👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, teraz dopiero mam chwilę czasu aby nadrobić wszystko. Co do aspiratorow to my spotkaliśmy się już kilkukrotnie z pediatrą, który nam mówił że takie mocne odciąganie nie jest wcale dobre i tylko stymuluje produkcję nowego kataru. U nas był jakiś delikatny odciągacz na baterie i dało radę, więc pewnie kupię podobny. Ważniejsze okazały się inhalacje i dobry sprzęt do tego (np. Taki cichutki inhalator na noc, który nie wybudza dziecka - typu mesh. Tutaj tylko trzeba uważać bo nie każde leki do każdego typu inhalatora można wlać więc lepiej doczytać).
-
Asia091 wrote:Ja z takim pytaniem: Czy lekarz kazał Wam liczyć ruchy w ciągu dnia po 28 tyg? oraz Czy wiecie coś na temat darmowych paczek od np rossmanna?
Będąc na wizycie w 27+4 dostałam informację, by "monitorować" ruchy dziecka.
Tłumaczył lekarz, że np. gdy dziecko zawsze jest aktywne np. o godzinie 21 a nie czujemy go i np. ruszanie brzuchem nie pobudzi do ruchu dziecka, to od razu jechać do szpitala.
Ja to zrozumiałam tak, by poznać mniej więcej kiedy dziecko jest aktywne i reagować jeśli wówczas nie będzie ruchów.
Ja przystąpiłam do tego programu w Rossmannie i dostałam oliwkę do ciała za 1 grosz. Później można dostać pampersy, jakiś smoczek itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 13:18
-
Kupiliśmy aspirator sopelek który ma możliwość podłączenia do odkurzacza, lub odciągania ustami, do tego do szpitala tradycyjna mała gruszkę.
U nas z wyprawki pozostały rzeczy dla mnie do porodu pianka ginexid, podkłady, koszula do porodu, jakieś kosmetyki (myślę o wkładkach mutimam na brodawki bo są bardzo chwalone), a tak to już chyba większość rzeczy mamy. Dla Bobasa jeszcze chyba cążki albo nożyczki do paznokci, jakiś paracetamol i wit d dla malucha . Wczoraj zamówiliśmy wanienkę primabobo i termometr Braun.
Jeszcze zastanawiam się nad wkładkami regenrujaco-kojacymi lasinoh na okolice krocza.
Czuję ulgę że już praktycznie wszystko mamy. Pozostaje dokupienie koszy na kosmetyki w komodzie i poukładanie tak aby było wygodnie -
Kropka89 wrote:Dziewczyny, teraz dopiero mam chwilę czasu aby nadrobić wszystko. Co do aspiratorow to my spotkaliśmy się już kilkukrotnie z pediatrą, który nam mówił że takie mocne odciąganie nie jest wcale dobre i tylko stymuluje produkcję nowego kataru. U nas był jakiś delikatny odciągacz na baterie i dało radę, więc pewnie kupię podobny. Ważniejsze okazały się inhalacje i dobry sprzęt do tego (np. Taki cichutki inhalator na noc, który nie wybudza dziecka - typu mesh. Tutaj tylko trzeba uważać bo nie każde leki do każdego typu inhalatora można wlać więc lepiej doczytać).
Czyli taki do odkurzacza nie polecają Ci lekarze?
Jestem jeszcze przed zakupem i to dla mnie cenna uwaga 🙂 -
Anilorak88 wrote:Kropka89 to dałaś teraz do myślenia bo już byłam zdecydowana na katarek z końcówką do odkurzacza 🫤 zaczęłam teraz czytać o tych inhalatorah i chyba musze to napisać... Zumi ratuj co kupić bo ja nie wiem 🤣
Nam pediatra mowila, ze te katarki sa ok tylko wiadomo, ze trzeba uzywac z glowa - na najmniejszej mocy odkurzacza i nie za czesto, trzeba nawilzyc dobrze nosek przed i po no i dziecko musi miec przy odciaganiu otwarta buzie.
Wiesz, jak ze wszystkim, ile ludzi tyle opinii.
