👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
O to nieźle, moja jeszcze nie pełza ale potrafi sie turlać w którąś jedną stronę jednym ciągiem i zaraz jest zupelnie gdzie indziej. Podnosi pupę do raczkowania zdarzyło sie czasem, że stanęła na czworaka ale od razu klapnęła w dół, bo nie miała siły sie utrzymać. Z gadania to od kilku dni nowy hit to "baba" i "wa" . Jest mega cierpliwa jestem w szoku, do wszystkich sie uśmiecha, jak jest glodna to.nie placze czasem postękuje ale częściej poprostu ssie swoje paluszki intensywnie jak odkurzacz, ale nie placze. Nawet z mokrymi plecami gdy przecieknie pampers to potrafi nie narzekać tylko cierpliwie czekać czasem tylko dając znać.
Jest przesłodka. Ogladalam dziś zdjęcia sprzed lat i nie dowierzam jaka bylam chuda kiedyś mam poczucie, że to lata świetlne temu było. Niezbyt mi idzie ten powrót do wagi -
Mnie też ciężko zrzucić wagę, widzę że jestem szczuplejsza w talii ramionach niż dwa miesiące temu natomiast na wadze nic mniej. Dziwne.. ćwiczę na macie 6x w tygodniu, może przez to że nie mam deficytu kalorycznego. Tu jakieś ciasto wleci, tu grill, ciągnie mnie do jedzenia. Przestałam karmić piersią, tak zdecydowałam.
Jagódka nie podnosi się , widzę że skacze tą pupą do góry np w wózku, na macie obraca sie brzuch plecy przez to poprzesuwa sie w różne miejsca. Nie siedzi jeszcze, czytałam że inne dzieci juz siadają. No cóż każdy ma inny czas.
Baby dostsła sie do żłobka państwowego, w grudniu wracam do pracy. Cieszę się że udało sie dostać bo wiadomo w państwowym u nas największe branie. I nie mogę spać 🙃 obudziłam się i już oglądam fb. Normalnie nałóg! -
Justa877 wrote:Mnie też ciężko zrzucić wagę, widzę że jestem szczuplejsza w talii ramionach niż dwa miesiące temu natomiast na wadze nic mniej. Dziwne.. ćwiczę na macie 6x w tygodniu, może przez to że nie mam deficytu kalorycznego. Tu jakieś ciasto wleci, tu grill, ciągnie mnie do jedzenia. Przestałam karmić piersią, tak zdecydowałam.
Jagódka nie podnosi się , widzę że skacze tą pupą do góry np w wózku, na macie obraca sie brzuch plecy przez to poprzesuwa sie w różne miejsca. Nie siedzi jeszcze, czytałam że inne dzieci juz siadają. No cóż każdy ma inny czas.
Baby dostsła sie do żłobka państwowego, w grudniu wracam do pracy. Cieszę się że udało sie dostać bo wiadomo w państwowym u nas największe branie. I nie mogę spać 🙃 obudziłam się i już oglądam fb. Normalnie nałóg!
Inne dzieci juz siadają w 6m2t? Raczej nie 🙂 -
edka85 wrote:U mnie stabilnie 😁 Tośka już coraz bardziej samodzielna, pełza po mieszkaniu i zaczyna robić bałagan. Gada coś po swojemu i generalnie jest mało problematyczna.
Mam sporo wyjazdów treningowych z pierworodnym. Chłopak uprawia duzo sportów. Ostatnio wygrał zawody w judo, a teraz przygotowuje się na ostatni w tym roku szkolnym turniej taekwondo. Oprócz tego gra jeszcze w koszykówkę i piłkę nożną. Ja nie wiem skąd on ma tyle energii 🤦 Zresztą pozostała trójka przedszkolaków też jest bardzo żywotna i nigdy nie są zmęczeni. Prawie codziennie chodzą na jakieś zajęcia typu taniec, basen, akrobatyka...a i tak wieczorem mają na wszystko siłę. Przydałoby się również mnie doładować tą ich energią, bo już po południu czuję się jak dętka 🙈
O to super u nas brak większego poruszania
Super że uprawi sporty i coś osiąga 😍
Co do energii przedszkolaka to ja też codziennie się zastanawiam skąd ja posiada mój 😂 -
Tak, są takie dzieci. Moja już siedzi sama 😉Fabregasowa wrote:Inne dzieci juz siadają w 6m2t? Raczej nie 🙂
https://zapodaj.net/plik-Kl0EV8bvDA
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca, 12:30
Justa877, flowery, Fabregasowa, nnaciaa, Asia091, Bećka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny daje znać, ze nasza tęczowa gwiazdka przyszła na świat w poniedziałek 8.06 🩷🌸
Jesteśmy mega szczęśliwi i zakochani. Sara jest zdrowa i piękna . Nic lepszego nam się nie mogło przytrafić po naszych przejściach 🌈♥️
Pozdrawiam was i zaglądam z chęcią co u was słychać 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca, 21:28
Mel 456, Fabregasowa, edka85, TBK, Mmagda389, psaj91, Opheliac, Kiki2025, Domisiek, Rudka, nnaciaa, Justa877, Asia091, Bećka lubią tę wiadomość
👩🏻 36 🧑🏻🦱 33 🇩🇪 HH
11.07.2011- 👼🏼 🩷🖤14tc
11.06.2012- 👧🏼 🩷🌈40+6 4210g 61cm
13.03.2019- 👦🏼 💙38+6 3720g 51cm
13.05.2025- 👼🏼 🩷 🖤14+3tc T13
08.06.2026- 👧🏼 🩷🌈 39+3 3740g 53cm
———————————————————
Szczęśliwi w komplecie 🩷 -
Pięknie 🩷Ann35 wrote:Dziewczyny daje znać, ze nasza tęczowa gwiazdka przyszła na świat w poniedziałek 8.06 🩷🌸
Jesteśmy mega szczęśliwi i zakochani. Sara jest zdrowa i piękna . Nic lepszego nam się nie mogło przytrafić po naszych rozejściach 🌈♥️
Pozdrawiam was i zaglądam z chęcią co u was słychać 🥰
Wszystkiego dobrego!
Ann35 lubi tę wiadomość
-
Ann35 wrote:Dziewczyny daje znać, ze nasza tęczowa gwiazdka przyszła na świat w poniedziałek 8.06 🩷🌸
Jesteśmy mega szczęśliwi i zakochani. Sara jest zdrowa i piękna . Nic lepszego nam się nie mogło przytrafić po naszych rozejściach 🌈♥️
Pozdrawiam was i zaglądam z chęcią co u was słychać 🥰
Gratulacje!!!!
Jak sie czujesz?🥰🥰🥰
-
Fabregasowa wrote:Gratulacje!!!!
Jak sie czujesz?🥰🥰🥰
Fizycznie i psychicznie super. Poród miałam dosłownie jak andziax 😅 zzo od 7 cm, pozycja boczna i 8 minut parcia.
Kp mnie dojeżdża i ból ogromny sutkow jedynie. Ale daje radę jakoś
Mmagda389, Fabregasowa, Domisiek, Rudka, Asia091 lubią tę wiadomość
👩🏻 36 🧑🏻🦱 33 🇩🇪 HH
11.07.2011- 👼🏼 🩷🖤14tc
11.06.2012- 👧🏼 🩷🌈40+6 4210g 61cm
13.03.2019- 👦🏼 💙38+6 3720g 51cm
13.05.2025- 👼🏼 🩷 🖤14+3tc T13
08.06.2026- 👧🏼 🩷🌈 39+3 3740g 53cm
———————————————————
Szczęśliwi w komplecie 🩷 -
Ann, to wspaniała wiadomość! To chyba najpiękniejsza tęcza, jaka w życiu zobaczysz 😉
Ann35 lubi tę wiadomość
-
Moja malutka kilka dni temu skończyła 7 miesięcy, a ja na drugi dzien dostalam pierwszy okres po porodzie, ale trwal tylko 3 dni i byl tak skompy jakby plamienie. Czy u was też tak bylo? Bo bylo to 4 dni po mega plodnym śluzie i zastanawiam się czy to w ogóle okres
Mmagda389 lubi tę wiadomość
-
An35 wspaniałe wieści! Dużo dla malutkiej zdrówka🥰 przytulacie się na maxa
‼️K O P K A89 daj znać co u Was!15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙 -
Asia091 wrote:...
‼️K O P K A89 daj znać co u Was!
KROPKA89
Asia, ten Twój telefon 😅 -
Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to napiszcie proszę jak wygląda u Was rozszerzanie diety. Wiem, że dziecko w wieku 8 miesięcy ma mleko jako podstawę, ale od dwóch miesięcy rozszerzaną dietę i dziecko nie chce otwierać buzi. Jak już jakoś jedzenie trafi do buzi to je co dostało, nie pluje, nie płacze itd. Stwierdziłam, że może łyżeczka po prostu nie odpowiada, dawałam jej też swoją do ręki, a drugą próbowałam karmić. Ostatnio dałam po prostu cały talerz i obserwowałam co będzie robić, zgniatała jedzenie, trochę oblizała palce. Czy to faktycznie lepszy sposób, żeby dać to jedzenie i to doprowadzi nas do tego, że będzie coraz lepiej jadła? Napiszcie proszę dziewczyny, bo wiem, że wiele z Was od początku tak pewnie robiło, a ja pewnie popełniłam błąd, że z łyżeczką za dużo wymyślałam...
-
A ja to od samego początku zaczęłam od łyżeczki i niczego nowego jeszcze nie wprowadzałam. Obecnie jeden posiłek ma , reszta mleko.Magdalenka2025 wrote:Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda to napiszcie proszę jak wygląda u Was rozszerzanie diety. Wiem, że dziecko w wieku 8 miesięcy ma mleko jako podstawę, ale od dwóch miesięcy rozszerzaną dietę i dziecko nie chce otwierać buzi. Jak już jakoś jedzenie trafi do buzi to je co dostało, nie pluje, nie płacze itd. Stwierdziłam, że może łyżeczka po prostu nie odpowiada, dawałam jej też swoją do ręki, a drugą próbowałam karmić. Ostatnio dałam po prostu cały talerz i obserwowałam co będzie robić, zgniatała jedzenie, trochę oblizała palce. Czy to faktycznie lepszy sposób, żeby dać to jedzenie i to doprowadzi nas do tego, że będzie coraz lepiej jadła? Napiszcie proszę dziewczyny, bo wiem, że wiele z Was od początku tak pewnie robiło, a ja pewnie popełniłam błąd, że z łyżeczką za dużo wymyślałam...
Zaczęliśmy w połowie 6 miesiąca, po zrobieniu testów alergicznych, bo mamy genetyczne azs i alergie pokarmowe do tego.
Zaczęłam od papki z awokado, nie chciała jeść.
Potem papka brokuł, mina i plucie.
Za to sam bulion fajnie jadła.
Potem trochę marchewki z bulionem, to max 3 łyżeczki jadła i odwracała głowę.
Zaczęłam gotować zupki papki i jakoś tak sama nie wiem kiedy, ale Obecnie zjada 180ml i często robię dokładkę 😀
Być może ma na to wpływ rozwój, bo od około miesiąca sama siedzi i raczkuje, a teraz wstaje.
Jutro kończy 8 miesięcy
Niedługo będę wprowadzać drugi posiłek, śniadanie.
Kawałków jeszcze nie daje, bo się boję 🙈
Magdalenka2025 lubi tę wiadomość
♀️29
PCOS
🍀Zapukało szczęście w 11 cyklu ❤️
( 5 cykl na lamecie + ovitrelle )
✨️08.11.2025 - nasza maleńka na świecie 🩷P -
Majlen wrote:A ja to od samego początku zaczęłam od łyżeczki i niczego nowego jeszcze nie wprowadzałam. Obecnie jeden posiłek ma , reszta mleko.
Zaczęliśmy w połowie 6 miesiąca, po zrobieniu testów alergicznych, bo mamy genetyczne azs i alergie pokarmowe do tego.
Zaczęłam od papki z awokado, nie chciała jeść.
Potem papka brokuł, mina i plucie.
Za to sam bulion fajnie jadła.
Potem trochę marchewki z bulionem, to max 3 łyżeczki jadła i odwracała głowę.
Zaczęłam gotować zupki papki i jakoś tak sama nie wiem kiedy, ale Obecnie zjada 180ml i często robię dokładkę 😀
Być może ma na to wpływ rozwój, bo od około miesiąca sama siedzi i raczkuje, a teraz wstaje.
Jutro kończy 8 miesięcy
Niedługo będę wprowadzać drugi posiłek, śniadanie.
Kawałków jeszcze nie daje, bo się boję 🙈
Dziękuję za odpowiedź
u nas nie ma jeszcze samodzielnego siadu, posadzona siedzi, ale nie potrafi jeszcze sama do niego dojść. Póki co pełza, wychodzi pierwszy ząbek. Już myślałam, że może to wychodzenie ząbka ma na to wpływ, bolące dziąsła. Tylko dziwne, że od dwóch miesięcy już tak, jakby mi choć te trzy łyżeczki chciała zjeść to już byłoby super 😅
-
Magdalenka2025 wrote:Dziękuję za odpowiedź
u nas nie ma jeszcze samodzielnego siadu, posadzona siedzi, ale nie potrafi jeszcze sama do niego dojść. Póki co pełza, wychodzi pierwszy ząbek. Już myślałam, że może to wychodzenie ząbka ma na to wpływ, bolące dziąsła. Tylko dziwne, że od dwóch miesięcy już tak, jakby mi choć te trzy łyżeczki chciała zjeść to już byłoby super 😅
To może smak jej nie odpowiada, trzeba popróbować
Z owocami jeszcze nie ruszyłam. Od kolejnego tygodnia chcę robić kaszki na śniadanie z jakimiś owocami. Na początek banan, gruszka, jabłko.
Jak dostała arbuza, to mina była taka, jakby jadła coś najgorszego na świecie 😅
A gotujesz czy słoiczki?
U nas też dopiero teraz zęby idą, 2 dolne jedynki naraz. Jak ugryzie mi palec, to już czuć♀️29
PCOS
🍀Zapukało szczęście w 11 cyklu ❤️
( 5 cykl na lamecie + ovitrelle )
✨️08.11.2025 - nasza maleńka na świecie 🩷P -
Gotuję - najpierw pojedynczo warzywa, później zaczęłam łączyć, czasami trochę mięska do tego. Owoców kilka też już dawałam, kaszki z owocami właśnie na śniadanie albo jajko z awokado, na obiady właśnie warzywa i czasami połączenie z mięsem. Tylko właśnie jak już trafiło coś do buzi to jadła, nigdy nie pluła itp. Problem jest z tym, żeby otworzyła buzię i włożyła coś do buzi (normalnie inne rzeczy wkłada jak szalona do buzi, a jedzenia akurat nie🙈). Cały czas mam nadzieję, że moja cierpliwość popłaci i zacznie się to zmieniać 😄
U nas też ten jeden ząbek jak igiełka kuje i drugiego też powoli widać. -