👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny,
Wczoraj zadzwonili ze szpitala, że wyniki krwi mam ok. W normie ale tak w górnych granicach więc ze względu na wiek 39 nieco zwiększone ryzyko syndromu downa. Za chwilę idę na NIPT, tu robią w ramach NHS jak ryzyko jest nieco zwiększone.
Moja siostra miała podobne wyniki jak była w ciąży 3 lata temu i miała 35 lat.
Wyliczyłam że ryzyko to tylko 1.5% wierzę ze wszystko jest dobrze ❤️
Dobrego weekendu ✨ -
@Maddie_Ist Jeny, tak! Ja przed ciążą chodziłam rzadziej, ale zawsze był wodospad, a teraz częściej, ale jakby ktoś ledwo kranik otworzył 😂 Podobno tak może być przez hormony.
@Nefretam U mnie jest zdecydowanie lepiej. Nie było poprawy z dnia na dzień, ale stopniowo się wyciszało. Ale wiadomo, każdy organizm jest inny 😊Nefretam, Maddie_Ist lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
11+6 tc - 5,5 cm; wstępnie brak ryzyk, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Hej
Ja ogólnie często chodziłam w dzień do toalety, to zmian raczej nie ma, w nocy moze raz, to zależy czy się obudzę, czasem śpię jak zabitaale nie piję dużo płynów.
Nie mam poduszki ciążowej, zwinęłam sobie kocyk, czasem zarzucę nogę, ale nie cały czas, bo ja musze się przekręcać.
Powodzenia JZZ 🍀
Nefretam ja znosiłam nawet ok 1 trymestr, ale widzę, że już mam więcej energii, drażliwość do zapachów jest nadal, ale ja zawsze miałam węch wyczulony. Odstawiam xonvea, biorę co drugi dzień.
-
Nefretam wrote:Cześć dziewczyny, tu grudniowa mama
Ponieważ muszę trochę zaplanować swoją aktywność zawodową to czy dziewczyny, które się czuły w pierwszym trymestrze jak 💩 z wiecznym zmęczeniem i mdłościami , czy ten 2 trymestr nagle wszystko zmienia i jest jakoś lepiej?
Wydaje mi się, że nie da się tego zaplanować, nie przewidzisz 🤷🏻♀️ Można mieć nadzieję
U mnie np mdłości takie w ciągu dnia, jak siedziałam w pracy w większości ustąpiły, ale rano nadal czasem wymiotuję. Nie odrzuca mnie już od ogromnej ilości zapachów aż tak jak wcześniej, zmęczenie jak wracam do domu mam wrażenie, że jest mniejsze, bo wróciłam do regularnego gotowania dla wszystkich i jestem w stanie to robić po pracy.
Trafiają się gorsze dni, ale większość pierwszego trymestru bolał mnie brzuch, teraz to pojedyncze dni. Zgaga potrafi okrutnie wymęczyć czasem, ale to i w pierwszym się zdarzało.
Ogólnie powiedziałabym, że jest lepiej, ale całościowo jestem tak zmęczona, że dużo dłużej w pracy nie jestem w stanie pociągnąć, odliczam dni do zwolnienia już, bo bardzo mnie to już męczy, też psychicznie. A żeby zająć się sobą i dzieckiem - tzn zacząć np jakaś jogę, spacery regularne, zdrowiej gotować, jeść o regularnych porach, kompletować wyprawkę, zacząć się jakoś przygotowywać - to np. u mnie łącząc z pracą zawodową to bez szans w tym momencie jest.
(Początek 5 miesiąca jak coś u mnie)Fabregasowa lubi tę wiadomość
12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Asia091 wrote:Ja chodzę w nocy po kilka razy to zależy ile wypije przed snem a w dzień to dosłownie co pół godziny 😅
Mam pytanie jakie macie pozycje do spania, dzisiaj obudziłam się na brzuchu(czytałam że nie wolno) a kładłam się na boku ale daaawno tak dobrze spałam.... używacie może już poduszek ciążowych ?
Ja śpię na boku, chwilami na plecach, ale zmieniam pozycję zawsze kilkukrotnie podczas nocy, nie jestem w stanie w jednej przespać całości 😅
Poduszka ciążowa przyszła do mnie wczoraj akurat, więc testowałam ją właśnie dziś w nocy + drzemka w dzień i póki co polecam, ale to chyba nawet nie kwestia ciąży, tylko ona idealnie dopasowuje się do mojej pozycji, w której najbardziej lubię spać. Ma sznureczki, więc można ją zgiąć na pół i związać i później niby używać jako poduszki do karmienia12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
JZZ, kciuki 🤞🏻🤞🏻
Ja jestem w szoku, jak mi wydolność organizmu spadła. Cały poprzedni tydzień przeprowadzaliśmy się, praktycznie całą robotę odwalił mój facet, ja coś tam nosiłam i sprzątałam, a pod koniec dnia byłam zmęczona, jakbym tyrała w kopalni całą dobęMniej zmęczona byłam, jak przed ciążą pracowałam po 12 godzin (ciągle w ruchu), przysięgam
-
Ja jeszcze nie zaczęłam drugiego trymestru ale widzę że mam coraz mniej awersji pokarmowych, już mi się tak nie odbija, ale zmęczenie zostało, też zależy jak danego dnia kot pozwoli mi się wyspać... najgorzej że doszedł mi bol pleców, chce wrócić na Siłkę i zacząć je trochę wzmacniać bo chyba nic innego nie pomoże 😬 liczę też że te zawirowania pogodowe się skończą, z moim niskim ciśnieniem jest ciężko.
