👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nooo te roślinne do kawy są super i zostałabym z nimi na zawsze gdyby nie to, że raz przeczytałam skład i było 10% oleju słonecznikowego lub rzepakowego w litrze, a u mnie te kartony szybko idą. Nie chcę nawet wiedzieć ile oleju z tym wypijam w ciągu miesiąca xDMaddie_Ist wrote:No i z ALPRO barista zamienniki mleka do kawy smakowe są super. Nawet przy nich zostanę jak wrócę do nabiału.
Maddie_Ist lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny których bobasy mają alergię na BMK jakie miałyście objawy? U nas od 3 dni kupa z nitkami krwi i prężenie przy jedzeniu, kup dużo i trochę śluzu w nich. Też więcej płaczu i nie wiem czy to skok rozwojowy (teraz powinien jakoś być) czy alergia..
Dodam, że suche placki na całym ciele praktycznie, dermatolog stwierdził łzs, ale po smarowaniach średnio się poprawia, a najgorzej wygląda buzia bo tam się drapie 😔 -
O tak, mleczka barista to moja mała odskocznia w tym życiu bez nabiału. To o smaku cynamonowej bułeczki smakuje jak mleczko po ciniminis 🫠 Lubię jeszcze zwykłe sojowe alpro waniliowe, smakuje jak taki budyń waniliowy 😏 Za to nie polecam mleczka barista z rossmana z zielonego groszku ani czekolady vege z Wedla takiej niby orzechowej 🤢
A z takich mniej zdrowych propozycji bez mleka proponuję pączki te donuty różowe z lidla, lody carte dor orzechowo-bananowe i nutelle just plant taką z zieloną zakrętką. Smakuje jak zwykła. W sobotę jak robimy sobie cheat meal z mężem to u mnie wjeżdżają te rzeczy praktycznie co tydzień
Belma wrote:Dziewczyny których bobasy mają alergię na BMK jakie miałyście objawy? U nas od 3 dni kupa z nitkami krwi i prężenie przy jedzeniu, kup dużo i trochę śluzu w nich. Też więcej płaczu i nie wiem czy to skok rozwojowy (teraz powinien jakoś być) czy alergia..
Dodam, że suche placki na całym ciele praktycznie, dermatolog stwierdził łzs, ale po smarowaniach średnio się poprawia, a najgorzej wygląda buzia bo tam się drapie 😔
U nas nitki krwi w kupie, ale nie świeże czerwone tylko ciemnobordowe i czarne. Zdarzały się kupy mocno śluzowate. Wynik na krew utajoną dodatni. Słabe przybieranie na wadze i właśnie prężenie i napinanie. Po wprowadzeniu diety przeze mnie i dokarmianiu bebilonem pepti syneo te objawy minęły. A no i refluks utajony. Mały odbijał i cofało mu się do buzi, po czym to wszystko połykał z powrotem i płakał. Po prowokacji, która wyszła przypadkiem znowu prężenie i właśnie ciemne nitki w kupce. U nas za to skórnych objawów nie ma żadnych.
Belma, Kasiek7 lubią tę wiadomość
-
Belma wrote:Dziewczyny których bobasy mają alergię na BMK jakie miałyście objawy? U nas od 3 dni kupa z nitkami krwi i prężenie przy jedzeniu, kup dużo i trochę śluzu w nich. Też więcej płaczu i nie wiem czy to skok rozwojowy (teraz powinien jakoś być) czy alergia..
Dodam, że suche placki na całym ciele praktycznie, dermatolog stwierdził łzs, ale po smarowaniach średnio się poprawia, a najgorzej wygląda buzia bo tam się drapie 😔
U nas był przeokropny refluks. Rzadko ulewało się na zewnątrz, ale cofało niemal cały dzień i było widać, że ją to boli. Często się wyginała, prężyła, najgorzej było zawsze po jedzeniu. Od tego refluksu miała aż taki kratniowy głos. Kupy miały ostry, kwaśny zapach, odparzały, mimo tego, że zawsze był natychmiast zmieniany pampers i mimo stosowania maści zrobionej specjalnie w aptece z recepty. Były też zmiany na skórze, nieduże ale były. Później doszła też krew w kupie i tak jak u Jjkm97, była taka ciemnobrodowa, jeden raz tylko nitka żywoczerwonej krwi. Było też sporo śluzu. Przy kp śluz może być, ale było go naprawdę dużo i właśnie ten śluz był z krwią.
Przy łzs smarowanie często nie daje efektu, z tego co wiem to przy tym raczej się wysusza zmiany, a nie nawilża.
No i jedyną rzeczą, która pozwala zdiagnozować alergię na białka mleka jest prowokacja. Najpierw 4-6 tygodni diety eliminującej nabiał, jeśli widzimy, że faktycznie jest poprawa to po tym czasie w ramach próby prowokacji, wracamy do jedzenia nabiału I obserwujemy. Jeśli objawy wrócą to jest to potwierdzenie alergii, które upoważnia do wpisania jej w dokumentację medyczną dziecka. Nie wiem jak dokładnie to wygląda przy mm, ale pewnie podobnie, z tym że podaje się pewnie inne mleko w ramach eliminacji👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-