👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się na początku 19 tygodnia 🥰
Wypiłam z mężem kawkę i dzidziuś tak się wypiął, że stwierdziłam, że będę leżeć i glasakać. Śniadanie się zje później. Mąż już w pracy, starszaki śpią, więc korzystam z nicnierobienia, chociaż powinnam z psem iść na spacer.
Ostatnio nawet młodszy syn wyczuł ręką rodzeństwo ❤️ fajne uczucie
W rossmanie podkłady poporodowe z bella za 3.99 i majtki siateczkowe też za niecałe 7zł. Nie kupiłam dużo, bo jeszcze czas, ale zawsze to jakaś rekompensata za brak mozliwosci zakupów ubraniowych 🤣 może jutro pojedziemy po szafę dla dziecka.
Kropka89, kalinok lubią tę wiadomość
-
Zumi wrote:W końcu z chatem GPT doszłam o co chodzi z tą pozycją siedząca w spacerówkach 😅 są dwa rodzaje spacerówek kubełkowe i płaskie (paskowe). Kubełkowe ułatwiają dziecku pozycję siedzącą kiedy dziecko dopiero uczy się siedzieć, nie zjeżdża w dół i nie zwisa na pasach jak przy tych paskowych jeśli jest ustawiona spacerówka w pozycji najbardziej siedzącej. I dziecko nie przekręca się na boki bo jest dobrze ustabilizowane. Technologia kubełkowa dopiero w sumie wkracza od niedawna na rynek wózków 2w1. Na ten moment dostępne są wg chata GPT w: Cybexie Balios i Talos, Venicci uppline 2, Anex m-type pro i Anex e-type, Bugaboo Cameleon 3+. Jedynie ciekawa jestem na ile te dokupowane, miękkie poduszki redukcyjne, o których pisała @wellwellwell stabilizują dziecko uczące się siedzieć. Jak oglądałam wózki Bebetto to nie wiedzialam nic o tym kubełkowym siedzisku a mimo to w modelu Yoddi siedzisko bardziej przypomina mi kubełek niż w modelu Pelpasso. Myślę, że do Yoddi łatwiej byłoby dać tą poduszkę redukcyjną albo wkładkę pod plecki i pupę.
@Nadzieja32 jeszcze w Venicci Uppline 2 jest super stabilizacja główki bo jest już wbudowana poduszeczka 😊
Ale w tych kubelkowych nie rozlozysz siedziska na palasko, a w momencie gdy maluch jeszcze nie siedzi a juz wyrosnie z gondoli (niestety czesto sie to zdarza) jest to kluczowe. Ja ogolnie jestem na nie dla spacerowek kubelkowych.
Asia zdarza mi sie to, ale tylko jak mam meeega pelny pecherz i zanim dojde do toalety kichnę. Z tym, ze mi to zostalo po pierwszej ciazy. -
TBK wrote:Witam się na początku 19 tygodnia 🥰
Wypiłam z mężem kawkę i dzidziuś tak się wypiął, że stwierdziłam, że będę leżeć i glasakać. Śniadanie się zje później. Mąż już w pracy, starszaki śpią, więc korzystam z nicnierobienia, chociaż powinnam z psem iść na spacer.
Ostatnio nawet młodszy syn wyczuł ręką rodzeństwo ❤️ fajne uczucie
W rossmanie podkłady poporodowe z bella za 3.99 i majtki siateczkowe też za niecałe 7zł. Nie kupiłam dużo, bo jeszcze czas, ale zawsze to jakaś rekompensata za brak mozliwosci zakupów ubraniowych 🤣 może jutro pojedziemy po szafę dla dziecka. -
wellwellwell wrote:Ale w tych kubelkowych nie rozlozysz siedziska na palasko, a w momencie gdy maluch jeszcze nie siedzi a juz wyrosnie z gondoli (niestety czesto sie to zdarza) jest to kluczowe. Ja ogolnie jestem na nie dla spacerowek kubelkowych.
Asia zdarza mi sie to, ale tylko jak mam meeega pelny pecherz i zanim dojde do toalety kichnę. Z tym, ze mi to zostalo po pierwszej ciazy.
