LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój w 20+3 mial 435 g i lekarz powiedział że jest tydzień do przodu według usg termin na 29.10
Więc te chłopaki wszystkie duże nasze 🩵
Zastanawiam się na ile picie tego zakwasu z buraka ma znaczenie bo jak czytam ile zelaza jest w 100 ml to szkoda sie męczyć 😆zulka lubi tę wiadomość
-
Takaja12 wrote:Mój w 20+3 mial 435 g i lekarz powiedział że jest tydzień do przodu według usg termin na 29.10
Więc te chłopaki wszystkie duże nasze 🩵
Zastanawiam się na ile picie tego zakwasu z buraka ma znaczenie bo jak czytam ile zelaza jest w 100 ml to szkoda sie męczyć 😆
O to bardzo podobnie z wagą młodego, jak sprawdzam na siatce centylowej to rzeczywiście jest do wyboru czy to chlopiec czy dziewczynka.
Może z tym zakwasem jeszcze chodzi o to że tam też jest witamina C która ułatwia wchlanianie się żelaza.Takaja12 lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Elasure wrote:O to bardzo podobnie z wagą młodego, jak sprawdzam na siatce centylowej to rzeczywiście jest do wyboru czy to chlopiec czy dziewczynka.
Może z tym zakwasem jeszcze chodzi o to że tam też jest witamina C która ułatwia wchlanianie się żelaza.
Znalazłam taką tabelkę, wydaje się sensowna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 19:49
Elasure, zulka, Takaja12, Pati2804 lubią tę wiadomość
-
Ja już po usg połówkowym.
"Mała" waży ponad 420g, termin z dzisiejszego usg to 1.11 a z transferu 11.11 wiec przeskoczyła kilka dni. Też będzie klocuszkiem poki co jak wasze chłopaki;)
Na usg wszystko ok, poza tym ze lekarz nie mógł dokladnie sprawdzić serduszka bo sie tak ułożyła ze nie było dojścia, ale mowil ze z tego co sprawdził jest w porządku. Jednak mam powtórzyć w ciągu 2 tygodni zeby sie upewnić. Powiedział tez ze z tego co teraz posprawdzał to nie widzi juz tej niedomykalnosci zastawki, ale to do potwierdzenia. Jutro będę się umawiać do innego lekarza, bo mój akurat wyjeżdżą na urlop.Natalia K, Takaja12, czaranna, Elasure, zulka, Niaha, Pati2804, agatka06, Jenny93, Przedszkolanka123 lubią tę wiadomość
-
A może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi centylami? Lepiej żeby dziecko było w którymś? Czy medianie?
Nie smiejscie się bo się na tym nie znam 😅 -
KarolinaAnastazja wrote:A może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi centylami? Lepiej żeby dziecko było w którymś? Czy medianie?
Nie smiejscie się bo się na tym nie znam 😅KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Ja sobie podpatrywałam na tej stronce tu akurat jest tydzień i dzień
https://srhr.org/fetalgrowthcalculator/#/juss92, Niaha lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
bambari wrote:Mi lekarz mówił, że dobrze jest między 10-90. Każde dziecko jest inne, my jesteśmy inne i dlatego niektóre są drobniejsze a inne większe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 22:28
Niaha, Elasure lubią tę wiadomość
👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
KarolinaAnastazja wrote:A może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi centylami? Lepiej żeby dziecko było w którymś? Czy medianie?
Nie smiejscie się bo się na tym nie znam 😅
Mediana albo 50 centyl to taka średnia dla wszystkich dzieci w tym wieku. Jeśli będzie np w 10 centylu to 90% dzieci jest większych, a w 90 to 10% dzieci będzie większych.
Oczywiście trzeba brać poprawkę że wymiary z USG nie oddają rzeczywistej wagi tylko orientacyjną oraz to, że każde dziecko jest inne. Mediana nie oznacza "najlepszego" dziecka, bo zazwyczaj dziecko niskich rodziców będzie niskie, wysokich wysokie i to jedno i drugie jest ok, nie każdy jest idealnie średni ☺️ mój syn urodził się poniżej 10 centyla z tego co pamiętam pokazywało mi 7 centyl, a na pół roku był już w jakimś 70, więc to też się mega szybko zmienia ☺️Elasure, juss92, Niaha, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość
-
Zulka jeśli masz termin 31.10 z OM to tak jak ja, czyli jesteś już w 22 tygodniu, a jutro 23. Z tygodniami jest problem, bo jedni liczą skończone a drudzy rozpoczęte.
