X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    @WellWellWell
    Bo w sumie prywatna służba zdrowia to teraz jest płatny NFZ, tam jest błędne koło - nasprzedawali na potęgę pakietów, a mocy przerobowych brak, za mało personelu medycznego, co skutkuje wysokimi stawkami za h/pracy, za mało centrów medycznych, a za dużo ubezpieczonych. Tak więc w Warszawie na wizytę dostaniesz się najwcześniej za 3msc, jak zrobisz awanti, ale w przysłowiowym "pcimiu dolnym" w max 3 dni. W tych prywatnych pakietach bardzo częste jest korzystanie z terminów w mniejszych miastach.

Powiem Wam też, że już za kilka lat ciąże będzie prowadzić tylko położna (wyłączając oczywiście jakieś mocno powikłane ciąże), podstawowe infekcje będzie diagnozować i leczyć pielęgniarka, a zabiegowy czyli ekg, pobranie krwi itp. tylko opiekunowie medyczni (oni już wchodzą na rynek i w Luxmedzie jest ich pełno już).

I nie zdziwie sie jak „czat z lekarzem” bedzie obslugiwal czat GPT 🤣

A wiecie, ze ja nie moge znalezc kosztu mojego porodu na IKP? Wszystkie inne swiadczenia maja koszt a akurat porod nie. 🧐 a bylam ciekawa jakie to sa koszty przy fizjologicznym niepowiklanym porodzie.

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 3 lat napewno pakiet PZU ograniczył moje wydatki 🙈

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się po 2 latach 💕🌸

08.08- next gin 💜

preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki2025 wrote:
    Na szczepienie dla dzieci nie ma co bawić się w krótkie rękawy bo i tak kaza rozbierać do pieluszki.
    Położna przy pierwszym dziecku w lutym mówiła ze wystarczy w domu dlugi rekaw i tyle, zadnych warstw.
    Oczywiście zalezy od temperatury w domu przy 22 23 wystarczy zupelnie body na dlugi czy kaftanik.
    Pamietam ze na noc zakladalam czasami do spiworka bez rekawow cieniutki sweterek jak na szydelku. Naprawde bardzo cieniutki, kiedy dziecko mialo chłodną klatkę piersiową

To zależy gdzie. U mnie najpierw w gabinecie bada pediatra, ubieram dziecko i w drugim gabinecie się szczepi, więc to body na krótki rękaw jak najbardziej się sprawdzi.

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK wrote:
    To zależy gdzie. U mnie najpierw w gabinecie bada pediatra, ubieram dziecko i w drugim gabinecie się szczepi, więc to body na krótki rękaw jak najbardziej się sprawdzi.

A u was nie szczepia takich maluszkow i tak w nozke?
    Moja corka do tej pory dostaje szczepionki w nogi, chociaz juz by mogli normalnie w reke ja sczepic. 😅

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    @psaj91 niestety ale w znacznej większości przypadków, to nie jest tak, że lekarz nie chce wypisać skierowań, a wręcz nie może. 🙂 W NFZ na pacjenta przysługuje zaokrąglając 192zł ROCZNIE. Czyli 16zł/msc, myślę, że sporo z Was robiła kiedykolwiek czy teraz odpłatnie jakiekolwiek badanie krwi/usg/inne. Teraz porównajcie sobie na ile i na co by Wam starczyło to 16zł miesięcznie 😁 NFZ często blokuje lekarzy gdy wystawiają za dużo skierowań, znam przypadek lekarza, który miał zablokowane nawet wystawianie zwolnień lekarskich przez rok, bo według NFZ wystawił ich za dużo. 🙂 Więc - tak - mając pacjenta, któremu ewidentnie należało się l4 nawet nie proponował, a wręcz musiał odmówić gdy poprosił.

Zaznaczę, że sytuacja nie dotyczy tylko NFZ. Luxmed oraz Medicover też rozliczają lekarza z każdego skierowania i również blokują gdy jest ich za dużo.

Aktualnie najlepszy pacjent to taki, który płaci, ale nie korzysta 🙂

EDIT
    PS
    Nie wiem czy wiecie ale jako ciekawostkę powiem Wam, że w IKP możecie sprawdzić ile od powstania eketronicznego systemu pacjenta kosztowałyście NFZ 😀

Nie do końca jest tak jak piszesz. POZ dostaje miesięcznie na każdego pacjenta 204zł niezależnie czy ktoś się zapisze czy nie. A jak się zapiszesz i coś dostaniesz to z tego potrącane są skierowania. Dodatkowo dostają kasę za opiekę koordynowaną i leczenie chorób przewlekłych. Gdyby dostawali 16zł to nie miałoby prawa funkcjonować.

I nie ma co porównywać stawek za badania odpłatne do tego co płaci NFZ. Najprostszym przykładem jest porównanie Diagnostyki do laboratorium szpitalnego - w Diag CMV kosztuje 60zł, w szpitalnym labie 30zł. Także za skierowania NFZ-owskie potrącane jest zapewne jeszcze mniej.

To nie zmienia faktu, że co miesiąc od kilkunastu lat płacisz składkę zdrowotną w wysokości kilkuset złotych i dostęp do usług na NFZ po prostu Ci się należy. Skierowanie na USG brzucha raz na 3 lata to chyba nie jest zbytnie obciążenie? 😉

Co do pakietu Medicover, wiem, że podpisują umowy z dużymi prywatnymi centrami medycznymi i potem rozliczają się między sobą. Tu łatwiej o szybszy termin.

Smutna prawda jest taka, że zdrowie w obecnych czasach to czysty biznes.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 14:41

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 640g 🩷
    27+6 tc - 🩺
    30+3 tc - III prenatalne ➡️
    32+3 tc - 🩺

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    @Kasiek7
    To okaz zdrowia z Ciebie 😀 Jak dobrze pamietam to od 2008r.

Ja mam od 2017 i każdy rok osobno, nie ma sumy całości

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹
    23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja masz rację to kwota za 2025 🤣

Nadzieja32 lubi tę wiadomość

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem w szoku bo w 2016,17,18,19 aż do 2024 moje refundacje są do 100 zł a od tamtego roku ponad tysiąc,zastanawiam się na co 😬

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • Domisiek Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asia091
    Nie. To niestety nie działa tak jak napisałaś. Jak pisałam - oczywiście, że są i mendy, którym się zywczajnie nie chce, jak wszędzie. Zgadzam się z tym co napisałaś, że są nadużycia czy to, że płacimy składki, a jest brak dostępności. Ale jest to wina upadającego i beznadziejnego systemu, który wymaga reformy, a nie "można wystawiać skierowania tylko trzeba chcieć a co do biurokracji wystarczy to opisać skrupulatnie a nie od czapy, bo właśnie to opisywanie zniechęca lekarzów do wystawiania skierowań." Aktualnie NFZ odwołuje zaplanowane zabiegi na kilka lat do przodu, bo nie ma budżetu na ich realizacje. I nie jest to wina tego, że lekarzowi nie chciało się wprowadzić opisu do skierowania, bo skierowanie od lekarza jak widać jest, ale system z milionowymi dziurami finansowymi nie pozwala ludziom zdrowieć.

PS
    Te nadużycia, o których pisałaś powinny być zgłoszone, a lekarz lub podmiot stosujący taką praktykę zostaje ukarany 1. karą finasową, 2. ograniczeniami/odebraniem prawa do wykonywania zawodu. Nawet było o tym głośno w TV swego czasu, żeby to zgłaszać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 15:53

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - wizyta kontrolna

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Ale jestem w szoku bo w 2016,17,18,19 aż do 2024 moje refundacje są do 100 zł a od tamtego roku ponad tysiąc,zastanawiam się na co 😬

Może badania prenatalne?🙂

Wellwellwell, wydaje mj sie ze koszt porodu na NFZ to ok 5-7k

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    19.05 prenatalne - niskie ryzyka
    16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
    21.07 2prenatalne 🩷
    20.08 -> wizyta

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan

preg.png
  • Domisiek Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @psaj91
    Faktycznie, stawka kapitacyjna w czerwcu 2023r wzrosła o te kolosalne pare zł, zapomniałam, ale to jest rocznie, nie miesięcznie. Do tego jest jeszcze wskaźnik, stawka nie jest taka sama na każdego pacjenta - wyższa stawka jest za 80latka, a niższa za dziecko. To samo tyczy się chorób przewlekłcyh i zdrowych pacjentów.

