👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Klekotka też mnie bolą palce w dłoniach po nocy i jakby te kosyki w stawach, że zgiąć normalnie ciężko. Nie mam pojecia skąd taki ból akurat dłoni.
Zumi współczuję tych trudnych i przykrych chwil w rodzinie pewnych rzeczy nie da sie zmienić, pewne rzeczy zmieniają sie po czasie same. Choć słowa potrafią ranić jak nóż to myślę, że na pewno zmasz swoja wartość i takie chwilowe zachwianie nie zburzy tego w Tobie. Wydajesz sie być bardzo mądra, rozsądna i troskliwa, przebija od Ciebie ciepło i życzliwość więc sądzę, że bedziesz wspaniałą mama dla swojego synka. A słowa wypowiedziane może i bolą i ma sie żal do siebie o to, to jednsk one uwalniają napięcie i dzieki temu tez pomogłaś swojemu dziecku, bo wyrzuciłaś te emocje. Cieszę się, że po nocy czujesz sie już trochę lepiej. Nikt nie jest idealny Twoj mąż napewno też nie i reakcje nie takie jakbyśmy chcieli sie zdarzają. Jeśli sam do tego nie dojdzie, że kieruja Toba hormony (a to bardzo prawdopodobne , że sam nie dojdzie 🙂) to mu to spokojnie wytłumacz. Ważne, że jesteście razem i po tej samej stronie, a reszta jakoś będzie.
Zumi lubi tę wiadomość
-
Co do wsparcia porodu to tak jak dziewczyny pisaly o wiesiołku - ja go zażywalam doustnie, masaż krocza, ponoc herbatka z liści malin, ale ja nie piłam. No i tez położna mówiła, że szybka zmiana ciśnienia może rozpoczac poród żeby wyjechać np. windą na najwyższe piętro, ale to bardziej w wierzowcach blok 10 pieter to chyba za mało.
gutka8 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, chyba dziś wychodzę do domu 😍😍😍😍 ciśnienie wczoraj cały dzień w granicach 120-125/70-80, dziś rano 130/70, mam mieć badanie jeszcze i potem najprawdopodobniej do domu, jestem przeszczęśliwa 🥳🥳🥳
anna.90, Fabregasowa, nnaciaa, Rudka, wellwellwell, Mel 456, Klekotka, kalinok, TBK, Bećka, edka85, Asia091, Kiki2025, Domisiek, izzou97, Apatheia, a_aandzela, Kropka89, Zumi, gutka8 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷

-
No właśnie Nadzieja miałam pytać co tam u Ciebie. Super wiadomość!
Zumi dziewczyny już wszystko pięknie napisały, dobrze, ze stało się tak a nie inaczej skoro emocje już się nagromadziły bo pewnie tylko by się kisiło między Wami a tak jest czas żeby to poukładać i przegadać.
Bećka piękna niespodzianka 🥰
Zumi lubi tę wiadomość
-
@Klekotka, @Mamasitta też mam bardzo duży problem z bólem dłoni i to już ponad dwa miesiące.
Czytałam, że to normalne w ciąży 🥴
@Zumi dobrze, że teraz wyszło szydło z worka i otworzyły Wam się oczy.
Ja od kiedy pamiętam staram się żyć według zasady "Potrafisz liczyć? Licz na siebie!".
Niezliczoną ilość razy otrzymałam pomoc od znajomych a nie "rodziny". Może i jest to frustrujące, ale bardzo często spotykane 😕
Jesteś młodą, inteligentną i silną kobietą! 😘
Zumi lubi tę wiadomość
👩🏻🦳 38 👨🏻🦰41
- starania od 06.2024
- z pomocą medyczną od 10.2024
⏸️ 23.02.2025
20.10.2025 🌹
2630 g 50 cm 16:30 -
Zumi, będziesz najlepsza mamą dla swojego Malucha i to przykre że spotykają Ciebie takie nie miłe sytuację ale teraz już sami tworzycie nową rodzinę i trzeba skupić się na sobie. Przykre jest jest jednak że w takich momentach najbliżsi nie umieją być wsparciem...
