👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
psaj91 wrote:Nigdzie nie napisałam, że mają dopłacać z własnej kieszeni. Tylko, że za płacone po kilkaset złotych składki te skierowania raz na jakiś czas nam się należą. Wiesz, jeżeli niektórzy przedkładają pracę nad dom i dzieci to ich sumienie. A na mnie z kolei działają jak płachta na byka te porschaki i merce pod szpitalami, wypasione prywatne kliniki, wille i przy tym narzekanie, że wciąż mają mało. Rozumiem, że jesteś z lekarskiej rodziny i patrzysz na to inaczej, ale ja widziałam wielokrotnie jak biznes był stawiany nad pacjentem. Biednym pacjentem. Owszem, nie można wszystkich wrzucać do jednego wora, bo są i uczciwi lekarze i biznesmeni. Ale na chwilę obecną uważam, że w starciu lekarz-pacjent, to pacjent jest bardziej poszkodowany. I biorąc pod uwagę własne doświadczenie, zarówno życiowe jak i zawodowe, swojego zdania nie zmienię. I w tym miejscu pozwolę sobie zakończyć ten temat. 😁
Mi nie przeszkadza że ktoś po medycynie jeździ porsche czy mieszka w domu za 4 000 000 zł, bo skoro skończył bardzo ciężkie studia, a potem pracuje w niełatwych warunkach to uczciwie zarobił te pieniądze. Zresztą nikt nikomu nie zabrania skończyć medycyny i pracować jako lekarz.
Irytuje mnie jak widzę że osobę, którą jechała na samych dwójkach i powtarzała klasę teraz pracuje w budżetówce zarabia dużo więcej niż średnia krajowa i ma mnóstwo profitów z pracy mimo że skończyła jakieś przypadkowe studia, ale ciocia jej załatwiła pracę. W jego departamencie większość ludzi skończyła jakieś przypadkowe studia, ale ma pracę po znajomości i tylko się nawzajem wyśmiewają ze swoich niedociągnięć, a dokumenty jak nie mają gotowca to w czacie gpt tworzą.
Nie mówiąc już o tych wszystkich patoyoutuberach czy hydrauliku znanym jako dr.zięba 😑Kasiek7, Domisiek, kalinok lubią tę wiadomość
-
Anilorak88 wrote:Ania89 oj wystawiają.
Maddie i jak Twoje dolegliwości?
Co do skurczów to ja od jakiegoś czasu mam tak, że na moment brzuch mi sie robi twardy jak kamień, czasami tylko w jednym miejscu, czasami cały.
Ja z kolei aktualnie gdybam nad moją wagą. Od 3 tygodni stoi w miejscu. I tak myślę czy nie jem za mało, czy ten dzidziuś tam dobrze odżywiony. Kobieta w pierwszej ciąży to chyba zawsze sobie coś znajdzie.
Dziewczyny wiem, że mamy różne terminy ale do listopada zostały tylko 3 miesiące 🫣😱
Jak bobas przybiera i rośnie jak trzeba to bym się swoją wagą w ogóle nie przejmowała. Z resztą zobacz jakie to są rozległe widełki, mówi się, że waga w ciąży rośnie 10-18kg. No i 3 tygodnie to też jeszcze nie jest jakis dlugi okres czasu. Takze luzik, zaufaj lekarzowi i temu co mowi usg. 😁
No i niektore z was zaraz zaczną 3ci trymestr. 😃
Co do skurczy u mnie tez objawiaja sie tylko twardnieniem macicy, do tej pory nie mialam boli.
-
A żeby szlag trafił te nowe fiolki na mocz w Alab'ie.
Ogarnęłam temat i odłożyłam ją na półkę a ta się sturlala i pękła 😤
I nici z badań 😔
Musiałam iść do Alab'u po kolejne fiolki na poniedziałek 🙄
Kto to wymyślił 😑 -
Fabregasowa wrote:Dlatego ten pomysł z obniżaniem składki zdrowotnej dla przedsiębiorców był absurdem, ten system nie jest wydolny 🤯 ja przez 12 lat byłam zapisana do POZ z miejscowości rodzinnej i ani razu mnie tam nie było, troche na mnie "zarobili". Teraz dopiero zmieniam na lokalny na potrzeby szczepien
A medicover już dawno przestałam traktować jako prywatna służbę zdrowia, w moim mieście dostanie sie do niektórych specjalizacji nie jest totalnie mozliwe a Gin do którego sa zawsze wolne terminy ma klauzulę sumienia wiec ja podziękuję...