Ale już nawet gdyby stawka 204zł była miesiączna i na każdego zapisanego pacjenta taka sama, to nadal sfinansowanie kosztów całego personelu medycznego, porządkowego, administracyjnego, utrzymanie infrastrtuktury, konserwacja budynku, konserwacja sprzętu (sprzęt okulistyczny serwisuje się w zasadzie nonstop, często raz w miesiącu trzeba go skalibrować, każdy serwis kilkanaście tysięcy tak dla przykładu), materiały jednorazowe, i wiele wiele innych - dalej to są grosze w porównaniu do kosztów.

Fabregasowa lubi tę wiadomość

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png
  • Domisiek Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Ja mam od 2017 i każdy rok osobno, nie ma sumy całości

Hmmm,ja mam za całość, mój mąż też, nie mam opcji ani rocznie, ani miesiącznie. 😕

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ten pomysł z obniżaniem składki zdrowotnej dla przedsiębiorców był absurdem, ten system nie jest wydolny 🤯 ja przez 12 lat byłam zapisana do POZ z miejscowości rodzinnej i ani razu mnie tam nie było, troche na mnie "zarobili". Teraz dopiero zmieniam na lokalny na potrzeby szczepien

A medicover już dawno przestałam traktować jako prywatna służbę zdrowia, w moim mieście dostanie sie do niektórych specjalizacji nie jest totalnie mozliwe a Gin do którego sa zawsze wolne terminy ma klauzulę sumienia wiec ja podziękuję...

Domisiek lubi tę wiadomość

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    19.05 prenatalne - niskie ryzyka
    16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
    21.07 2prenatalne 🩷
    20.08 -> wizyta

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan

preg.png
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    @psaj91
    Faktycznie, stawka kapitacyjna w czerwcu 2023r wzrosła o te kolosalne pare zł, zapomniałam, ale to jest rocznie, nie miesięcznie. Do tego jest jeszcze wskaźnik, stawka nie jest taka sama na każdego pacjenta - wyższa stawka jest za 80latka, a niższa za dziecko. To samo tyczy się chorób przewlekłcyh i zdrowych pacjentów.

Ale już nawet gdyby stawka 204zł była miesiączna i na każdego zapisanego pacjenta taka sama, to nadal sfinansowanie kosztów całego personelu medycznego, porządkowego, administracyjnego, utrzymanie infrastrtuktury, konserwacja budynku, konserwacja sprzętu (sprzęt okulistyczny serwisuje się w zasadzie nonstop, często raz w miesiącu trzeba go skalibrować, każdy serwis kilkanaście tysięcy tak dla przykładu), materiały jednorazowe, i wiele wiele innych - dalej to są grosze w porównaniu do kosztów.

Nie, nie 😊 "Stawka kapitacyjna Jest to kwota, jaką NFZ przekazuje świadczeniodawcom za opiekę nad jednym pacjentem w ciągu miesiąca." - czyli co miesiąc. To jest podstawa, którą dostaje się na "każdego". Plus dodatkowo choroby przewlekłe, opieka koordynowana, itd.