U mnie pojawiają się bóle w stawach ale bardziej w stopach. Co do metod wywoływania porodu to jeszcze wchodzenie po schodach bokiem podobno coś działa. Ja nie będę próbowała przyspieszenia chyba 🫣 bardzo nie chciałabym trafić na dyżur do innego lekarza niż do prowadzącego a na ten moment ustaliliśmy 10 listopada, Mała jest chyba drobna (w czwartek 2190) więc i z indukcja nie ma się co spieszyć. Ja wykonuje codziennie ćwiczenia i mam nadzieję że one coś pomogą i masaż krocza ale to nic przyjemnego i ciężko go samej sobie wykonać 🫣
Zumi lubi tę wiadomość
-
Zumi, też uważam ze powiedzenie "umiesz liczyć, licz na siebie " jest w tej sytuacji najlepsze. Chyba brak relacji jest lepszy niz toksyczna relacja i liczenie na jakieś ochłapy miłości 🥺 ostatecznie nigdy nikogo nie zmusisz do zaangażowania.
Ja niestety chyba ominelam twoj post bo kupiłam vigantol 😅 ale nie mam pojęcia jak to stosować przy kp, na łyżeczce cycku czy jak dawać ta kropelkę?
Moj maz zabrał sie za Prasowanie, mamy wśród znajomych przypadek wczesniaka z 33tc i juz mu truje dupe ze chce byc spakowana. Swoją drogą u mnie na prenatalnych też wyszło ze główka większą sporo od reszty, czy to moze wskazywać ze porod zacznie sie szybciej, skoro to główka napiera?😅
Jakie macie spakowane podkłady na łóżko, 60x60, 90x60 czy większe? Rozumiem ze one służą do tego "wietrzenia " bez majtek czy cały czas sie na nich spi?
Zumi lubi tę wiadomość
-
Wychodzę do domu 🥳🥳🥳🥳🥳 dawno nie byłam tak szczęśliwa w tej ciąży 🤪🤪
Pierwsze co zrobię po tulaskach z piesełkiem, to zabiorę się za pranie i resztę, która została do zrobienia i kupienia. Przekonałam się, że nigdy nie wiadomo co się wydarzy i niczego nie można być pewnym
wellwellwell, Klekotka, kalinok, Paulivvv, TBK, anna.90, Jjkm97, edka85, Anilorak88, psaj91, nnaciaa, Asia091, Rudka, izzou97, Apatheia, Kropka89, Mel 456, Natha, Zumi, gutka8, Foxy96 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷

-
Zumi przytulam 🫂 na tym etapie burza hormonów juz naprawde jest silna, wiec nie przejmuj sie. Malo tego, przy dziecku tez zdarzy sie, ze przejdzie przez mysl albo wypowie sie cos czego nie chcemy. Nie jestesmy robotami, chwile slabosci sa natutalne, ale to nie znaczy, ze jestesmy zlymi matkami. Bedziesz najlepsza matka dla swojego dziecka. ❤️
A jesli chodzi o tesxiow to faktycznie lepiej moze, ze wyszlo teraz jaki maja stosunek, niz pozniej. Przynajmniej wiecie, ze nie ma sensu oczekiwac czegos i zorganizujecie sie tak, zeby poradzić sobie samemu. A na pewno sobie poradzicie. 😘
Bećka wszystkiego najlepszego ❤️❤️❤️
Fabregasowa kropelki mozesz wkrapiac bezposrednio do buzi malucha albo na lyzeczke.
Nadzieja super, ze wychodzisz. Naciesz sie teraz domowymi pieleszami. 🫶
Ja za chwile zbieram sie do poz na to szczepienie rsv. Maz zaczal w nocy chyrlac, wiec juz wole sie zaszczepic szybko z katarem, bo czuje ze za chwile znowu bedzie jakas gorsza infekcja, jak nie od meza to corka cos przyniesie ze zlobka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 09:50
Bećka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Ja dla siebie kupuje podklady 60x90, bo poprzednim razem lepiej sie sprawdzily te mniejsze jakos sie przesuwały i brakowalo mi tej powierzchni zeby czuc sie komfortowo i nie sprawdzać ciagle czy jest pod tyłkiem. Używa sie do wietrzenia, ale też jakby coś przeciekło z podpaski
-
Zumi pisałam tu ostatnio, że moja mama nie wie kiedy rodzę i jaka jest płeć dziecka. Także z rodziną to różnie. U nas radzimy sobie sami, ale powiem Ci, że widzę spore plusy. Nie znam drugiego tak zaangażowanego w małżeństwo i rodzicielstwo mężczyzny, jak mój mąż. Przez to, że jesteśmy zdani sami na siebie, wiemy, że musimy we dwoje ogarniać. A relacja jaka jest między chłopakami wynagradza wszystko. Moja mama mieszka 4km ode mnie, codziennie 2x przejeżdżam koło jej ulicy, bo ma szkołę chlopcow w sąsiedztwie, przedszkole 2 budynki dalej... teściowa za granicą. Moje dzieci nie mają dziadków. Kiedyś się jeszcze starałam, zależało mi na kontakcie z wnuków i dziadków. Teraz uznałam, że to oni są odpowiedzialni za relacje, jakie tworzą z wnukami. Mój młodszy ostatnio nie mógł sobie przypomnieć, jak moja mama ma na imię (coś do szkoły potrzebował).
Tulę mocno 🫂 nie mamy wpływu na innych. Myślę, że mąż rozmumie Twoje emocje i jemu też jest ciężko, że jego rodzice tak się zachowują.
Zumi lubi tę wiadomość
-
Ja biorę 60x90 na łóżko dla mnie, żeby właśnie wietrzyc ranę/ochronić prześcieradło. Te podpaski poporodowe mogą się czasem przesunąć albo przecieknac.
Torba w 75% spakowana. Jakoś to do mnie nie dociera. Dziś będzie kurier z materacem do dostawki, wzięłam z Fiki Miki. Za tydzień jednak kupujemy bazę do fotelika, bo z trójka dzieci na pewno nam to ułatwi życie, zwłaszcza, że wyjeżdżam o 7.15-7.20 do szkoły. Muszę ogarnąć jeszcze miejsce do przewijania, na śmierć o tym zapomniałam. No i kupić mufki do wózka, lampkę, przewijak, organizer na pierdoły i jak się coś ładnego z ubranek rzuci w oczy. No i chyba tyle. Jak się spięłam, to wydałam całą wypłatę i tylko albo paczkomat albo kurier 🤣 -
Dla siebie 60x90, a dla dziecka 60x60. Dla siebie lepiej mieć większe, bo się mogą przesuwać w czasie snu. Ja normalnie leżę na tym podkładzie mając założone majtki poporodowe i te specjalne podpaski. W tych pierwszych dobach jest sporo krwi, więc lepiej dobrze się zabezpieczyć 🙈 Natomiast te mniejsze podkłady używam do przebierania dziecka.Fabregasowa wrote:
Jakie macie spakowane podkłady na łóżko, 60x60, 90x60 czy większe? Rozumiem ze one służą do tego "wietrzenia " bez majtek czy cały czas sie na nich spi?
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
@Fabregasowa Ja miałam spakowane dla siebie 90x60, ale skoro szpital niby wszystko zapewnia, to wyleciały z torby 😅 Dla dziecka do domu 60x60.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 11:10
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
22+6 tc - 640g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
35+6 tc - 2800g 👀🩷
37+6 tc - 🩺

-
Mamasitta wrote:Pytalam ostatnio o pieluchy kamyczek czy któras z Was ma i poleca, bo chyba moja wiadomość gdzieś przepadła.
https://zapodaj.net/plik-oY6QV6e4id
👩🏻🦳 38 👨🏻🦰41
- starania od 06.2024
- z pomocą medyczną od 10.2024
⏸️ 23.02.2025
20.10.2025 🌹
2630 g 50 cm 16:30 -
Tak Zumi ☺️☺️Mamasitta wrote:Pytalam ostatnio o pieluchy kamyczek czy któras z Was ma i poleca, bo chyba moja wiadomość gdzieś przepadła.
Ja też zamówiłam i czekam dzisiaj mają być więc napewno napiszę jakie są według mojej opinii
.
Zumi bardzo przykro mi z powodu relacji, emocje na końcówce ciąży są bardzo silne, a rodzina jeszcze potrafi dowalić 😢
Nadzieja zostaw prasowanie tylko odpocznij ten jeden dzień po szpitalu, bo ja jak wróciłam chciałam zabrać się za pierogi ale mąż mnie sprowadził na ziemię. Daj sobie jednej dzień na przytulanki z piesiem 😍
Ja wróciłam od fryzjera i zapomniałam że malowanie i strzyżenie jest tak drogie 🤦♀️hehe dobrze że chodzę raz na pół roku
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
TP 18.11.2025. 🤞