I u mnie podobnie jak u Nany, przez to że pracuje wieczorami jestem dętka i jedyne na co mam siłę to scrollowanie 😪 nie pamiętam kiedy ostatnio gotowałam, na pewno muszę się zacząć w końcu ruszac bo nic z mięśni nie zostanie👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
Nana11 wrote:Ja śpię na boku, chwilami na plecach, ale zmieniam pozycję zawsze kilkukrotnie podczas nocy, nie jestem w stanie w jednej przespać całości 😅
Poduszka ciążowa przyszła do mnie wczoraj akurat, więc testowałam ją właśnie dziś w nocy + drzemka w dzień i póki co polecam, ale to chyba nawet nie kwestia ciąży, tylko ona idealnie dopasowuje się do mojej pozycji, w której najbardziej lubię spać. Ma sznureczki, więc można ją zgiąć na pół i związać i później niby używać jako poduszki do karmienia
Tą poduszkę to masz Poofi? -
Asia091 wrote:Tą poduszkę to masz Poofi?
Nie, Poofi dla mnie była za droga, ale Agni polecała i podobno bardzo fajne
Ja kupiłam tutaj: https://strefadladzieci.pl/poduszki-ciazowe12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Super, dziękuję zaraz coś sobie znajdę 🙂
Jeśli chodzi o moje objawy to w I trymestrze nie miałam jedynie wymiotów, za to jedzenie mi nie smakowało, szybko się męczyłam, wahania nastrojów, zmęczenie, ból piersi i to zostało ze mną nadal. Myślę, że co kobieta to inaczej przechodzi ciążę i niekoniecznie jest tak samo jak u koleżanki -
@Asia091 - ja teraz śpię głównie na boku raz jednym raz drugim, czasem się zdarzy że się przebudzę i jestem na plecach, a wiem że to też nie polecana pozycja.
@Foxy96 - z tą wydolnością organizmu to ja też jestem tym zaszokowana. Jestem zmęczona czasem dosłownie niczym, w tygodniu jak wrócę z pracy to wstawienie prania wydaje się być jakimś kosmicznym osiągnięciem, najchętniej bym wracała i szła sobie poleżeć albo się przespać 🤦🏼♀️ -
Ania 89 wrote:Dziewczyny pytanko . Kto robił prenatalne w Łodzi i może polecić klinikę na badania połówkowe:)?
-
Pytanie do dziewczyn, które zaopatrują się/będą zaopatrywały się w ciuszki niemowlęce na Vinted - jak zamierzacie je prać? Gdziekolwiek czytam to jest zalecenie prania w minimum 60-90 stopniach + prasowanie, ale większość ubranek ma max. temperaturę prania 30-40 stopni... Dla pierworódki to czarna magia. Jak żyć? 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:36
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
6+6 tc - 1,02 cm 😍
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Matko dziewczyny jaki mam dziś dzień, nie wiem o co mi chodzi ale wkurza mnie wszystko - nawet skarpetki w butach mi przeszkadzają. 🥲
-
Asia091 wrote:Myślę że 60 stopni powinny wystarczyć, chyba że masz specjalny program na pralce, ja mam Baby+
Mam dziecięcy, ale tam jest aż 95 stopni 😂Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰
6+6 tc - 1,02 cm 😍
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Hej, dolaczam do grona po prenatalnych.
Ryzyka trisomii niskie, ryzyko przedwczesnego porodu niskie, wszystko jest na miejscu, ogolnie jest dobrze. 😊
Mam lozysko na tylniej scianie i powiem wam, ze zaczelam juz czuc ruchy. Juz w tym tygodniu czulam takie smyranie, ale jeszcze nie do konca bylam pewna czy to dziecko, bo jednak jest dosc wczesnie. No ale dzis na USG juz mialam pewnosc, ze to bobo swiruje. 😁
Plci mi lekarz nie zdradzil, ale jak sama podpatrywalam jak wyglada ten wyrostek plciowy to wg mnie jest totalnie rownolegly z kręgosłupem, wiec wydaje mi sie, ze bedzie dziewucha. 🙂Nadzieja32, Paulivvv, anna.90, Zumi, kalinok, Bećka, Fabregasowa, psaj91, edka85 lubią tę wiadomość
-
Wellwellwell ja jestem trochę wyżej i od tygodnia czuje już ruchy za każdym razem jak się położe z dłonią na brzuchu. Jakbym miała wielkie robaki xd.
Anna.90 dla mnie to czarna magia nie wiem do kogo się zgłosić gdzie itd... Za to zapisałam się do szkoły rodzenia prowadzonej u mnie w szpitalu i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam bo dopiero we wrześniu rusza szkoła dla rodzących w listopadzie. Nie wiem czy nie za późno bo koleżanka jest w 21 tygodniu i już zaczyna zajęcia.
Pauliv ja śpie w każdej pozycji. Najgorzej, że budzę sie na brzuchu mimo że mam już poduszkę ciążowa. Jakoś w nocy z niej "wychodze" i ładuje na brzuchu.wellwellwell lubi tę wiadomość
-
anna.90 wrote:A ja mam chyba pytanie które nie było poruszane na naszym wątku, zgłaszałyście się już do położnej środowiskowej? Ja myślę czy już rozmawiać z tą którą chciałabym czy to jeszcze za wcześnie 🤔
Z tymi położnymi to tak jak Maddie wyżej - ja wgl nie wiem o co chodzi 🤣 gdzie ja się mam zapisać, po co, skąd się te położne bierze, kiedy itdMaddie_Ist, kalinok lubią tę wiadomość