologa czy wędzidło nie jest krótkie ale bardziej obstawia przerośnięty migdał...🤦♀️ A koszt usunięcia migdała 5tys. Bo na nfz czeka się 2-3lata😱 ja się poprostu wykończe..Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Kali dziękuję za info:D w sumie nawet się nie zastanawiałam nad tym owsem, jakoś założyłam, że ma ten gluten. Już jakiś czas temu się zastanawiałam czy u nas nie ma alergii na owies bo na diecie bez bmk używam mnóstwo owsa a buzia i szyją wysypana ciągle. Może w panelu pediatryczny wyjdzie. Bo faktycznie po tej owsiance miał bąbla na twarzy.
Ostatnio 2 razy po bananie Olek był w kropki:D ale po takim przerobionym np w musie jest ok. To tak jak u Was Angelaaa. Liczę, że do 3 urodzin uspokoją się nam dzieci z alergiami:D.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Alergia u nas to na początku była krew w kupie, bardzo dużo kupek w ciągu dnia. Teraz to mamy tylko AZS na buzi. A owies to też ma gluten tylko właśnie z tych zanieczyszczeń innymi zbożami chyba że na opakowaniu było napisane że jest bez glutenu albo był taki znaczek z przekreslonym kłosem. Poprostu inne zboża glutenowe maja więcej glutenu i łatwiej jest wyłapać ta alergie na gluten 😊