X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 6 września, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Spróbuj. U mnie serio zadziałało. I byłam w szoku, bo wieczorem robiłam te ćwiczenia i w nocy był obrót. Wiadomo, jeszcze kilka razy może zmienić zdanie ale wcześniej cały czas był ułożony miednicowo, albo poprzecznie 🙈 Po ćwiczeniach pierwszy raz się udało, że jest główkowo ❤️
    Od wczoraj robię ćwiczenia i będę aż do wizyty na której usłyszę że jest główką w dół 😅😁✊

Elasure, MaggLbn, Jenny93, Wero0707 lubią tę wiadomość

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 7 września, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa jesteśmy dzisiaj z Tobą mocno zaciskając kciuki za udaną wizytę ❤️🍀

Pati2804, Elasure, juss92, Natalia K, MaggLbn, Jenny93, KarolinaAnastazja, Galena, Przedszkolanka123, KasiaKasiaKasia, Makija lubią tę wiadomość

👩 33 lat
    niedoczynność tarczycy (letrox 100), cukrzyca ciążowa (dieta, insulina), pueria duo
    🧔31 lat
    słaba jakość nasienia (suple), ZZSK (leki)

Nasz dinuś 🦕❤️
    31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm, 9/9/10pkt apg

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 7 września, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj popatrzyłam całą dłoń wrzątkiem 😔, ból był okropny, przez co zasnęłam z ręką w zimnej wodzie. Dzisiaj na szczęście jest już lepiej.
    Szukałam w necie info, jak mogą wpływać na maluszka większe ilości kortyzolu/adrenaliny i odkryłam, że nawet są zabobony związane z oparzeniami. A mianowicie, jeśli np. popatrzyłam dłoń w ciąży to synek będzie miał w tym miejscu jakieś plany 🙃😅
    No cóż, przetestuję ten zabobon 😅

👩 33 lat
    niedoczynność tarczycy (letrox 100), cukrzyca ciążowa (dieta, insulina), pueria duo
    🧔31 lat

Nasz dinuś 🦕❤️

age.png
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 7 września, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Wczoraj popatrzyłam całą dłoń wrzątkiem 😔, ból był okropny, przez co zasnęłam z ręką w zimnej wodzie. Dzisiaj na szczęście jest już lepiej.
    Szukałam w necie info, jak mogą wpływać na maluszka większe ilości kortyzolu/adrenaliny i odkryłam, że nawet są zabobony związane z oparzeniami. A mianowicie, jeśli np. popatrzyłam dłoń w ciąży to synek będzie miał w tym miejscu jakieś plany 🙃😅
    Jejku, współczuję bólu..☹🫂 nie ma potrzeby jechania do lekarza żeby to obejrzał? 😪

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 7 września, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:

O nie 😞 masz jakiś żel albo maść na oparzenia żeby sobie ulżyć i zapobiec śladom?

Pierwszy porodowy sen za mną, mimo że w nim poszło gładko to i tak mi się spać odechciało 🙄

preg.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    29.02.2024 ⏸️
    13.03.2024 CRL 2,1mm 🩵 113
    Clexane, accofil, acard, glucophage, encorton, ovitrelle, biosteron, hydroxychloroquine
    24.04.24 Nifty niskie ryzyka, syn 🥳 🩵
    29.04.24 I prenatalne wszystko jest w porządku 💙🩵Olafek ma już 6,56cm OM 12+2 USG 12+6
    24.06.24 II prenatalne, wszystkie narządy obecne i na swoim miejscu 💙 Olafek ma 421g 👶🤯
    26.08.09 USG 29+2, 1415g 😍🥳
    2.09.2024 III prenatalne Olafek waży 2041g 🤯💪
    Przewidywana data porodu - USG 5.11.24 OM 9.11.24
  • monii Ekspertka

Wysłany: 7 września, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    No cóż, przetestuję ten zabyło/QUOTE]

Kiedyś jak robilam mleko synowi w nocy tak samo polalam sie wrzątkiem z czajnika. Pomogł mi aloes. Wycislam z niego miąsz i owinelam bandazem siatkowym na noc. Rano nie było śladu. Blizn nie ma.

2013 - syn Aleksander 👼
    2014 - syn Jaś ❤
    2015 - córka Gosia ❤
    2019 - syn Staś ❤ ( rozszczep lewostronny całkowity, autyzm, opóźnienie rozwoju, zaburzenia koordynacji ruchowej, afazja, adhd )
    2024 - córka Martynka❤

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 września, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:

Ojej, biedna ☹️ Kup sobie hydrożel w sprayu. Jak mieliśmy pierwszą pomoc na szkole rodzenia to mówili żeby unikać tak popularnej pianki jak panthenol, a właśnie kupić sobie hydrożel. Podobno daje większą ulgę

Niaha, KasiaKasiaKasia lubią tę wiadomość

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 7 września, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha, współczuję. Kup coś na oparzenia koniecznie.

Mam pytanie do doświadczonych mam (lub tych, które znają odpowiedź).
    Mamy na 1 stronie piękna grafikę jak ubrać malucha na noc, ale jak wygląda to kiedy chcemy, żeby maluch spał w otulaczu? Którą warstwą jest otulacz wtedy? Czybtrzeba znaleźć gruby, który zastąpi śpiworek?

preg.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 7 września, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:

Bardzo współczuję :( Moja mama gdy była w zaawansowanej ciąży, poparzyła brzuch i siostra po urodzeniu miała plame ale na tyłku 🫣 Taki zabieg okolicznosci.

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 7 września, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:

To nawet o tyle co o strach, zawsze mi babcia moja mowi, ze w ciąży mam nie wpadać w panikę silny stres i jak się czegoś wystraszę to mam nie dotykać siebie bo dziecko będzie tam mieć plamke 🙈

Dobrze, ze ci nic nie jest dzisiaj, masz jakąś masc, która mozna stosować?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447
    02.04-Mamy❣️😍
    16.04-1.6cm Dzidzionka👶🏻
    08.05 4.0cm Słoneczka🌞
    13.05 5.2cm Misia🐻‍❄️
    NIFTY -niskie ryzyka 🫶🩵🫶
    22.10-2700g Dinusia🦕

preg.png
  • monii Ekspertka

Wysłany: 7 września, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Niaha, współczuję. Kup coś na oparzenia koniecznie.

Mam pytanie do doświadczonych mam (lub tych, które znają odpowiedź).
    Mamy na 1 stronie piękna grafikę jak ubrać malucha na noc, ale jak wygląda to kiedy chcemy, żeby maluch spał w otulaczu? Którą warstwą jest otulacz wtedy? Czybtrzeba znaleźć gruby, który zastąpi śpiworek?

Ja dzieci ubieralam na noc w śpiochy i przykrywalam kolderka takze nie ma co sie sugerowac zdjeciami z Internetu. Jak tobie jest cieplo to dziecku tez pamiętaj zawsze to mowila polozna.

Natalia K lubi tę wiadomość

2013 - syn Aleksander 👼
    2014 - syn Jaś ❤
    2015 - córka Gosia ❤
    2019 - syn Staś ❤ ( rozszczep lewostronny całkowity, autyzm, opóźnienie rozwoju, zaburzenia koordynacji ruchowej, afazja, adhd )
    2024 - córka Martynka❤

age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 7 września, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Niaha współczuję bólu, poparzenia to okropna rzecz .. tak jak napisala Jenny hydrozel robi robotę też mam go zawsze w domu w razie wu. Mam nadzieję ze szybko Ci przejdzie ❤️

Mojej mamie ze mną w ciąży wystrzelił z połowy patelni tłuszcz prosto w oczy, opowiadała ze jak się urodziłam to pierwsze tygodnie siedziała nade mną i wodziła palcem i zabawką nad oczami żeby sprawdzić czy widzę i czy reaguję, taka była przerazona.
    W tych zabobonach to nie tyle chodziło o sam fakt urazu, a takiego gwałtownego złapania się za jakieś miejsce ze bedzie blizna np 🙊
    Przestraszenie się to np że dziecko będzie się jąkało, pod drutami i sznurkami przejście to owinięcie pępowiną, niektóre z nich były kosmiczne 🤣 ja będąc w ciąży nasłuchałam się od babci takich ciekawostek, wystarczyło że nie tak usiadłam i już mi coś prawiła 🤪 jedyne w co wierzę to czerwone kokardki, sama się na własnej skórze przekonałam więc to będę wiązać 😅

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

preg.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Niaha współczuję bólu, kup coś koniecznie żeby blizny nie zostały:)

Kupujecie jakaś odzież dla siebie do karmienia? Bluzki, bluzy? Macie jakieś polecajki? Bo chyba cały czas w koszuli do karmienia się nie chodzi 😆

II 16.03.2024

preg.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Kupujecie jakaś odzież dla siebie do karmienia? Bluzki, bluzy? Macie jakieś polecajki? Bo chyba cały czas w koszuli do karmienia się nie chodzi 😆
    Ja kupiłam kilka topów na cienkich ramiączkach do karmienia z h&m na początek, zobaczę później czy się to sprawdzi i najwyżej dokupie więcej.

Edit:
    https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1039096023.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 10:13

Elasure, bambari lubią tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

3cs
    16.02 ⏸️(11dpo)
    20.02 💉Beta 554
    22.02 💉Beta 1189
    01.03 🩺 jest pęcherzyk
    08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
    14.03 💉I badania krwi
    20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
    03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
    18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
    06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
    12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
    10.07 🩺 695g (24+6)
    14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
    20.08 🩺 1416g (30+5)
    29.08 🩺 1738g (31+6)
    02.09 🩺 1840g (32+4)
    25.09 🩺 2400g (35+6)

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii wrote:

Kiedyś jak robilam mleko synowi w nocy tak samo polalam sie wrzątkiem z czajnika. Pomogł mi aloes. Wycislam z niego miąsz i owinelam bandazem siatkowym na noc. Rano nie było śladu. Blizn nie ma.

Aloes w domu mam, może rzeczywiście profilaktycznie nałożę na dłoń.
    Nic innego nie mam.

Planowałam dzisiaj wycieczkę do apteki to przy okazji dokupie ten hydrożel.

Dzięki za polecenie 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 10:30

👩 33 lat
    🧔31 lat

Nasz dinuś 🦕❤️

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Ja chyba kupię dopiero po porodzie coś oprócz biustonoszy. Bo nie wiem jak mi cycki jeszcze urosną już dwie miski w górę i w obwodzie też już więcej więc zamawiam drugą turę na dniach żeby jeszcze się dotoczyć do końca ciąży w wygodnych warunkach. Ale brzuch już dosyć wysoko wchodzi na teren biustonosza i najlepiej to jest mi bez.

preg.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    29.02.2024 ⏸️
    13.03.2024 CRL 2,1mm 🩵 113
    Clexane, accofil, acard, glucophage, encorton, ovitrelle, biosteron, hydroxychloroquine
    24.04.24 Nifty niskie ryzyka, syn 🥳 🩵
    29.04.24 I prenatalne wszystko jest w porządku 💙🩵Olafek ma już 6,56cm OM 12+2 USG 12+6
    24.06.24 II prenatalne, wszystkie narządy obecne i na swoim miejscu 💙 Olafek ma 421g 👶🤯
    26.08.09 USG 29+2, 1415g 😍🥳
    2.09.2024 III prenatalne Olafek waży 2041g 🤯💪
    Przewidywana data porodu - USG 5.11.24 OM 9.11.24
  • monii Ekspertka

Wysłany: 7 września, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Aloes w domu mam, może rzeczywiście profilaktycznie nałożę na dłoń.
    Nic innego nie mam.

Planowałam dzisiaj wycieczkę do apteki to przy okazji dokupie ten hydrożel.

Dzięki za polecenie 🥰

Oczywiście zalagodzi bol i pomoze napewno

2013 - syn Aleksander 👼
    2014 - syn Jaś ❤
    2015 - córka Gosia ❤
    2024 - córka Martynka❤

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Mam całą szafę ubrań do karmienia, bo młodego karmiłam rok, więc dokupowalam na vinted. Ja lubię bluzy z suwakami i koszulki t-shirty z h&M, nie przepadam za tymi doczepianymi na ramiączkach, bo wiecznie się odczepiają

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 7 września, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Ja chyba kupię dopiero po porodzie coś oprócz biustonoszy. Bo nie wiem jak mi cycki jeszcze urosną już dwie miski w górę i w obwodzie też już więcej więc zamawiam drugą turę na dniach żeby jeszcze się dotoczyć do końca ciąży w wygodnych warunkach. Ale brzuch już dosyć wysoko wchodzi na teren biustonosza i najlepiej to jest mi bez.

Też najlepiej mi bez biustonosza, ale niektóre braletki sa takie ładne, że nakupowałam już 5 sztuk xD Wszystko w różnych rozmiarach i z innej parafii, tak samo mam z majtkami (w tej chwili noszę i M i L, a zawsze miałam S/M). Polecane są takie biustonosze, w których można leżeć i spać, bez fiszbin i usztywnienia, ale taki jeden sztywny cielisty biustonosz też zamierzam kupić, bo jednak biust w nim lepiej wygląda.

@Niaha Auuuć, aż mnie zabolało na odległość. Co do oparzenia, to zdecydowanie aloes albo taki żel kokosowy skin 79 (nie mylić z olejem kokosowym 😃 ). O tym hydrożelu nie słyszałam, też sobie chyba kupię

preg.png
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 7 września, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciliśmy z kursu pierwszej pomocy dla noworodka. Jeśli u Was w mieście są organizowane, to serdecznie Wam polecam. W mojej szkole rodzenia temat był, ale ze względu na czas, potraktowany trochę pobieżnie.
    Dzisiaj mieliśmy prawie 4-godzinne spotkanie, gdzie były ćwiczenia na fantomach, omówienie przykładowych sytuacji ryzyka, zapobieganie zagrożeniom, a nawet analiza domowej apteczki dla malucha, w tym pokaz używania nebulizatorów.
    Ja strasznie boję się, że w sytuacji zagrożenia po prostu zgłupieję, a tak przynajmniej mam komfort psychiczny, że znam podstawy, które mogę ćwiczyć. Bardzo polecam!

Niaha, juss92, czaranna, bambari, Elasure, Pati2804 lubią tę wiadomość

preg.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