👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
No szaleją ludzie, szaleją. U nas wesele 30 osób, chrzciny i komunię w domu na 8-12 osób. Na imprezach dziecięcych żadnego alkoholu. Teraz już w zerówce/ pierwszej klasie mają zarezerwowane sale na komunię. Około 200zł/osoba. Masakra jak dla mnie. U nas jest tak, że ja ogarniam rosół i ciasto, mąż drugie danie i sałatki, wędliny, teściowa tort i wsio ryba. Razem sprzątamy, ja ogarniam dekoracje typu kwiatki czy serwetki na stole. Na spokojnie można kp, położyć się, przebrać w luźne ubranie.
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Kiki2025 ja mialam zwiekszona dawke letroxu na poczatku i tak jak w 1 trymestrze tsh sie tezymalo w 2 bardzo spadlo potem zniw podroslo ale wszystko jest w granicach juz nawet nie musze miec wizyt co miesiac a waga no wgaa rosnie

200 zl za osobe to i tak jest dobra cena u nas zawsze w sezonie komunijnym podwyzszaja tuz przed majem jeszzcze ceny ale to pewnie kwestia tego ze wszystko drozeje jednak
Ja dzis juz moge wyjsc ze zwiekszona dawka dopegytu na 4x2 i oby juz do konca bylo cisnienie na dobrym poziomie 🤞 -
U nas chrzcin nie będzie i nikt na szczęście nas o to nie ciśnie. Zresztą nawet jeśli ktoś by chciał cokolwiek skomentować to biada mu 😅 My jesteśmy antykościelni na maksa
TBK, Fabregasowa lubią tę wiadomość
-
@Domisiek - ja dziś byłam na dniach otwartych szpitala w którym planuje poród, to tam nie jest konieczne żeby mieć 2 osobne torby. Ja tak mam, bo tak mi się jakoś wygodnie było zapakować, że do tej mniejsze włożyłam wszystko co najbardziej potrzebne i w mniejszej ilości, żeby było pod ręką.
Ale oni tego nie wymagają - jak komu wygodnie tak może się zapakować. Te sale porodowe są tam też dość przestronne, także myślę że tam to się można na spokojnie nawet z wielką walizką rozłożyć i z tego względu jest im wszystko jedno, bo ta walizka nie przeszkodzi nikomu.
Myślę, że wielkość sal porodowych w twoim wybranym szpitalu może mieć tu znaczenie, tak czysto dla Twojej wygody. Bo jeśli otworzysz walizkę i okaże się że nie możesz dojść do łóżka no to wtedy faktycznie lepiej mieć jakąś mniejszą, podręczną torbę.
Domisiek lubi tę wiadomość
-
Co do chrzcin i takich imprez wszelkich, to np u nas w okolicy ludzie KOCHAJĄ wielkie, huczne imprezy. Czasami wręcz na granicy absurdu 😅
Wesela na których bywam to zawsze ok 150-300 osób, a największe na jakim miałam okazję się bawić to prawie 600 osób 🤣
No i u nas to te imprezy są wyprawiane z każdej możliwej okazji - chrzciny, komunie, wesela, roczki, urodziny, imieniny, rocznice ślubu, baby shower itd itd.
Nawet stypy od jakiegoś czasu są głównie organizowane na salach. 😅
Na chrzcinach z zespołem i tańcami też miałam okazję być. My chrzciny zrobimy, pewnie gdzieś luty/marzec, ale nie planujemy imprezy z DJ czy drink barem 🤣 tyle że, napewno nasze „imprezy” są zawsze całkiem spore, bo mój mąż ma kilkanaścioro rodzeństwa - a to rodzeństwo ma już swoje rodziny. -
Ja od początku ciąży biorę letrox 75. W kwietniu tsh było 4,8 i z miesiąca na miesiąc spadało. Pod koniec sierpnia było najniższe 0,8. Jutro idę na badania to zobaczę.
Kasiek7 no kiepsko z kurtkami. Jak jest bardzo zimno to ubieram polar i rozpiętą kurtkę.
O tak, ja byłam raz na chrzcinach na 60 osob. Tragedia. Ja pomyśle o tym po porodzie. Póki co muszę przeforsować u mamy, teściowej i siostry, ze nie mam ochoty na odwiedziny w szpitalu po porodzie. W ogóle byłam wczoraj na dniu otwartym i całkiem spoko to wygląda. Sale porodowe dają wrażenie takiej intymności i hm... bezpieczeństwa. Zobaczymy jak będzie w praktyce . Nadal nie dociera do mnie, że to tuż tuż. -
Dziewczyny wiem że temat już był ale wtedy miałam jeszcze myślenie że nie przyda się ,możecie przypomnieć jakie laktatory kupilyscie ?
Ja chrzciny widzę tak że u nas jest taka mała knajpka i tam zaprosimy dziadków i chrzestnych ,a termin hmm myślę że będę myśleć już po i napewno muszę już być okej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 12:57
-
Dobra, to ja chyba jednak postawię na jedną torbę. Chociaż taka hop do przodu byłam, a wstępnie jak w opakowaniach popakowałam te rzeczy to wcale aż tak dużo miejsca nie ma.
Pozamawiałam tyle podkładów poporodowych, że pół porodówki mogę wyposażyć. 🫠
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - wizyta
🍀 22.11.2025 🍀

