LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolinaAnastazja wrote:Niaha daj znać koniecznie jak wizyta !
Jestem zadowolona z tej wizyty. Kobieta jest konkretna, mało przesadnego słodzenia, czyli tak jak lubię.
Najpierw zebrała bardzo szczegółowy wywiad, następnie rozmasowała mi bolące stawy i wiązadła, zadała 3 ćwiczenia do domu i zaleciła jogę dla ciężarnych lub ćwiczenia od
Izabeli Dembińskiej. Powiedziała, że jeśli nie ma przeciwwskazań to oprócz spacerów zalecane jest 150 minut ćwiczeń tygodniowo.
Za tydzień pójdę drugi raz, bo dzisiaj zdarzyła tylko zająć się miednicą, a jeszcze zostały bolące lędźwia i żebra.
Czuję, że dobrze przygotuje mnie do porodu.
Myślę, że warto przynajmniej raz pójść, żeby chociaż być naprowadzoną co i jak ćwiczyć.Bibi24, agatka06, juss92, Natalia K, KarolinaAnastazja, Paima, czaranna, Galena lubią tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:Ja w I trymestrze przytyłam pół kg 😅 Za to teraz wcale nie jem jakoś dużo więcej, a od początku ciąży mam już +5kg 😁 Nie mam pojęcia czy to w normie, za mało, za dużo 🙈
Chyba nie ma czegoś takiego jak "norma" 🙄
Tzn niby są tam jakieś wytyczne ile się powinno przytyć tygodniowo.
Ja obecnie mam lekki kryzys emocjonalny.
Jem wszystko co zdrowe, bo cukrzyca.
Ale w tym sporo orzechów (kaloryczne).
Pięć posiłków dziennie.
A nie przytyłam nic, a nic ...
Brzuch już mam spory, a może około kilograma do przodu...
Jutro diabetolog, we wtorek gin.
Oby tylko w tym wszystkim malutka rosła prawidłowo 🥺🥺🥺
Martwi mnie to. -
Paima wrote:Chyba nie ma czegoś takiego jak "norma" 🙄
Pięć posiłków dziennie.
Martwi mnie to.
Ja przez ten miesiąc przez cukrzycę mam wrażenie, że jem co chwilę, 5-6 posiłków spokojnie, a przytyłam z 0,5kg tylko.👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
juss92 wrote:Ja w pierwszym trymestrze nic nie przytyłam, dopiero w drugim zaczęłam, ale mam jakieś 3,5kg na plusie tylko na tym etapie i też się zastanawiam czy wszystko okej. Ale do tej pory lekarz nie miała żadnych zastrzeżeń odnośnie mojej wagi, zobaczymy co w środę powie.
Ja przez ten miesiąc przez cukrzycę mam wrażenie, że jem co chwilę, 5-6 posiłków spokojnie, a przytyłam z 0,5kg tylko.
W pierwszej ciąży (też z cukrzycą) przytyłam jakieś 10kg.
Dlatego dziwi mnie właśnie to, że nic nie idzie do przodu na tym etapie.
Tak źle i tak nie dobrze ,🙈
To daj znać w środę czy Twój lekarz coś komentował brak przyrostu wagi.
Oby nasze dzieciaki tylko zdrowo rosły i będzie super.juss92 lubi tę wiadomość
-
Bibi24 wrote:Cześć,
Doradźcie mi proszę cz taki becik do fotelika ma sens?
https://www.limango.pl/shop/la-millou/becik-still-alive-w-kolorze-blekitnym-dl-123-x-102-cm-2-14948203
Też się na takim zastanawiałam, ale widziałam rowniez gdzieś taki śpiworek do wózka który pasuje też do fotelika i stwierdziłam, że dam sobie czas do namysłu. Tym bardziej, że nie kupiłam jeszcze ani fotelika, ani wózka.Bibi24 lubi tę wiadomość
-
Paima wrote:W pierwszej ciąży (też z cukrzycą) przytyłam jakieś 10kg.
Dlatego dziwi mnie właśnie to, że nic nie idzie do przodu na tym etapie.
Tak źle i tak nie dobrze ,🙈
To daj znać w środę czy Twój lekarz coś komentował brak przyrostu wagi.
Oby nasze dzieciaki tylko zdrowo rosły i będzie super.Paima, Elasure, juss92 lubią tę wiadomość
Starania od marca 2016
PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery
PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery
PICSI nr 3 - ❄❄❄
27.08.20 - 3.1.1.
5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt
Bobas 1: 04.2021
7.03.24 ETM 3.1.1.
beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864
-
Bruised wrote:A startowałaś z wagi w normie czy nadwagi? Ja w pierwszej ciąży rodziłam z taką wagą, z jaką zaszłam w ciążę. Teraz połowa minęła, a waga nadal na minusie. Diabetolog mówi, żeby się tym nie przejmować. Gin też nie widzi problemu, póki krew i usg wychodzi prawidłowo. A położna ostatnio stwierdziła, że ona to by profilaktycznie polecała wszystkim ciężarnym dietę cukrzycową.
Waga normalna, nie mam nadwagi.
Dobrze słyszeć, że u Ciebie też tak było i wszystko jest w porządku.
Dziękuję ❤️ -
Paima wrote:Waga normalna, nie mam nadwagi.
Dobrze słyszeć, że u Ciebie też tak było i wszystko jest w porządku.