Sprzętu okulistycznego nie serwisuje się nonstop, uwierz mi, wiem o czym mówię, bo pracowałam w szpitalu wielospecjalistycznym. Zaczynając od tego, że w POZ nie ma sprzętu okulistycznego 😊 A o POZ rozmawiamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 17:27

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 640g 🩷
    27+6 tc - 🩺
    30+3 tc - III prenatalne ➡️
    32+3 tc - 🩺

preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Domisiek ja juz nawet nie mam zludzen i czaje, ze na nfz tak to wyglada; jednak wkurza mnie to, ze wykupując prywatny Luxmed/Medicover trzeba sie prosić o skierowania na cos co rzekomo masz w pakiecie, a jeszcze uslyszysz przy tym, ze nie ma takiej potrzeby. :/

Moja mama mieszka pod Warszawą i tu w przychodni są trzy kolejki: na nfz, na luxmed/medicover i płacących gotówką. Jak chce szybko coś załatwić to mimo że płaci na nfz i luxmed z pensji to płaci dodatkowo przy okienku 😑

event.png

preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po za tym bardzo dużo rzeczy z pakietu i tak przyjeżdża do nas do Warszawy, bo tam jest jednostka współpracująca i większośc rzeczy jest poza pakietem, a w Warszawie w pakiecie. Kolejki do lekarza na nfz też kilka miesięcy. Tutaj Warszawa dużo lepiej wypada, bo o ile nie jest to jakieś oblegane nazwisko to zazwyczaj dość szybko znajdziesz termin, jak nie w tej to w innej przychodni.

event.png

preg.png
  • Maddie_Ist Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny drugi dzień mam napad bólu z lewej strony brzucha. Nie chcę panikować i lecieć do szpitala, może któraś też tak ma. Normalnie ostry ból jak podnoszę lewa nogę to się nasila. Pierwszy napad miałam wczoraj po 3 min mi przeszło jak się położyłam. Dzisiaj tak mnie zaczęło boleć w sklepie aż musiałam sobie kucnąć.

Miała któraś coś takiego?

Mały się normalnie rusza, stawianie macicy to raczej nie jest bo boli tylko z jednej strony, jak jestem wyprostowana to bardziej, jak się zgarbie/kucne to przechodzi.

Myślicie że mnie potraktują poważnie jak z tym pojadę do szpitala? Znając życie akurat mi przejdzie (bo właśnie mi trochę lepiej jak przyjechałam do domu).

Wizytę u gin mam w czwartek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 18:42

🚶🏼‍♀️29l 🚶🏼31l

10.24 - luźne starania
    10.24 - ⏸️
    11.24 - 8td puste jajo 💔

02.25 - starania
    02.25 - ⏸️🎉
    28.03 - 🫘8 tydzien jest ❤️
    18.04 - 🍋‍🟩11 tydzień 4.45 cm
    24.04 - 🥝12 tydzien 5.12 cm chłopca 💙
    12.05 - 🍎15 tydzień 8.65 cm
    09.06 - 🫑19 tydzień 248g
    02.07 -🍌 22 tydzień II prenatalne PRAWIDŁOWE
    07.07 - 🍆 23 tydzień 475g
    07.08 - kontrola 🩺

04.02 - 74 kg ➡️ 83.1kg - 28.07

preg.png
  • Anilorak88 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 z krzywą mam podobnie. 72, 101, 128. Przeraża mnie troche taki wynik no ale zobaczymy. Wizyta we wtorek.

Maddie wiadomo każdy przypadek jest inny ale miałam tak w ubiegłym tygodniu. Zaczęło się w sobotę popołudniu i przeszło tak ostatecznie w poniedziałek wieczorem. Zwaliłam to na stres bo akurat miałam w sobotę pogrzeb bliskiej osoby ale co to było to nie wiem.

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maddie po prawej to byłby wyrostek bo mi lekarz tak sprawdzał że podnosił mi nogę i jeśli by mnie bolał to oznaka wyrostka robaczkowego. Ale lewa nie mam pojęcia nie miałam tak

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • Domisiek Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @psaj91
    Ok, nie będę w takim razie namawiać, ja zostanę przy swojej wiedzy. 🤗

kap.jpg
    kap2.jpg
    kap3.jpg
    kap4.jpg
    kap5.jpg

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png
‹‹ 448 449 450 451 452
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