-
Liliowa, tak bardzo mi przykro, aż brakuje słów. Koniecznie skorzystaj z pomocy psychologa- w szpitalu powinni Ci taką pomoc zaproponować. Trzymaj się ♥️
Ja dzisiaj wyszłam ze szpitala. Dalsze leczenie w trybie ambulatoryjnym. Jak do tej pory dość beztrosko podchodziłam do ciąży i starałam się nie martwić, tak pobyt na oddziale dość mocno wpłynął mi na głowę 😢
-
Kciuki mocno zaciśnięte za Helenkę i Laurę 🩷🩷
MonReve96, Sparky 🍀🍀Fania017, Natalia K, Pati2804, Sparky, juss92, Elasure, MonReve96, zulka, Jenny93 lubią tę wiadomość
-
MaggLbn wrote:Liliowa, tak bardzo mi przykro, aż brakuje słów. Koniecznie skorzystaj z pomocy psychologa- w szpitalu powinni Ci taką pomoc zaproponować. Trzymaj się ♥️
Ja dzisiaj wyszłam ze szpitala. Dalsze leczenie w trybie ambulatoryjnym. Jak do tej pory dość beztrosko podchodziłam do ciąży i starałam się nie martwić, tak pobyt na oddziale dość mocno wpłynął mi na głowę 😢
To całkiem normalne że się martwisz w takiej sytuacji. A co mówią lekarze i jakie masz zalecenia?
Skoro cię wypuścili to mam nadzieję że będzie wszystko dobrze 🍀🤞Pati2804, Niaha lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
MaggLbn wrote:Liliowa, tak bardzo mi przykro, aż brakuje słów. Koniecznie skorzystaj z pomocy psychologa- w szpitalu powinni Ci taką pomoc zaproponować. Trzymaj się ♥️
Myślę że ten strach jest normalny..😘 -
Dziewczyny kciuki za wizyty 😘✊🍀
MonReve96 lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie, czy na tym etapie to normalne że bobas potrafi cały dzień się nie ruszać i tylko kilka razy wieczorem i cisza ? Tak jak czułam dwa dni cały czas prawie tak teraz od 3 dni właśnie cisza i tylko wieczorem kilka ruchów I koniec 🤔 pewnie nie ma się czym martwić ale wiecie jak to jest.. wolę zapytać doświadczonych 😅🙈
-
Pati2804 wrote:Mam pytanie, czy na tym etapie to normalne że bobas potrafi cały dzień się nie ruszać i tylko kilka razy wieczorem i cisza ? Tak jak czułam dwa dni cały czas prawie tak teraz od 3 dni właśnie cisza i tylko wieczorem kilka ruchów I koniec 🤔 pewnie nie ma się czym martwić ale wiecie jak to jest.. wolę zapytać doświadczonych 😅🙈
Czytalam ostatnio na forum dziewczyn z października że tak maja. Ja też zaobserwowałam że mój mały ostatnio stuknie raz i cisza pol dnia. Przedwczoraj szalał cała noc więc jak dziś nie mogłam spać i nic się nie odzywał mimo że to wstałam to do niego zapukałam że aż mi dziwnie było z tą cisza i poszlam zjeść biszkopta na co kopnął raz dając do zrozumienia ,,idź spać " 🙃
Czy Was też tak gryza w nocy komary? Ja całe noce z nimi walczę. Śpię przy zamkniętym oknie kisze się cała mokra pod kołdra a i tak mnie jakiś ugryzie. Już maz się wyniósł do drugiego pokoju bo stwierdził że nie będzie spał w saunie a ja już nie mam siły od 3 dni dramat. I jeszcze są tak sprytne że się chowają dobrze i przez całą noc tylko jednego udało mi się zlokalizować 😑Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 09:27
Pati2804 lubi tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:Mam pytanie, czy na tym etapie to normalne że bobas potrafi cały dzień się nie ruszać i tylko kilka razy wieczorem i cisza ? Tak jak czułam dwa dni cały czas prawie tak teraz od 3 dni właśnie cisza i tylko wieczorem kilka ruchów I koniec 🤔 pewnie nie ma się czym martwić ale wiecie jak to jest.. wolę zapytać doświadczonych 😅🙈
Ja nie zbyt doświadczona ale też tak mam, wczoraj rano się troszkę ruszył i deczko w południe a tak to spał caly czas aż do dzisiejszego ranka, a z kolei 2 dni temu wariował co chwilę 🤭 podobno tak maja ze nawet 20h na dobę śpią i też na zmiany pogody może być różnie.Niaha, Pati2804 lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Takaja12 wrote:Czytalam ostatnio na forum dziewczyn z października że tak maja. Ja też zaobserwowałam że mój mały ostatnio stuknie raz i cisza pol dnia. Przedwczoraj szalał cała noc więc jak dziś nie mogłam spać i nic się nie odzywał mimo że to wstałam to do niego zapukałam że aż mi dziwnie było z tą cisza i poszlam zjeść biszkopta na co kopnął raz dając do zrozumienia ,,idź spać " 🙃
Czy Was też tak gryza w nocy komary? Ja całe noce z nimi walczę. Śpię przy zamkniętym oknie kisze się cała mokra pod kołdra a i tak mnie jakiś ugryzie. Już maz się wyniósł do drugiego pokoju bo stwierdził że nie będzie spał w saunie a ja już nie mam siły od 3 dni dramat. I jeszcze są tak sprytne że się chowają dobrze i przez całą noc tylko jednego udało mi się zlokalizować 😑
My założyliśmy takie najtańsze siatkowe moskitiery na rzepy i mam spokój i od much i od komarów. Więc polecam nawet taką prowizorkę dla spokojnego snu.Takaja12 lubi tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat