LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Jenny93 wrote:Spróbuj. U mnie serio zadziałało. I byłam w szoku, bo wieczorem robiłam te ćwiczenia i w nocy był obrót. Wiadomo, jeszcze kilka razy może zmienić zdanie ale wcześniej cały czas był ułożony miednicowo, albo poprzecznie 🙈 Po ćwiczeniach pierwszy raz się udało, że jest główkowo ❤️
Elasure, MaggLbn, Jenny93, Wero0707 lubią tę wiadomość
-
Polaaaa jesteśmy dzisiaj z Tobą mocno zaciskając kciuki za udaną wizytę ❤️🍀
Pati2804, Elasure, juss92, Natalia K, MaggLbn, Jenny93, KarolinaAnastazja, Galena, Przedszkolanka123, KasiaKasiaKasia, Makija lubią tę wiadomość
-
Wczoraj popatrzyłam całą dłoń wrzątkiem 😔, ból był okropny, przez co zasnęłam z ręką w zimnej wodzie. Dzisiaj na szczęście jest już lepiej.
Szukałam w necie info, jak mogą wpływać na maluszka większe ilości kortyzolu/adrenaliny i odkryłam, że nawet są zabobony związane z oparzeniami. A mianowicie, jeśli np. popatrzyłam dłoń w ciąży to synek będzie miał w tym miejscu jakieś plany 🙃😅
No cóż, przetestuję ten zabobon 😅 -
Niaha wrote:Wczoraj popatrzyłam całą dłoń wrzątkiem 😔, ból był okropny, przez co zasnęłam z ręką w zimnej wodzie. Dzisiaj na szczęście jest już lepiej.
Szukałam w necie info, jak mogą wpływać na maluszka większe ilości kortyzolu/adrenaliny i odkryłam, że nawet są zabobony związane z oparzeniami. A mianowicie, jeśli np. popatrzyłam dłoń w ciąży to synek będzie miał w tym miejscu jakieś plany 🙃😅
No cóż, przetestuję ten zabobon 😅 -
Niaha wrote:Wczoraj popatrzyłam całą dłoń wrzątkiem 😔, ból był okropny, przez co zasnęłam z ręką w zimnej wodzie. Dzisiaj na szczęście jest już lepiej.
No cóż, przetestuję ten zabobon 😅
O nie 😞 masz jakiś żel albo maść na oparzenia żeby sobie ulżyć i zapobiec śladom?
Pierwszy porodowy sen za mną, mimo że w nim poszło gładko to i tak mi się spać odechciało 🙄
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
29.02.2024 ⏸️
13.03.2024 CRL 2,1mm 🩵 113
Clexane, accofil, acard, glucophage, encorton, ovitrelle, biosteron, hydroxychloroquine
24.04.24 Nifty niskie ryzyka, syn 🥳 🩵
29.04.24 I prenatalne wszystko jest w porządku 💙🩵Olafek ma już 6,56cm OM 12+2 USG 12+6
24.06.24 II prenatalne, wszystkie narządy obecne i na swoim miejscu 💙 Olafek ma 421g 👶🤯
26.08.09 USG 29+2, 1415g 😍🥳
2.09.2024 III prenatalne Olafek waży 2041g 🤯💪
Przewidywana data porodu - USG 5.11.24 OM 9.11.24 -
No cóż, przetestuję ten zabyło/QUOTE]
Kiedyś jak robilam mleko synowi w nocy tak samo polalam sie wrzątkiem z czajnika. Pomogł mi aloes. Wycislam z niego miąsz i owinelam bandazem siatkowym na noc. Rano nie było śladu. Blizn nie ma. -
Ojej, biedna ☹️ Kup sobie hydrożel w sprayu. Jak mieliśmy pierwszą pomoc na szkole rodzenia to mówili żeby unikać tak popularnej pianki jak panthenol, a właśnie kupić sobie hydrożel. Podobno daje większą ulgęNiaha, KasiaKasiaKasia lubią tę wiadomość
-
Niaha, współczuję. Kup coś na oparzenia koniecznie.
Mam pytanie do doświadczonych mam (lub tych, które znają odpowiedź).
