X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 26 września 2023, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Angela, sto lat! 🥳 I sto lat for me, dzisiaj z kolei ja obchodzę 🤣

Zlobek zaczynamy gdzieś w połowie października, bo do tego czasu siedzę u rodziców (mąż został w domu z psem i uczy się do egzaminu specjalizacyjnego).

Muszę sprawdzić te hity, bo nie znam. Mnie juz męczy wspomniany krecik bo był czas, że leciał w kółko :D i teraz po prostu włączam swojego punk rocka, a Laura musi go zaakceptować :D

Sto lat sto lat! 😁❤️

U nas hitem są śpiewające brzdące, a dokładnie mrówki, arbuz, kogut i lisek 🙈😅

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 26 września 2023, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne oby samopoczucie dopisywało całe 9 miesięcy ❤️

Joanne, Angelaaaa lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 26 września 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, nie wiem co robić. Kupiłam w pl papierówki i starłam je i wysmażyłam ale ciemniały więc dodałam soku z cytryny. Kwasne że nie wiem co a Krystyna je ze smakiem!😳 I teraz nie wiem czy przed rozłożeniem w sloiczki jednak dosłodzić chociażby łyżką cukru czy takie zostawić🤷🏻‍♀️ Cukier jest konserwantem. Nie wiem czy takie kwasne nie zaczną fermentować🙈

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 26 września 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne ja Ci nie pomogę, nigdy nie robiłam żadnych przetworów - nie lubię ani ich robić ani jeść xd 🤷🏼‍♀️

Dzięki za życzenia ;*

Kidaa, jesteście we Włoszech? Bo włosi KOCHAJĄ dzieci, bo u nich generalnie jest bardzo niska dzietność. Jak byliśmy na Sycylii to też się nie mogliśmy opędzić ;d

Joanne, kid_aa lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 26 września 2023, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaa i Tony sto lat!
    Joanne gratulacje! U nas też taka różnica między chłopakami:)

Dziewczyny ja się wreszcie melduje z nowego domu! Wprowadziliśmy się pierwszego dnia jesieni. W sumie dopiero kolejnego dnia ogarnęłam jaka to ładna data: 23.09.23 :D.

U nas jakoś tam idzie do przodu :D raz lepiej raz gorzej. Mamy umówiona wizytę u fizjo bo Olek do tej pory jeszcze nie siedzi. Ostatnio zaczął raczkować ale tak dość ostrożnie :).

MamaTrójki, meggie94, Joanne, Decemberry, Angelaaaa, Scandi-B lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, Tony spełnienia marzeń 🤗

Kurczę u mnie najgorzej bo starszaki oglądają czasem bajki na tv. Diana z reguły ma to gdzieś ale Wanda często gapi z zaciekawieniem i trzeba z nią uciekać do innego pokoju. Raz mi się tylko zdarzyło włączyć z pełną premedytacją „kaczuszki” na yt jak byliśmy w dłuższej trasie i Diana już tak ujadała jakby ją ze skory obdzierali 😩 a kaczuszki to dla mnie jakiś hit, wszystkie moje dzieci nagle milkną w aucie jak to leci 🙈

Karlonka zazdroszczę przeprowadzki 🥹 nas czeka dom, jak dobrze pójdzie, na wakacjach 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2023, 06:21

Angelaaaa lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Angelaaa i Tony sto lat!
    Joanne gratulacje! U nas też taka różnica między chłopakami:)

Dziewczyny ja się wreszcie melduje z nowego domu! Wprowadziliśmy się pierwszego dnia jesieni. W sumie dopiero kolejnego dnia ogarnęłam jaka to ładna data: 23.09.23 :D.

U nas jakoś tam idzie do przodu :D raz lepiej raz gorzej. Mamy umówiona wizytę u fizjo bo Olek do tej pory jeszcze nie siedzi. Ostatnio zaczął raczkować ale tak dość ostrożnie :).

Super! Jak się czujecie w nowym domu ? ;) daj znać po wizycie u fizjo ✊🏻

age.png

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wszystkiego najlepszego STARUCHO! hahahaha :D Nie dość, że stara, to zaraz pani doktur :DDD

A na poważnie - najlepszości :)

No laski, ja Wam powiem, że u nas rollercoaster po wizycie u neurologopedy. Nie mam teraz czasu, ale kiedyśtam siądę i Wam opiszę. W skrócie - oba wędzidełka - górne i podjęzykowe skrócone.. Ale już trochę późno na cięcie, musimy działać masażami. Mamy odpowiedź czemu kp nie pykło...

Będziemy się też starać o wwr, chłopek mój ma najprawdopodobniej podwrażliwość dotykową i słuchową. Polecam na yt wideo, tu jest wyjaśnione: https://www.youtube.com/watch?v=4pdr1JYVurs

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Joanne ja Ci nie pomogę, nigdy nie robiłam żadnych przetworów - nie lubię ani ich robić ani jeść xd 🤷🏼‍♀️

Dzięki za życzenia ;*

Kidaa, jesteście we Włoszech? Bo włosi KOCHAJĄ dzieci, bo u nich generalnie jest bardzo niska dzietność. Jak byliśmy na Sycylii to też się nie mogliśmy opędzić ;d
    Z racji mężowskiej pracy, spędzamy jesień w Grecji😍 A na wiosnę będziemy we Włoszech i już słyszałam właśnie, że Babini tam są najukochańsze pod słońcem (ha nawet do 40stki🤣)

Tony lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Tony wszystkiego najlepszego STARUCHO! hahahaha :D Nie dość, że stara, to zaraz pani doktur :DDD

A na poważnie - najlepszości :)

No laski, ja Wam powiem, że u nas rollercoaster po wizycie u neurologopedy. Nie mam teraz czasu, ale kiedyśtam siądę i Wam opiszę. W skrócie - oba wędzidełka - górne i podjęzykowe skrócone.. Ale już trochę późno na cięcie, musimy działać masażami. Mamy odpowiedź czemu kp nie pykło...

Będziemy się też starać o wwr, chłopek mój ma najprawdopodobniej podwrażliwość dotykową i słuchową. Polecam na yt wideo, tu jest wyjaśnione: https://www.youtube.com/watch?v=4pdr1JYVurs

My jesteśmy w trakcie starania się o wwr, nalatalismy się jak porąbani za zaświadczeniami do wszystkich, sama tez miałam spotkanie z psycholog i pedagog w poradni, bardzo dokładny wywiad ze mną zrobily, wszystko dokładnie im opowiedziałam i wraz jeszcze chcą zobaczyć Wike 🙄 same pod czy nadwrażliwości to będzie na ogół za mało dla poradni na wwr niestety. Myśmy brali zaświadczenia od neurologopedy, fizjoterapeuty, terapeutki si a i jeszcze nas wysyłali do neurologa żeby jednak był tez jakiś lekarz…

age.png

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Angela, Tony spełnienia marzeń 🤗

Kurczę u mnie najgorzej bo starszaki oglądają czasem bajki na tv. Diana z reguły ma to gdzieś ale Wanda często gapi z zaciekawieniem i trzeba z nią uciekać do innego pokoju. Raz mi się tylko zdarzyło włączyć z pełną premedytacją „kaczuszki” na yt jak byliśmy w dłuższej trasie i Diana już tak ujadała jakby ją ze skory obdzierali 😩 a kaczuszki to dla mnie jakiś hit, wszystkie moje dzieci nagle milkną w aucie jak to leci 🙈

Karlonka zazdroszczę przeprowadzki 🥹 nas czeka dom, jak dobrze pójdzie, na wakacjach 😁

Chyba musze wyprobowac kiedys 😄 u nas przez dlugi czas na kryzysowe sytuacje dzialalo jak spiewalam «pieski male dwa» ale teraz juz nie zawsze.

KaroInka, gratki! Teraz to dopiero maly ruszy z kopyta, bo wszystko nowe i bedzie chcial zwiedzac 😁

Dec, napisz wiecej w wolnej chwili.. jak to odkryli, i czemu wczesniej sie nie udalo 🤔

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    My jesteśmy w trakcie starania się o wwr, nalatalismy się jak porąbani za zaświadczeniami do wszystkich, sama tez miałam spotkanie z psycholog i pedagog w poradni, bardzo dokładny wywiad ze mną zrobily, wszystko dokładnie im opowiedziałam i wraz jeszcze chcą zobaczyć Wike 🙄 same pod czy nadwrażliwości to będzie na ogół za mało dla poradni na wwr niestety. Myśmy brali zaświadczenia od neurologopedy, fizjoterapeuty, terapeutki si a i jeszcze nas wysyłali do neurologa żeby jednak był tez jakiś lekarz…

Nam właśnie w poradni PPP doradzili, żeby śmignąć do neurologa po zaświadczenie, a my akurat tak się składa jesteśmy pod opieką neurologa, na dodatek w szpitalu powiatowym, więc myślę, że bez problemu dostaniemy. A nawet jeśli nie, to i tak mamy zalecenia od neurologopedy.

