👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Oficjalnie po paru przebojach podpisujemy umowę kredytową 14 października 🫠 czuję jakbym brała drugi ślub, w sumie ten kredyt chyba nawet bardziej wiążący 🙃
Modlę się byle nie urodzić do tego czasu. Dziś i jutro wzięłam wolne w pracy, muszę odgruzować dom i ogarnąć młodej kostium na występ w szkole.
Mój mąż prawdopodobnie do 20 października dalej w delegacji, więc zaczęłam nastawiać siostrę na towarzyszenie mi przy porodzie 😅
Też was tak ciągnie przy siadaniu, wstawaniu, przekręcaniu się w okolicach pochwy? Mam na myśli prawą i lewą stronę przy wzgórku. Obstawiam, że to rozejście kości, ale w pierwszej ciąży nie doświadczyłam. Powiem Wam, że ciąża w wieku 20 lat to był pikuś. Teraz też śmigam, bo życie tego ode mnie wymaga, ale czasami muszę sobie ostro postękać.
izzou97, Anilorak88, Fabregasowa, Rudka, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Na ból gardła kiedyś zażywałam Pueria Gardło - to jest niby dedykowane dla kobiet w ciąży i karmiących. Mi te pastylki dość skutecznie załagodziły ból gardła.
A ostatnio na dniu otwartym w szpitalu, była też przedstawicielka z Pueria i ona przy jakiś przeziębieniach itd zachwalała ich saszetki do rozpuszczania - Pueria Immuno Hot, nawet dostałam te ich „leki” bo rozdawała to tam, ale na szczęście w ostatnich tygodniach nie miałam okazji na testowanie takich preparatów, także nie wiem jak z faktyczną skutecznością.
Lavenda, Zumi, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Lavenda wrote:Oficjalnie po paru przebojach podpisujemy umowę kredytową 14 października 🫠 czuję jakbym brała drugi ślub, w sumie ten kredyt chyba nawet bardziej wiążący 🙃
Modlę się byle nie urodzić do tego czasu. Dziś i jutro wzięłam wolne w pracy, muszę odgruzować dom i ogarnąć młodej kostium na występ w szkole.
Mój mąż prawdopodobnie do 20 października dalej w delegacji, więc zaczęłam nastawiać siostrę na towarzyszenie mi przy porodzie 😅
Też was tak ciągnie przy siadaniu, wstawaniu, przekręcaniu się w okolicach pochwy? Mam na myśli prawą i lewą stronę przy wzgórku. Obstawiam, że to rozejście kości, ale w pierwszej ciąży nie doświadczyłam. Powiem Wam, że ciąża w wieku 20 lat to był pikuś. Teraz też śmigam, bo życie tego ode mnie wymaga, ale czasami muszę sobie ostro postękać.
Wow, tak szybko dostaliście decyzję kredytową! Gratulacje 😊
Co do ciągnięcia, to mnie ciągnie baaardzo, a przez kilka dni dosłownie nie mogłam chodzić z bólu. U mnie jest lepiej odkąd noszę ortezę , ale jak dłużej pochodzę, to i tak ciągnie. Bardzo wątpię, żeby u Ciebie to było rozejście spojenia łonowego , bo to jest ogromny ból. Najprawdopodobniej to po prostu efekt nacisku na spojenie łonowe. Warto pójść do fizjo.
Lavenda lubi tę wiadomość
-
Lavenda wrote:Oficjalnie po paru przebojach podpisujemy umowę kredytową 14 października 🫠 czuję jakbym brała drugi ślub, w sumie ten kredyt chyba nawet bardziej wiążący 🙃
Gratulacje!! Owocny rok macie 😃 Co do bólu - mam podobnie. Mi zaczyna się w prawej pachwinie i promieniuje do środka, czasami przez to ciężko się chodzi. Moja ginka powiedziała, że niestety takie są uroki końcówki ciąży i trzeba przeboleć 😕
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 3820g 😱🩷
40+2 tc - ➡️ indukcja
40+5 tc [11/25] - witaj na świecie 🩷😍 -
Lavenda gratulacje 👏
Co do bolu pachwin to mialam takie, ale ostatnio odpuscily. Za to posypaly mi sie kolana. 😅 nie moge kucac, a co gorsza z kucania wstawac, bo okropnie mnie bola i ciagle strzelaja.
