👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadzieja32 wrote:Kalinok, o tak, ja właśnie dlatego nie kupię detektora, mimo że bardzo bym chciała, ale ja mam tendencję do nakręcania się i lęków, więc nie zrobię sobie tego 🫣
Zjadłam dziś panierowane kotlety z boczniaków, smażone na masełku. Wiem, niezdrowe, ale za mną chodziły tyle czasu, uwielbiam, a nie jadłam chyba rok. Mam nadzieję, że nie będę później żałować i że waga też rano się nie rozpędzi 😅
Ja zjadłam 6 boomek nimm2 😅 i pare delicji... strasznie mi słabo przy tej deszczowej pogodzie a słodkości trochę pomogły. Zaraz ide robić na obiad tagiatelle z krewetkami 😍Kasiek7 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑31
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
02.04.2025 🩺💗wszystko dobrze
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
O właśnie, a jak u was z wagą? 😃
Bo u mnie wychodzi równiutko +2kg co 2 tygodnie 🙈
Nie wiem z czego, bo nie najadam się po max, słodycze i słone przekąski sporadyczne, fastfoodów nie jem, czaaasami jakaś pizza, burger czy sushi, a tak to warzywa, owoce, serek wiejski, jajka, ryby, kotlet z piersi, bez ziemniaków, najczęściej z sałatą ze śmietaną, razowy chleb, piję dużo wody...nie wiem, ogólnie to mam tendencję do zatrzymania wody w organizmie, może to toWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:37
♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 betaHCG 222,70 - prog 19,38(13dpo)
• 3.03 betaHCG 664,10 - prog 21,24
• 5.03 betaHCG 1873,70 - prog 29,00
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 (I prenatalne) - z usg 12+2 CRL 5,82cm
niskie ryzyka 🥹 na 90% dziewczynka 🩷
• 02.06 - 18cm długości i 200 gramów 🐻
○ cytologia i USG piersi ✅️
🗓
26.06 - II prenatalne (połówkowe)
30.06 - wizyta ginekolog
- badania: krew, mocz, krzywa cukrowa
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Jjkm97 wrote:Dziewczyny które czują już ruchy,jak już poczułyście czujecie je intensywnie? Ja od rana czuję coś dziwnego czego wcześniej nie czułam. Oprócz sporadycznego kłucia od rozciągania wiezadel czuję właśnie takie dziwne pukanie, ale jest dosyć częste. Leżę sobie i co jakiś czas coś mnie tam smyra i popukuje. I nie wiem czy to normalne czy powinnam się martwić
Nie jest to bardzo intensywne, zazwyczaj pare razy dziennie ale tak dość delikatnie. -
Majlen wrote:O właśnie, a jak u was z wagą? 😃
Nie wiem z czego, bo nie najadam się po max, słodycze i słone przekąski sporadyczne, fastfoodów nie jem, czaaasami jakaś pizza, burger czy sushi, a tak to warzywa, owoce, serek wiejski, jajka, ryby, kotlet z piersi, bez ziemniaków, najczęściej z sałatą ze śmietaną, razowy chleb, piję dużo wody...nie wiem, ogólnie to mam tendencję do zatrzymania wody w organizmie, może to to
Bobas rośnie, macica się powiększa, lożysko, wody owodniowe, to i kg przybywa.
Laski, kiedy jak nie teraz sobie dogadzać.pozniej po porodzie nie wiadomo czy bedziemy mialy w ogole czas na jedzenie, takze korzystajmy poki mamy apetyt na takie pysznosci. 🤤
Ja to w ogole ciagle glodna chodze i tylko bym jadla.
-
Jeju dziewczyny jak dobrze że to piszecie, bo właśnie tu zajrzałam po wrąbaniu połowy czekolady 😂 ogólnie rzadko mnie bierze na słodkie, nie wiem co mi się dzisiaj stało. W każdym razie wybieram się właśnie na spacer żeby to trochę rozchodzić.
Co do wagi ja mam ok 1,5/2 kg na plusie od początku ciąży, ale myślę że naprawdę nie ma co się porównywać, każda z nas ma indywidualnie zaprogramowane to jak tyje. Oczywiście warto dbać o zdrową dietę, ale jak jest się mniej więcej na zerze kalorycznym to ja bym się nie przejmowała wagą.