-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny wiem że temat już był ale wtedy miałam jeszcze myślenie że nie przyda się ,możecie przypomnieć jakie laktatory kupilyscie ?
Ja mam podwójny Momcozy M9, ale ja dostałam go w prezencie od mojej mamy, zobaczymy jak się sprawdzi.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - wizyta
🍀 22.11.2025 🍀

-
Rudka, to tak jak ja. Dla mnie kościół katolicki to instytucja, która pozwala krzywdzić dzieci i nic nie zmieni mojego zdania. Ale niestety, cała rodzina męża jest mocno kościelna i część mojej rodziny też. Mogłabym się upierać przy swoim, ale chyba szkoda mi nerwów i psucia relacji. Z rodziną męża mam bardzo dobre stosunki, mimo że w tej kwestii się różnimy. Uznałam, że nie jest to warte konsekwencji jakie za sobą może nieść, więc będą te chrzciny, a co będzie potem to zobaczymy. Jak Tosia będzie już duża to sama podejmie decyzję w tej kwestii
Rudka, Fabregasowa lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷

-
Dobrze wiedzieć, ze u Was tez bóle dłoni po nocy. Ja mam rano cale jakby obrzmiałe jakby spuchniete i bolą jak zginam palce jakbym miala jakis reumatyzm a dzis to nawet mialam zdrętwienie, mimo że nie były uciśnięte. No i bol stóp, ale tu podejrzewam zaoalenue jakichś ścięgien bo byl czas jak duzo chodzilam w klapkach ze bolalo mnie rozciegno pod spodem vylo stwardniale i zaraz po tym zaczely sie bóle stop a zwłaszcza tej pięty. Może to jakis przyczep nie wiem.
Mi sie ostatnio snilo ze urodzilam w 32 tygodniu i nie miałam niczego ani pampersiw ani podpasek ani wkładek laktacyjnych i tak dziecko 2 dni z posikanym wielkim pampersem siedzialo, który mu dali po urodzeniu, a ja z mokrą bluzką od mleka i bez podpaski siedziałam i prawie płakałam. Więc wczoraj udało sie kupic kilka rzeczy w końcu mam pampersy, wkladki laktacyjne i podpaski:) to czego we śnie brakowalo🙂 no i udalo sie kupic kilka innych rzeczy.
U mnie z ostatniej wizyty dobre wieści malutka sie odwróciła w końcu główką do dołu i już nie dziubie tej szyjki nóżkami. Ulżyło mi mega czułam sie jakbym jakis prezent dostała 🙂 aż mnie pani doktor 2 razy prosila żeby trzymała sie barierki schodząc po schodach żebym z wrażenia ze schodów nie spadła. A później dopadl mnie stres zeby tylko tak zostało. No i jakos od rana sie martwię, bo znów czuje mocne kopanie na pęcherzu i nie chce mi sie wierzyć żeby rękami tak mocno dzidzia uderzala. Mam nadzieję, że siedzi nadal główką w dół. Za tydzien wizyta zobaczymy. Na ostatniej bylo 31+3 i ważyła jakos 1780g.
Laktator ja kupuje avent, ale waham sie czy ręczny czy elektryczny
Zumi, wellwellwell, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Kasiek jak dziś byłam w bluzie i rozpiętej kurtce. Z tym, że przed ciążą 34/36, teraz mam 42/44, więc sporo brakuje do zapięcia 🙈 na te 2 miesiące nie opłaca się kupować kurtki, jakoś przebiduję w tym, co mam. Najwyżej kupię ze dwie cieplutkie bluzy, tylko wtedy będzie ciasno w barkach 🤔
Mała mi tak na coś naciska, że wszystko mi w gardle stoi 😔 a jem małe porcje, najgorzej tabletki, aż mi się kwasem cofa jak się schylę. -
600 osób, wow :oPaulivvv wrote:Co do chrzcin i takich imprez wszelkich, to np u nas w okolicy ludzie KOCHAJĄ wielkie, huczne imprezy. Czasami wręcz na granicy absurdu 😅
Wesela na których bywam to zawsze ok 150-300 osób, a największe na jakim miałam okazję się bawić to prawie 600 osób 🤣
No i u nas to te imprezy są wyprawiane z każdej możliwej okazji - chrzciny, komunie, wesela, roczki, urodziny, imieniny, rocznice ślubu, baby shower itd itd.
Nawet stypy od jakiegoś czasu są głównie organizowane na salach. 😅
Na chrzcinach z zespołem i tańcami też miałam okazję być. My chrzciny zrobimy, pewnie gdzieś luty/marzec, ale nie planujemy imprezy z DJ czy drink barem 🤣 tyle że, napewno nasze „imprezy” są zawsze całkiem spore, bo mój mąż ma kilkanaścioro rodzeństwa - a to rodzeństwo ma już swoje rodziny.
-
Zumi nie mam nawet basenu, same pielęgniarki mnie uspokajały, ze mam się oszczędzać i nie szwędać, tylko do łazienki, no i muszę przejść na każde ktg, więc niby jak miałabym leżeć plackiem. W środę tylko leżałam, jest ok, krwawienie się nie powtórzyło. Mam nadzieję, że będę mogła iść do domu leżeć 😉
Ja dostaję magnez w kroplówce 2x dziennie i już nie czuję drętwienia palców po nocy.
Na początku ciąży zbiliśmy moje tsh do 0,78 później wyszło 0,20 i zmniejszona dawka, jakiś czas było 0,63, ostatnio 0,96. Na razie dawka 3x125 i 4x100.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 17:29
Zumi lubi tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
10.09 32+0 1900g 😍
06.10 35+5 2500g 💗
15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕 -
Hej.
U mnie póki co kurtka wystarcza, ale ja kupiłam taka przejściówkę ze ściągaczem więc miałam zapas i się śmiałam jak już się dowiedziałam o ciąży że czułam pismo nosem
Też w nocy zaczęły mi się pojawiać bóle w stopach, jakby takie grypowe, i w biodrach 🫣
Co do posiłków dzisiaj kompletnie nie wiem co bym chciała zjeść (najlepiej wszystko), ale muszą to być małe porcje bo inaczej mnie mdli, i pali zgaga.
U nas na ten moment decyzja że laktatora w ogóle nie kupujemy, decyzja zapadnie w razie potrzeby.
Widzę jak malutka się kręci w brzuchu, są to już takie wolniejsze ruchy, napewno robi jej się co raz bardziej ciasno, zobaczymy w czwartek co u Niej słychać i ile teraz waży. W 30 TC ważyła nie całe 1.5kg, ciekawe ile przytyło się Panience przez ten miesiąc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 17:32
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny to wy te laktatory za prawie albo ponad tysiąc kupujecie ?:o jestem w szoku bo kuzynka mi wysłała jakiś z Canpol za 150🤣
Ja kupiłam Neno primo za 150zł
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷

-
My chrzciny pewnie zrobimy u siebie na mieszkaniu jak uda się je kupić. Tylko najbliższe osoby, zrobimy rosół, kupimy jakieś wędliny i może część rzeczy z cateringu. Jak wjedzie kredyt na pełnej to wolę odłożyć na wakacje i pojechać gdzieś z synkiem niż wydawać krocie na sali. I na pewno nie wyobrażam sobie robić chrzcin w połogu i to jeszcze z alkoholem i tańcami 😱. Zaczekam z uroczystością do wiosny.
Ja już jestem spakowana do dwóch kabinówek, wbrew porozom niewiele weszło. Mam jeszcze dwie płócienne torby do której mąż dorzuci swoje rzeczy jakbyśmy mogli być razem 24h i zapasy pieluch i podkładów. Do plecaka jeszcze biorę dokumenty, elektronikę, przekąski, bidon. U nas szpital zapewnia tylko ubranka dla dzieci, a tak to wszystko trzeba mieć swoje, sztućce, kubki też. Kocyk dla dziecka albo rożek też trzeba mieć swój.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 18:05
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Nadzieja32 wrote:Ja kupiłam Neno primo za 150zł

O właśnie taki mi kuzynka wysłała tylko że jego musisz trzymać jakby przy cycu a potem przy drugim tak? Wysłała mi z Canpol że miała przy dwójce i super jej się sprawdziłWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 18:05