Ale dlaczego przedsiębiorcy mają utrzymywać nierobów? Moja znajoma pracuje z wiecznie bezrobotnymi, którym państwo zapewnia mieszkania, jedzenie, a nawet sprzątanie mieszkań. Tym leserom nawet nie chce od czasu do czasu podejść do urzędu pracy żeby mieć ubezpieczenie, ale jak trafią do szpitala to miasto za nich płaci. Za to jak mój kolega na jdg spóźnił się dwa dni z opłaceniem składki zdrowotnej to mu na miesiąc cofnęli ubezpieczenie i musiał zapłacić za dwie wizyty u lekarza na NFZ, mimo że jak tylko zobaczył że przelew nie poszedł to zapłacił 🤯Asia091, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Maddie_Ist wrote:Hej dziewczyny drugi dzień mam napad bólu z lewej strony brzucha. Nie chcę panikować i lecieć do szpitala, może któraś też tak ma. Normalnie ostry ból jak podnoszę lewa nogę to się nasila. Pierwszy napad miałam wczoraj po 3 min mi przeszło jak się położyłam. Dzisiaj tak mnie zaczęło boleć w sklepie aż musiałam sobie kucnąć.
Miała któraś coś takiego?
Mały się normalnie rusza, stawianie macicy to raczej nie jest bo boli tylko z jednej strony, jak jestem wyprostowana to bardziej, jak się zgarbie/kucne to przechodzi.
Myślicie że mnie potraktują poważnie jak z tym pojadę do szpitala? Znając życie akurat mi przejdzie (bo właśnie mi trochę lepiej jak przyjechałam do domu).
Wizytę u gin mam w czwartek.
Brałaś może Nospę? 🤔
Jeśli to tylko jakieś mięśnie/więzadła to może pomoże.Maddie_Ist lubi tę wiadomość
-
nnaciaa wrote:A żeby szlag trafił te nowe fiolki na mocz w Alab'ie.
Ogarnęłam temat i odłożyłam ją na półkę a ta się sturlala i pękła 😤
I nici z badań 😔
Musiałam iść do Alab'u po kolejne fiolki na poniedziałek 🙄
Kto to wymyślił 😑 -
Foxy96 wrote:Trzeba nasikać do tych fiolek od razu, czy później przelać? 😂 Czeka mnie to w poniedziałek, dlatego pytam.
Czytałam, że od razu.
Dziewczynom, które przelewały czasami wychodziły dziwne wyniki.
Chociaż na moje oko nie powinny skoro przelewały z pojemniczka na mocz z apteki.
🤨Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Foxy96 wrote:Trzeba nasikać do tych fiolek od razu, czy później przelać? 😂 Czeka mnie to w poniedziałek, dlatego pytam.
Ja do tej pory przelewałam - siku robiłam do tego szerokiego bo byłam pewna że nie trafię do fiolki 😂 nic mi nigdy z moczu nie wyszło ale uważałam żeby nie zanieczyszczić. Ostatnio już mi się skończyły te szerokie pojemniki i musiałam użyć fiolki, o dziwo trafiłam 🤣Foxy96 lubi tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
Jakie skurcze? 😳 że to już ? Ja nawet wózka nie umiem wybrać! Brakuje mi ciuchów dla dziecka ! Ja nie jestem przygotowana a co mówić o skurczach BH. Ja się w ogóle na to nie zgadzam. Proszę ja Was.
