👶 Listopad 2025 👶
- 

WIADOMOŚĆ
- 

Paulivvv wrote:Dziewczyny, a takie pytanie z innej strony. Trochę z ciekawości.

Obecnie, jak przebywam na L4 to już w połowie września przekroczyłam te 33 dni i moje „zasiłek” za zwolnienie od tamtej pory ma przesyłać mi ZUS (w mojej firmie liczba pracowników na koniec listopada 2024 była poniżej 20, więc wypłaca ZUS), nasza kadrowa bodajże 29 września wysłała do ZUSu dokumenty i dziś nawet z nią rozmawiałam, twierdzi że wszystko ok więc tak przyjmijmy.

Ale tu moje pytanie, tak bardziej z ciekawości jak to jest rzeczywiście: ZUS ma chyba 30 dni od dnia kiedy otrzymali poprawne dokumenty na wypłatę tego zasiłku i czy któraś z was ma tak właśnie wypłacane przez ZUS i wie czy to jest takie bite 30 dni, czy jednak wcześniej?

Ja mam psychoze odkładania kasy na konto oszczędnościowe i patrzenia potem na to konto, podziwiając ile tam odłożyłam 🤦🏼♀️😅 a przez to że części kasy nie dostałam jeszcze, to wysłałam mniej i teraz nie mogę się doczekać aż dostanę reszte i doślę na to oszczędnościowe tyle ile wbiłam sobie do mojej głowy 🤣
 30 dni mają na decyzję, a potem sobie ustalają jakieś terminy wypłat. Np. jak masz zwolnienie 2 tygodniowe, powiedzmy 29.09. - 12.10., to liczą to tak, że za 29 i 30.09. masz jeden przelew, np. 01.10. (ale zazwyczaj później...), a za 1-12.10. masz drugi przelew, np. 13.10.

Ja na decyzję najdłużej czekałam 2 tygodnie (w wakacje), najkrócej 2 dni. Więc loteria 😂

Kosztów wyprawki nawet nie próbuję liczyć, bo moje serce tego nie wytrzyma 😅 Jeszcze doliczając moje ciuchy ciążowe... No, nie. Nas to przetargało finansowo na maxa, mimo tego, że dostaliśmy trochę kasy od teściów i pieródł tekstylnych od znajomych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 18:54  Kasiek7, Paulivvv lubią tę wiadomość
                                Starania od 04/24 Kasiek7, Paulivvv lubią tę wiadomość
                                Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
 5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
 12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
 20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
 22+6 tc - 640g 🩷
 27+6 tc - 1145g 🫣🩷
 30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
 33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
 35+6 tc - 2800g 👀🩷
 37+6 tc - 🩺

- 

Jeśli chodzi o koszta wyprawki, to na razie w moim excelu mam prawie 8000, a jeszcze nie zamówiłam dostawki i odpadły nam koszta fotelika, bo dostaliśmy bezwypadkowy od siostry 😅 Kasiek7 lubi tę wiadomość
                                👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈 Kasiek7 lubi tę wiadomość
                                👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
 4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
 Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
 ✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨

📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
 📆 19.03 - jest serduszko ♥️
 📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
 📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
 📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
 📆23.06 - II prenatalne ✅
 📆 16.07 - 787g dzidziulka🦊
 📆 12.08 - 1300g kluski 🦕
 📆 01.09 - III prenatalne, 2100 g stworka 🐻
 📆 09.09 - 2300 g bejbika 🐙
 📆06.10 - 3300 g żabki 🐸
 📆 27.10 - 3800 g pszczółki 🐝

- 

Paulivvv wrote:Też chętnie przyjme polecenia.
 Ja kupiłam z Jukki, ale nie bardzo mi one pasują - są takie sztywne, a jednocześnie wydają się cienkie, średnio przyjemne w dotyku - szczególnie po praniu.
 Mi się najlepiej sprawdziły Dady dostępne 3 lata temu. Mamy cały czas i są w super stanie. Nie wiem czy są dostępne i czy nadal ta samą jakość, bo np ubranka z Rossmana czy Lidla strasznie się pogorszyły jakościowo i tych obecnie dostępnych nie polecam. Paulivvv lubi tę wiadomość Paulivvv lubi tę wiadomość
- 

Paulivvv wrote:Dziewczyny, a takie pytanie z innej strony. Trochę z ciekawości.

Obecnie, jak przebywam na L4 to już w połowie września przekroczyłam te 33 dni i moje „zasiłek” za zwolnienie od tamtej pory ma przesyłać mi ZUS (w mojej firmie liczba pracowników na koniec listopada 2024 była poniżej 20, więc wypłaca ZUS), nasza kadrowa bodajże 29 września wysłała do ZUSu dokumenty i dziś nawet z nią rozmawiałam, twierdzi że wszystko ok więc tak przyjmijmy.

