WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • psaj91 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana11 wrote:
    Ej, dziewczyny, powiedzcie mi, czy spotkałyście się kiedyś z taką sytuacją, że do programu do wyliczania ryzyk z badań prenatalnych do przeliczenia IU/L zostały wprowadzone błędnie dane lub wystąpiła jakaś inna pomyłka?

Coś mnie tknęło, bo coś mi się nie zgadzało, i przeanalizowałam jeszcze raz jeden wynik. Przeliczyłam na podstawie jakiś różnych zakresów referencyjnych laboratoriów, jakie udało mi się znaleźć w internecie, wklepałam do chata gpt, uwzględniliśmy wszystkie czynniki, które "z mojej winy" mogłbyby podwyższyć ten MoM, wklepałam do innej sztucznej inteligencji, ale ani jeden z wyników nie wyszedł aż tak wysoko, co lekarzowi. Wahania w wyniku mogłyby być, jak najbardziej, w zależności od średnich wartości wziętych do obliczeń, sprzętu, programu itp., ale podobno o 10-15% maksymalnie, a nie o 70% jak u mnie :O
    Różnica w wyniku MoM w co mówi mi internet, a tym na papierku od lekarza to jest około 1 MoM, na moją "niekorzyść" ryzyka, to jest bardzo dużo... Zastanawiam się, czy zrobiłam niewystarczająco dobry research i to z moimi przypuszczeniami jest coś nie tak, czy miałam wyjątkowego pecha i lekarzowi się omsknął się palec na klawiaturze i teraz niepotrzebnie przeżywam takie stresy.

Wiadomo, nie ufam sztucznej inteligencji aż tak, robi też błędy, ale ja liczyłam też to niezależnie bez niej i wychodziło mi podobnie, a jedna i druga podsumowała to mniej więcej: "wartość całkowicie nierealna i wskazuje na ogromny błąd w obliczeniach." czy " jest niemal na pewno wynikiem błędu w danych wejściowych"...
    Jajca były już z samym odbiorem wyników tam, więc średnio mam ochotę się dobijać do kliniki, tym bardziej, że mogę się sama mylić. Może któraś z Was kojarzy coś takiego?

Powiem Ci, że według mnie sprawa bardzo śmierdząca. Ewidentnie ktoś coś pokręcił, ale uwierz mi na słowo - lekarz nie przyzna się do błędy. Na Twoim miejscu powtórzyłabym całe prenatalne raz jeszcze (łącznie z PAPPĄ) i jeżeli wyniki byłyby zupełnie różne to żądałabym wyjaśnień od pierwotnej placówki.

@Kasiek7 12 tc.

Odnośnie przyjęcia do lekarza specjalisty w ciągu 7 dni... Dziś dzwoniłam i dostałam termin na za 3 tygodnie, "bo urlopy". No cóż... Chyba jednak czeka mnie prywatna wizyta 🙄 I tyle z tych składek człowiek ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:22

Starania od 04/24

👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem

🧑🏻‍🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony

03/25 - II kreski 🥰
    4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    6+6 tc - 1,02 cm 😍
    8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
    9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
    12+6 tc - I prenatalne
    13+6 tc - 🩺
  • TBK Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:
    Powiem Ci, że według mnie sprawa bardzo śmierdząca. Ewidentnie ktoś coś pokręcił, ale uwierz mi na słowo - lekarz nie przyzna się do błędy. Na Twoim miejscu powtórzyłabym całe prenatalne raz jeszcze (łącznie z PAPPĄ) i jeżeli wyniki byłyby zupełnie różne to żądałabym wyjaśnień od pierwotnej placówki.

@Kasiek7 12 tc.

Odnośnie przyjęcia do lekarza specjalisty w ciągu 7 dni... Dziś dzwoniłam i dostałam termin na za 3 tygodnie, "bo urlopy". No cóż... Chyba jednak czeka mnie prywatna wizyta 🙄 I tyle z tych składek człowiek ma.

Proś o odmowę na piśmie. Nagle "urlopy" nie będą problemem. Mnie trafia, jak widzę pasek wypłaty i ile mi zabierają.

Ja w końcu powiedziałam szefowi. Matko, ile to stresu.
    I uwaga co podziałało na moje straszne zaparcia- wrap i frytki z mcdonald i lody z tradycyjnej lodziarni, a potem jeszcze 2 opakowania draży. Jestem w szoku, ale za to jaka ulga. Ciekawe na ile to przypadek.

• Ania 89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Ja mam też mega problem z zaparciami. Łudzę się żeby z czasem było lepiej . Kurcze do mojej wizyty jeszcze tyle czasu 🫣

Inseminacja 1 marca
    Test pozytywny 12 marca🍀
    13.03 beta HCG-51🍀
    15.03 beta HCG-159🍀
    18.03 beta HCG-579🍀
    Pierwsze USG serduszkowe 1.04 🍀❤️
    1.04 jest ❤️🍀☺️
    13 kwietnia wizyta❤️🍀
    13 maja wizyta ❤️🍀
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀
    preg.png
  • Foxy96 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia pomagał mi tylko i wyłącznie espumisan, także polecam :D

Faceci serio są odklejeni, dzwonię do mojego, że wszystko na chwilę obecną dobrze z dzieckiem, a on na to "przecież wiadomo, że moje dziecko jest zdrowe. Dalej dziewczyna?" 😂
    Czy oni się stresują? Ja w gabinecie słowa nie mogłam wydusić.

Kasiek7 lubi tę wiadomość

28&35 👫👩‍❤️‍👨
    10.03.2025 ⏸️🥹
    11.03 Pęcherzyk ciążowy z echem zarodka 🥰
    19.03 Mamy serduszko! 🫣
    27.03 Wizyta – wszystko dobrze 🍀
    17.04 3,87 cm ruchliwego malucha 🤸‍♂️
    28.04 Badania prenatalne - 6 cm (wstępnie) dziewczynki 🦊
    5.05 Omówienie wyników badań prenatalnych 🧬
    8.05 Wizyta 🩺
    preg.png
  • Kasiek7 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:

Faceci serio są odklejeni, dzwonię do mojego, że wszystko na chwilę obecną dobrze z dzieckiem, a on na to "przecież wiadomo, że moje dziecko jest zdrowe. Dalej dziewczyna?" 😂

Też się zastanawiam ! Wydaje mi się że nie ! Oni są ogólnie odklejenie haha ale jakie mają spokojne życie wyobraźcie sobie

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

Gdy nie wychodziło zaczęliśmy robić badania..
    🧑:w maju 2024 roku wyszła mi ferrytyna- 5,skończyłam 3 opakowanie Sorbifer -ferrytyna 65 ✅
    -wit D -28(suplementacja 2000j w trakcie)
    Glukoza /insulina -96 / 6
    - prolaktyna 3dc -25 ( do kontroli)
    -tsh 1,8
    Ft3,ft4,fsh,lh ✅
    Testosteron 35✅
    Wycięcie polipa z szyjki maj 2024.

🧔morfo 2%(reszta parametrów super ,ruch super )
    Obydwoje USG tarczycy ok.

Nieregularne serduszkowanie obydwoje prace na zmiany (inne) 😔

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku

-( po miesiącu stosowania oleju Olejove - Ona , On oraz witaminy Fertistim dla niej i dla niego,choć nie wiem czy to ich zasługa )
    21.05- wizyta gin
    15.05-1 prenatalne
    preg.png
  • TBK Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:

Codziennie jem espumisan, na wzdęcia pomaga, na zaparcia u mnie nie. Ehhh, co organizm to inna reakcja. A tak ciążę byłyby dużo łatwiejsze, jakby na 1 przypadłość był stały dobry sposób, który każdej pomaga.

Mój się stresuje, ale ja w poprzednich ciążach byłam kilka razy w szpitalu, więc pewnie to inaczej.

• Molahonkeey Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tragedia zaparcia…

Dziewczyny, dziś oddałam krew na PAPPA i Beta, w środę USG prenatalne i mają być już wyniki. Nie odpowiadałam na żadne pytania itp to jak oni będą liczyć te ryzyka bez wywiadu ze mną? 🙈 jaka jest kolejność, jak to działa ?

💁🏼‍♀️94'🧔🏼‍♂️92' 🐕‍🦺21’

💊 •PregnaStart •Omega 3-6-9 •Magne B6 Forte •LaciBios

Pierwsze Bąbelki🤰🏼:
    ✨13.02 ~ 1DC
    🥚 28.02 ~ 16DC
    💌 07.03 ~ 7dpo: Estr 212.10, Prog 17.52
    ⏸️ 09.03 ~ 9dpo:❣️Cieś 🐻
    💌 10.03 ~ 10dpo: Beta 23.70, Prog 19.50
    💌 12.03 ~ 12dpo: Beta 92.90, Prog 29.49 (+279.70%)
    💌 14.03 ~ 14dpo: Beta 273.40, Prog 31.57 (+187.40%)
    ✨19.03 (4+6) ~ 37mm pęcherzyk Kropusia🥹
    ✨ 31.03 ~ dwa bijące serduszka💕(0.5cm🐻 + 0.3cm🐻)
    ✨ 16.04 ~ Misie mają po 2.11cm💕
    ⏳ 07.05 prenatalne
    ⏳ 14.05 wizyta kontrolna

preg.png
  • Wine_Not Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po prenatalnych, wszystko ok 🙂
    Ja miałam tyło usg, też mnie nikt nie pytał o nic a na wynikach USG mam ryzyka podstawowe i skorygowane.
    Z piciem wody u mnie jest słabo, w 1 ciąży było podobnie.
    Lekarz mówił żebym odstawiła kwas foliowy i brała żelazo mimo że nie mam anemii i wszystko w normie …

4+2 hcg 3097 🤰
    6+2 ♥️140 0,9 cm
    9+4 ♥️ 180, 2,8 cm
    preg.png
  • Nana11 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:

Byłam gotowa powtórzyć badanie i już nawet zaczęłam szukać jak i gdzie, ale właśnie przez to, że tak długo nie chcieli mi wydać wyników, to już nie miało sensu. Umówiona byłam na prenatalne na 11+1, okazało się, że z USG dziecko trochę podrosło, bliżej końca tego 11 tygodnia wychodziło. Usg wyszło ładnie. Na wyniki skorygowane czekałam dwa tygodnie. Jak je dostałam, to to formalnie kolejny dzień (kiedy może udało by mi się gdzieś wcisnąć na badanie) to już był ostatni dzień w jakim można wykonywać prenatalne, ale już totalnie niepolecany, że właśnie te z krwi mogą wyjść mocno przekłamane, a najbardziej właśnie je chciałam powtórzyć. Tego samego dnia poszłam na konsultacje do niby dobrego ginekologa, ale jak pisałam gdzieś już tam wcześniej - ta wizyta to była totalna klapa. Może jakbym zadała takie pytania, jakie mam teraz, to coś sensownego by mi powiedział, ale on popatrzył tylko na te przeliczone już wyniki.
    Także niestety, powtórzenie badania (a teraz to już w ogóle, jak minęło jeszcze więcej czasu) nic nie da :(

12.24 💔 6tc
    01.25 💔 6tc

19.02 ⏸️
    10.03 0, 53cm - serce bije!
    31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
    14.04. prenatalne - 5,12 cm
    25.04. 152 bpm, 13+2
  • Nana11 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mola, @Wine - teoretycznie wypełnia się przed badaniami taką w miarę szczegółową ankietę 🙈
    Tak strone albo dwie to miało u mnie 😅

12.24 💔 6tc
    01.25 💔 6tc

19.02 ⏸️
    10.03 0, 53cm - serce bije!
    31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
    14.04. prenatalne - 5,12 cm
    25.04. 152 bpm, 13+2
  • Ann35 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje 💔
    Po wizycie u ginka wysłał nas do Hamburga do kliniki na punkcje łożyska. Na poprzedzającym pobranie usg już było widać płyn w głowie oraz rozszczep podniebienia wiec objawy typowe dla trisomii 13.
    Ryzyka korygowane były dla t21 1:12, t13/18 1:4
    Także punkcja to tylko formalność - wyniki jutro .
    Jesteśmy załamani.
    Musimy się pożegnać z naszą wyczekaną i wymarzoną córką 💔💔💔
    Nie mam słów , nie umiem zebrać myśli, jesteśmy załamani do granic.
    Najgorsze jeszcse przed nami - terminacja 💔
    Nie potrafię się z nią pożegnać , tak bardzo jej pragnęliśmy 😢 nie rozumiem dlaczego się tak potoczyło, nie zrozumiem i nie zaakceptuje.
    Nasze szczęście przerodziło się w koszmar.
    Pokochaliśmy ją do granic i nie będzie nam dane jej poznać 😢

Dziękuje wam za wszystkie kciuki i dobre myśli. Będę tu do was zaglądać i nie zamykam się na kolejne dziecko.

Póki co musimy przejść przez naszą stratę , która boli jak noże w sercu.

👩🏻 35 👱🏻‍♂️ 31

11.07.2011- 👼🏼 14tc
    12.06.2012- 👧🏼 40+6 4210g 61cm
    13.03.2019- 👦🏼 38+6 3720g 51cm

Starania o 3 bombelka
    02.2024- 7cs

25.02.25- ⏸️ 9dpo
    26.02.25- beta 53

☀️11.03- mamy kluseczkę !
    ☀️ 26.03- 1.12 cm kluseczki + ❤️
    ☀️ 23.04- 4,4 cm wszystko wyglada super ❤️
    ☀️ 29.04- usg prenatalne - problemy na horyzoncie- przeziorność 3,63 czekamy na wyniki pappa i nipty
    ☀️ 20.05- wizyta usg

💊 Femibion 1 bez jodu, omega3, Tardyferon

preg.png
‹‹ 186 187 188 189 190
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