X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piszac na zakladke mam na mysli takie:
    IMG-6162.jpg

Bo sa jeszcze takie co sie wklada przez glowe, ale maja napy na ramieniu do zapiecia.
    A kopertowe to maja napy po calej dlugosci.

Ja tez sie na poczatku balam tego wkladania przez glowe, ale wlasnie te z zakladkami na ramionach mozna bardzo szeroko rozciagnac i wbrew pozorom calkiem dobrze sie to zaklada. 😁 te z napami na ramieniu juz nie sa takie rozciagliwe to gorzej.

Nadzieja32 lubi tę wiadomość

2023 👧

💚29.11.2025💚
    preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kopertowy to jest taki że się rozpina cały i dziecko ma dwie warstwy materiału na brzuchu.

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopertowe - nie polecam

https://robik.radom.pl/body-niemowlece/15486-3pak-body-kopertowe-prazki-z-dlugim-rekawem-bawelna-prazek-braz-bez-ecru-wczesniak.html

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpinane - wg. mnie lepsze niż kopertowe

https://robik.radom.pl/body-niemowlece/15151-3pak-biale-body-rozpinane-z-dlugim-rekawem-5904220060309.html

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szkołę rodzenia były zajęcia praktyczne gdzie się kąpało i ubierało lalke, ale ogólnie to na początek nie ma co za dużo kupować, bo może się okazać że coś się zupełnie nie sprawdzi albo będzie za duże czy za małe więc i tak będzie trzeba dokupić. Jak dziecko będzie ulewać albo robić kupy po pachy to też tych ubranek dużo więcej pójdzie.

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nic jeszcze nie kupiłam, oprócz dwóch bawełnianych kocyków w Rossmanie, ale były w jakiejś mega promocji za grosze więc stwierdziłam że przydadzą mi się dla starszej córki.

Poprzednio wózek kupiłam jakieś 4 miesiące przed porodem, potem łóżeczko, ale kupowałam wszystko nowe więc sobie chciałam rozłożyć trochę koszty. Po za tym moja przyjaciółka była w tym samym czasie w ciąży więc stwierdziłam że w razie czego jej oddam. Po powrocie ze szpitala to niemal codziennie po 300-500 zł wydawłam na kolejne przydasie w stylu laktator ( kp i nam nie wyszło), butelki ( przy kpi lepiej mieć kilka zestawów żeby nie stać non stop przy zlewie), wanienkę ( bo nasza wybajerzona była totalnie nie praktyczna więc kupiliśmy zwykłą Tege że stojakiem), matę nukido ( dużo łatwiejsza i wygodniejsza w użytkowaniu niż puzzle i lepiej chroni podłogi, a i można dziecko kłaść na brzuchu odciągając mleko) , przewijak ( te polecane maty z Pepco są fajne na wyjazdy, ale w domu okazały się mało praktyczne), kombinezon ( bo nasz okazał się za duży i za ciepły) i wiele, wiele innych rzeczy.

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasz najlepszy zakup to bujany fotel z masażem do karmienia. Można karmić piersią i butelką oraz zdrzemnąć się podczas tych trudniejszych nocy - nasze dziecko bardzo szybko zaczęło spać we własnym pokoju. Oczywiście mieliśmy monitor oddechu, który kilkanaście, a może kilkadziesiąt razy włączył się bez powodu. Przez pierwsze miesiące bardzo nas irytował, ale teraz kiedy córka sama wychodzi z łóżeczka świetnie nas informuje kiedy to robi 😄

event.png

preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się tylko nad imieniem. U córki nie było problemu, bo to wspólny wybór babć i dziadków, nam też się spodobał po za tym taki alfabet stworzyliśmy wiekowy i teraz by pasowało żeby druga córka ( na 60-70% wg USG) miała imię na H. Tylko że Hania czy Hela są bardzo popularne więc go skreślamy, a inne dziewczęce imiona na H obawiam się że mogłyby być obiektowe drwin ze strony innych dzieci i nauczycieli 😑

event.png

preg.png
  • Nana11 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:

W ogóle jak u Was ruchy dziecka? U mnie stały się całkowicie niewyczuwalne 🥺 pare razy mała rybka mi tam szalała a teraz nic. Już dwóch lekarzy mi mówiło, że przy tym łożysku z przodu będę czuć później i nieregularnie, że jednego dnia będę czuć a innego już nie, dopiero grubo po 20-22 tygodniu mogę czuć regularne ruchy 😭

