👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Foxy ja będę kupować od 56. Mój starszy syn urodzony w terminie dluuugo nosił rozmiar 50. Młodszy z 56 na na 62 szybko wskoczył. Obydwaj urodzeni w masą ok. 2.9kg. Zawsze 50 można dokupić.
Zumi ja już też pisałam o Bebetto. U nas 8 lat temu był model Luca i sprawdził się do końca wozkowania 🙂 uwielbiałam ten wózek i na 99% kupimy Bebetto. Świetna gondola, super spacerowka, prowadził się lekko na wielu terenach. Między mną a mężem jest 30cm różnicy i nam pasował. Nawet 6letni syn prowadził i było ok.Zumi, kalinok lubią tę wiadomość
-
Jestem po wizycie u dentysty wszystkie zęby zdrowe (szok) tylko moja ostatnia ósemka sobie przypomniała że chce akurat wychodzić i widać powoli stan zapalny, no akurat teraz, i usłyszałam że nie wolno w ciąży żadnymi ziołami płukać itp jedynie w grę wchodzić dentosept mini dla dzieci albo żel łagodzący ząbkowanie dla maluszków.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca, 10:49
wellwellwell lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
TP 18.11.2025. 🤞 -
Byłam dzisiaj na pobraniu i ludzie to mnie załamują. Pobierałam krew w przychodni, w której pracowałam więc większość osób tam mnie zna, miałam tam też prowadzić ciążę ale lekarz, którego wybrałam aktualnie już tam nie pracuje, więc też wiedzą o ciąży. No i jedna z pielęgniarek zapytała, który tydzień, odpowiedziałam i usłyszałam „a to jeszcze wcześnie to nie ma co się cieszyć” 🤣 Miło. Może to i prawda ale nie wiem, wydaje mi się, że to jednak komentarz nie na miejscu i bardzo przykry.
-
Asia091 wrote:Jestem po wizycie u dentysty wszystkie zęby zdrowe (szok) tylko moja ostatnia ósemka sobie przypomniała że chce akurat wychodzić i widać powoli stan zapalny, no akurat teraz, i usłyszałam że nie wolno w ciąży żadnymi ziołami płukać itp jedynie w grę wchodzić dentosept mini dla dzieci albo żel łagodzący ząbkowanie dla maluszków.
O nie, współczuję. Górne to nawet nie wiem kiedy wyszły, ale dolne częściowo wchodziły w szczękę i co próbowały wyjść to miałam ogromny, bolący stan zapalny i musiałam brać antybiotyk. Koniec końców wyrwałam te dolne, bo to już było niebezpieczne dla zdrowia, a górne wyrwałam jak zaczęły się psuć👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Domisiek wrote:Byłam dzisiaj na pobraniu i ludzie to mnie załamują. Pobierałam krew w przychodni, w której pracowałam więc większość osób tam mnie zna, miałam tam też prowadzić ciążę ale lekarz, którego wybrałam aktualnie już tam nie pracuje, więc też wiedzą o ciąży. No i jedna z pielęgniarek zapytała, który tydzień, odpowiedziałam i usłyszałam „a to jeszcze wcześnie to nie ma co się cieszyć” 🤣 Miło. Może to i prawda ale nie wiem, wydaje mi się, że to jednak komentarz nie na miejscu i bardzo przykry.
Nie słuchaj. Statystycznie straty w II trymestrze to jest kwestia 1%, więc niech się cmokną z takim straszeniem. Strasznie mnie wkurza takie coś, nie wiem po co ludzie mówią takie rzeczy? Że niby stres ma Ci pomóc czy jak? Czy z zazdrości? Ludzie są naprawdę paskudni 🙄Nana11, Zumi, Asia091, Domisiek, Karolina835, kalinok, Kropka89 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
kalinok wrote:Ja robię dokładnie tak samo 😂😂 a Zumi zrobiła tak zajebistą reklamę wózka że sama bym kupiła ten Bebetto 😁
Ja sama uległam reklamom i recenzjom tych wózków, wydawało mi się, że ten model Pelpasso ma wszystko czego potrzebujemy. Ale jak Nadzieja pisze, że dzieci źle siedzą w spacerówce to ja muszę w sklepie dokładnie się tym wózkom przyjrzeć i porównać z innymi spacerówkami. Nawet mi do głowy nie przyszło, że firma, która tyle lat produkuje wózki mogłaby robić nieergonomiczne spacerówki 😮. Chyba "bycie rodzicem" dopiero się zacznie 😅...kalinok lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑31
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
02.04.2025 🩺💗wszystko dobrze
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Zumi wrote:Ja sama uległam reklamom i recenzjom tych wózków, wydawało mi się, że ten model Pelpasso ma wszystko czego potrzebujemy. Ale jak Nadzieja pisze, że dzieci źle siedzą w spacerówce to ja muszę w sklepie dokładnie się tym wózkom przyjrzeć i porównać z innymi spacerówkami. Nawet mi do głowy nie przyszło, że firma, która tyle lat produkuje wózki mogłaby robić nieergonomiczne spacerówki 😮. Chyba "bycie rodzicem" dopiero się zacznie 😅...
Wiesz, ja to tylko w internecie przeczytałam. Teraz tak sobie myślę, że mogłam sprawdzać jakie wózki mają mamy moich pacjentów i sprawdzać jak siedzą 🤪🤪😂😂😂👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Domisiek wrote:Byłam dzisiaj na pobraniu i ludzie to mnie załamują. Pobierałam krew w przychodni, w której pracowałam więc większość osób tam mnie zna, miałam tam też prowadzić ciążę ale lekarz, którego wybrałam aktualnie już tam nie pracuje, więc też wiedzą o ciąży. No i jedna z pielęgniarek zapytała, który tydzień, odpowiedziałam i usłyszałam „a to jeszcze wcześnie to nie ma co się cieszyć” 🤣 Miło. Może to i prawda ale nie wiem, wydaje mi się, że to jednak komentarz nie na miejscu i bardzo przykry.
Wystarczyło powiedzieć: Gratulacje, rośnijcie zdrowo. 🙃...
Mi się już nawet nie chce komentować tych "miłych uwag" usłyszanych od kobiet. Jak zaszłam w pierwszą ciąże to moja najlepsza przyjaciołka powiedziała mi, że to tylko statystyka i nie wiadomo czy się uda. No i poroniłam, potem znowu. Czy któraś z Was usłyszała takie rzeczy od facetów? Tych których znam to po prostu się ekscytowali i chcieli głaskać po brzuchu albo totalnie neutralnie podchodzą. Mój teść jest troche odklejony i powiedział mi na początku ciąży, że w ciąży to trzeba żyć jakby się w niej nie było i o niej nie myśleć za dużo, trzeba żyć jak wcześniej i nie analizować 🤣. Więc zrobiłam wszystko dokładnie na odwrót tak jak mi doradzał 😁 a usłyszałam ten komentarz jak po prostu opowiadałam o wizytach u lekarza, o objawach i w ogóle O CIĄŻY jak sobie wspólnie siedzieliśmy z mężem i jego rodzicami. Teraz już im prawie nic nie opowiadam, może wnuk zaistnieje dla nich dopiero po narodzinach.Domisiek, Asia091 lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑31
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 10.11.2025 🙏🏻
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Asia091 współczuję, oby szybko przeszło. W ogóle nie wiem po co natura wymyśliła te ósemki bo nie znam chyba człowieka który nie mialby jakiejś przygody z ósemką.
Zumi nie wiem czym się zajmujesz w życiu ale jak cos polecasz czy recenzujesz to człowiek ma poczucie, że wszystko wie i najchętniej poleciałby do sklepu kupić. Jesli zawodowo nie jesteś dyrektorem marketingu lub do spraw sprzedaży to się marnujesz
Domisiek wypuść drugim uchem. Może zazdrości.Domisiek, Nadzieja32, Nana11, Asia091, kalinok lubią tę wiadomość
-
@Zumi w pełni się z Tobą zgadzam! Tylko od kobiet takie komentarze. Wszyscy faceci, którzy wiedzą o ciąży w naszym kręgu tylko pytają czy dobrze się czuję i czy brzuch już jest duży żeby mogli nazywać mnie ciężarówką 😂 A kobiety tak jakoś, zawsze te swoje 3 grosze dodadzą. Myślę, że znaczna większość kobiet w ciąży, która nawet jak nie przeżyła straty to jest świadoma, że ryzyko zawsze jest i wydaje mi się, że każda ciężarna już wystarczająco sama się nakręca czy na pewno wszystko jest ok i nie potrzebuje by nakręcać ją jeszcze bardziej takimi komentarzami.
Nadzieja32, Zumi, Klekotka lubią tę wiadomość
-
@Domisiek nie przejmuj się 🥰, jakby to mój facet powiedział "Olać to", jak Cię to mocno zasmuciło to kup sobie dobrego na poprawę humor 🙃ja tak robię.
To kolejny przykład ludzkiej zawiści i kobiecego wsparcia..
@Zumi ja tak zaczęłam myśleć też o przyszłych teściach, niestety sparzyłam się tak że w ogóle zmieniłam do nich nastawienie, a poszło o to że nie zjadłam winogrona bo po pierwsze nie miałam ochoty a po drugie powiedziałam że raczej należy unikać winogrona w ciąży to teściowa zrobiła taką minę i mówi żebym nie wymyślała i że jestem przewrażliwiona itp. A ja z grubej rury" noo zobaczymy jak Pani córka będzie w ciąży i będzie ją coś bolało, więzadła będą się rozciągać, plecy będą boleć zobaczymy czy też będą takie miny i będzie się martwić czy powinna to zjeść" oczywiście to było dosyć głośno z mojej strony bo takie gadania mnie wkurwiały i dalej tak jest, więc 2 tygodnie nic się nie kontaktowałyśmy i szczerze powiedziawszy nie tęsknie za jakimś kontaktem. I tu tez jest kolejny przykład o wsparciu drugiej kobiety. 🙃🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca, 09:41
Domisiek, Zumi, Klekotka, Bećka lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Asia091 wrote:Jestem po wizycie u dentysty wszystkie zęby zdrowe (szok) tylko moja ostatnia ósemka sobie przypomniała że chce akurat wychodzić i widać powoli stan zapalny, no akurat teraz, i usłyszałam że nie wolno w ciąży żadnymi ziołami płukać itp jedynie w grę wchodzić dentosept mini dla dzieci albo żel łagodzący ząbkowanie dla maluszków.
Ja corce przy wychodzacych zebach psikam tym dentoseptem i calkiem daje rade, wiec moze tobie tez przyniesie ulge.
Mi tez dolne osmemki wychodza juz od roku xD ale nic mnie nie boli przy tym, wiec jeszcze nawet nie bylam z tym u dentysty… tez sie musze wybrac, tylko ciezko mi sie strasznie zebrac, bo mam paniczny lek przed dentystami. 🫣
@Domisiek bez przesady, 16 tydzien to wcale nie jakks wczesnie, zaraz stuknie polowa ciazy.
Nie rozuniem skad sie bierze tyle zawisci w ludziach, zazdrosc?
@Nadzieja32 ale super, ze jestes fizjo dziecieca, na pewno twoja wiedza sie tu przyda wszystkim . 😁❤️
Zumi, Nadzieja32, Domisiek, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Myślę że powinnaś napisać do swoich koleżanek z pracy żeby porozmawiały z tą pielęgniarką, bo może ma jakieś problemy z zajściem albo utrzymaniem ciąży, ale nie może swoich osobistych problemów przenosić na inne ciężarne, bo to nieprofesjonalne. -
Anilorak88 wrote:Zumi nie wiem czym się zajmujesz w życiu ale jak cos polecasz czy recenzujesz to człowiek ma poczucie, że wszystko wie i najchętniej poleciałby do sklepu kupić. Jesli zawodowo nie jesteś dyrektorem marketingu lub do spraw sprzedaży to się marnujesz
Haha, dokładnie, ja Bebetto w ogóle nie brałam pod uwagę, a teraz jest w kilku, które najbardziej rozważam
12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Anilorak88 wrote:Asia091 współczuję, oby szybko przeszło. W ogóle nie wiem po co natura wymyśliła te ósemki bo nie znam chyba człowieka który nie mialby jakiejś przygody z ósemką.
Zumi nie wiem czym się zajmujesz w życiu ale jak cos polecasz czy recenzujesz to człowiek ma poczucie, że wszystko wie i najchętniej poleciałby do sklepu kupić. Jesli zawodowo nie jesteś dyrektorem marketingu lub do spraw sprzedaży to się marnujesz
Domisiek wypuść drugim uchem. Może zazdrości.
Z wykształcenia jestem farmaceutą, ale w aptece też jest dużo elementów marketingu 😅 ale ja tak mam, po prostu wszystkim w życiu się ekscytuje, wszystko mocno przeżywam i kocham robić researche. Z zawodu została mi precyzja i dokładność i niestety perfekcjonizm i potem jak podejmę złą decyzję albo coś źle wykonam to jestem bardzo sfrustrowana. Mam nadzieję, że macierzyństwo nauczy mnie odpuszczania tego, że musi być idealnie.Anilorak88, Domisiek lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑31
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 10.11.2025 🙏🏻
-
@Ania89 Wg mnie to powinnaś powoli schodzić z takiej dawki. Na pewno musisz obserwować czy nie pojawiają się jakieś bóle brzucha przy odstawianiu. Co do tarczycy to samo TSH mało mówi, trzeba robić w parze z FT4, ale generalnie mogłoby być niższe. Mi przy 2,2 endo podniosła dawkę.
@Domisiek Przecież za chwilę to połowa ciąży to dlaczego niby się nie cieszyć?? Prawda jest taka, że i w 35 tygodniu coś się może stać. Jak mnie wkurza takie gadanie...
@Zumi Jeju, tak! U mnie było to samo - mam dwie przyjaciółki, z czego jedna to typowa "stereotypowa" jedynaczka zazdrośnica. I tutaj aż do prenatalnych wbijała mi szpilę, że to jeszcze wcześnie, po co mówisz, itd. Teraz z kolei na każdym kroku mnie straszy, że poczekaj jeszcze chwilę i nie będziesz mogła spać, będziesz puchnąć, itd., "bo ja tak mam". 😓😓😓
@Anilorak88 Dawno temu ósemki były przydatne, bo ludzie jedli więcej surowego i twardego jedzenia. Ewolucja 😁 Podobnie jest np. z wyrostkiem robaczkowym - obecnie go niepotrzebujemy, ale kiedyś mocno wspierał trawienie celulozy.Zumi, Domisiek lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
11+6 tc - 5,5 cm; brak ryzyk, wstępnie dziewczynka 🩷
14+5 tc - 112g 🩷
18+6 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
22+6 tc - 🩺 -
@Asia091 nieźle podsumowałaś swoją teściową. To się zaczyna łagodnie: nie jedz tego bo zaszkodzi, nie ubieraj się tak bo się przeziębisz, a potem jest tylko gorzej. U mnie z kolei teściowie mają takie podejście, że ciężarnej wszystko wolno, a najlepiej jakby w polu robiła i kosiła trawę i w ogóle żyła jakby nie była w ciąży, bo uwaga- kiedyś tak było i kobiety rodziły w polu przy wykopkach 😁. Póki co zasiałam im w foliówce trochę warzyw, bo uważają, że jak ciężarna zasieje to będzie dobrze rosło. I w sumie rośnie jak szalone 😆. Jak we wrześniu pomagałam im w ogrodzie przycinać tuje i zamiatać to wszystko i wrzucać na przyczepkę to tydzień później straciłam ciążę. Wiem, że to może być od czegoś zupełnie innego ale miałam okropne wyrzuty sumienia. Jeszcze szwagierka mnie wtedy zaraziła okropnym katarem, który przywiozła z Tunezji i byłam tydzień chora, pewnie się nałożyło wtedy wiele rzeczy, ale przeżywałam to do grudnia 😥. W tej ciąży od początku uważam na siebie, nawet jak sprzątam mieszkanie to robie to na raty, na zakupy chodzę z plecakiem. Ciężkie rzeczy mąż nosi. Schowałam dumę do kieszeni, dbam o dziecko.👩🦱29🧑31
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 10.11.2025 🙏🏻
-
Zumi wrote:Z wykształcenia jestem farmaceutą, ale w aptece też jest dużo elementów marketingu 😅 ale ja tak mam, po prostu wszystkim w życiu się ekscytuje, wszystko mocno przeżywam i kocham robić researche. Z zawodu została mi precyzja i dokładność i niestety perfekcjonizm i potem jak podejmę złą decyzję albo coś źle wykonam to jestem bardzo sfrustrowana. Mam nadzieję, że macierzyństwo nauczy mnie odpuszczania tego, że musi być idealnie.
I co polecasz z takiej aptecznej wyprawki? Ja z pewnością znów kupię różowe majtki i podkłady poporodowe Belli i kompresy włókninowe medicomp pakowane 2x25 , bo miałam różne, ale te mi się najbardziej sprawdziły. Zastanawiam się jednak co jeszcze ciekawego polecasz, może pojawiły się jakieś nowości dla mam i noworodków? -
Ja byłam wczoraj w h&m, u mnie już mocno poprzebierane 🙄 ale kupiłam piękna bluzę i sukieneczkę dla 2-3y, zeby nie było zal ze 2 razy założy i wyrosnie😅 a dla siebie takie dzianinowe spodnie ciążowe.
Też śmiesznie bo odchodzę od kasy i widzę jakas parę, ona ma dużo dzieciowych ciuszków i mówi do niego "przygotuj sie bo wydamy mnóstwo pieniędzy " 🤣🤣 rozczuliło mnie to. To była ktoras z was?😅Zumi lubi tę wiadomość
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
19.05 prenatalne - niskie ryzyka 🩷
11.06 ->wizyta
16.06 -> amnio
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
@zumi oczywiście że tak było nawet przyznam rację, nawet moja babcia jednego dnia była w polu a na drugi dzień rano urodziła córkę, tylko że kiedyś było na prawdę inaczej nawet żywność była zdrowsza a to była podstawa dostarczania witamin człowiekowi, teraz mleko dla mnie pozostawia wiele do myślenia. Niestety jestem typem człowieka akcja-reakcja, nie do każdego oczywiście bo to wszystko zależy od sytuacji. Zawsze mówiłam co myślałam nawet jako dziecko potrafiłam powiedzieć co miałam na języku. Potem się gryzłam z sumieniem bo może nie powinnam tego powiedzieć ale jak straciłam ciążę to nie usłyszałam od niej żadnych słów otuchy- całe NIC oczywiście nie musiała bo nie mamy żadnych więzów krwi ale za to w tej ciąży to strzela miny i słyszę kąśliwe komentarze. No i po co? To moja ciąża i moje obawy i lęki.
Może kiedyś odbije mi się to czkawką póki co najważniejsze jest dla mnie abym donosiła i urodziła zdrowe dziecko.
A te komentarze, miny, strzelanie oczami to niech sobie wszyscy wsadzą w buty. Nikt w Nas nie siedzi, i nie wie z czym musimy się same zmierzyć, więc wara od naszych ciąż 🙂Zumi, Klekotka, psaj91 lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