Dziękuję ❤️
Ja startowałam z nadwagą i w 18 tygodniu miałam -1,5kg. Wg ginekologa wszystko ok, badania w normie, USG prawidłowe. U każdego to wygląda inaczej, ale póki lekarz nie widzi nieprawidłowości to zostaje się tylko cieszyćPaima, Bruised, juss92 lubią tę wiadomość
-
Bibi24 wrote:Cześć,
Doradźcie mi proszę cz taki becik do fotelika ma sens?
https://www.limango.pl/shop/la-millou/becik-still-alive-w-kolorze-blekitnym-dl-123-x-102-cm-2-14948203
Zamówiliśmy taki tylko z innym wzorem Jak kupowaliśmy fotelik samochodowy to pokazywałam zdjęcie i doradca powiedział, że jest ok. Nie może być zbyt gruby żeby główka nie leciała maluszkowi do przoduBibi24 lubi tę wiadomość
-
Waflut wrote:Ja startowałam z nadwagą i w 18 tygodniu miałam -1,5kg. Wg ginekologa wszystko ok, badania w normie, USG prawidłowe. U każdego to wygląda inaczej, ale póki lekarz nie widzi nieprawidłowości to zostaje się tylko cieszyć
Czekam dlatego na środę, aby usłyszeć, że wszystko jest dobrze 😊😊 -
Pięć posiłków dziennie.
Martwi mnie to.
Mnie z kolei martwi, bo nasz maluch rośnie za szybko. Tak źle i tak niedobrze:( -
Hej kochane ❤️ Melduję, że połówkowe wyszły bardzo dobrze! Remek pozostał Remkiem i waży 480g 😍🩵 Wszystkie pomiary w normie. Może uda mi się w końcu w pełni cieszyć tą ciąża 🤞🥰
Paima, Elasure, miska122, Bibi24, Jenny93, Galena, Bruised, MonReve96, Sparky, MaggLbn, juss92, agatka06, Asioreq, Niaha, KarolinaAnastazja, Przedszkolanka123, Pati2804, Kofinka, Karmen, redken, zulka lubią tę wiadomość
👩26l - usunięte torbiele endometrialna na lewym jajniku, podejrzenie endometriozy 👨28l - ŻPN
💣Hashimoto - TSH 1,170 Letrox 75
FT4- 0,96 ng/dl
FT3 - 3,2 pg/ml
aTpo - 50 IU/ml ⬆️
aTG - 18,3 IU/ml
Kwas foliowy - 12,30 ng/ml
Glukoza - 86 mg/dl
Wapń - 4,84 mEq/l
Żelazo - 62 ug/dl
FSH - 5,05 mIU/ml
LH - 3,66 mIU/ml
D3 - 38,60 ng/ml
B12 - 527,00 pg/ml
💊 Kwas Omega 3, Pregna Start, Wit. C, Wit. D, Magnez + B6, Wit. A+ E, Letrox
"Kiedy pragnie się cudu, trzeba umieć czekać." 💝 -
Pięć posiłków dziennie.
Martwi mnie to.
Moja waga stoi w miejscu. Lekarz powiedział, że na diecie to nic dziwnego i nie panikujemy, bo mały pięknie rośnie.
Zobaczymy jak będzie, bo starszak ze starszakiem było to samo, a potem urodził się pół kilo mniejszy niż zakładali... -
miska122 wrote:Moja waga stoi w miejscu. Lekarz powiedział, że na diecie to nic dziwnego i nie panikujemy, bo mały pięknie rośnie.
Zobaczymy jak będzie, bo starszak ze starszakiem było to samo, a potem urodził się pół kilo mniejszy niż zakładali...
A z tego, co pamiętam, Twój synek urodził się maleńki, prawda?
Bo u nas mimo diety (bez insuliny) było ponad 3.5kg.
Edit: już widzę w stopce. Tak, maleństwo Ci się urodziło.
No i właśnie taka to loteria wszystko 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca, 19:57
-
Paima wrote:A Ty już jesteś po krzywej cukrowej? 🤔
Nie właśnie, ale też się zaczynam zastanawiać czy nie tutaj jest problem bo też nie jem jakoś dużo, a moja waga przyspieszyła. Lekarz kazał zrobić po skończonym 25 tc. Teraz dopiero da mi skierowaniePaima lubi tę wiadomość
-
Paima wrote:A z tego, co pamiętam, Twój synek urodził się maleńki, prawda?
Bo u nas mimo diety (bez insuliny) było ponad 3.5kg.
Edit: już widzę w stopce. Tak, maleństwo Ci się urodziło.
No i właśnie taka to loteria wszystko 🙈Starania od marca 2016
PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery
PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery
PICSI nr 3 - ❄❄❄
27.08.20 - 3.1.1.
5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt
Bobas 1: 04.2021
7.03.24 ETM 3.1.1.
beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864
-
Jenny93 wrote:Nie właśnie, ale też się zaczynam zastanawiać czy nie tutaj jest problem bo też nie jem jakoś dużo, a moja waga przyspieszyła. Lekarz kazał zrobić po skończonym 25 tc. Teraz dopiero da mi skierowanie
No ciekawe, jak wyjdą u Ciebie wyniki.
Ale tak jak mówisz, Ty się martwisz, że rośnie duży maluszek.
Ja się zastanawiam, czy dobrze przybiera 🙈
Mamuśki to sobie zawsze znajdą powód do zmartwień. 🤭
Córka zasnęła mi przed 18, co się nie zdarza... I już myślę, czy choroby z tego nie będzie 🙈🙈 -
Bruised wrote:Ja na diecie z insuliną nocną urodziłam córkę 3030, ale w 36+5, gdybyśmy dotrwały do terminu to pewnie te 3,5 też by miała, jak nie więcej.
A u Ciebie wywoływali wcześniej przez insulinę czy mała sama postanowiła się pojawić na świecie?
U mnie nie wywoływali mimo cukrzycy i rodziłam dobrze po terminie bo przepływy były ok.