-
Tak jak dziewczyny piszą, rozejście spojenia łonowego to jest taki ból, że raczej nie da się go pomylić z niczym innym. Polecam pójść do fizjo, mi mega pomogło, a doszłam do momentu, gdzie nie mogłam się schylić, żeby zdjąć buty 🫠
-
Mel 456 wrote:Wow, tak szybko dostaliście decyzję kredytową! Gratulacje 😊
Co do ciągnięcia, to mnie ciągnie baaardzo, a przez kilka dni dosłownie nie mogłam chodzić z bólu. U mnie jest lepiej odkąd noszę ortezę , ale jak dłużej pochodzę, to i tak ciągnie. Bardzo wątpię, żeby u Ciebie to było rozejście spojenia łonowego , bo to jest ogromny ból. Najprawdopodobniej to po prostu efekt nacisku na spojenie łonowe. Warto pójść do fizjo.
Decyzja była już w ten poniedziałek, ale Sprzedająca nie ogarnęła dokumentów i musieliśmy przenieść podpisanie na 14ego 🙃 bo nie ma sensu rozwlekać terminów kredyt-notariusz i ściągać męża zza granicy x2. Też myślę, że poszło ekspresowo.
Mam opuszczoną przednią ścianę pochwy i obniżony pęcherz przez ten "cudowny" 34 godzinny poród SN..
Więc chyba odwiedzę fizjo, ale ginekolog mówił, że u mnie po zakończeniu starań wchodzi w grę jedynie zabieg. Może to przez to te bóle. No nic, trzeba przeżyć. -
@Domisiek na katar wodnisty woda morska izotoniczna albo jakieś spray'e na bazie wody morskiej np z ektoiną, kwasem hialuronowym itp. Jak masz mega gęsty katar to woda morska hipertoniczna albo inny spray hipertoniczny. Fajne są preparaty z mentolem bo odtykają nos, zapytaj w aptece co mają. Nie powinnaś żadnych kropli do nosa stosować typu Nasivin, Acatar, Sinumedin, które mają w składzie ksylometazoline/oksymetazoline czy fenylefryne. Zaleca się też unikanie sterydów donosowych (mometazonu). Przy mega silnym obrzęku np w katarze alergicznym sprawdzi się bo jest bezpieczny w 3 trymestrze Polcrom do nosa. Do gardła śmiało tantun verde/uniben i inne zamienniki, benzydamina jest bezpieczna. Wiadomo paracetamol, inhalacje inhalatorem, parówki z jakimś olejkiem eterycznym do odetkania nosa. Jakiś syrop typu Prenalen, który ma składzie czosnek, malinę, czarny bez można spokojnie stosować. Najwięcej pomoże leżenie w łóżku i dobre nawodnienie. Jak za dwa dni się nie poprawi nic i jeszcze pojawi się wysoka gorączka powyżej 39 stopni to wtedy warto iść do lekarza bo może będzie konieczny antybiotyk. A jeśli to wirusowa infekcja to za 2-3 dni powinno być lepiej. Ja bym sobie pewnie jeszcze zrobiła wymaz z nosa na test COMBO. Trzymam kciuki żeby szybko przeszło ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 13:23
psaj91, Domisiek lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Dziewczyny, a polecacie może jakieś prześcieradła do łóżeczka z jakiejś konkretnej firmy?
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny a ja myślałam że do gondoli to ubiorę małą w kombinezon puchowy 🥲 źle myślałam ?
Możesz kombinezon puchowy albo cieńszy kombinezon plus śpiworek albo cieńszy otulacz, zależy jaka będzie temperatura. Ja mam kombinezony takie dosyć cienkie, jeden mam taki misiowaty grubszy na rozmiar 62 (grudzień,styczeń) z futerkiem. I w tych cieńszych kombinezonach wsadzę go do śpiworka takiego ocieplanego, wiatroszczelnego jak będzie dużo chłodniej albo do otulacza z fotelika jak będzie cieplejsza pogoda. Ten otulacz do fotelika mam taki 2w1, że do gondoli też się nada. W razie czego zawsze chce zabierać ze sobą jakiś kocyk dodatkowo na spacer (pogoda zmienną jest) i dorzucę np ten kocyk z merynosa albo jakiś inny cieńszy na ten otulacz/śpiworek. Sam wózek ma też tą osłonkę u góry, która chroni chociażby przed wiatrem i lekkim deszczykiem. Ja się w ogóle nie decydowałam na takie kombinezony grube jak kurtki puchowe bo wolę go warstwowo powsadzać (ciuszki, kombinezon, śpiworek/otulacz, kocyk) bo łatwiej będzie mi odjąć jakąś warstwę np zdjąć kocyk, odpiąć śpiworek. Jak przywali zimą stulecia to też zamówię taki gruby puchowy kombinezon 😊. Jak planowałam te zakupy to wyobrażałam sobie, że np jedziemy na szczepienie autem albo autobusem i trudniej mi go będzie wsadzić w taki grubszy kombinezon do fotelika (to nawet niebezpieczne) albo potem ubrać płaczącego po szczepieniu, a w przychodni go tylko wyciągnę ze śpiworka/otulacza z wózka/fotelika i rozepnę cienki kombinezonik i tak sobie będziemy czekać w poczekalni.