My przez pierwszy rok w ogole nie uzywalismy aspiratora, bo corka byla zdrowa. Niestety jak poszla do zlobka to sie zaczelo i nie bylo mowy o nieodciagnieciu porzadnie gestego kataru, bo inaczej nie mogla oddychac w nocy, budzila sie z placzem co pol godziny i byla tragedia. Do tego jak porzadnie nie wyczyscilismy nosa to konczylo sie na zapaleniu ucha…
Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Współczuje Wam dziewczyny takich stresów ;(
Ja z takim pytaniem: Czy lekarz kazał Wam liczyć ruchy w ciągu dnia po 28 tyg? oraz Czy wiecie coś na temat darmowych paczek od np rossmanna?
W pierwszej ciąży nie, teraz dostałam książeczkę i codziennie od 9 rano mam liczyc do ktorej godziny naliczę 10 ruchów i na tym koniec.
Masakra z immunoglobuliną, mam od prywatnego skierowanie na NFZ, a żeby zrobili mi ten zastrzyk muszę mieć 2 wizyty w przyszpitalnej bo inaczej NFZ im nie wypłaci za mnie pieniędzy.
Dzwoniłam do innego szpitala to tam to samo, kobieta wytłumaczyła że mimo zrobionych prywatnie przeciwciał muszę miec wizytę gdzie lekarz zleci ponownie przeciwciala i kiedy wynik przyjdzie za pare dni druga wizyta na zastrzyk.....
O ludu przeciez mam wszystkie wyniki, skierowanie ile to na fotelu dostać zastrzyk...... na dodatek jest mi on niepotrzebny po oboje z mężem mamy grupę ujemną ale profilaktyka to profilaktyka 🤬 -
Dziewczyny podjęłam decyzję nie idę na ten pogrzeb
Laski które mają już cała wyprawkę proszę aby tego tu nie mówic bo dostaje przez was nerwicy że nic nie mam😬😆 -
Kasiek7 rozważna decyzja, a co do wyprawki też nic nie mam 😉09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
25.09.2025 III prenatalne 🩺
TP 18.11.2025. 🤞 -
Anilorak88 wrote:Kropka89 to dałaś teraz do myślenia bo już byłam zdecydowana na katarek z końcówką do odkurzacza 🫤 zaczęłam teraz czytać o tych inhalatorah i chyba musze to napisać... Zumi ratuj co kupić bo ja nie wiem 🤣
Inhalator musi mieć dobre parametry i maseczkę bez dziurek, takie niestety trochę kosztują. Na kursach oddechowych polecają Pari Compact, z tym że to tylko w sklepie medycznym z tego co widziałam, ale da się przez internet. Drugi, który z tego co czytałam jest bardzo dobry to Flaem Nebulair +. Ja będę w któryś z tych dwóch celować, skuteczność inhalacji jest bardzo ważna, dużo szybciej przechodzą choroby oddechowe, a przy astmie to już w ogóle ważne jest, żeby inhalator był top👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
Anilorak88 wrote:Wellwellwell i czym odciągaliście ten katar ?
No wlasnie u nas sie tylko odkurzacz z katarkiem sprawdzal na ciezki gesty katar.
Mam tez taki elektryczny, bo byl polecany jako tanszy zamiennik Nosiboo, ale on daje rade tylko z lejacym katarem, przy grubszej chorobie sobie nie radzil:
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/aspiratory-do-nosa/aspirator-do-nosa-mesmed-happinosek-mm-127?gad_source=1&gad_campaignid=20502836790&gbraid=0AAAAADoIO6_TGj1qCxQP1ATCPNa34n0nX&gclid=Cj0KCQjwh5vFBhCyARIsAHBx2wzaJicGV_Sg7tGPpt7qz7FOxiEx8ZAIQdXUF6N18ROn4UjC7NIqfckaAv88EALw_wcB
Co do inhalatorow to ja wybieralam z posta pana tabletki, u nas padlo na Flaem 4neb:
https://pantabletka.pl/nebulizator-inhalator-jak-wybrac-analiza-opinie/
-
Ja melduję się po kontroli u dentysty. Niestety, po skalingu zrobił się stan zapalny dziąsła przy jednej ósemce. Jestem wściekła, bo człowiek chciał dobrze, a wyszło jak zwykle. Siedzę teraz z opatrunkiem z Eugenolu, który mam wyciągnąć wieczorem i zamartwiam się czy nie będzie miało wpływu na ciążę. Niby 3 razy o to pytałam i stomatolog zapewniał mnie, że nie, ale wiecie jak działa umysł ciężarnej. Dodatkowo płukanie Eludrilem Extra bez alkoholu. Jeżeli to nie pomoże to wtedy antybiotyk z grupy penicylin, ale to dopiero po konsultacji z ginekologiem w przyszłym tygodniu. Zabijcie mnie 🙃🫠
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 17:00
-
Psaj91 współczuję bardzo
trzymam kciuki, żeby obyło się bez antybiotyku ✊️
Ale dziwię się stomatologom, którzy tak chętnie robią scaling w ciąży, bo dziąsła w ciąży często są mocniej ukrwione i spuchnięte i nieraz same krwawią, a przy scalingu oni wchodzą pod dziąsła, jeszcze bardziej je podrażniając 😅 moja dentystka też chciała mi zrobić, ale najpierw nie mogłam przez rok po zamknięciu PFO w ramach profilaktyki infekcyjnego zapalenia wsierdzia, a potem była ciąża i właśnie ja się w ciąży nie zgodziłam, wolę poczekać 😁Mmagda389, psaj91 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
nnaciaa wrote:Czyli taki do odkurzacza nie polecają Ci lekarze?