Mnie też zastanawia to czy te normy kaloryczne nas obowiązuja na poczatku drugiego trymestru czy te +200 kcal to raczej zapotrzebowanie z końcówki drugiego trymestru 🤔 no bo organizm raczej nie ogarnia że nagle wchodzi w 13/14 tydzień i od tego dnia zamiast +80 potrzebuje +200 kcal 😀 czy ile to tam podają -
Myślę że genetyka gra istotną rolę jeśli chodzi o przybieranie na wadze,kwestia ruchu, odżywiania. U mnie trzyma się waga z pierwszej wizyty ale brzuch widzę że rośnie. To chyba i tak jest poprostu tak że pod koniec i dziecko przybiera szybciej a co za tym idzie i my. U nas dzisiaj było gorąco a teraz już parno wietrznie i niebo się pochnurzylo pewnie zaraz się zbierze na deszcz, burze więc i z ruchu na zewnątrz nic nie będzie. Chociaż spacer i tak dzisiaj jużwk zaliczony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:20
-
Nie wiem z czego, bo nie najadam się po max, słodycze i słone przekąski sporadyczne, fastfoodów nie jem, czaaasami jakaś pizza, burger czy sushi, a tak to warzywa, owoce, serek wiejski, jajka, ryby, kotlet z piersi, bez ziemniaków, najczęściej z sałatą ze śmietaną, razowy chleb, piję dużo wody...nie wiem, ogólnie to mam tendencję do zatrzymania wody w organizmie, może to to
Ja dopiero pisałam wczoraj, że jestem załamana wagą, bo już mam +7kga zawsze byłam szczupła, bez trzymania specjalnej diety.
Moja mama jak szła do porodu to pytali ją na porodówce po co przyszła, bo miała tak mały brzuch, że nikt nie wierzył, że już jest po terminie 😅 szkoda, że tego nie odziedziczyłam 🤪👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Ilka96 wrote:Jeju dziewczyny jak dobrze że to piszecie, bo właśnie tu zajrzałam po wrąbaniu połowy czekolady 😂 ogólnie rzadko mnie bierze na słodkie, nie wiem co mi się dzisiaj stało. W każdym razie wybieram się właśnie na spacer żeby to trochę rozchodzić.
Co do wagi ja mam ok 1,5/2 kg na plusie od początku ciąży, ale myślę że naprawdę nie ma co się porównywać, każda z nas ma indywidualnie zaprogramowane to jak tyje. Oczywiście warto dbać o zdrową dietę, ale jak jest się mniej więcej na zerze kalorycznym to ja bym się nie przejmowała wagą.
Mnie też zastanawia to czy te normy kaloryczne nas obowiązuja na poczatku drugiego trymestru czy te +200 kcal to raczej zapotrzebowanie z końcówki drugiego trymestru 🤔 no bo organizm raczej nie ogarnia że nagle wchodzi w 13/14 tydzień i od tego dnia zamiast +80 potrzebuje +200 kcal 😀 czy ile to tam podają
Może chodzi o to ile dziecko powinno przybierać w danym tygodniu ciąży 🤔
https://porody-swissmed.pl/ciaza/waga-plodu-w-ciazy/Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Sama robisz sushi? Masz jakiś dobry przepis. Ja czasem jem w jednej knajpce, bo oni mają wersję dla dzieci i kobiet w ciąży, ale jak dla mnie jest strasznie tłusta, jakby ją smażyli w głębokim oleju 😑 -
Majlen wrote:Hej dziewczyny 😉
Byłam dziś na wizycie i takie mam piękne zdjęcie maluszka, że aż muszę się pochwalić 😅😅
Taki śmieszek mały 🥰
W przyszłym tygodniu w czwartek II prenatalne, no i muszę już tą krzywą zrobić 🤢
A po za tym, to wczoraj przeżyłam najgorszy wieczór i noc jaką pamiętam...Tak mnie bolał żołądek i jelita, ból promieniował na cały brzuch, aż do jajników, do tego jajniki czy te więzadła się uaktywniły, raz brzuch twardy, potem miękki i tak na zmianę, na leżąco nie dawało rady, bo zaraz okropny ból żołądka, do tego gazy, zaczęło mnie boleć około 22 a poszłam spać o 3 w nocy, bo jak spacerowałam po mieszkaniu to było mi dopiero lepiej, az w końcu usiadłam na łóżku i tak się zsuwałam powoli do pozycji leżącej..
🤯🤯🤯 a to wszystko od bobu...już go nigdy nie zjem w ciąży..
No wina moja, że wpadłam na ten pomysł wieczorem, aby go zjeść, ale już nigdy więcej...
Ja tak miałam od rzodkiewek ze starszą córką 😂 myślałam że poród się zaczyna 😂 -
Ilka96 wrote:Jeju dziewczyny jak dobrze że to piszecie, bo właśnie tu zajrzałam po wrąbaniu połowy czekolady 😂 ogólnie rzadko mnie bierze na słodkie, nie wiem co mi się dzisiaj stało. W każdym razie wybieram się właśnie na spacer żeby to trochę rozchodzić.