Jak to sobie wyobrażam to czuje jak mi rośnie oksytocyna 😅 nie mogę się doczekać 🥹😭👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Zumi wrote:@Domisiek na katar wodnisty woda morska izotoniczna albo jakieś spray'e na bazie wody morskiej np z ektoiną, kwasem hialuronowym itp. Jak masz mega gęsty katar to woda morska hipertoniczna albo inny spray hipertoniczny. Fajne są preparaty z mentolem bo odtykają nos, zapytaj w aptece co mają. Nie powinnaś żadnych kropli do nosa stosować typu Nasivin, Acatar, Sinumedin, które mają w składzie ksylometazoline/oksymetazoline czy fenylefryne. Zaleca się też unikanie sterydów donosowych (mometazonu). Przy mega silnym obrzęku np w katarze alergicznym sprawdzi się bo jest bezpieczny w 3 trymestrze Polcrom do nosa. Do gardła śmiało tantun verde/uniben i inne zamienniki, benzydamina jest bezpieczna. Wiadomo paracetamol, inhalacje inhalatorem, parówki z jakimś olejkiem eterycznym do odetkania nosa. Jakiś syrop typu Prenalen, który ma składzie czosnek, malinę, czarny bez można spokojnie stosować. Najwięcej pomoże leżenie w łóżku i dobre nawodnienie. Jak za dwa dni się nie poprawi nic i jeszcze pojawi się wysoka gorączka powyżej 39 stopni to wtedy warto iść do lekarza bo może będzie konieczny antybiotyk. A jeśli to wirusowa infekcja to za 2-3 dni powinno być lepiej. Ja bym sobie pewnie jeszcze zrobiła wymaz z nosa na test COMBO. Trzymam kciuki żeby szybko przeszło ❤️
Serio nie mozna stosowac sterydow w ciazy? 😳 ja caly pierwszy trymestr bralam Nasometin, bo mialam przepisany przez alergologa. -
Ja miałam maść ze sterydami zaleconą od dermatologa ale z zastrzeżeniem stosowania nie dłużej jak 2 tygodnie w 2 trymestrze.wellwellwell wrote:Serio nie mozna stosowac sterydow w ciazy? 😳 ja caly pierwszy trymestr bralam Nasometin, bo mialam przepisany przez alergologa.
-
Gratulacje 😍 oby wszystko się udało i żeby jak najszybciej udało Wam się być w swoim nowym, wymarzonym miejscu. My też działamy ostro w sprawie zakupu mieszkania, za tydzień będzie już więcej wiadomo czy się uda 😊
Ja nie mam takiego ciągnięcia teraz, jedynie bóle w pachwinach czy przy wzgórku miałam w 1 trymestrze jak wychodzilam z wanny, teraz tylko kłuje mnie szyjka. Dzisiaj dosłownie czułam jak mi dziecko uderza głową o krocze? pęcherz? Czułam jak odpycha się u góry nogami i napiera głową tak mega nisko, poczułam jakby mi coś tam miało wyjść dołem 😅. Akurat siedzieliśmy u doradcy kredytowego i modliłam się w duchu żeby mi wody nie poleciały u niego na tym fotelu...
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨

-
wellwellwell wrote:Serio nie mozna stosowac sterydow w ciazy? 😳 ja caly pierwszy trymestr bralam Nasometin, bo mialam przepisany przez alergologa.