Ale tu moje pytanie, tak bardziej z ciekawości jak to jest rzeczywiście: ZUS ma chyba 30 dni od dnia kiedy otrzymali poprawne dokumenty na wypłatę tego zasiłku i czy któraś z was ma tak właśnie wypłacane przez ZUS i wie czy to jest takie bite 30 dni, czy jednak wcześniej?

Ja mam psychoze odkładania kasy na konto oszczędnościowe i patrzenia potem na to konto, podziwiając ile tam odłożyłam 🤦🏼♀️😅 a przez to że części kasy nie dostałam jeszcze, to wysłałam mniej i teraz nie mogę się doczekać aż dostanę reszte i doślę na to oszczędnościowe tyle ile wbiłam sobie do mojej głowy 🤣
 Jeżeli Z-3 jest poprawnie złożone, to powinno przyjść lada moment. Jeszcze się nie spotkałam z tym żeby któryś z moich pracowników czekał tak długo tj 30 dni 🤞 Paulivvv lubi tę wiadomość Paulivvv lubi tę wiadomość
- 

Powinnaś to mieć na opisie wizyty jak twój lekarz drukuje.🐻 wrote:Nie wiem niestety w jakim percentylu wychodzi mała, dopytam w poniedziałek. Dziękuję za wasze odpowiedzi. ❤️🥺
 Ruchy czuję praktycznie cały czas, zapis ktg w porządku.
 Czekamy do poniedziałku 🥺
- 

Lavenda wrote:Oficjalnie po paru przebojach podpisujemy umowę kredytową 14 października 🫠 czuję jakbym brała drugi ślub, w sumie ten kredyt chyba nawet bardziej wiążący 🙃
 Modlę się byle nie urodzić do tego czasu. Dziś i jutro wzięłam wolne w pracy, muszę odgruzować dom i ogarnąć młodej kostium na występ w szkole.
 Mój mąż prawdopodobnie do 20 października dalej w delegacji, więc zaczęłam nastawiać siostrę na towarzyszenie mi przy porodzie 😅
 Też was tak ciągnie przy siadaniu, wstawaniu, przekręcaniu się w okolicach pochwy? Mam na myśli prawą i lewą stronę przy wzgórku. Obstawiam, że to rozejście kości, ale w pierwszej ciąży nie doświadczyłam. Powiem Wam, że ciąża w wieku 20 lat to był pikuś. Teraz też śmigam, bo życie tego ode mnie wymaga, ale czasami muszę sobie ostro postękać.
 Dlaczego Ty jeszcze pracujesz? Nie pytam złośliwie tylko chyba jesteś jedyną osobą w tak zaawansowanej ciąży w Polsce, która pracuje 😉
- 

Dzięki dziewczyny za odpowiedź.

@Kasiek7 - ja ciągle tylko liczę ile sobie wyśle na konto oszczędnościowe, ile tam będę mieć, a ile będę mieć za pół roku jak będe wysyłać tyle i tyle 🤣 to jest chyba moje hobby - 80% moich przemyśleń kręci się wokół tego „ILE BĘDĘ TAM MIAŁA ZA xxxxx”… no jak nienormalna.

A koszty wyprawki mam nie podliczone jeszcze tak w 100% - ale zapisujemy to w miarę regularnie. Jakiś czas temu było tam już niecałe 15 tys, a nie mieliśmy wtedy wszystkiego. Ale my jesteśmy baaardzo złym wyznacznikiem, bo robimy odrazu bobasowi cały pokój i oprócz kilku prezentów z baby shower ostatnio to nie dostaliśmy nic od nikogo - ani nowego ani używanego, więc wszystko kupujemy sami i nowe.
 No i my też nie szukaliśmy zbytnio dobrych okazji itd tylko kupowaliśmy dosłownie to co nam wpadło w oko, zazwyczaj bez względu na cenę.
 Także domyślam się, że kwota jaka u nas wyjdzie, to bez problemu można by się było zmieścić w połowie z tego.
- 

Paulivvv Zus ma na rozpatrzenie 30 dni ale jeszcze mi się nie zdarzyło tyle czekać 😃

Kasiek co do kosztów wyprawki to ja tego nie liczyłam aż tak dokładnie tylko „na oko”, nam pękło 20 tys. Przy kupowaniu praktycznie wszystkiego nowego i od podstaw, włącznie z gadżetami typu ekspres do mleka i zestawem pieluch wielorazowych. Paulivvv lubi tę wiadomość Paulivvv lubi tę wiadomość
- 

Kasiek7
 Co do kosztów wyprawki to u nas około 8 tysięcy.
 Dużo rzeczy z wyprzedaży tylko wózek nowy i kilka ubranek i apteka.

Bałam się że będzie to coś koło 15 tyś. Ale na szczęście udało się zamknąć przed 9 tys...09.2024 💔
 15.03.2025 ⏸️
 02.04.2025 0,93 mm + 💓
 09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
 24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
 21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
 26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
 09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
 TP 18.11.2025. 🤞
- 

No i namówiłyście na tego kamyczka 🤣🤣🤣

A tak odnośnie Zusu, patrzyliście może na jakąś listę, co gdzie i kiedy mamy zgłosić po porodzie? Np. ileś tam dni w kadrach, albo że w tym urzędzie to tylko osobiście. Nie pamiętam, jak to z chłopcami było. Wiem tylko, że jak będę mieć pesel, to 800+ przez apkę banku 😅

Kasiek ja nie mam podliczonego, ale jak dostaje wypłatę, to za chwilę jej nie mam, więc podejrzewam, że sporo poszło. Wszystko mamy nowe, kilka ubranek używanych jedynie, nic nie dostaliśmy, nic nie mamy po starszakach. W samym smyku dziś 200zł, a kupiłam tylko kilka pierdół.
 Myślę, że jeszcze jakoś z 2 tys. nam brakuje do końca wyprawki . Ale pewnie i tak wyjdzie więcej, bo zawsze coś się trafi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 19:50 
- 

Dziewczyny w związku z tym że dopiero cokolwiek zaczynam kupować dla dzidziulki to doradzcie mi jaki smoczek wziąć zakładając że chce karmic piersią i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi
- 

Ja mam decyzję z 1.10 a wypłacone mam mieć 10.10. można się zalogować na ezus profilem zaufanym(utworzyć konto) i tam sobie podejrzeć decyzje.
 Ania89 Avent natural response podobno nie jest łatwa butelka, taka polecała u nas na szkołę rodzenia jeśli chce się kp, mam np. lovi mamafeel i z niego woda cieknie bez wysiłku jak wołałam wodę i odwróciłam więc jest raczej łatwiejsza butelka. Ale może dziewczyny coś poleca z doświadczenia 
 A smoczek wybraliśmy Luu i mamy jeszcze jakieś kilka ze szkoły rodzeniai gratis z rossmanna (jakiś Avent) . Więc zobaczymy póki co czy któryś z tych się sprawdzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 20:16 
- 

Ania 89 wrote:Dziewczyny w związku z tym że dopiero cokolwiek zaczynam kupować dla dzidziulki to doradzcie mi jaki smoczek wziąć zakładając że chce karmic piersią i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi
 Ja najwięcej poleceń słyszałam o smoczku Luu i Suavinex SX Pro - i te dwa kupiłam.

Butelki wzięłam Philips Avent, ale często w temacie butelek, takich które nie zaburzą odruchu ssania piersi słyszałam dobre opinie o butelce Mammafeel z Lovi i Suavinex Zero.
- 

TBK wrote:No i namówiłyście na tego kamyczka 🤣🤣🤣

A tak odnośnie Zusu, patrzyliście może na jakąś listę, co gdzie i kiedy mamy zgłosić po porodzie? Np. ileś tam dni w kadrach, albo że w tym urzędzie to tylko osobiście. Nie pamiętam, jak to z chłopcami było. Wiem tylko, że jak będę mieć pesel, to 800+ przez apkę banku 😅

Kasiek ja nie mam podliczonego, ale jak dostaje wypłatę, to za chwilę jej nie mam, więc podejrzewam, że sporo poszło. Wszystko mamy nowe, kilka ubranek używanych jedynie, nic nie dostaliśmy, nic nie mamy po starszakach. W samym smyku dziś 200zł, a kupiłam tylko kilka pierdół.
 Myślę, że jeszcze jakoś z 2 tys. nam brakuje do końca wyprawki . Ale pewnie i tak wyjdzie więcej, bo zawsze coś się trafi.   Paulivvv, TBK, Domisiek, Zumi, gutka8, Jjkm97 lubią tę wiadomość Paulivvv, TBK, Domisiek, Zumi, gutka8, Jjkm97 lubią tę wiadomość
- 

anna.90 wrote:Ja mam decyzję z 1.10 a wypłacone mam mieć 10.10. można się zalogować na ezus profilem zaufanym(utworzyć konto) i tam sobie podejrzeć decyzje.
 Ania89 Avent natural response podobno nie jest łatwa butelka, taka polecała u nas na szkołę rodzenia jeśli chce się kp, mam np. lovi mamafeel i z niego woda cieknie bez wysiłku jak wołałam wodę i odwróciłam więc jest raczej łatwiejsza butelka. Ale może dziewczyny coś poleca z doświadczenia 
 A smoczek wybraliśmy Luu i mamy jeszcze jakieś kilka ze szkoły rodzeniai gratis z rossmanna (jakiś Avent) . Więc zobaczymy póki co czy któryś z tych się sprawdzi.
 A kojarzysz za jaki okres masz tą decyzję z 01.10.?
 No i te decyzje to chyba widać w tej zakładce „Świadczeniobiorca”?
 Ja tej zakładki nie mam, bo nigdy nie miałam z ZUS żadnych świadczeń, a z tego co się dowiedziałam to dostęp do takiej zakładki dostanę dopiero po pierwszej wypłacie świadczenia.