Mamy na 1 stronie piękna grafikę jak ubrać malucha na noc, ale jak wygląda to kiedy chcemy, żeby maluch spał w otulaczu? Którą warstwą jest otulacz wtedy? Czybtrzeba znaleźć gruby, który zastąpi śpiworek? -
Bardzo współczuję Moja mama gdy była w zaawansowanej ciąży, poparzyła brzuch i siostra po urodzeniu miała plame ale na tyłku 🫣 Taki zabieg okolicznosci. -
To nawet o tyle co o strach, zawsze mi babcia moja mowi, ze w ciąży mam nie wpadać w panikę silny stres i jak się czegoś wystraszę to mam nie dotykać siebie bo dziecko będzie tam mieć plamke 🙈
Dobrze, ze ci nic nie jest dzisiaj, masz jakąś masc, która mozna stosować?1️⃣8️⃣☘️
👱♀️ 27lat
🩹IO'24 = - 10kg
▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
👨🦰 29lat
❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1
12.2023 IUI ❌️
03.2024 IUI ⏸️🍀
Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447
02.04-Mamy❣️😍
16.04-1.6cm Dzidzionka👶🏻
08.05 4.0cm Słoneczka🌞
13.05 5.2cm Misia🐻❄️
NIFTY -niskie ryzyka 🫶🩵🫶
22.10-2700g Dinusia🦕
-
Natalia K wrote:Niaha, współczuję. Kup coś na oparzenia koniecznie.
Mam pytanie do doświadczonych mam (lub tych, które znają odpowiedź).
Mamy na 1 stronie piękna grafikę jak ubrać malucha na noc, ale jak wygląda to kiedy chcemy, żeby maluch spał w otulaczu? Którą warstwą jest otulacz wtedy? Czybtrzeba znaleźć gruby, który zastąpi śpiworek?
Ja dzieci ubieralam na noc w śpiochy i przykrywalam kolderka takze nie ma co sie sugerowac zdjeciami z Internetu. Jak tobie jest cieplo to dziecku tez pamiętaj zawsze to mowila polozna.Natalia K lubi tę wiadomość
-
@Niaha współczuję bólu, poparzenia to okropna rzecz .. tak jak napisala Jenny hydrozel robi robotę też mam go zawsze w domu w razie wu. Mam nadzieję ze szybko Ci przejdzie ❤️
Mojej mamie ze mną w ciąży wystrzelił z połowy patelni tłuszcz prosto w oczy, opowiadała ze jak się urodziłam to pierwsze tygodnie siedziała nade mną i wodziła palcem i zabawką nad oczami żeby sprawdzić czy widzę i czy reaguję, taka była przerazona.
W tych zabobonach to nie tyle chodziło o sam fakt urazu, a takiego gwałtownego złapania się za jakieś miejsce ze bedzie blizna np 🙊
Przestraszenie się to np że dziecko będzie się jąkało, pod drutami i sznurkami przejście to owinięcie pępowiną, niektóre z nich były kosmiczne 🤣 ja będąc w ciąży nasłuchałam się od babci takich ciekawostek, wystarczyło że nie tak usiadłam i już mi coś prawiła 🤪 jedyne w co wierzę to czerwone kokardki, sama się na własnej skórze przekonałam więc to będę wiązać 😅
-
bambari wrote:@Niaha współczuję bólu, kup coś koniecznie żeby blizny nie zostały:)
Kupujecie jakaś odzież dla siebie do karmienia? Bluzki, bluzy? Macie jakieś polecajki? Bo chyba cały czas w koszuli do karmienia się nie chodzi 😆
Edit:
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1039096023.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 10:13
Elasure, bambari lubią tę wiadomość
👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
monii wrote:
Kiedyś jak robilam mleko synowi w nocy tak samo polalam sie wrzątkiem z czajnika. Pomogł mi aloes. Wycislam z niego miąsz i owinelam bandazem siatkowym na noc. Rano nie było śladu. Blizn nie ma.
Aloes w domu mam, może rzeczywiście profilaktycznie nałożę na dłoń.
Nic innego nie mam.
Planowałam dzisiaj wycieczkę do apteki to przy okazji dokupie ten hydrożel.
Dzięki za polecenie 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 10:30
-
bambari wrote:@Niaha współczuję bólu, kup coś koniecznie żeby blizny nie zostały:)
Kupujecie jakaś odzież dla siebie do karmienia? Bluzki, bluzy? Macie jakieś polecajki? Bo chyba cały czas w koszuli do karmienia się nie chodzi 😆
Ja chyba kupię dopiero po porodzie coś oprócz biustonoszy. Bo nie wiem jak mi cycki jeszcze urosną już dwie miski w górę i w obwodzie też już więcej więc zamawiam drugą turę na dniach żeby jeszcze się dotoczyć do końca ciąży w wygodnych warunkach. Ale brzuch już dosyć wysoko wchodzi na teren biustonosza i najlepiej to jest mi bez.
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
29.02.2024 ⏸️
13.03.2024 CRL 2,1mm 🩵 113
Clexane, accofil, acard, glucophage, encorton, ovitrelle, biosteron, hydroxychloroquine
24.04.24 Nifty niskie ryzyka, syn 🥳 🩵
29.04.24 I prenatalne wszystko jest w porządku 💙🩵Olafek ma już 6,56cm OM 12+2 USG 12+6
24.06.24 II prenatalne, wszystkie narządy obecne i na swoim miejscu 💙 Olafek ma 421g 👶🤯
26.08.09 USG 29+2, 1415g 😍🥳
2.09.2024 III prenatalne Olafek waży 2041g 🤯💪
Przewidywana data porodu - USG 5.11.24 OM 9.11.24 -
Niaha wrote:Aloes w domu mam, może rzeczywiście profilaktycznie nałożę na dłoń.
Nic innego nie mam.
Planowałam dzisiaj wycieczkę do apteki to przy okazji dokupie ten hydrożel.
Dzięki za polecenie 🥰
Oczywiście zalagodzi bol i pomoze napewno -
Mam całą szafę ubrań do karmienia, bo młodego karmiłam rok, więc dokupowalam na vinted. Ja lubię bluzy z suwakami i koszulki t-shirty z h&M, nie przepadam za tymi doczepianymi na ramiączkach, bo wiecznie się odczepiają -
Elasure wrote:Ja chyba kupię dopiero po porodzie coś oprócz biustonoszy. Bo nie wiem jak mi cycki jeszcze urosną już dwie miski w górę i w obwodzie też już więcej więc zamawiam drugą turę na dniach żeby jeszcze się dotoczyć do końca ciąży w wygodnych warunkach. Ale brzuch już dosyć wysoko wchodzi na teren biustonosza i najlepiej to jest mi bez.
Też najlepiej mi bez biustonosza, ale niektóre braletki sa takie ładne, że nakupowałam już 5 sztuk xD Wszystko w różnych rozmiarach i z innej parafii, tak samo mam z majtkami (w tej chwili noszę i M i L, a zawsze miałam S/M). Polecane są takie biustonosze, w których można leżeć i spać, bez fiszbin i usztywnienia, ale taki jeden sztywny cielisty biustonosz też zamierzam kupić, bo jednak biust w nim lepiej wygląda.
@Niaha Auuuć, aż mnie zabolało na odległość. Co do oparzenia, to zdecydowanie aloes albo taki żel kokosowy skin 79 (nie mylić z olejem kokosowym 😃 ). O tym hydrożelu nie słyszałam, też sobie chyba kupię
-
Właśnie wróciliśmy z kursu pierwszej pomocy dla noworodka. Jeśli u Was w mieście są organizowane, to serdecznie Wam polecam. W mojej szkole rodzenia temat był, ale ze względu na czas, potraktowany trochę pobieżnie.
Dzisiaj mieliśmy prawie 4-godzinne spotkanie, gdzie były ćwiczenia na fantomach, omówienie przykładowych sytuacji ryzyka, zapobieganie zagrożeniom, a nawet analiza domowej apteczki dla malucha, w tym pokaz używania nebulizatorów.
Ja strasznie boję się, że w sytuacji zagrożenia po prostu zgłupieję, a tak przynajmniej mam komfort psychiczny, że znam podstawy, które mogę ćwiczyć. Bardzo polecam!Niaha, juss92, czaranna, bambari, Elasure, Pati2804 lubią tę wiadomość