👶 Listopad 2025 👶
- 

WIADOMOŚĆ
- 

anna.90 wrote:A ta osłonka od wózka od spacerówki nie ochroni od deszczu? 🤔 Bo przy spacerówce przy Roan IVI mamy też osłonkę. Dlatego właśnie zaczęłam bardziej się nad tym wszystkim zastanawiać.
 Sprawdzilam sobie jak ta oslonka wyglada i faktycznie dosc zabudowana, wiec spoko tylko bys sobie musiala przymierzyc czy sie ten spiworek zmiesci pod ta oslonka.
 Te z poliestrowe na zewnatrz jeszcze sie moga przydac na sanki dla starszakow z takich dodatkowych plusow. 😛
- 

Domisiek, dalej jestes zdecydowana na porod w MSWiA? Czy jest jakis update?😀
- 

anna.90 wrote:A ja dołączam do grona osób z pozytywnym GBS 👊 kupiłyscie dziewczyny już śpiworki do wózków? Jeśli tak to na jakie postawilyscie? Ja zastanawiam się nad zaffiro nordico z wełną ale widziałam też patrzę na mini Sierra z zaffiro i sama już nie wiem który byłby lepszy.
 Ja mam śpiworek z lanila, jest megacieplutki, sama bym mogla pod nim mogła spać. Do fotelika mam z KiziaMizia, też cieplutki. Ja nie mogę wełny, więc nic z nią nie kupuję.

- 

wellwellwell wrote:Sprawdzilam sobie jak ta oslonka wyglada i faktycznie dosc zabudowana, wiec spoko tylko bys sobie musiala przymierzyc czy sie ten spiworek zmiesci pod ta oslonka.
 Te z poliestrowe na zewnatrz jeszcze sie moga przydac na sanki dla starszakow z takich dodatkowych plusow. 😛
 Taką folie też powinniście mieć w zestawie typowo na deszcz. Zazwyczaj jest ta poliesterowa + folia + na komary, ale pewnie można je też dodatkowo dokupić jak nie macie. anna.90 lubi tę wiadomość anna.90 lubi tę wiadomość
- 

Zumi wrote:Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa 🥹 więcej ciepła i życzliwości dostaję tutaj, czy od obcych ludzi w kolejce do labu czy od znajomych niż od najbliższej rodziny. Dzisiaj już jest o wiele lepiej, powoli wszystko się układa w mojej głowie. Jak każdy człowiek po prostu "chcę żyć" i żeby było to życie znośne a może i nawet przyjemne. Nadal przetrawiam słowa teściowej jakie powiedziała do mojego męża. Pewna granica została przekroczona jak się okazało, że jej pies bardziej ją obchodzi niż dzieci i wnuk, który zaraz się urodzi. Nikt mnie nigdy nie postawił w szeregu niżej od zwierzęcia 🤯. Mój mózg tego nie ogarnia, doszło u mnie do takiego zwarcia styków, że nie wiem co myśleć. Zamiast odciąć toksycze relacje to wmawiałam sobie, że nie nadaje się na mamę. Jestem w szoku jak czyjeś słowa i manipulacje mogą namieszać w głowie. Wiem, że nie tylko u mnie są problemy z rodzicami czy teściami, ale nie sądziłam, że z tym pokoleniem naszych rodziców jest aż tak źle 🤯. Chciałam żeby synek miał kontakt z dziadkami i był z nimi blisko, bo ja sama wychowałam się bez dziadków (mieszkali na drugim końcu Polski) i chciałam dla niego innego, lepszego życia, dlatego poczułam się jak beznadziejna matka, bo nie umiem zadbać o dobre relacje z teściami. Ale serio już z mężem muru głową nie przebijemy. Może dobrze, że to się stało teraz a nie po porodzie, bo przysłoniłoby mi to radość z maluszka. A po porodzie czeka nas baby blues jeszcze do przetrwania 😩
 Chyba mi uciekł jakiś twój post, ale w najgorszym razie mąż i syn będą sami jeździć do dziadków, a ty sobie ogarniesz mieszkanie albo spotkasz się z koleżankami. Ja mam wrażenie że pokolenie naszych rodziców nie potrafi zaakceptować że dorośliśmy, że potrafimy się sami utrzymać, sami wychować dzieci i ogólnie sami sobie poradzić. Po za tym niektórzy nie wiedzą że PRL, kartki i pewexy to już historia i naprawdę nie trzeba kupować wszystkiego co zobaczą, a życie sobie trzeba ułatwiać, a nie utrudniać.

- 

Dziękuje Wam, że we mnie wierzycie 🥹 i dziękuję za wszystkie ciepłe słowa. Macie 100% racji co do relacji z rodzicami i teściami. To jest ich wola żeby interesować się wnukiem, nie będę brać na siebie o to odpowiedzialności... Także tak jak piszecie, musimy liczyć na siebie samych, pozbyć się złudzeń i nie robić sobie nadziei, że coś się zmieni. @TBK jak piszesz o swojej mamie to mam ciarki. Zawsze mnie szokowały takie relacje w rodzinach, nie sądziłam, że u nas może to pójść w takim kierunku. Mieliśmy z mężem nadzieję, że może wiadomość o nadchodzącym wnuku trochę ich ruszy, niestety nasza naiwność puściła nas w manowce. U nas jest tak jak u Ciebie @Apatheia, stopniowo coraz chłodniejsze, bardziej obojętne są te relacje, z każdym tygodniem ciąży coraz gorzej 🤯. Staram się cieszyć z tego co jest, mamy wspaniałych przyjaciół, moi rodzice to kochani ludzie tacy do rany przyłóż. Musi nam to wystarczyć 😊

Skończyłam dziś ostatecznie pakować torby do szpitala (dopakowałam zamówiony szlafrok i rożek od koleżanki, wyparzyłam smoczki, wymieniłam pieluszki z Jukki na te flanele z Kamyczka do okrycia w szpitalu), jestem w szoku, że jutro kończę 35 tydzień 🙈 kiedy, jak i dlaczego tak szybko? 😅👩🦱29🧑32
 08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
 02.03.2025 ⏸️😍
 12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
 21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
 18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
 08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
 12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
 07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
 02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
 💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

- 

Dziewczyny mam pytanko - czy w gondolach u Was też po bokach w środku czuć metalowe elementy pod warstwą materiału, jakby ponad materacem? Nie wiem czy jestem przewrażliwiona czy serio mały może w to uderzyć przy mocniejszym kopie. Kupuje się jakąś dodatkowa wkładkę do tego?
- 

@Nadzieja super, że już jesteście w domku 😍. Ja też team #indukcja, na razie na 39 tydzień, ale jeśli dostanę insulinę to wtedy 38 jak u Ciebie. Przetrzemy listopadowe indukcyjne szlaki 😎. Myślę, że będzie dobrze, ja już się trochę oswoiłam z tym. Wiadomo, wolałabym żeby wody odeszły mi w domu jak na filmie, między 37 a 40 tygodniem, i żeby poród był szybki i mało bolesny, ale życie to nie jest film 😅...Nadal na słowo "indukcja" wyobrażam sobie co najmniej tygodniowy pobyt w szpitalu przed samymi narodzinami i średnio mi się to podoba, ale kurcze może nie będzie tak źle i długo?

Złożyliśmy dzisiaj już w naszym mieszkaniu furkę dla synka 🥰, wcześniej trzymaliśmy wózek u teściów na wsi, trochę mi lżej jak już stoi u nas 🫠
 Na zdjęciu widać mój kocyk z wełny z merynosa, który sama zrobiłam 😊. Muszę go jeszcze uprać w specjalnym płynie do wełny i wysuszyć na płasko. Z wyprawki zostało nam tylko łóżeczko i ewentualnie śpiworek do spania, ale z tym chyba zaczekam bo najpierw chce żeby spał w rożkach.

https://zapodaj.net/plik-lCqokYA7lU https://zapodaj.net/plik-lCqokYA7lU wellwellwell, Domisiek, kalinok, anna.90, Asia091, psaj91, Klekotka, izzou97, Kropka89, Bećka, Foxy96, Rudka, Ilka96 lubią tę wiadomość
                                👩🦱29🧑32 wellwellwell, Domisiek, kalinok, anna.90, Asia091, psaj91, Klekotka, izzou97, Kropka89, Bećka, Foxy96, Rudka, Ilka96 lubią tę wiadomość
                                👩🦱29🧑32
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 02.03.2025 ⏸️😍

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
 💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

- 

Zumi wrote:Z wyprawki zostało nam tylko łóżeczko i ewentualnie śpiworek do spania, ale z tym chyba zaczekam bo najpierw chce żeby spał w rożkach.
 O a ja jestem właśnie po pierwszych zajęciach z mojej szkoły rodzenia online i był ogólnie temat noworodka, bylo trochę o bezpiecznym śnie i właśnie położna tam powiedziała, że spanie w rożku nie jest bezpieczne i się nie zaleca. Że w dzień kiedy mamy oko na bobo to ok, w rożku jak chcemy to możemy dziecko nosić, ale na noc albo grube piżamki albo śpiworki. 🤷♀️

Wciąż podziwiam za zrobienie samodzielnie takiego pieknego kocyka. 😍 ja sobie wyznaczyłam za cel, że zrobię sama czapeczke merino, z tym że ja nie umiem szydełkować i to miala byc moja pierwsza praca. 😅 ostatecznie sie poddalam i poprosilam przyjaciolke, zeby to dla mnie zrobila, jej to zajelo jeden dzien. 🫠
  Zumi, Rudka lubią tę wiadomość Zumi, Rudka lubią tę wiadomość
- 

Fabregasowa wrote:Domisiek, dalej jestes zdecydowana na porod w MSWiA? Czy jest jakis update?😀

Dalej pozostaje MSWiA. 😃 Dziś Doktor też się upewniał czy nie zmieniłam zdania bo będziemy w takim razie ogarniać KTG tam od następnej wizyty u niego.

Umknęło mi teraz jaki szpital planowałaś ☹️, ale jak coś to we wrześniu moja koleżanka rodziła na Karowej i niestety nie ma nic pozytywnego do powiedzenia na temat tego szpitala jak coś 😕12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
 🍀 01.04 - jest ❤️
 🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
 🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
 🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
 🍀 12.08 - 780g 💙
 🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
 🍀 07.10 - 2000g 💙
 🍀 29.10 - 2500g 💙
 🍀 12.11 - wizyta

🍀 22.11.2025 🍀

- 

wellwellwell wrote:O a ja jestem właśnie po pierwszych zajęciach z mojej szkoły rodzenia online i był ogólnie temat noworodka, bylo trochę o bezpiecznym śnie i właśnie położna tam powiedziała, że spanie w rożku nie jest bezpieczne i się nie zaleca. Że w dzień kiedy mamy oko na bobo to ok, w rożku jak chcemy to możemy dziecko nosić, ale na noc albo grube piżamki albo śpiworki. 🤷♀️

Wciąż podziwiam za zrobienie samodzielnie takiego pieknego kocyka. 😍 ja sobie wyznaczyłam za cel, że zrobię sama czapeczke merino, z tym że ja nie umiem szydełkować i to miala byc moja pierwsza praca. 😅 ostatecznie sie poddalam i poprosilam przyjaciolke, zeby to dla mnie zrobila, jej to zajelo jeden dzien. 🫠
 O kurde 😵💫 a na liście do szpitala mamy właśnie rożek i myślałam, że jak już go nauczę w tym spać to zmienię na śpiworek jak wyrośnie z rożka. Położne u nas na szkole rodzenia nic nie mówiły negatywnego o rożku. Ale nie mieliśmy tego tematu bezpiecznego snu, było o stanach nagłych, pielęgnacji, kąpieli, karmieniu, szczepieniach. Mogę zamówić ten śpiworek wcześniej, planowałam na Vinted i tak go dorwać 😁 zobaczymy, bo może faktycznie zaakceptuje go dosyć szybko. Mam jeszcze taki otulacz z Jukki na rzepy, będziemy testować.👩🦱29🧑32
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 02.03.2025 ⏸️😍

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

- 

@Zumi ja też podziwiam zrobienie kocyka, mi wpadło do głowy przez chwilę, żeby zacząć szydełkować ale zobaczyłam tutoriale na pierwsze jakieś pętelki i supełki dla początkujących i w ogóle nie ogarniam o co tam chodzi To chyba nie dla mnie jednak, ale ja nigdy nie byłam dobra w takie rzeczy, myślę, że nawet guzika bym nie umiała ładnie przyszyć 😅 To chyba nie dla mnie jednak, ale ja nigdy nie byłam dobra w takie rzeczy, myślę, że nawet guzika bym nie umiała ładnie przyszyć 😅 Zumi lubi tę wiadomość
                                12.2024 - odstawienie AH po 14 latach. Zumi lubi tę wiadomość
                                12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
 🍀 01.04 - jest ❤️
 🍀 12.08 - 780g 💙
 🍀 07.10 - 2000g 💙
 🍀 29.10 - 2500g 💙
 🍀 12.11 - wizyta

🍀 22.11.2025 🍀

- 

Zumi wrote:O kurde 😵💫 a na liście do szpitala mamy właśnie rożek i myślałam, że jak już go nauczę w tym spać to zmienię na śpiworek jak wyrośnie z rożka. Położne u nas na szkole rodzenia nic nie mówiły negatywnego o rożku. Ale nie mieliśmy tego tematu bezpiecznego snu, było o stanach nagłych, pielęgnacji, kąpieli, karmieniu, szczepieniach. Mogę zamówić ten śpiworek wcześniej, planowałam na Vinted i tak go dorwać 😁 zobaczymy, bo może faktycznie zaakceptuje go dosyć szybko. Mam jeszcze taki otulacz z Jukki na rzepy, będziemy testować.
 Szczerze to nie wiem, czemu tak powiedziala. Moze chodzilo jej o sam fakt spowijania i ze trzeba tego zaprzestac kiedy dziecko zaczyna się przekręcać samo na boki. 🤔 ja do szpitala biore i tak tylko rozek, nie bede tam zabierac jeszcze spiworkow dodatkowo. A do domu kupilam za bezcen turbo maly spiworek z c&a, ktory zapewne po 3 tygodniach juz bedzie za maly. 😅

To ja juz ogarnelam etap lancuszka i polslupkow, tylko liczyc nie umiem i z kazdym rzedem moja praca jest coraz krotsza. 🤡 takze poddalam sie, niech eksperci sie tym zajma. 😆
- 

Dziewczyny, błagam powiedzcie, że macie coś do poratowania przy chorobie? 😫 No dziś to mnie już ewidentnie poskładało. Szczególnie gardło i katar, nie spane od 3:00 w nocy. Biorę jakąś isle, litry herbaty ale jest coraz gorzej 😭12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
 🍀 01.04 - jest ❤️
 🍀 12.08 - 780g 💙
 🍀 07.10 - 2000g 💙
 🍀 29.10 - 2500g 💙
 🍀 12.11 - wizyta

🍀 22.11.2025 🍀

- 

Domisiek wrote:Dziewczyny, błagam powiedzcie, że macie coś do poratowania przy chorobie? 😫 No dziś to mnie już ewidentnie poskładało. Szczególnie gardło i katar, nie spane od 3:00 w nocy. Biorę jakąś isle, litry herbaty ale jest coraz gorzej 😭
 Domisiek, prenalen w syropie, isla - super wybór, ale odrzuciłabym herbate bo bardzo wysusza, chyba że jakaś ziołowa. Psikaj wodą morską nos, dbaj o wietrzenie mieszkania (mimo chłodów - wietrzenie raz na jakiś czas a dobrze, nie że uchylone okno cały czas). Inhalacje bym robiła z soli fizjologicznej albo trochę mocniejsza jak masz to taka 3%. Oprocz isli są jeszcze inne tabletki nawilżające a i tutaj dziewczyny pisały że można chyba takimi typu tantum verde psikać (przy czym tutaj nasze farmaceutki Ci lepiej doradzą co do benzydaminy w 3 trymestrze) ja psikam preparatami ze srebrem typu Uniben Silver, Argentin T. Jak wpiszesz sobie w google „spray do gardła w ciąży” to widzę że jest też dużo nowości.
 Lez pod kocykiem i się trzymaj ❤️❤️❤️ Domisiek lubi tę wiadomość Domisiek lubi tę wiadomość