- 

Ania 89 wrote:Dziewczyny w związku z tym że dopiero cokolwiek zaczynam kupować dla dzidziulki to doradzcie mi jaki smoczek wziąć zakładając że chce karmic piersią i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi i buteleczkę nie zanurzająca ssania piersi
 Ja kupilam smoczki LUU, bo sie naczytalam, ze sa korzystne dla pozycji jezyka; wczesniej przy starszej uzywalam suavinex pro sx
- 

Uffff, udało się wyprać dziś wszystkie ubranka Tosi, poszło 5 pralek i 5 suszarek. Niby tylko wkładałam i wyciągałam i składałam, a jestem wykończona 😂😂

Co do kosztów to jak na szybko podliczyłam to wyszło jakieś 15 tysięcy, nie licząc moich ubrań do chodzenia na codzień. Myślę, że pewnie jeszcze jakiś 1000-1500zł pójdzie. Z tym, że my też musieliśmy kupić wszystko, nic nie dostaliśmy od nikogo, bo nie ma w rodzinie i wśród znajomych takich małych dzieci. No i praktycznie wszystko kupiliśmy nowe z myślą, że chcemy jeszcze jedno dziecko 👩31 🧔♂️38 👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025
 PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
 2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
 2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
 29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
 21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
 27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
 26.06 wszystko dobrze 🥹
 23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
 20.08 ponad 800g bobasa 🩷

- 

Dziewczyny, a tak z ciekawości, bo właśnie trafiłam na interesującą gównoburzę na FB i zastanawiam się co o tym myśleć. Dotyczyła ona włączania TV przy małym dziecku. Obecnie zalecenia są takie, że do 2 r.ż. zero ekranów, bo mogą one wpływać na zaburzenia rozwoju, np. mowy. I tak jak sama nie planowałam puszczać małej bajek min. do 1 r.ż., tak w tym poście podniosły się głosy, że telewizor nie może nawet chodzić w tle 🤔 Co o tym myślicie? Z drugiej strony, jestem w gościach i mam komuś w jego własnym domu dyktować co ma robić? 😂 Myślałam, że nie będzie problemu, np. włączyć sobie TV do karmienia czy jak mała będzie drzemała na kanapie, bo w totalnej ciszy też nie chciałabym jej wychowywać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 21:22 Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
 5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
 12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
 20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
 22+6 tc - 640g 🩷
 27+6 tc - 1145g 🫣🩷
 30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
 33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
 35+6 tc - 2800g 👀🩷
 37+6 tc - 🩺

- 

Też o tym słyszałam! Zero ekranów itp do minim 2 lat. Dla mnie to dosyć dziwaczne wiadomo że u siebie to może i będę starać się jakoś to respektować ale u kogoś? No nie da się. Później dziecka też nie chce wychowywać w ciszy bo boję się że będzie przestraszone jak będę włączać odkurzacz.psaj91 wrote:Dziewczyny, a tak z ciekawości, bo właśnie trafiłam na interesującą gównoburzę na FB i zastanawiam się co o tym myśleć. Dotyczyła ona włączania TV przy małym dziecku. Obecnie zalecenia są takie, że do 2 r.ż. zero ekranów, bo mogą one wpływać na zaburzenia rozwoju, np. mowy. I tak jak sama nie planowałam puszczać małej bajek min. do 1 r.ż., tak w tym poście podniosły się głosy, że telewizor nie może nawet chodzić w tle 🤔 Co o tym myślicie? Z drugiej strony, jestem w gościach i mam komuś w jego własnym domu dyktować co ma robić? 😂 Myślałam, że nie będzie problemu, np. włączyć sobie TV do karmienia czy jak mała będzie drzemała na kanapie, bo w totalnej ciszy też nie chciałabym jej wychowywać.
 Mam plan starać się jak najdłużej bez ekranu bo jednak jest to napewno szkodliwe dla takich malutkich dzieciaczków ale wiadomo że życie mnie zweryfikuje.09.2024 💔
 15.03.2025 ⏸️
 02.04.2025 0,93 mm + 💓
 09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
 24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
 21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
 26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
 09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
 TP 18.11.2025. 🤞