LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula29 wrote:Więc widziałam dwa pęcherzyki 🫣 za 2 tyg sprawdzamy czy biją 2 serca
LaBellePerle, Paula29 lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie , lekarka przejrzała wyniki i dostałam duphaston , acard i mogę brać no spe na skurcze brzucha bo zdarzają mi się w nocy spięcia brzucha. Mam l4 do czasu wizyty u mojego lekarza czyli do 12 marca 🙂
damrade, Niaha, Elasure lubią tę wiadomość
-
Złota2024 wrote:Cudownie gratulację 😍
-
Niaha wrote:Z Gdańska głównego dobrze wspominam E. Stefanowicz Kujawa, ale nie wiem czy prowadzi ciąże.
Ja szukam kogoś kto również pracuje w szpitalu, jakoś sobie ubzdurałam, że lepiej by się mną taki lekarz zaopiekował.
Pati2804 wrote:Ja po wizycie , lekarka przejrzała wyniki i dostałam duphaston , acard i mogę brać no spe na skurcze brzucha bo zdarzają mi się w nocy spięcia brzucha. Mam l4 do czasu wizyty u mojego lekarza czyli do 12 marca 🙂Niaha lubi tę wiadomość
-
miska122 wrote:Właśnie dwujajowe przechodzą w genach 😊jednojajowe bliźniaki powstają przez przypadkowy podział komórki i mogą się trafić każdemu ☺️
nie przytrafiło. Ja teraz wyczaiłam że w sumie mam podwójne owulację 🤔
A znajomi co mają jednojajowe bliźniaki - właśnie mają historie z męskiej linii, więc by się zgadzało
Ale oprócz genetyki i jeden i drugi rodzaj zdarza się bez powodu ❤️ dwujajowe są bardzo popularne u par które się starają ze wspomaganiem medycznym 😉 co nie musi się przełożyć później na genetyczne uwarunkowaniaElasure lubi tę wiadomość
👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞
od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼
02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
02.05 badania prenatalne
-
Paula29 wrote:Więc widziałam dwa pęcherzyki 🫣 za 2 tyg sprawdzamy czy biją 2 serca
Paula29 lubi tę wiadomość
👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
02.05 badania prenatalne
-
damrade wrote:Z tego co czytałam - jednojajowe przechodzą po męskiej linii, dwujajowe po zenskiej, bo to tylko zdolność kobiet to podwójnej owulacji. W mojej rodzinie po żeńskiej linii tylko praprababcia miała bliźniaki dwujajowe, miała 18 dzieci, reszta kobiet po tej linii miały 1-2 dzieci i im się to
nie przytrafiło. Ja teraz wyczaiłam że w sumie mam podwójne owulację 🤔
A znajomi co mają jednojajowe bliźniaki - właśnie mają historie z męskiej linii, więc by się zgadzało
Ale oprócz genetyki i jeden i drugi rodzaj zdarza się bez powodu ❤️ dwujajowe są bardzo popularne u par które się starają ze wspomaganiem medycznym 😉 co nie musi się przełożyć później na genetyczne uwarunkowania
A to ciekawe, zawsze słyszałam że jednojajowe są, że tak powiem przypadkowe, komórka dzieli się na dwa i mamy dwa identyczne zarodki. Z czystej ciekawości jak to może być dziedziczne po linii męskiej?
Dwujajowe po linii żeńskiej ma sens, bo chodzi o skłonność do podwójnych owulacji i one też częściej występują przy wsparciu medycznym.
-
miska122 wrote:Niaha zależy też jak będziesz rodzic. Jeśli CC to dobrze mieć swojego lekarza. Ja zamierzam rodzić w zupełnie innym szpitalu niż lekarz prowadzący, w pierwszej ciąży też tak robiłam. Cały poród odbierały położne, lekarz tylko na chwilę zajrzał zapytać czy potrzebna pomoc, powiedziały że radzimy sobie 😂 możesz też nie trafić kiedy będzie miał dyżur. Jeśli będziesz rodzic SN to mega polecam wykupić sobie swoją położną, ale koniecznie dobrą ☺️
Ooo nawet nie wiedziałam, że można wykupić sobie położną 😲 muszę o tym poczytać 🤔 -
miska122 wrote:A to ciekawe, zawsze słyszałam że jednojajowe są, że tak powiem przypadkowe, komórka dzieli się na dwa i mamy dwa identyczne zarodki. Z czystej ciekawości jak to może być dziedziczne po linii męskiej?
Dwujajowe po linii żeńskiej ma sens, bo chodzi o skłonność do podwójnych owulacji i one też częściej występują przy wsparciu medycznym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 17:59
👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
02.05 badania prenatalne
-
damrade wrote:Że podobno zdolność do dzielenia się komórki przekazane jest przez plemnik tuż po zaplodnieniu, co jest kluczowe! A plemniki mają to genetycznie wraz z innym kodem (nie każdy plemnik, więc stąd nie każda ciąża od mężczyzn z taką historią będzie jednojajowa bliźniacza). Panuję twierdzenie że to się objawia co ileś pokoleń. A no i wg badań jednojajowe najczęściej są genetyczne a rzadziej jako przypadek, a dwujajowe oprócz genetyki bardzo czesto są jako przypadek + skutek medycyny. Podwójna owulację jest w stanie spowodować nawet stres albo hormonalny błąd 😉 a podział komórki jest to tak zwana patologia genetyczna najczęściej.
Może sami do końca nie wiedzą? -
Niaha wrote:Ooo nawet nie wiedziałam, że można wykupić sobie położną 😲 muszę o tym poczytać 🤔
Tak, super opcja. Trochę to kosztuje, ale jeśli położna jest dobra to może wręcz uratować poród sn. Moja meeeeega mi pomogła, chociażby z pozycjami do rodzenia.Niaha lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, po wizycie.
Widać pęcherzyk ciążowy odpowiadający 5t1d idealnie jak wychodzi z ostatniej miesiączki 😁
Ginekolog powiedział,że widzi też zalążki ciałka żółtego 😁 następna wizyta za dwa tygodnie 😁Lisek_, Pati2804, Niaha, Elasure, damrade, juss92, LaBellePerle, miska122, Paula29 lubią tę wiadomość
-
Marcik wrote:A to l4 bez problemu Ci wypisała, czy coś się dzieje u Ciebie? Mogę zapytać z jakiego powodu dostałaś acard?
-
Złota2024 wrote:Dziewczyny, po wizycie.
Widać pęcherzyk ciążowy odpowiadający 5t1d idealnie jak wychodzi z ostatniej miesiączki 😁
Ginekolog powiedział,że widzi też zalążki ciałka żółtego 😁 następna wizyta za dwa tygodnie 😁Złota2024 lubi tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:Tak wypisała mi l4 z powodu pracy fizycznej w której stoję lub chodzę po 12 h dziennie i dodatkowo dźwigamy różne ciężkie( po 20/30 kg) i lżejsze rzeczy , w poprzedniej ciąży miałam plamienie stąd duphaston dostałam, mam skurcze brzucha takie napinanie się i boli mnie podbrzusze i plecy jak jestem za długo na nogach. Acard dostałam po konsultacji kilku wyników przez lekarza , szybko krzepnie mi krew i dostałam to na rozrzedzenie no i wyszły mi mutacje genów jak widać w stopce i muszę brać metylowane witaminy . Przy poprzednim poronieniu lekarz sugerował ze mogło dojść do powstania skrzepu bo tak to wyglądało ale nie ma pewności więc ten acard to tak zapobiegawczo bardziej 🙂 nie zaszkodzi mi a może pomóc w razie czego. Tak powiedziała lekarka .
A w jakiej dawce bierzesz acard? Ja też biorę 75 mg -
Złota2024 wrote:A w jakiej dawce bierzesz acard? Ja też biorę 75 mg
-
Dziewczyny mam brać duphaston, tylko w ulotce jest opisane że może powodować zakrzepy .. teraz to zgłupiałam 🤯 to biorę acard żeby rozrzedzic krew a duphaston może powodować jeszcze większe zakrzepy? 🤯 nie wiem czy mam teraz wziąć to czy nie , czy wieksza dawkę acardu ..🙈
-
Złota2024 wrote:Wcześniejsze poronienia, lekarz powiedział że podobno daje się przy nawykowych poronieniach...
Elasure, Lisek_, Niaha lubią tę wiadomość