Nie zaleca się w zwykłym przeziębieniu. Ale jak jest silna alergia to czasem nie ma wyjścia, bo kromoglikany są słabsze od sterydów i taki Polcrom mimo że delikatniejszy to nie poradzi sobie z mocnym nieżytem nosa. Ale mometazon nie jest bezwzględnie przeciwskazany jak leki, które mają udowodnione działanie teratogenne. Sterydy przenikają przez łożysko, więc zawsze jakieś ryzyko jest, w tej donosowej postaci ryzyko pewnie nie jest duże. Ale jak nie ma konieczności to lepiej uniknąć szczególnie w 1 trymestrze. Ale jakbym już nie mogła oddychać przez silne zapalenie zatok, miałabym antybiotyk, łagodniejsze środki do nosa by nic nie pomagały to wtedy już bym psiknęła mometazonem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 13:53
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨

-
Zumi wrote:Nie zaleca się w zwykłym przeziębieniu. Ale jak jest silna alergia to czasem nie ma wyjścia, bo kromoglikany są słabsze od sterydów i taki Polcrom mimo że delikatniejszy to nie poradzi sobie z mocnym nieżytem nosa. Ale mometazon nie jest bezwzględnie przeciwskazany jak leki, które mają udowodnione działanie teratogenne. Sterydy przenikają przez łożysko, więc zawsze jakieś ryzyko jest, w tej donosowej postaci ryzyko pewnie nie jest duże. Ale jak nie ma konieczności to lepiej uniknąć szczególnie w 1 trymestrze. Ale jakbym już nie mogła oddychać przez silne zapalenie zatok, miałabym antybiotyk, łagodniejsze środki do nosa by nic nie pomagały to wtedy już bym psiknęła mometazonem.
Aa ok, uff. 😅
Mi ciaza wlsnie strasznie nasilila objawy alergii, teraz juz zostalam na samej loratydynie, ale wiosna byla masakra. A lekarka stwierdzila, ze nieleczona alergia tez zle wplywa na plod i ze jak jest potrzeba to jest. 😅
Zumi lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Dziewczyny, a polecacie może jakieś prześcieradła do łóżeczka z jakiejś konkretnej firmy?

Też chętnie przyjme polecenia.
Ja kupiłam z Jukki, ale nie bardzo mi one pasują - są takie sztywne, a jednocześnie wydają się cienkie, średnio przyjemne w dotyku - szczególnie po praniu. -
Lavenda gratulacje. Zumi ja też mam czasami takie uczucie jakby coś mi tam miało wyjść. Stwierdziłam, ze może to przez te moje przeboje z szyjką, ale moze na tym etapie to normalne. Hm... Nie wiem.
Ja w wyobraźni też nastawiam się na zimowe spacery z wózkiem ale tak sobie myślę, że chodniki u mnie w takim stanie, że teraz byłoby trudno przejechać a co dopiero jak zasypie je śniegiem. Aleee zawsze mozna wpakować się do auta i podjechać do parku.
Lavenda a Ty kiedy masz wizyte bo jestem ciekawa co z tą Twoją szyjką.
-
Dziewczyny właśnie leżę pod ktg po wizycie (dzisiaj 34+1). Na ostatniej wizycie lekarska zwróciła uwagę, że pomiar obwodu brzuszka jest o tydzień mniejszy, dzisiaj po 3 tygodniach są to już dwa tygodnie. Zaczęła mówić o zaprzestaniu rozwoju, chociaż reszta parametrów zgodnie z tygodniem ciąży.
Kolejną wizytę mam w poniedziałek o wtedy oceni czy jest wskazanie na obserwację w szpitalu.
Strasznie się zdenerwowałam…
Miałyście takie sytuacje w poprzednich ciążach albo słyszałyście? 🥺4cs
01.2025r. cb
08.03. ⏸️ 8dpo
08.03. - beta 3,11
15.03. - beta 378,00
22.03. - beta 6819,00
25.03. - pierwsza wizyta
08.04. - mamy serduszko
02.05. - 4,56 cm człowieka ♥️ 11+3
13.05. - prenatalne, niskie ryzyka, to dziewczynka 👧
23.05. - 126g szczęścia 🩷
20.06. - kolejna wizyta
10.07. - połówkowe, 329g 😻
25.07. - wizyta, 579g ❤️
22.08. - kolejną wizyta (1100g)
19.09. - 1670 g
08. 10. - 2100g
15.10. - ok. 2400g
27.10. - 2630g
05.11. - 3100g?
12.11. - kontrola

-
Anilorak88 wrote:Lavenda gratulacje. Zumi ja też mam czasami takie uczucie jakby coś mi tam miało wyjść. Stwierdziłam, ze może to przez te moje przeboje z szyjką, ale moze na tym etapie to normalne. Hm... Nie wiem.
Ja w wyobraźni też nastawiam się na zimowe spacery z wózkiem ale tak sobie myślę, że chodniki u mnie w takim stanie, że teraz byłoby trudno przejechać a co dopiero jak zasypie je śniegiem. Aleee zawsze mozna wpakować się do auta i podjechać do parku.
Lavenda a Ty kiedy masz wizyte bo jestem ciekawa co z tą Twoją szyjką.
Wizyta 13 października 🤞 kłucie szpileczkami teraz odczuwam jak pieczenie, więc sama jestem mega ciekawa co z tą szyjką. Dam znać 🩷
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH