👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
My chcemy tak do połowy września mieć już całkiem skończoną wyprawkę i pokój dla dzieciaczka, więc wózek pewnie w sierpniu już będziemy chcieli wybrać i zamówić.
-
wellwellwell wrote:W ciazy nie powinno sie pic mleka niepasteryzowanego, ze wzglegu na zagrozenie bakteria listeria. To samo soe tyczy serow i m.in. dlatego zakazane sa sery plesniowe. Zsiadle mleko w teorii robi sie z mleka niepasteryzowanego, chociaz takie produkty w marketach w PL zazwyczaj robione sa z mleka pasteryzowanego, np. marketowy „camembert”. 🤷♀️
@fabregasowa jak dobieralam fotelik w FotelikInfo to moglam go kupic od reki.
No właśnie wpisałam skład w internet, są nowe wymogi żeby dopuścić taki produkt mleko musi być pasteryzowane i pół szklanki jest dopuszczalne, co do bakterii listeria to oczywiście lekarz na początku mówił żeby nie jeść serów pleśniowych i żeby zrezygnować.
Już abstrahując od zsiadłego mleka, wiem że ciąża to ważny i wyjątkowy czas i wielu rzeczy nie wolno nam zjeść, ale mam wrażenie że nas trochę ogłupiają i straszą bo wygodniej sprzedać tabletkę niż pozwolić coś spożyć nawet w niewielkich ilościach ale zdrowego.
Ja osobiście to jak coś kupuje w markecie to teraz patrzę na skład a myjąc warzywa i owoce to zastanawiam się czy dobrze je umyłam i myję kolejny raz żeby mieć "pewność". Staram się zdrowo odżywiać i rozsądnie ale widzę że jest więcej zakazów niż przyzwoleń.09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ania 89 wrote:Ana 29 gratulacje synka
już spory chłopczyk
?
Nie wiem jak wagowo bo lekarz mi jeszcze tego nie określa, aczkolwiek ma 11.5 cm co odpowiada 17+4 tc. Więc idealnie 🥹Luźne starania 02.2024
Starania na poważnie 04.2024
Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
Prolaktyna z lekami w normie
2/02/2025:
Prolaktyna 7
Tsh 1.39
Kortyzol 13.30
13dc - monitoring po letrozolu
2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
Endometrium 9mm
15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
26/02 beta 150, progesteron 22.60
01/03 beta 686 progesteron 25.70
04/03 beta 3404 progesteron 25.40
Zostań ze mną kropeczko 🍀
-
Iga Kwietniowa wrote:Napisz mi dokładnie jak to zrobić
Teraz jest już ok👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Nadzieja32 wrote:Teraz jest już ok
Wszyscy widzą normalnie wszystko, bo już dziewczyny na innych wątkach zaczęły rozkręcać aferę, a ja mam iPhona i mi się normalnie wyświetla forum więc nawet nie miałam świadomości że komuś tak zrujnowałam życie swoim suwaczkiem 😅 -
A ja nie wiem co bym chciała na urodziny. Moja głowa jest tylko na etapie że chce L4 i spokoju a mąż już załamany chodzi i nie wie zupełnie co mi kupić, może mu wyślę te poduszkę ciążową haha ale może znacie jakiś gadżet pomocny w ciąży i przy karmieniu? Póki co wymyśliłam butelkę z miarką ze widać ile się wypiło i tam są też godziny.
-
Kropka89 wrote:A ja nie wiem co bym chciała na urodziny. Moja głowa jest tylko na etapie że chce L4 i spokoju a mąż już załamany chodzi i nie wie zupełnie co mi kupić, może mu wyślę te poduszkę ciążową haha ale może znacie jakiś gadżet pomocny w ciąży i przy karmieniu? Póki co wymyśliłam butelkę z miarką ze widać ile się wypiło i tam są też godziny.
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/termosy/deerma-mini-czajnik-termos-elektryczny-z-wyswietlaczem-dr035s
Czajnik - termos 😅 możesz sobie robić darmową kawę i herbatę wszędzie gdzieś jest prąd, a potem może się przydać do robienia mam 😅Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:A ja nie wiem co bym chciała na urodziny. Moja głowa jest tylko na etapie że chce L4 i spokoju a mąż już załamany chodzi i nie wie zupełnie co mi kupić, może mu wyślę te poduszkę ciążową haha ale może znacie jakiś gadżet pomocny w ciąży i przy karmieniu? Póki co wymyśliłam butelkę z miarką ze widać ile się wypiło i tam są też godziny.
Ja ostatnio dostałam plecak który mi się podobał z Kazar, wiem że jak się urodzi Bejbiś to będę szaleć w ubrankach i dodatkach dziecięcych 🥰 więc narazie coś dla mnie 😎
Chociaż poduszka to całkiem dobry pomysł❤️🥰Kropka89 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Iga Kwietniowa wrote:Wszyscy widzą normalnie wszystko, bo już dziewczyny na innych wątkach zaczęły rozkręcać aferę, a ja mam iPhona i mi się normalnie wyświetla forum więc nawet nie miałam świadomości że komuś tak zrujnowałam życie swoim suwaczkiem 😅09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Iga Kwietniowa wrote:Wszyscy widzą normalnie wszystko, bo już dziewczyny na innych wątkach zaczęły rozkręcać aferę, a ja mam iPhona i mi się normalnie wyświetla forum więc nawet nie miałam świadomości że komuś tak zrujnowałam życie swoim suwaczkiem 😅
Utrudniało to czytanie forum, bo strona była bardzo rozciągnięta, ale już jest dobrze👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Słuchałam ostatnio podcastu Matka też człowiek i tam była chyba Okuniewska (chyba nie przekręciłam nazwiska) że najlepszym prezentem dla kobiety w ciąży/wyprawka jest uwaga: lejek silikonowy do sikania na stojąco bo tylko wtedy kobieta w 8-9 miesiącu może opróżnić pęcherz i nie musi zmieniać pozycji na kibelku i minimum 100 pieluch tetrowych. Może któryś Ci się spodoba 🤣09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ja wczoraj jednak się skusiłam na promkę na poofi i zamówiłam poduszkę, ale tą organic, a nie nest. Jutro dotrze
co prawda na razie śpię w każdej pozycji, nieraz na brzuchu czy plecach też i jest mi wygodnie, ale na później się na pewno przyda, a jednak 40zł różnicy było
Co do wózków to zastanawiam się nad cybexem ze względu na jakość. Chcemy kupić nowy, bo chcielibyśmy mieć minimum 2 dzieci, więc od razu byłby też na późniejAgni97 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Mi z wózków to najbardziej wpadły w oko Venicci Upline 2, Venicci Claro oraz Espiro Miloo. Ale to narazie tak bardziej wizualnie, musimy się dopiero z tym tematem zapoznać, co i jak tam dokładnie jest.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 17:22
-
Asia091 wrote:Słuchałam ostatnio podcastu Matka też człowiek i tam była chyba Okuniewska (chyba nie przekręciłam nazwiska) że najlepszym prezentem dla kobiety w ciąży/wyprawka jest uwaga: lejek silikonowy do sikania na stojąco bo tylko wtedy kobieta w 8-9 miesiącu może opróżnić pęcherz i nie musi zmieniać pozycji na kibelku i minimum 100 pieluch tetrowych. Może któryś Ci się spodoba 🤣
Jakoś sobie tego nie wyobrażam, ale może jest to jakiś sposób przy częstym korzystaniu z publicznych toalet żeby nie siadać, nie obsikać się i niczego nie złapać 🤣 -
Nadzieja32 wrote:Ja wczoraj jednak się skusiłam na promkę na poofi i zamówiłam poduszkę, ale tą organic, a nie nest. Jutro dotrze
co prawda na razie śpię w każdej pozycji, nieraz na brzuchu czy plecach też i jest mi wygodnie, ale na później się na pewno przyda, a jednak 40zł różnicy było
Co do wózków to zastanawiam się nad cybexem ze względu na jakość. Chcemy kupić nowy, bo chcielibyśmy mieć minimum 2 dzieci, więc od razu byłby też na później
Ja dla córki kupiłam nowy, bo w sumie te używki były w tragicznym stanie, a czasem tylko minimalnie tańsze. W sumie nasz po dwóch latach używanie prezentuje się całkiem nieźle, ale teraz będziemy kupować rok po roku, bo ja często korzystam z autobusu, metra czy tramwaju i jakoś kiepsko to widzę żeby jedno dziecko mieć w wózku, a drugie na biegówce czy hulajnodze. -
Z tymi wózkami to wlasnie wszystko zależy kto jak potrzebuje użytkować. Jak na wsi i drogi leśne/polne to lepiej postawić na porzadna amortyzacje, ale wtedy trzeba sie liczyc z duza waga. Jak sie mieszka w bloku bez windy to wiadomo, ze juz trzeba patrzec na wage. Dlatego każdemu co innego przypadnie do gustu.
Ja to mieszkam na przedmiesciach, gdzie w wiekszosci mam normalne miejskie drogi i chodniki, ale i droga do zlobka starszej corki jest przez pole lub las, takze szukam jakiegos kompromisu. 😅 chcialabym wozek z niezla amortyzacja, ale jednak zeby to nie byl typowy czolg co wazy po 15kg.
Mam upatrzone dwa modele, Tutis Mio 3+, ale nie ma kompletnie zadnych uzywek na rynku… jak do porodu nic nie znajde to postawie na Roan Ivi 2.0, ktory jest niestety juz troche ciezy, ale ponoć dosc zwinny i ma fajna amortyzacje.