Mnie też zastanawia to czy te normy kaloryczne nas obowiązuja na poczatku drugiego trymestru czy te +200 kcal to raczej zapotrzebowanie z końcówki drugiego trymestru 🤔 no bo organizm raczej nie ogarnia że nagle wchodzi w 13/14 tydzień i od tego dnia zamiast +80 potrzebuje +200 kcal 😀 czy ile to tam podają
Pewnie to jakas srednia dla danego trymestru, wyliczona na podstawie zapotrzebowan bobasow. Aczkolwiek czy ktoras z was w ogole liczy teraz kalorie?ja tam jem tyle ile jestem glodna, czyli duzo 😂
Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Ja póki co 5,5kg do przodu. Też się nie przejadam, odrzuca mnie od słodkiego, zero fastfoodow, chipsów itp. Ale jem mnóstwo jajek mięsa i nabiału, jakoś czuję tego mega potrzebę. Za to wyniki badań idealne 😆
-
Ja do tej pory 3.5kg na plusie, chociaż powiem szczerze że gdyby nie cukrzyca to na pewno przytyłabym więcej. Mam sensor więc każdy posiłek pięknie widać na dziennych wykresach i z każdego odchylenia diabetolog mnie rozlicza na wizycie 😅👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe
-
Ania 89 wrote:Zumi przede wszystkim Żel do USG. I szukać mega nisko. Praktycznie na linii majtek. Mi teraz to praktycznie od razu wyłapuje tętno:) ale przede wszystkim kieruje się dźwiękiem bo z zapisem na ekranie różnie bywa. Bobo jest daleko to nie słychać ale nie pokazuje jakie tętno. Jak Bobo jest blisko to pokazuje:)
Udało się już z żelem, ale też musiałam poszukać. Najpierw był sam dźwięk taki typowy dla USG ale o wiele ciszej i po chwili na ekranie pokazało się tętno i wahało się między 140 a 150 uderzeń na minutę. Więc jest tak jak pisałaś. On się chyba ruszał więc nie dałam rady go uchwycić w jednym stałym miejscu i musiałam manewrować na boki a przy żelu jest łatwiej jeździć płynnie po brzuchu. Jedynie te trzaski i szumy troche przeszkadzają, ale i tak fajnie 😊 znowu czuję, że tam ktoś mieszka i że sobie tego nie wymyśliłam 😆 brzuch jest coraz większy, w obcisłych rzeczach dobrze widoczny, ale jak na złość poczułam te ruchy koło 16 tygodnia może 4 razy w różnych dniach, a potem stał się nieuchwytny 🫠kalinok lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑31
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
02.04.2025 🩺💗wszystko dobrze
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Iga Kwietniowa wrote:Sama robisz sushi? Masz jakiś dobry przepis. Ja czasem jem w jednej knajpce, bo oni mają wersję dla dzieci i kobiet w ciąży, ale jak dla mnie jest strasznie tłusta, jakby ją smażyli w głębokim oleju 😑♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
🗓
30.06 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Nadzieja32 wrote:Ja dopiero pisałam wczoraj, że jestem załamana wagą, bo już mam +7kg
a zawsze byłam szczupła, bez trzymania specjalnej diety.
Moja mama jak szła do porodu to pytali ją na porodówce po co przyszła, bo miała tak mały brzuch, że nikt nie wierzył, że już jest po terminie 😅 szkoda, że tego nie odziedziczyłam 🤪
Moja średnia waga to około 65kg przy wzroście 175cm♀️29 ♂️34
🗓
30.06 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
wellwellwell wrote:Pewnie to jakas srednia dla danego trymestru, wyliczona na podstawie zapotrzebowan bobasow. Aczkolwiek czy ktoras z was w ogole liczy teraz kalorie?
ja tam jem tyle ile jestem glodna, czyli duzo 😂
Ja to wgl nie przejmuję się tymi kilogramami, ważę się, bo mój lekarz o to prosi, co wizytę, tak to bym może z 2 razy wagę wyjęła w ciąży♀️29 ♂️34
🗓
30.06 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
kalinok wrote:Ja do tej pory 3.5kg na plusie, chociaż powiem szczerze że gdyby nie cukrzyca to na pewno przytyłabym więcej. Mam sensor więc każdy posiłek pięknie widać na dziennych wykresach i z każdego odchylenia diabetolog mnie rozlicza na wizycie 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:36
Kasiek7, kalinok lubią tę wiadomość
-
Foxy96 wrote:Mój zaznacza mi w kółeczku za wysokie wyniki i się pyta, z czego one wynikały 🤣 A ja dokładnie pamiętam wszystkie swoje przewinienia xD
Coś ty🤣🤣🤣Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja .. przez te ketony lekko zeswirowalam ,mierzyłam ten cukier glukometrem dziadka ,wyniki oki zawsze poniżej 100, po czym dziś odkryłam że paski są 6lat po terminie!! I co zrobiłam załatwiłam w ośrodku nowy glukometr z paskami dla dziadka i tym razem z abry a wcześniej miałam contour i zmierzyłam po bardzo cukrowym obiedzie godzinę po i cukier 81 . Zmierzę jeszcze rano na czczo i daje se siana !
Foxy96 lubi tę wiadomość