No właśnie, dlatego wydaje mi się, że Venicci Upline 2 nie jest kubełkowy, bo spacerówka rozkłada się całkiem na płasko
I wiesz, też najlepiej idź do fizjo uroginekologicznej, to naprawdę można wyćwiczyć w większości przypadkówWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 09:11
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Nadzieja32 wrote:No właśnie, dlatego wydaje mi się, że Venicci Upline 2 nie jest kubełkowy, bo spacerówka rozkłada się całkiem na płasko
I wiesz, też najlepiej idź do fizjo uroginekologicznej, to naprawdę można wyćwiczyć w większości przypadków
Nie venicci nie. Te kubelkowe sa takie, ze jak pochylasz to calosc, razem z podnozkiem, a w tradycyjnych oparcie jest osobna konstrukcja.
Wiem wiem, musze sie wybrac w ogole do fizjo, bo mam tez wady postawy, po ciazy poglebiona lordoza.po ciazy bylam na kontroli u fizjo uro-gin po pologu, a pozniej to juz zycie z dzieckiem pochlelo no i jakos to wszystko odwlekalam. 😅
-
wellwellwell wrote:Nie venicci nie. Te kubelkowe sa takie, ze jak pochylasz to calosc, razem z podnozkiem, a w tradycyjnych oparcie jest osobna konstrukcja.
Wiem wiem, musze sie wybrac w ogole do fizjo, bo mam tez wady postawy, po ciazy poglebiona lordoza.po ciazy bylam na kontroli u fizjo uro-gin po pologu, a pozniej to juz zycie z dzieckiem pochlelo no i jakos to wszystko odwlekalam. 😅
Najlepiej już teraz poszukać i zacząć ćwiczyć te mięśnie, bo kolejna ciąża może (ale nie musi, wiadomo), pogorszyć sprawę. Ja idę 30.06, udało mi się wcisnąć wcześniej, bo od dziecka mam rozejście mięśni prostych brzucha i wieczorem widzę, że te mięśnie nie dają rady tego brzucha trzymać, a później na pewno nie będzie lepiej. Niech mi pokaże jakieś bezpieczne ćwiczenia do domu, żebym już wzmacniała ten bebzol, bo inaczej będę wyglądać jakbym miała trojaczki 🤪👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
wellwellwell wrote:Ale w tych kubelkowych nie rozlozysz siedziska na palasko, a w momencie gdy maluch jeszcze nie siedzi a juz wyrosnie z gondoli (niestety czesto sie to zdarza) jest to kluczowe. Ja ogolnie jestem na nie dla spacerowek kubelkowych.
Asia zdarza mi sie to, ale tylko jak mam meeega pelny pecherz i zanim dojde do toalety kichnę. Z tym, ze mi to zostalo po pierwszej ciazy.
Właśnie też tak myślałam, ale w tym Venicci mimo, że siedzisko jest zakwalifikowane jako kubełkowe to ładnie rozkłada się na płasko, tylko poduszkę trzeba by zdemontować żeby było jeszcze niżej. Jest też taki cybex eos lux, który ma spacerówkę tylko w jednej pozycji siedzącej w takim właśnie kubełku i jak się obniży oparcie to miejsce pod pupą nie idzie to góry i dziecko śpi jak w orzechu z zapadniętym tułowiem, u mnie na osiedlu jest taka para co ma taki wózek i ich dziecko jak śpi to wystaje mu tylko skrawek głowy i stópek i jest zapadnięty w tym jak w wielkim orzechu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 10:21
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Zumi wrote:Właśnie też tak myślałam, ale w tym Venicci mimo, że siedzisko jest zakwalifikowane jako kubełkowe to ładnie rozkłada się na płasko, tylko poduszkę trzeba by zdemontować żeby było jeszcze niżej. Jest też taki cybex eos lux, który ma spacerówkę tylko w jednej pozycji siedzącej w takim właśnie kubełku i jak się obniży oparcie to miejsce pod pupą nie idzie to góry i dziecko śpi jak w orzechu z zapadniętym tułowiem, u mnie na osiedlu jest taka para co ma taki wózek i ich dziecko jak śpi to wystaje mu tylko skrawek głowy i stópek i jest zapadnięty w tym jak w wielkim orzechu.
Ta spacerowka w Venicci wyglada na tradycyjną. Kubełkowe to takie zaokraglone i nie mozna regulowac oddzielnie oparcia od siedziska tylko przechyla sie calosc:
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:
Dziewczyny mam pytanie, czy zdarza się wam przy kichaniu popuszczenie moczu? Gdzie się nie dawno sikało?
Wybaczcie za pytanie ale nurtuje mnie to, bo nie wiem czy ja mam problem czy coś się dzieje czy po prostu tak jest. 🫣 -
Asia091 wrote:Nadzieja32 tak myślałam, że to nie powinno się zdarzać, wcześniej nie miałam z tym problemu, zauważyłam to od kilku dni, no u mnie baaardzo ciężko z tym fizjo urogin. Ale będę pytać bo jest to bardzo uciążliwe i nie chce żeby mi się to później rozwinęło bo tena lady nie pomoże.. .
Ja z kolei tak miałam przy każdej ciąży (także tej od jakoś tygodnia). Później nigdy nie miałam problemów i organizm wracał do normy po porodach. Nie byłam u żadnego uroginekologa bo mnie nigdy nie było na takie coś stać. Na pewno warto się przejść ale z moich wielodzietnych koleżanek kilka było i jakoś nie były turbo zachwycone. Parę ćwiczeń ale w sumie samo wszystko przechodziło i bez nich. Teraz jest wielu specjalistów dostępnych, dużo staje się też modne, np jest moda na integrację sensoryczną i również dzieciaczki chodzą i chodzą (a mamy wydają i wydaja) a potem się okazuje że na huśtawkach, chodzeniu po murkach itp same się stymulują. Od razu uprzedzam że nie mówię temu wszystkiemu nie… jeśli ktoś ma możliwości to na pewno warto sprawdzać takie rzeczy. Mówię tylko z doświadczenia swojego i naszego najbliższego wielodzietnego otoczenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 14:12
Zumi lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny😘 dawno się nie odzywałam bo moja mama w ciężkim stanie trafiła do szpitala... na szczęście już jest lepiej i wszystko wraca do normy😊 ale stres był ogromny.
Jestem po połówkowych, robione w 20tygodniu wszystko w porządku i już wiadomo w końcu jaka płeć - będzie dziewczynka 🩷 pokrywa się z tym co ostatnio stwierdziła moja pani ginekolog, bo bejbiś długo się krył i nie chciał pokazać kim jest więc myśle, że już tak zostanie 😅
Trzymam kciuki za wszystkie 2 prenatalne naprawdę wielka ulga i spokój jak się już jest po 😊Bećka, Kropka89, edka85, Klekotka, Paulivvv, anna.90, Asia091, kalinok, Ilka96, Foxy96, Fabregasowa, wellwellwell, Zumi, psaj91, Domisiek, nnaciaa, Rudka lubią tę wiadomość
36 👩38 🧑
⏸️ 26.02
27.02 beta 281,90
01.03 beta 683.70
04.03 beta 2215,30
19.03 mamy ❤️
02.04 kontrola 2,23 kropeczki 😍
25.04 I prenatalne 5,76 słoneczka❤️ ryzyka niskie
20.06 II prenatalne- wszystko dobrze będzie dziewczynka 🩷 -
Dziękuję Dziewczyny za taki odzew z moim zapytaniem😍
Próbowałam znaleźć jakąś konkretną osobę(oczywiście pytać będę dalej) ale to jest jakiś mega problem u mnie żeby kogoś znaleźć, owszem są osoby ale to 100 km dalej 🤯 - WTF 🤦♀️ nawet w luxmedzie nie ma takiej osoby tylko muszę śmigać dalej do większego miasta.
Nie zdarza mi się to codziennie ale raz na jakiś czas i już mnie irytuje więc będę kombinować żeby to poprawić, bo nie chce pożyczać Tena Lady od mojej Babci 🫣
Kropka89 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
Byłam dzisiaj w sklepie z dziecięcymi który likwidują i wyczailam wózek przeceniony z 6 k na 4,5k
JOOLZ Geo 3
Mega ! Śmigałam nim po sklepie jak szalona ,leciutki ,aż sam jeździł no wpadł mi mega w oko ,ale tyle kasy ...
html url generatorFoxy96, Zumi lubią tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Dziękuję Dziewczyny za taki odzew z moim zapytaniem😍
Próbowałam znaleźć jakąś konkretną osobę(oczywiście pytać będę dalej) ale to jest jakiś mega problem u mnie żeby kogoś znaleźć, owszem są osoby ale to 100 km dalej 🤯 - WTF 🤦♀️ nawet w luxmedzie nie ma takiej osoby tylko muszę śmigać dalej do większego miasta.
Nie zdarza mi się to codziennie ale raz na jakiś czas i już mnie irytuje więc będę kombinować żeby to poprawić, bo nie chce pożyczać Tena Lady od mojej Babci 🫣
KOCHANA nic się nie martw ja nie raz nie dotrzymam i też nieraz mam zsiusiane majtki 😅 albo do końca nie sikne,nie wiem ale też to zauważyłam 🙈😅 -
Ja się już nie mogę doczekać wizyty, jeszcze mała się bardzo rzadko rusza i mnie to stresuje, echh 😪 Wcześniej była bardziej aktywna. Przed wizytą będę musiała chyba litr melisy wypić. Dobrze, że partner ze mną idzie.
Asia, nie zdarzyło mi się coś takiego.
AnnaPyza, gratuluję 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 17:35
-
Foxy96, nie martw się ruchami!
U mnie też tak jest, że wcześniej, dużo więcej czułam tych ruchów, a np ostatnie 4 dni czułam ale bardzo delikatne i rzadsze, a dziś znowu jest tego więcej.
To się chyba tak musi być, żeby zawsze nam się znalazł jakiś powód do martwienia 🤣Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Foxy nie martw się ruchami, na wizycie NA PEWNO wszystko będzie dobrze☺️ uważam że dzieciaczki wyczuwają takie nasze nastroje i wtedy siedzą cichutko żeby potem uderzyć znienacka.
Ja osobiście się nie skupiam na tym za bardzo bo czytałam na inny wątku miesięcznym, że najpierw czekamy na ruchy a potem czekamy na każde pojedyńcze ruchy i trochę potrafimy fiksować więc postanowiłam sobie że nie będę aż tak tym przejmować, działało dopóki nie kupiłam detektora i nie mogłam przez 2 dni znaleźć tętna, obudziłam w sobie te najmroczniejsze myśli a okazało się że nie docisnęłam wtyczki ..🫣Foxy96 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
My dziś byliśmy oglądać wózki i chyba padnie na Venicci, tylko nie wiem czy 1 czy 2. Później była kawa u teściów i niestety mam coraz większe obawy, że teściowa będzie się mega wpieprzać w wychowanie naszego dziecka...
P.S. Od dwóch dni mam nowy objaw ciążowy - słyszę pulsowanie w rytm serca w prawym uchu, najczęściej po wysiłku lub zmianie pozycji 😂😂 Ciśnienie wciąż niskie. Za chwilę połowa ciąży, a już mnie mega przetargało. 😂 -
@Asia091 ja przy wymiotach sikałam pod siebie a nigdy nie rodziłam. Jak miałam tą infekcję to podczas wymiotów zasikałam pół łazienki, a wcześniej nigdy w życiu nie robiłam pod siebie przy wymiotach infekcyjnych. Nasze ciało mocno się zmienia teraz, mi np. poszerzyły się troszkę biodra bo zawsze miałam mega wąskie i martwiłam się jak ja urodzę kiedyś dziecko. A teraz staram się wizualizować lekki poród, że ledwo dojadę na izbę przyjęć i urodzę zanim zejdzie do mnie lekarz 🤣🤣 afirmacja nie zaszkodzi 😁. Jeśli u mnie będą jakieś komplikacje poporodowe to na pewno zaliczę wizytę u fizjoterapeuty. Od 36 tygodnia chce robić ćwiczenia przygotowujące do porodu. A po porodzie naturalnym takim bez komplikacji mogę ćwiczyć sama z materiałami z internetu. Po cesarce na 100% idę na wizytę choćby ze względu na bliznę 😊. Ale potwierdzam zaniedbany temat uroginekologiczny mści się w przyszłości, moja mama miała sporo komplikacji po pierwszym porodzie z moją siostrą, pękła jej mocno szyjka, miała też potem jakiś zabieg ale nie wiem dokładnie co to było i ma od wielu lat problemy z nietrzymaniem moczu niestety 😰👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula