👶 Listopad 2025 👶
- 

WIADOMOŚĆ
- 

@Asia ja dziś też wizytuję, też już spać nie mogę przez dziwne sny, wstaję 😅. Nikt nam nie zabierze naszych dzieci ❤️. Wg muszę powiedzieć lekarzowi, że musi poprawić mi zwolnienie z września, mam nadzieję, że to zrobi i nie powie mi, że mam urojenia tak jak to było ostatnio 🤪. Pewnie nic się nie dowiem co u młodego, ile waży, bo on go nie mierzy. Niby mam mieć dziś wymaz na GBS. Dobrze, że za 1,5 tygodnia mam wizytę u innego ginekologa, dowiem się przynajmniej na czym stoję z wagą dziecka. Ja ważę z każdym tygodniem coraz mniej, ciuchy już ze mnie spadają, a jem dosyć sporo mimo tej cukrzycy. Mam nadzieję, że synek nie koksuje jakoś ponad normę, ale kurczę, brzuch wydaje mi się coraz większy i bardziej pękaty i jak się rusza to moje bobo to czuję, że ma w sobie siłę 😅 mam przeczucie, że mały nie będzie.👩🦱29🧑32
 08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
 02.03.2025 ⏸️😍
 12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
 21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
 18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
 08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
 12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
 07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
 02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
 💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

- 

Ooo super info o pamperach ! Ja dziś zaczynam zajęcia z medycznego porodu ,5 spotkań za 350 zł bardzo dobre opinie mają , urofizjo
 Wiecie co wczoraj mi się śniło że dyr szkoły zamknął mnie w klasie z 20 księżmi dał mi spluwę i kazał mi ich zabić xd Asia091, Zumi lubią tę wiadomość Asia091, Zumi lubią tę wiadomość
- 

To dobre podejście. Niemniej sprawdza się tylko przy pierwszym dziecku. Bo potem trudno uchronić te młodsze przed wpływem tv, skoro starsze rodzeństwo ogląda jednak jakąś bajkę...Nadzieja32 wrote:U nas będzie absolutnie bez ekranu do 2 roku życia. Wiadomo, że w gościach nie będę kazała nikomu wyłączać telewizora jak będzie leciał, ale w domu, jak Tosia nie będzie spała, telewizor nie będzie leciał w tym samym pokoju, aczkolwiek my oglądamy głównie Netflixa czy Prima i to wieczorami, telewizji w ogóle nie włączamy.
 Sama widzę po sobie jak mocno uzależnia telefon dorosłą głowę, a co dopiero malucha. Dodatkowo w pracy miałam naprawdę ogrom dzieci, które miały zaburzony rozwój poznawczy, a po absolutnym odstawieniu ekranów, nadrabiały. To że w telewizorze nie leci bajka tylko wiadomości lub jakiś nasz film, nie znaczy, że dziecko na to nie patrzy. Po 2 roku życia wprowadzimy bajki, ale np. raz w tygodniu i tylko jako wspólne oglądanie, żeby móc dziecku tłumaczyć na bieżąco bajkę i o niej rozmawiać, a nie że ja sobie coś robię, a dziecko wlepia się w ekran.
 Najbardziej mi się śmiać chciało jak mamy u mnie na zajęciach puszczały niemowlakowi piosenki na telefonie i pokazywały, jak bobas nie chciał współpracować mimo starań i mi się tłumaczyły, że to tak wyjątkowo, w domu nie ogląda. Po czym wybierając piosenkę na YouTube "tej nie lubisz, tej też nie, o ta jest Twoja ulubiona" 🤪😂😂 TBK lubi tę wiadomość TBK lubi tę wiadomość
- 

Mamasitta wrote:Dzięki za info o Dadach:) a czy te Wasze prześcieradła są z tkaniny w sensie nie rozciągliwe czy raczej te jersey itp. ?
 Szukam takiego normalnego prześcieradła białego, ale nie rozciągliwego i narazie trafiam na same badziewia
 Ja mam nierozciagliwe, po prostu zwykle bawelniane. Tylko ja mam te kiepskie z Jukki. 😅
 Nadzieja chyba pisala, ze zamowila przescieradla z ColorStories, wiec moze da znac jak wypadaja. Ja nie mam doswiadczenia z ich przescieradlami, ale spiworki maja naprawde genialne z super materialow. 😍
- 

edka85 wrote:To dobre podejście. Niemniej sprawdza się tylko przy pierwszym dziecku. Bo potem trudno uchronić te młodsze przed wpływem tv, skoro starsze rodzeństwo ogląda jednak jakąś bajkę...
 Zobaczymy jak będzie. Jestem bardzo zawzięta, bo widzę w pracy co się dzieje z dziećmi, które mają ekrany od małego. Albo oglądają na telefonie przed zajęciami i nagle rodzice zabierają, bo trzeba wejść na zajecia. Najczęściej dziecko od razu nie chce ćwiczyć, jest złe, nieraz płacze albo jest tak pobudzone, że biega po ścianach. Tyle lat ludzie dawali radę wychowywać bobasy bez ekranów, dla mnie argument, że inaczej nic nie da się zrobić w domu nie jest argumentem, bo kiedyś jednak się dało jak będzie rodzeństwo to jakoś będziemy kombinować. Jedna, jedyna sytuacja, kiedy mogę zrozumieć na chwilę telefon to jak dziecko jest chore i wymaga inhalacji z lekiem, a bez ekranu wierzga jak mustang, ale miałam mamy w pracy, które potrafiły nauczyć dzieci inhalacji bez bajki jak będzie rodzeństwo to jakoś będziemy kombinować. Jedna, jedyna sytuacja, kiedy mogę zrozumieć na chwilę telefon to jak dziecko jest chore i wymaga inhalacji z lekiem, a bez ekranu wierzga jak mustang, ale miałam mamy w pracy, które potrafiły nauczyć dzieci inhalacji bez bajki 👩31 🧔♂️38 👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025
 PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
 2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
 2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
 29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
 21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
 27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
 26.06 wszystko dobrze 🥹
 23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
 20.08 ponad 800g bobasa 🩷

- 

wellwellwell wrote:Ja mam nierozciagliwe, po prostu zwykle bawelniane. Tylko ja mam te kiepskie z Jukki. 😅
 Nadzieja chyba pisala, ze zamowila przescieradla z ColorStories, wiec moze da znac jak wypadaja. Ja nie mam doswiadczenia z ich przescieradlami, ale spiworki maja naprawde genialne z super materialow. 😍
 Tak, dzisiaj mają przyjść, dam znać mają teraz promkę -15%. Od razu pójdą do pralki i suszarki to zobaczymy czy przetrwają mają teraz promkę -15%. Od razu pójdą do pralki i suszarki to zobaczymy czy przetrwają 👩31 🧔♂️38 👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

- 

@Zumi dzięki za miłe słowa, ale co to za emocje miałam w tym śnie to chyba nigdy takiej siebie nie widziałam 🫣 a jeszcze jadę do innej lekarki bo ta co mnie zawsze przyjmowała to coś nie mogła być dzisiaj i jeśli zobaczę tą babe co mi się śniła to wychodzę z gabinetu bez badania 🤣

Co do ekranów ja pamiętam ja mojego chrześniaka karmiła moja mama, to była zgroza. Patrzeć się nie dało, wszystkie garnki wyciągnięte z szafek, jakieś zabawki, kartki do rysowania telefon i bajki no cuda na kiju, oczywiście nie chciał jeść. I był taki czas że musiał ze mną zostać pierwszy raz nie powiem był trudny bo też nie był zadowolony i nie chciał jeść to go ciotka przegłodziła 🙃 i za godzinę sam przyszedł i mówi że am am am, zjadł całą kaszkę i jeszcze powiedział dziękuję, na drugi dzień myślałam że będzie ta sama akcja i wymyślanie ale siadł ze mną w kuchni i ładnie grzecznie zjadł bez ekranów i innych pierdół. Wiedział że mu nie popuszczę, natomiast jak przejmowała go babcia to cuda na kiju non stop były 🤣 zobaczymy czy będę tak do swojego syna .. 🙃 Zumi lubi tę wiadomość
                                09.2024 💔 Zumi lubi tę wiadomość
                                09.2024 💔
 15.03.2025 ⏸️
 02.04.2025 0,93 mm + 💓
 09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
 24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
 21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
 26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
 09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
 TP 18.11.2025. 🤞
- 

@Asia091 - u mnie było podobnie z dzieckiem z rodziny 🤣 jak przyjeżdżał do nas to np moja mama chodziła wokół niego na uszach, robiła mu 7 wariantów jedzeniowych na każdy posiłek żeby tylko coś zjadł… jedzenie obiadu trwało 3h bo on jadł wszystko i nic i robił w trakcie tego jedzenia 15 różnych rzeczy… a jak kiedyś został ze mną to postanowiłam go wyprostować - jak jest głodny to ma usiąść i zjeść, jak mamy przez godzinę walczyć z 1 kanapką to widocznie nie jest taki głodny. Za pierwszym razem było z nim trochę walki ale nie odpuściłam mu 🤣
 Zadziałało - to tej pory jak jest ze mną to daje mu wybór 2/3 rzeczy i co wybierze to siadamy i jemy, skończymy to idziemy się bawić itd. i ja z nim pod tym względem, od tamtej pory, nigdy nie miałam żadnego problemu, wie że jak jesteśmy razem to takie są zasady i nawet nie protestuje.
 Teraz jest ich nawet 2 bo ma młodszego brata i wygląda to tak samo, żaden nie robi akcji jak jesteśmy razem. Asia091 lubi tę wiadomość Asia091 lubi tę wiadomość
- 

Witam 

Proszę o zapisanie mnie na listę. mam zaplanowane cięcie cesarskie na 04.11.2025r 
 Kręgosłup już wysiada, chodzę jak pingwin i sapię już jak lokomotywa nawet mówienie mnie męczy nawet mówienie mnie męczy
 Oby Moja Matylda spokojnie poczekała do dnia cesarki 

Pozdrawiam wszystkie Panie i życzę udanych rozwiązań  
- 

@Paulivv to nasza szkoła najlepsza 😅🥰 obyśmy były takie do naszych dzieci 🙃🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 14:27  Paulivvv, Nadzieja32, kalinok lubią tę wiadomość
                                09.2024 💔 Paulivvv, Nadzieja32, kalinok lubią tę wiadomość
                                09.2024 💔
 15.03.2025 ⏸️
 02.04.2025 0,93 mm + 💓
 09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
 24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
 21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
 26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
 09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
 TP 18.11.2025. 🤞
- 

Asia091 wrote:@Zumi dzięki za miłe słowa, ale co to za emocje miałam w tym śnie to chyba nigdy takiej siebie nie widziałam 🫣 a jeszcze jadę do innej lekarki bo ta co mnie zawsze przyjmowała to coś nie mogła być dzisiaj i jeśli zobaczę tą babe co mi się śniła to wychodzę z gabinetu bez badania 🤣

Co do ekranów ja pamiętam ja mojego chrześniaka karmiła moja mama, to była zgroza. Patrzeć się nie dało, wszystkie garnki wyciągnięte z szafek, jakieś zabawki, kartki do rysowania telefon i bajki no cuda na kiju, oczywiście nie chciał jeść. I był taki czas że musiał ze mną zostać pierwszy raz nie powiem był trudny bo też nie był zadowolony i nie chciał jeść to go ciotka przegłodziła 🙃 i za godzinę sam przyszedł i mówi że am am am, zjadł całą kaszkę i jeszcze powiedział dziękuję, na drugi dzień myślałam że będzie ta sama akcja i wymyślanie ale siadł ze mną w kuchni i ładnie grzecznie zjadł bez ekranów i innych pierdół. Wiedział że mu nie popuszczę, natomiast jak przejmowała go babcia to cuda na kiju non stop były 🤣 zobaczymy czy będę tak do swojego syna .. 🙃
 No temat jedzenia to dla mnie w ogole osobna kwestia. I wciskanie dziecku jedzenia na sile jak jest odciete od rzeczywistości, bo oglada bajki jest dla mnie niedopuszczalne. Ja sie kieruje ta wyswiechtana zasada, ze rodzic decyduje co dziecko zje, a dziecko samo decyduje ile zje, wiec jak moje dziecko nie chce nic to nie je nic. Wiecie, jak bylismy na wakacjach w hotelu to moje dziecko bylo jedynym, ktore wylo i sie darlo w restauracji. 😅 jak sie rozejrzalam po sali to praktycznie kazde dziecko siedzialo przy stole z wielkim tabletem.
 Natomiast staram sie nie oceniac innych, kazdy ma inne zasoby co do radzenia sobie z wychowywaniem i stresujacymi sytuacjami, kazde dziecko tez jest inne. Sa dzieci z neofobia i wiem, ze dla rodzicow takich dzieci to jest ogromny stres, ze dziecko nie chce nic zjesc, wiec pewnie lapia sie kazdej metody. gutka8, TBK lubią tę wiadomość gutka8, TBK lubią tę wiadomość
- 

Ja też planuje bez ekranów i bajek i każdy kto to słyszy co ma małe dzieci puka sie w czoło i twierdzi, ze się nie da. Notorycznie w przedszkolnej szatni obserwuje rodziców, którzy dają dzieccku telefon z bajką i je "obsługują" bo jest szybciej. Żeby to jeszcze bajka była, ale niestety często są to głupie filmiki na youtubie. Moja siostrzenica chyba od pierwszego roku życia spędza czas w domu przed tv lub tabletem i żal mi jak na to patrze. Raz się odezwałam, dostałam zjebe, już się nie wtrącam.
 Z doświadczenia to dzieci najbardziej lubią tych, którzy są w stosunku do nich konsekwentni. I tak naprawdę na początku jest trudno, żeby nie odpuścić ale długofalowo to przynosi świetne rezultaty.

Mnie jeszcze przerażają niemowlaki takie ledwo ledwo siedzace w duzych galeriach handlowych. Uważam, że jest tam za dużo bodźców dla takich maluszków. Nadzieja32, TBK, Klekotka, Zumi lubią tę wiadomość Nadzieja32, TBK, Klekotka, Zumi lubią tę wiadomość
- 

TBK wrote:I tak jak pisze wellwellwell teoria sobie, praktyka sobie. Czasem wg mnie lepiej pozwolić dziecku na bajkę niż otoczyć malucha grającymi, świecącymi zabawkami. Ja mam alergie na takie zabawki. Pierwszą gadającą zabawką była arka Noego na roczek. Jak widzę te wszystkie świecące i grające książeczki, kostki edukacyjne, maty, stoliki i bóg wie co, to serio uważam, że raz na jakiś czas przy inhalacji czy w długiej kolejce bajka jest lepsza.
 U nas Arka Noego to taka nawiedzona zabawka troche jest, potrafiła się sama w nocy włączyć poszła na strych bez wyjęcia baterii i gada do dziś a to już prawie 10 lat! i na strychu podczas wieszania pranie też mnie straszyła poszła na strych bez wyjęcia baterii i gada do dziś a to już prawie 10 lat! i na strychu podczas wieszania pranie też mnie straszyła 

Tez jestem team bez ekranów najdłużej jak się da a życie i tak zweryfikuje ile się takich sytuacji zdarzy że się nie uniknie. A co do Tv w gościach ja np. nie lubię jak do kogoś idę i leci TV bo zdarza się, że po prostu ta osoba przestaje rozmawiać bo coś akurat sobie zerka w bok. Ja nigdy nie odpalam TV i tak samo telefon odkładam dalej jak ktoś mnie odwiedza z szacunku do osoby która przychodzi. TBK lubi tę wiadomość TBK lubi tę wiadomość
- 

Mamasitta wrote:Dzięki za info o Dadach:) a czy te Wasze prześcieradła są z tkaniny w sensie nie rozciągliwe czy raczej te jersey itp. ?
 Szukam takiego normalnego prześcieradła białego, ale nie rozciągliwego i narazie trafiam na same badziewia
 Mam bawełniane/myślinowe, nie lubię jerseyu dla nikogo, dla mnie jest niemiły w dotyku. Na allegro zamawiałam, firmy Dartomik i Largo. Ja jestem zadowolona.
 Do gondoli:

https://allegro.pl/oferta/muslinowe-przescieradlo-40x80-do-gondoli-kosza-mojzesza-wozka-bawelna-17576308239

https://allegro.pl/oferta/muslinowe-przescieradlo-40x80-do-gondoli-kosza-mojzesza-wozka-bawelna-17315948039

Do dostawki:

https://allegro.pl/oferta/przescieradlo-z-gumka-do-gondoli-90x50-cm-muslinowe-producent-polski-wisnie-17771663134

https://allegro.pl/oferta/przescieradlo-z-gumka-do-gondoli-90x50-cm-muslinowe-producent-polski-rozowe-17771976471

Mój syn jest wybiórczo pokarmowo, chwytaliśmy się wszystkiego, łącznie z bajkami. Wolałam, żeby zjadł mięso przy bajce niż miał przetaczaną krew, a hemoglobinę miał na poziomie 7, więc byliśmy blisko. Jak już parametry w miarę się poprawiły, to jest bez bajek. Mimo wszystko wybiorczosc została, a kazdy posiłek to stres i nerwy. Starszy je wszystko.

Pracuję z dziećmi w wieku 2.5-15 lat. Uwierzcie mi, one potrzebują rutyny, zasad i konsekwencji. Na początku jest ciężko, ale potem to ułatwia życie. Wiadomo, trzeba być elastycznym i reagować adekwatnie do sytuacji, możliwości i potrzeb w danej chwili, ale dzieci czują się bezpieczniej, jak wiedzą, jakie są reguły 🙂 np. u nas panowie mają wyznaczoną liczbę dni z elektroniką, ale w przyszłym tygodniu poniedziałek i wtorek jest wielny, więc dostaną dzień ekstra.
 Ja pamiętam, że nigdy nie wiedziałam, czy to, co robię jest ok, czy trafię na dobry czy zły nastrój mojej mamy. Serio, brak jasnych zasad i konsekwencji robi potem sieczkę w mózgu na lata.

Wellwellwell dobrze napisałaś o nieocenianiu jednorazowych sytuacji ❤️ nie zawsze wiemy, kto się z czym mierzy i jakie ma zasoby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 11:17  wellwellwell, gutka8, kalinok, Zumi lubią tę wiadomość wellwellwell, gutka8, kalinok, Zumi lubią tę wiadomość
- 

Ja dziś od rana się nawkurzałam. Mam skierowanie do gastrologa, z racji coraz gorszych biegunek w ciąży. Oczywiście znalezienie placówki, która respektuje prawo, że muszą mnie umówić do 7 dni, graniczy z cudem, bo wszędzie kolejki na 2 lata. Kobiety, z którymi rozmawiałam wręcz miały do mnie pretensje, że oczekuję umówienia według tego co mówi ustawa, bo ciąża nic nie zmienia, nie mają miejsca i koniec. Napisałam na czacie z NFZ i tam dostałam odpowiedź, że mają obowiązek do 7 dni umówić, jeśli to pierwsza wizyta, a jeżeli odmawiają to wziąć tą odmowę na piśmie i zgłosić do Rzecznika Praw Pacjenta. Porobiłam sobie screeny w razie jakbym faktycznie musiała interweniować osobiście jak nie znajdę nigdzie terminu. Na szczęście ostatecznie udało mi się znaleźć przychodnię, która mnie umówiła w terminie, ale jak tam zadzwoniłam i Pani mi od razu miłym głosem powiedziała, że 15.10 to aż mnie zatkało i chciałam zapytać czy naprawdę, tak bez kłótni? Że tak się da? 😆😆 Kasiek7, Asia091 lubią tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38 Kasiek7, Asia091 lubią tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

- 

Nadzieja fajnie że się udało tak szybko. A dziewczyny ile kupujecie paczek pampersów na start? Mam lupilu care x2 ,Dada care X1 i z rosmanna i czy dokupywać więcej czy czekać które się sprawdza ? Ile pampersów na dzień schodzi ?
- 

Przyszły prześcieradła z colorstories, są świetne, przemilutkie i mięciutkie, bardzo polecam. Tak samo ochraniacze na materac z manufaktury materacy, rewelacyjne, oddychające   Asia091 lubi tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38 Asia091 lubi tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