Jestem jeszcze przed zakupem i to dla mnie cenna uwaga 🙂
Nam to tak tłumaczono: najpierw najważniejsza rzecz to rozrzedzić katar inhalacjami i delikatnie odciągać. I że najważniejsze jest właśnie rozrzedzanie a to już robią leki w inhalacjach. I Układanie głowy wyżej. Ale mam znajomych, którzy korzystali tylko z odkurzacza, więc myślę że to indywidualny wybór. -
My ten siateczkowy inhalator to mamy diagnostic pro mesh. A ten drugi to zwykły kompresorowy, u nas bardziej od jakości inhalatora znaczenie miały leki jakie w nim lądowały - tu pamiętam jakie to było wkurzające kiedy katar/kaszel/duszności zaczynały się w piątkowa noc a ja musiałam sama zdecydować co podać i ile kropelek. Potem często w poniedziałek dowiadywałam się tylko “proszę kontynuować to leczenie” 😁 będę musiała sobie to wszystko przypomnieć, bo od dobrych dwóch lat moje przedszkolaki się już nie inhalowały pfu pfu i oby tak zostało.
-
Psaj91 bidulko współczuję ☹️ się narobiło. Najważniejsze, że szybko zareagowałaś. Trzymam kciuki, żeby już zadziałało to co masz.
Dziewczyny współczuję takich przykrych doświadczeń jak odejście kogoś bliskiego. Tym bardziej w ciąży, jesteśmy teraz mega wrażliwe, nie wyobrażam sobie jak to zniosłyście. Przytulam 🫂psaj91, Justa877 lubią tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️ -
Dziewczyny właśnie leżę i płacze.. nie wiem czy ze złości czy poprostu mam dość
Właśnie zadzwoniła do mnie moja przyjaciółka że moja kuzynka napisała do niej co ja odwalam że na pogrzeb wujka nie idę , że jak nie chce iść/nie chce mi się to powinnam to powiedzieć a nie jakieś głupie przesądy (?!? ) moja kumpela odpisała jej że sama mi powiedziała że mam nie iść , a ta kuzynka wprost mnie wyśmiała i wyszydziła. Mało tego dodam wam że pisałam tylko tu na forum i powiedziałam swojemu mężowi i mamie ,mama powiedziała bratu a jej ojcu ,a ja porostu jestem zszokowana jak można być tak bezczelnym i obgadywac ciężarną gdzie sama na pogrzebie babci dwa lata temu nie podeszła nawet do trumny na cmentarzu wiecie się pożegnać,po tym cała rodzina gadała...naprawdę przestaje wierzyć w ludzi. Oczywiście pomocy do naszego dziadka 85 lat zero a mieszkają za płotem ,nawet nie wpadną na herbatę do niego raz w roku. Eh i ja oczywiście co leżę i płacze jak można być taką zołzą...oczywiście pierwsza myśl żeby iść do niej i jej wygarnąć ale przyjaciółka mnie prosiła żebym nie mówiła. Dodam że niby kolegujemy się w trzy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 18:08