Scandi - byliśmy wczoraj u dobrej neurologopedy. Mózg mi aż paruje od wiedzy... Bardzo dokładnie go zbadała. Tak mu na szybko wymasowała jamę ustną i dacie wiarę - potem w domu GODZINĘ siedział w krzesełku bawił makaronem i warzywami. Nawet podjadł i ŻUŁ! Rozumiecie, mój syn ŻUŁ. On ma z tym extra problem. Jego język nie rusza się na boki, jest jak kłoda.

Mam MEGA żal do speców którzy nas prowadzili na początku. Serio. Muszę sobie z tym żalem poradzić i po prostu działać.

Konkluzja jest taka jak u Meggie - INTUICJA MATKI PONAD WSZYSTKO. Jak ktoś Wam mówi, że przesadzacie i wciskacie dziecku problemy to walnijcie tę osobę i róbcie swoje.

meggie94 lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kid_aa z tymi dzieciami do 40stki we Włoszech to chyba serio prawda :D Fajnie, że macie możliwość bycia razem z mężem w takich pięknych miejscach. Nie odczujecie tak ponurej polskiej zimy :)

Dec współczuję. Ja to się aż boję szukać bo jeszcze coś znajdę u małej :/ ale zawsze lepsza jest pewność niz niepewność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2023, 11:47

kid_aa lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery czym się u was te zaburzenia objawiały?

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Nam właśnie w poradni PPP doradzili, żeby śmignąć do neurologa po zaświadczenie, a my akurat tak się składa jesteśmy pod opieką neurologa, na dodatek w szpitalu powiatowym, więc myślę, że bez problemu dostaniemy. A nawet jeśli nie, to i tak mamy zalecenia od neurologopedy.

Scandi - byliśmy wczoraj u dobrej neurologopedy. Mózg mi aż paruje od wiedzy... Bardzo dokładnie go zbadała. Tak mu na szybko wymasowała jamę ustną i dacie wiarę - potem w domu GODZINĘ siedział w krzesełku bawił makaronem i warzywami. Nawet podjadł i ŻUŁ! Rozumiecie, mój syn ŻUŁ. On ma z tym extra problem. Jego język nie rusza się na boki, jest jak kłoda.

Mam MEGA żal do speców którzy nas prowadzili na początku. Serio. Muszę sobie z tym żalem poradzić i po prostu działać.

Konkluzja jest taka jak u Meggie - INTUICJA MATKI PONAD WSZYSTKO. Jak ktoś Wam mówi, że przesadzacie i wciskacie dziecku problemy to walnijcie tę osobę i róbcie swoje.

Mnie tez wszędzie kierowała poradnia, przyniosłam im 4 zaświadczenia w tym od neurologa, który tez „wiedział co napisać” żeby tą wwr nam dali, a potem jeszcze kazali mi przychodzić na rozmowę i jeszcze mam się 5 października stawić z młodą jakby mało już mieli dokumentacji 🙄 wiec życzę zebys trafiła na mniej upierdliwych w swojej PPP

age.png

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde Dziewczyny, to macie kiepsko z PPP. U nas ze wzgl. na obniżone napięcie wystarczyło zaświadczenie neurologa I mamy już od dawna wwrkę.

Dec u nas też oba wędzidełko są krótkie i nikt na to wcześniej nie zwrócił uwagi, a dopytywałam i w szpitalu I później położną. Lekarz na wizytach też się sam nie dopatrzył, a ja już nie wgłębiałam się, bo Mój był bez problemu na piersi.

Co do żucia, to ma mam zagwozdkę, bo chleb czy chrupki przeżuwa i ładnie mieli tym językiem (mimo obniżonego napięcia też w jamie ustnej wiadomo), ale jak jest coś miększego (miękki melon, brzoskwinia itp.) to od razu połyka. Mieliśmy przed wyjazdem epizod zadławienia, mąż mu dał śliwkę i widać było, że coś jest nie tak, a nie odksztuszał. Wyklepałam z niego dwa spore kawały i jak on się rozpłakał, to ja razem z nim. Teraz tym bardziej nie jestem w stanie dać mu większego kawałka do rączki:-(

age.png
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Decembery czym się u was te zaburzenia objawiały?

Nosiu, on jest takim "żywym srebrem", wszędzie go pełno. No i na początku myśleliśmy, że mamy po prostu bardzo żywe dziecko, ale im więcej o tym czytam, tym bardziej się utwierdzam w tym, że jest podwrażliwy.

Generalnie najbardziej do wizyty u neurologopedy skłoniło mnie to, że nagle przystopowaliśmy z RD. Przyjaciółki synek zjadał na jedną porcję tyle, ile mój w... tydzień? Starałam się nie porównywać ich, ale objawów było coraz więcej. Brał np. placuszka do buzi i zamiast żuć, trzymał. Trzymał, trzymał... i wypluwał. Po chwili totalna awersja, krzyk, zabierzcie mnie z tego krzesełka. Jak np. dostawał kaszkę, to maczał w niej rączki i już taki się czuł "o nie, co jest grane, coś mi się przylepiło, weźcie to". Po max 1-2 łyżeczkach zabierał mi talerzyk i rzucał na ziemię. Bardzo szybko tracił uwagę na jedzeniu, rozglądał się wokół, by na końcu zacząć płakać.

RD stało się piekłem. Bo po co mam stać przy garnkach, czy kroić owoce/warzywa, skoro on i tak ich nie ruszy? No i widziałam, że ma problem. Ale nie umiałam go znaleźć. Wpis Meggie mnie utwierdził w przekonaniu, że pora zasięgnąć porady specjalisty. Długo robiłam research. Mamy w swojej okolicy insta celebrytkę - MatkaLogopedka, ale niestety zapisy do końca listopada zamknięte. Babeczka polecana przez Smerfetkę z kolei poszła na L4 na.. kilka miesięcy... Aż w końcu znalazłam kobitke, która jest sensowna.

Poszliśmy, wizyta trwała ponad godzinę. Powiedziała nam wszystko, co wychwytała z filmików, mówiła, że jego język jest jak kłoda, nie podąża za palcami. Wędzidełko górne i podjęzykowe skrócone, przy czym górne dość mocno... No przykra sprawa.

On zawsze wolał kawałki zamiast papek. Dowiedzieliśmy się, że to dlatego, że potrzebuje i szuka bodźców. A kawałki mu je zapewniają.

Lubi bardzo przeciskać się przez różne szczeliny, np. między mną a ścianą, gdy siedzę oparta na podłodze. Bardzo często uderza otwartą dłonią o przedmioty albo moją rękę, ciało. Lubi nas gryźć. To wszystko objawy podwrażliwości sensorycznej, czyli braków bodźców. On dodatkowo ma jeszcze takie coś, że dużo wokalizuje. Panie ze żłobka nazwały to śpiewaniem. Zawsze, gdy jest skupiony, albo przed snem, wokalizuje baaardzo głośno. No i wyszukałam, że to podwrażliwość słuchowa - potrzebuje stymulować się dźwiękiem.

Generalnie te zaburzenia SI toprawdopodobnie wina cesarki i leków rozkurczowych, które brałam w ciąży + mała ilość ruchu w ciąży. To była jedna z moich ogromnych obaw, że nabawi się zaburzeń SI. Ale wyjścia nie było, bo groził mi przedwczesny poród, a wcześniactwo wiąże się z o wiele większym ryzykiem zaburzeniowym do rehabilitacji. Przy okazji odkryłam, że mój mąż także jest podwrażliwy sensorycznie, a ja z kolei... nadwrażliwa :) Także może to też idzie genetycznie, kto wie.

Kidaa, zazdroszczę (pozytywnie) tej Grecji! Odpoczywajcie :) My prawdopodobnie też nie będziemy mieć problemu z wyrobieniem wwr. Powiedz, czy mieliście zajęcia raz w tygodniu? Jak one wyglądały?

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec mamy przyznane 4x w miesiącu

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dec mamy przyznane 4x w miesiącu

I są efekty?

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 września 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak mi tez każdy ze specjalistów mówił, że problemy sensoryczne ma 80% dzieci urodzonych po cesarskim cięciu tylko w rożnym czasie wychodzą na tyle, że rodzice coś z tym robią. Wika jest nadwrażliwa, ale jest tez problem z czuciem głębokim, bo uwielbia się przewalać na plecy na łóżku, tłucze we wszystko co się da, a najbardziej we mnie 🙄 Ale ma jak to nazwała terapeutka „niepewność grawitacyjną” - na widok huśtawki już ucieka, a wsadzić ją w huśtawkę jakąkolwiek to jeden wielki płacz, to samo jak na placu zabaw siadłam z nią na karuzele albo chciałam żeby zjechała trzymana przeze mnie na takiej malutkiej ślizgawce. Na piłkę gimnastyczna u mnie na kolanach siadzie, ale żeby ją posadzić i trzymać bez szans, nad tym tez pracujemy na terapii ;) Póki co place zabaw nie dla nas 🙈 mam nadzieje że jednak uda mi się z tą wwr… zawsze to więcej zajęć :/

age.png

age.png
‹‹ 778 779 780 781 782 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