Moja waga to 63 kg ona stoi w miejscu albo się zepsuła albo serio ja nie przytyłam ale jak mam ważyć +10 skoro ja żre samą soczewicę, humus, żarcie na parze? No jak, ja się pytam? Niektóre z Was wkurza to że macie więcej kg a mnie wręcz wkur....jak ktoś mi zwraca uwagę że nie mam brzucha. Mam brzucha ale jest on ukryty a po drugie mój syn ułożył się podłużnie i tak mu wygodnie i nie będzie robił jak każdy mu mówi z zewnątrz że ułóż się inaczej że mama nie ma brzuszka.. wtf?! 🤦♀️ co za jakieś chamy i prostaki. Wczoraj mijała mnie kobieta który miała większy brzuch ode mnie i się zdenerwowałam że ma większy brzuch i że to nie fair. Aż nogą tupnęłam w sklepie 🫣 a potem pojechaliśmy do Ikea z mężem i miałam jakąś panikę bo zaczęło mi się kręcić w głowie jak chciałam wejść na schody te ruchome one zaczęły tak szybko nagle się ruszać, mąż pojechał i mówi chodź a ja sobie myślę że jak cię dorwę to cię zabije głupi ciulu, jakaś Pani do mnie podeszła i zapytała się czy mi pomóc i zjechałam z Nią ale słuchajcie serce to mi waliło bardzo mocno i w oczach miałam mroczki 🫥 no słaba akcja. Ale Pani złote serce miała i pomogła i teraz jak to pisze to się zastanawiam jak ona wjechała na górę spowrotem ?musiała obejść chyba pół sklepu.
Co do lekarzy na kilka etatów, ja rozumiem że Oni pracują na kilka etatów że nikt ich tam z nas pacjentów nie wysyła na siłę, ale czy taki lekarz jest wtedy produktywny ? Skupia się na danym pacjencie czy jest zbyt zmęczony żeby trzeźwym okiem spojrzeć na daną sprawę? To jest tylko i wyłącznie ich sumienie, a czy zaniedbują rodzinę to ich prywatna sprawa. Ale gdyby mieli pracować jak każdy z Nas na jednym etacie to byliby innymi ludźmi napewno bez klinik czy Porsche.
Ja też gdybym mogła też bym poszła na kilka etatów i pewnie już dawno miałam bym wymarzony dom. Ale nie każdy zawód ma taką możliwość. W mojej pracy też system nie działa rewelacyjnie i się grubo zastanawiam dlaczego ta kobieta prowadzi spotkania szkolenia skoro tylko czyta z kartki? A na zadane pytania odpowiada po 2 tyg albo wcale. System tworzą ludzie. On nigdy nie tworzy się sam. Więc to ludzie mogą zmieniać system. A po co zmieniać coś co daje wielu ludziom (mówię ogólnie) ogrom kasy? A innym za darmo mieszkania, zasiłki. Każdy z Nas miał wybór czy chce wyjść poza system 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:48
Foxy96 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ja zawsze przelewam z jałowego pojemnika z apteki i wyniki są okFoxy96 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Pewnie część dziewczyn co ma termin na sam początek listopada to już w październiku zacznie się,, rozwiązywać,,
a będą dziewczyny co w grudniu pojawią im się bobaski
grunt żeby wszystkie urodziły się w odpowiednim dla dzidziulkow momencie:)
anna.90, Ana29 lubią tę wiadomość
-
A co do płci to tak jesteście pewne co do płci po połówkowych czy mimo wszystko jakąś bierzecie pod uwagę dozę ostrożności, że lekarz czy lekarze mogą się mylić ?
-
Ania 89 wrote:Pewnie część dziewczyn co ma termin na sam początek listopada to już w październiku zacznie się,, rozwiązywać,,
a będą dziewczyny co w grudniu pojawią im się bobaski
grunt żeby wszystkie urodziły się w odpowiednim dla dzidziulkow momencie:)
Jestem pewna co do płci, już 4 lekarzy mi to potwierdziło. -
Anilorak88 wrote:Ja jestem z listopada 😃 więc liczę na kolejnego skorpiona. Co do płci to nawet ja widziałam na usg, że chłopak więc myślę, że tak zostanie.
Ja tez jestem z listopada i tak się zastanawiam, że będzie wesoło z dwoma skorpionami 😂😂 ale ja mam termin na 28.11, więc jest szansa, że Tosia nie będzie skorpionem 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:49
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Nadzieja32 wrote:Ja tez jestem z listopada i tak się zastanawiam, że będzie wesoło z dwoma skorpionami 😂😂 ale ja mam termin na 28.11, więc jest szansa, że Tosia nie będzie skorpionem 🤪
Moj synek moze byc Wagą albo Skorpionkiem. Mam juz jednego skorpiona w domu i generalnie jak będzie taki jak moj narzeczony to moge mieć wesoło 🥹Luźne starania 02.2024
Starania na poważnie 04.2024
Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
Prolaktyna z lekami w normie
2/02/2025:
Prolaktyna 7
Tsh 1.39
Kortyzol 13.30
13dc - monitoring po letrozolu
2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
Endometrium 9mm
15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
26/02 beta 150, progesteron 22.60
01/03 beta 686 progesteron 25.70
04/03 beta 3404 progesteron 25.40
Zostań ze mną kropeczko 🍀
23/06/25- 431 gram miłości 🩵 (20+5)
30/06/25-435 gram miłości 🩵 (21+5) ❗️szyjka macicy 3 cm
21/07/25- ok.700 gram miłości 🩵 (24+5)
-
Iga Kwietniowa wrote:Ale dlaczego przedsiębiorcy mają utrzymywać nierobów? Moja znajoma pracuje z wiecznie bezrobotnymi, którym państwo zapewnia mieszkania, jedzenie, a nawet sprzątanie mieszkań. Tym leserom nawet nie chce od czasu do czasu podejść do urzędu pracy żeby mieć ubezpieczenie, ale jak trafią do szpitala to miasto za nich płaci. Za to jak mój kolega na jdg spóźnił się dwa dni z opłaceniem składki zdrowotnej to mu na miesiąc cofnęli ubezpieczenie i musiał zapłacić za dwie wizyty u lekarza na NFZ, mimo że jak tylko zobaczył że przelew nie poszedł to zapłacił 🤯
A co maja bezrobotni do tego?
Dlaczego mamy obniżać składki dla jdg a dla etatowców nie? Dlaczego składka na ryczalcie to 460-1400 a mi pobierają kilka tysięcy? Ryczałt stal sie dziura podatkowo-skladkowa w tym kraju a nikt tak nie biadoli jak jdg jak im źle. Pomijam nawet ludzi w IT bo oni żyją jak paczki w masle👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
20.08 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Asia091 oj można tyć z powietrza 😔 na początku ciąży jadłam banany i wilinogrono, czaaasem jakąś kanapkę z białym serem, w pracy z kilka herbatników. W 8tc na wizycie u lekarza miałam prawie 5kg na plusie, a niedobrze mi było nawet po wodzie. Urosły mi uda, ramiona i dupa. Teraz pomimo mega wybiórczości mam 15kg na plusie. A bardzo uważam na to co jem i pije. Bez ciąży jestem szczupła, w ciąży jak bania. Myślę, że skończy się na 30kg więcej niż przed ciążą.
Co do lekarzy, to ja to już pieprzę. Sama robię badania i analizuje wyniki, prywatnie. Na NFZ mam dobrą dentystkę dla dzieci (częściowo prywatnie, jak np. chcę do wyrwania mleczaka znieczulenie komputerowe, mlodszwmu zeby same nie wypadają) i ginekolog całkiem spoko, chociaż np. olewa niektóre moje objawy takie jak spadająca hemoglobina. Hematolog młodszego też na NFZ, ale nie leczy, tylko zapisuje badania i leki. Bez szukania przyczyny. Sami szukamy i jej mówimy. Serio, nie wiem, za co biorą tyle kasy. -
U mnie 5.08 zostaną 3 miesiące do terminu porodu. Jak ten czas szybko zleciał. Myślę, że po części to i Wasza zasługa ❤️
Byliśmy zamówić wózek z fotelikiem i bazą. Można powiedzieć, że "świętujemy" 😊
https://zapodaj.net/plik-uUD
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:13
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Asia ile masz wzrostu przy wadze 63 ?
Ja pierwszy trymestr jadłam tylko co mogłam w sensie jakaś kanapka z pomidorem,kefir ,zero objadania się i po pierwszym trymestrze miałam +6kg ,powiedziałam pierdziele jem na co mam ochotę i kiedy chce i tak nie wchodzę już na wagę dość długo 🥴 aż strach się bać a muszę przed piątkiem 😬🫣