Ja jak wtedy raz poczułam, że byłam pewna że to to, to już czuję każdego dnia, najpierw tylko wieczorem, teraz już cały dzień.
    Może u Ciebie wcześniej to jednak były jakieś wnętrzności? Bo u mnie w późniejszym tygodniu chyba nawet niż Ty, lekarz na wizycie zapytał "nie czuje pani jeszcze ruchów, prawda?" trochę będąc praktycznie pewnym odpowiedzi.
    Więc na pewno przez parę dobrych tygodni jeszcze nie ma się co martwić. Może być też kwestia właśnie tego łożyska z przodu

Zumi lubi tę wiadomość

12.24 💔 6tc
    01.25 💔 6tc

19.02 ⏸️
    10.03 0, 53cm - serce bije!
    31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
    14.04. prenatalne - 5,12 cm
    25.04. 152 bpm, 13+2
    14.06. ➡️ połówkowe
  • Klekotka Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie czuje jeszcze ruchow, mam lozysko na tylnej scianie tylko ze nadal nisko. To moja pierwsza ciaza i nie jestem z tych najchudszych wiec moze dlatego :D

U mnie nie ma problemu ze spaniem, w 1 trymestrze spalam jak bobas scinalo mnie o 20/21 i spalam do 6 a pozniej czasem do 8. Teraz chodze spac kolo 23 i budze sie zazwyczaj o 8. Wędrówki do kibelka sa nawet 3 razy w ciagu nocy :(

Ja ostatnio kupilam podusie ciazowa z poofi i kocyk merino bo byl przeceniony :D Skorzystalam tez z kodow promocyjnych w Sinsayu i zamowilam 4 pajace w rozm. 56. Zobacze tez na te wyprzedaze w h&m moze jeszcze cos zostalo stacjonarnie ☺️.

Dziewczyny zapisujecie sie powoli do szkoly rodzenia? myslalam zeby w okolicy konca sierpnia/ wrzesien zaklepac termin.

⏸️26.02.2025
    ❤️21.03.2025
    👶🏻🩷

preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem, czy już był ten temat poruszany (mam ostatnio problem z pamięcią 😖) – na jakim rozmiarze najlepiej się skupić? Przyznam, że ja patrzę głównie na 62, kieruje mną wzrost mój i mojego faceta (174 & 190).

28&35 👫👩‍❤️‍👨
    10.03.2025 ⏸️🥹
    28.04 – prenatalne, ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewuszka 🦊
    12.06 – potwierdzona dziewczynka 🐭
    25.06 – połówkowe 🦫
    preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klekotka wrote:
    Ja tez nie czuje jeszcze ruchow, mam lozysko na tylnej scianie tylko ze nadal nisko. To moja pierwsza ciaza i nie jestem z tych najchudszych wiec moze dlatego :D

U mnie nie ma problemu ze spaniem, w 1 trymestrze spalam jak bobas scinalo mnie o 20/21 i spalam do 6 a pozniej czasem do 8. Teraz chodze spac kolo 23 i budze sie zazwyczaj o 8. Wędrówki do kibelka sa nawet 3 razy w ciagu nocy :(

Ja ostatnio kupilam podusie ciazowa z poofi i kocyk merino bo byl przeceniony :D Skorzystalam tez z kodow promocyjnych w Sinsayu i zamowilam 4 pajace w rozm. 56. Zobacze tez na te wyprzedaze w h&m moze jeszcze cos zostalo stacjonarnie ☺️.

Dziewczyny zapisujecie sie powoli do szkoly rodzenia? myslalam zeby w okolicy konca sierpnia/ wrzesien zaklepac termin.
    Będę się zapisywać na sierpień. Pierwsze zajęcia są 5 sierpnia w szpitalu, w którym chcę rodzić :)

Klekotka lubi tę wiadomość

28&35 👫👩‍❤️‍👨
    10.03.2025 ⏸️🥹
    28.04 – prenatalne, ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewuszka 🦊
    12.06 – potwierdzona dziewczynka 🐭
    25.06 – połówkowe 🦫
    preg.png
  • Ania 89 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś jutro jeszcze wizytuje oprócz mnie :)?

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze raz chłopczyk 💙 raz dziewczynka🩷
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe ☺️❤️
    preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:
    Dziewczyny, nie wiem, czy już był ten temat poruszany (mam ostatnio problem z pamięcią 😖) – na jakim rozmiarze najlepiej się skupić? Przyznam, że ja patrzę głównie na 62, kieruje mną wzrost mój i mojego faceta (174 & 190).

Raczej 62 i pampersy 1. , chyba że masz podejrzenie hipotrofii to możesz kupić kilka 56 i 0.

Foxy96 lubi tę wiadomość

event.png

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:

Tak standardowo na poczatek najlepiej miec po kilka szt. z rozmiaru 56 i 62. Rozniar 50 jest raczej dla wczesniakow (z tym, ze UWAGA na H&M tam rozmiarowka jest zawyzona i roz. 50 to tak naprawdę 56 w innych firmach a 56 to 62 😅).
    Co do wzrostu rodzicow to u nas podobnie - ja 170 cm, maz 195 cm i nasza corka urodzila sie majac 55 cm, wiec tak standardowo. Ale chyba tu trzeba sie bardziej skupiac na usg, jak duze dziecko wychodzi - ktory centyl, bo te dzieci wzrostem chyba dopiero na pozniejszym etapie nadganiaja. (np. szwagierka ma 178, szwagier 195 a ich dziecko mialo 52 cm w dniu porodu i wazylo 3kg, wiec nie bylo wcale jakies duze). Chociaz wiadomo, na USG tez jest margines bledu i tez ostatecznie moze sie dziecko urodzic inaczej niz wg badania. :P

Foxy96, Zumi lubią tę wiadomość

2023 👧

💚29.11.2025💚
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas jak przygłupy sprawdzają na l4 ale kierownicy /jacyś wysłannicy z firmy a nie ZUS do 33 dnia l4. Nawet jak ja już byłam to pisala mi koleżanka że wszystkich przetrzepali a u mnie nie było więc chociaż tyle (pewnie przez ciążę).

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się po 2 latach 💕🌸

11.07 wizyta gin

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Raczej 62 i pampersy 1. , chyba że masz podejrzenie hipotrofii to możesz kupić kilka 56 i 0.

Moja corka uzywala rozmiaru 56 przez jakies 2-3 tygodnie a nie miala hipotrofii, takze niekoniecznie. 😊

2023 👧

💚29.11.2025💚
    preg.png

Wysłany: 5 czerwca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Moja corka uzywala rozmiaru 56 przez jakies 2-3 tygodnie a nie miala hipotrofii, takze niekoniecznie. 😊

Ja 50-56 i 0 to może 2 tygodnie używałam i te zerówki to w sumie zamieniłam się z koleżanką z sali, bo na jej dziecko nie wchodziły, a na moje tak 😅 A też tak miałaś że 62 i 1 używałaś bardzo długo, a 74 i 2 to były duże, duże i nagle za małe? I tak samo 86, dostałam dużo a w sumie my z 80 to przeszliśmy w duże 86, 86/92 i 92. Teraz 2 lata 98 i 5.

event.png

preg.png
  • Paulivvv Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam kupić trochę rozmiaru 56 - ale tak bardzo w granicach rozsądku, a tak to głównie się będę skupiać na 62.
    To tak bazując na innych dzieciach z rodziny, które na początku chwile jednak zakładały ten 56.

Foxy96 lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼

25.02. | | 💛
    13.03. widać pęcherzyk ✨
    24.03. 0,99cm i serduszko ✨
    14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
    30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
    05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
    26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
    18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
    23.06. kolejna wizyta 🩺

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Ja 50-56 i 0 to może 2 tygodnie używałam i te zerówki to w sumie zamieniłam się z koleżanką z sali, bo na jej dziecko nie wchodziły, a na moje tak 😅 A też tak miałaś że 62 i 1 używałaś bardzo długo, a 74 i 2 to były duże, duże i nagle za małe? I tak samo 86, dostałam dużo a w sumie my z 80 to przeszliśmy w duże 86, 86/92 i 92. Teraz 2 lata 98 i 5.

Zawsze ta sama historia 😂
    IMG-6164.jpg
    upload video no registration

To ja pampersy tez 1 od razu, ale szybko na 2 przeszlismy - tylko my uzywamy Dada i one chyba sa jakies mniejsze w porownaniu do innych firm.
    Btw, nasze corki sa chyba w tym samym wieku, bo moja tez z 04.2023 :)
    Teraz w ogole dziwne rozmiary tych ubran kupujemy, bo spodnie jeszcze 86 a koszulki 98/104 🙈

Zumi lubi tę wiadomość

2023 👧

💚29.11.2025💚
    preg.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