👶 Listopad 2025 👶
- 

WIADOMOŚĆ
- 

Któraś z Was pytała o prześcieradła - zerknijcie sobie na Ankras, zamówiłam dwa i jestem zachwycona stosunkiem ceny do jakości mają produkty na allegro (stamtąd ściągałam) https://allegro.pl/oferta/przescieradlo-bawelniane-do-dostawki-83x50-duzy-wybor-15239326341 mają produkty na allegro (stamtąd ściągałam) https://allegro.pl/oferta/przescieradlo-bawelniane-do-dostawki-83x50-duzy-wybor-15239326341 Paulivvv, gutka8 lubią tę wiadomość Paulivvv, gutka8 lubią tę wiadomość
- 

@Psaj my też planujemy wychowanie bez TV. Na pewno to co będzie rygorystycznie trzymane to brak TV podczas jedzenia i przed snem. Poza tym zobaczymy jak wyjdzie w praniu, nie mamy ciśnienia by w gościach zabronić dziecku patrzeć w telewizor. Co do nie wychowywania w ciszy to polecam muzykę 😁 U nas muzyka gra praktycznie całe dnie, małemu też będę puszczać jak już będzie z nami 😊12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
 🍀 01.04 - jest ❤️
 🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
 🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
 🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
 🍀 12.08 - 780g 💙
 🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
 🍀 07.10 - 2000g 💙
 🍀 29.10 - 2500g 💙
 🍀 12.11 - wizyta

🍀 22.11.2025 🍀

- 

My też raczej zamierzamy do chociaż 1 - 1,5 roku wychowywać bez TV i ekranów.

Ale też nie chcemy popadać w jakąś psychozę, jak ktoś będzie oglądał TV w salonie a druga osoba przez ten salon z dzieckiem przejdzie to też nie będziemy temu dziecku trzymać głowy na siłę, jak przez 15 sekund popatrzy czy usłyszy to myślę, że jakoś to przeżyjemy.
 Tak samo u kogoś, no nie wyobrażam sobie że kogoś odwiedzamy i każemy mu wyłączyć TV w jego własnym domu - nie będziemy dziecka tak ustawiać, żeby ten ekran tam oglądał, ale też jak przez 2h odwiedzin, raz na miesiąc będzie słyszeć gadanie TV w tle itd to chyba nie doprowadzi to do jakiejś wychowawczej tragedii. Fabregasowa lubi tę wiadomość Fabregasowa lubi tę wiadomość
- 

U nas będzie absolutnie bez ekranu do 2 roku życia. Wiadomo, że w gościach nie będę kazała nikomu wyłączać telewizora jak będzie leciał, ale w domu, jak Tosia nie będzie spała, telewizor nie będzie leciał w tym samym pokoju, aczkolwiek my oglądamy głównie Netflixa czy Prima i to wieczorami, telewizji w ogóle nie włączamy.
 Sama widzę po sobie jak mocno uzależnia telefon dorosłą głowę, a co dopiero malucha. Dodatkowo w pracy miałam naprawdę ogrom dzieci, które miały zaburzony rozwój poznawczy, a po absolutnym odstawieniu ekranów, nadrabiały. To że w telewizorze nie leci bajka tylko wiadomości lub jakiś nasz film, nie znaczy, że dziecko na to nie patrzy. Po 2 roku życia wprowadzimy bajki, ale np. raz w tygodniu i tylko jako wspólne oglądanie, żeby móc dziecku tłumaczyć na bieżąco bajkę i o niej rozmawiać, a nie że ja sobie coś robię, a dziecko wlepia się w ekran.
 Najbardziej mi się śmiać chciało jak mamy u mnie na zajęciach puszczały niemowlakowi piosenki na telefonie i pokazywały, jak bobas nie chciał współpracować mimo starań i mi się tłumaczyły, że to tak wyjątkowo, w domu nie ogląda. Po czym wybierając piosenkę na YouTube "tej nie lubisz, tej też nie, o ta jest Twoja ulubiona" 🤪😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 22:07  Paulivvv, Klekotka lubią tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38 Paulivvv, Klekotka lubią tę wiadomość
                                👩31 🧔♂️38
 Starania od 01.2025
 PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
 2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
 2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
 29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
 21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
 27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
 26.06 wszystko dobrze 🥹
 23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
 20.08 ponad 800g bobasa 🩷

- 

Lavenda wrote:Zdecydowanie stałe, kredyt można refinansować, więc spokojnie. Ważne, żeby wybrany przez Was doradca trzymał rękę na pulsie i nawet po kilku latach dawał cynk, kiedy warto działać z tym tematem 👌
 Pamiętaj, że w naszym kraju te stopy są tak nieprzewidywalne, że czasami można się mocno przejechać na zmiennych.
 No właśnie takimi argumentami się kierowaliśmy wysyłając wniosek. Jeszcze jak zmieni się władza może być inaczej, gorzej albo lepiej. Nastawiamy się na przeniesienie kredytu do innego banku w przyszłości, nasi znajomi tak robili żeby poprawić swoje warunki kredytowe. Nasz doradca zalecał nam wizytę u niego minimum za rok od wzięcia kredytu żeby przyjrzeć się czy da się coś poprawić albo jak będą jakieś poważne zmiany stóp procentowych i sytuacji na rynku nieruchomości to mamy przyjść wcześniej. Zapytam go o możliwość kontaktu z jego strony jakby miał dla nas lepszą ofertę. Musimy się z mężem przyzwyczaić do tego, że będziemy musieli trzymać rękę na pulsie dopóki nie spłacimy kredytu 😊. Zazdroszczę, że macie za sobą już te decyzje kredytowe ❤️. My dopiero jesteśmy po złożeniu wniosku o decyzję finansową, ale czas szybko leci na szczęście, dni mijają nam piorunem. Adrenalina sprawia, że czas leci szybciej. Lavenda lubi tę wiadomość
                                👩🦱29🧑32 Lavenda lubi tę wiadomość
                                👩🦱29🧑32
 08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
 02.03.2025 ⏸️😍
 12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
 21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
 18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
 08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
 12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
 07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
 02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
 💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

- 

Za okres od 08 do 30.09 . Tak to jest w zakładce świadczeniobiorca i później zakładka zasiłki.Paulivvv wrote:A kojarzysz za jaki okres masz tą decyzję z 01.10.?
 No i te decyzje to chyba widać w tej zakładce „Świadczeniobiorca”?
 Ja tej zakładki nie mam, bo nigdy nie miałam z ZUS żadnych świadczeń, a z tego co się dowiedziałam to dostęp do takiej zakładki dostanę dopiero po pierwszej wypłacie świadczenia.
 Nam wyprawka wyszła około 7-8 tys ale szczegółowo nie liczyliśmy.
 A prześcieradła zamawiałam na stronie mój świat dziecka, frotte i bawełniane w gumkę, mają też podkładki ochronne na materac  Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 22:22  Paulivvv lubi tę wiadomość Paulivvv lubi tę wiadomość
- 

psaj91 wrote:Dziewczyny, a tak z ciekawości, bo właśnie trafiłam na interesującą gównoburzę na FB i zastanawiam się co o tym myśleć. Dotyczyła ona włączania TV przy małym dziecku. Obecnie zalecenia są takie, że do 2 r.ż. zero ekranów, bo mogą one wpływać na zaburzenia rozwoju, np. mowy. I tak jak sama nie planowałam puszczać małej bajek min. do 1 r.ż., tak w tym poście podniosły się głosy, że telewizor nie może nawet chodzić w tle 🤔 Co o tym myślicie? Z drugiej strony, jestem w gościach i mam komuś w jego własnym domu dyktować co ma robić? 😂 Myślałam, że nie będzie problemu, np. włączyć sobie TV do karmienia czy jak mała będzie drzemała na kanapie, bo w totalnej ciszy też nie chciałabym jej wychowywać.
 Hehe ja tez sie zarzekalam, ze absolutnie zero bajek, bo po co takiemu dziecku i do roku nie puszczalam tv przy dziecku w ogole, a pozniej sie zaczelo chorowanie, koniecznośc zrobienia inhalacji i podania lekow co bez bajki bylo niemozliwe. albo loty samolotem, gdzie gdyby nie bajki na telefonie to skonczylo by sie darciem w nieboglosy przez 2h. 🤷♀️ albo loty samolotem, gdzie gdyby nie bajki na telefonie to skonczylo by sie darciem w nieboglosy przez 2h. 🤷♀️
 Takze w idealnym swiecie jestem za tym, zeby nie pokazywac maluchom ekranow, ale zycie zyciem. 😛
  Zumi, Domisiek, gutka8, libby7, Rudka lubią tę wiadomość Zumi, Domisiek, gutka8, libby7, Rudka lubią tę wiadomość
- 

To ja drugi dzień z rzędu 12h bez pobudki nawet na siku 🫣 Paulivvv lubi tę wiadomość
                                Starania od 04/24 Paulivvv lubi tę wiadomość
                                Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
 5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
 12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
 20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
 22+6 tc - 640g 🩷
 27+6 tc - 1145g 🫣🩷
 30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
 33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
 35+6 tc - 2800g 👀🩷
 37+6 tc - 🩺

- 

psaj91 wrote:Dziewczyny, a tak z ciekawości, bo właśnie trafiłam na interesującą gównoburzę na FB i zastanawiam się co o tym myśleć. Dotyczyła ona włączania TV przy małym dziecku. Obecnie zalecenia są takie, że do 2 r.ż. zero ekranów, bo mogą one wpływać na zaburzenia rozwoju, np. mowy. I tak jak sama nie planowałam puszczać małej bajek min. do 1 r.ż., tak w tym poście podniosły się głosy, że telewizor nie może nawet chodzić w tle 🤔 Co o tym myślicie? Z drugiej strony, jestem w gościach i mam komuś w jego własnym domu dyktować co ma robić? 😂 Myślałam, że nie będzie problemu, np. włączyć sobie TV do karmienia czy jak mała będzie drzemała na kanapie, bo w totalnej ciszy też nie chciałabym jej wychowywać.

U nas będzie bez TV na 100%. W gości nie chodzimy, więc ten problem odpada. Starszy ma laptopa u siebie w pokoju, ale to nie będzie grać przy małej, młodszy 3x w tygodniu gra na konsoli, ale to na dole w salonie. Ja z małą glownie na gorze bede. Telewizji, netflixa nie mamy, telewizor służy tylko jako ekran do konsoli. Z laptopa najczęściej leci radio, więc też bez ekranu. Jak długo? Nie wiem. Starszego utrzymaliśmy dłużej, młodszego krócej i widzę różnicę dzieciaków w podejściu do ekranów. Na młodszego bardziej oddziaływują, musimy go bardzo pilnować z zasadami i czasem. Chłonie ekran jak gąbka. Starszy ma większy luz w tym temacie.
- 

psaj91 wrote:To ja drugi dzień z rzędu 12h bez pobudki nawet na siku 🫣
 Ja to zazwyczaj ostatnio takie 3 pobudki, przedwczoraj tylko przespałam od 23 do 6 bez żadnej - aż byłam zdziwiona. Za to nadrobiłam wczorajszej nocy 🤣
- 

I tak jak pisze wellwellwell teoria sobie, praktyka sobie. Czasem wg mnie lepiej pozwolić dziecku na bajkę niż otoczyć malucha grającymi, świecącymi zabawkami. Ja mam alergie na takie zabawki. Pierwszą gadającą zabawką była arka Noego na roczek. Jak widzę te wszystkie świecące i grające książeczki, kostki edukacyjne, maty, stoliki i bóg wie co, to serio uważam, że raz na jakiś czas przy inhalacji czy w długiej kolejce bajka jest lepsza. Rudka, gutka8, wellwellwell lubią tę wiadomość Rudka, gutka8, wellwellwell lubią tę wiadomość
- 

Śpiworek do wózka kupiłam żeby nawet jak nie bedzie najgorszych mrozów to jednak chociaz dno gondoli wyścielić dolną częścią spiworka, polozyc dziecko w kombinezonie i okryc czyms lekkim. Jakos tak przytulniej na zimę.

Wytrzymałe prześcieradła mają w Smyku, teraz kupiłam w innym sklepie okaże się 😄
- 

Iga Kwietniowa wrote:Dlaczego Ty jeszcze pracujesz? Nie pytam złośliwie tylko chyba jesteś jedyną osobą w tak zaawansowanej ciąży w Polsce, która pracuje 😉
 Między innymi przez kredyt hipoteczny 🙃 przejęcie przez ZUS i wypłacanie L4 nie wyglądałoby korzystnie, a nam zależało mocno. Praca sama w sobie jest ok, układam ją jak chcę i jak mi wygodnie. Nie jest źle 👍😆
- 

Ja mam jedną pobudkę w nocy na szczęście. U nas też raczej bez ekranów wychowamy synka do 1,5 roku-2 lat, postaramy się żeby w tle leciała raczej muzyka niż migające programy w TV. Ale do inhalacji czy odciągania kataru to pewnie przydadzą się bajki 😅 znam parę mam i wiem, że inhalacje bez bajek mogą okazać się niemożliwe. Na pewno nie chcę żeby dziecko jadło przy TV/bajkach.👩🦱29🧑32
 08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
 30.09.2024 💔 5 tydz. cb
 25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
 02.03.2025 ⏸️😍
 12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
 21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
 18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
 08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
 12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
 07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
 02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
 indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
 💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

- 

Asia091 wrote:Też o tym słyszałam! Zero ekranów itp do minim 2 lat. Dla mnie to dosyć dziwaczne wiadomo że u siebie to może i będę starać się jakoś to respektować ale u kogoś? No nie da się. Później dziecka też nie chce wychowywać w ciszy bo boję się że będzie przestraszone jak będę włączać odkurzacz.
 Mam plan starać się jak najdłużej bez ekranu bo jednak jest to napewno szkodliwe dla takich malutkich dzieciaczków ale wiadomo że życie mnie zweryfikuje.
 Bardziej chyba chodzi o sytuacje że rodzice włączają dziecku telewizor czy iPhona na kilka godzin i zajmują się w tym czasie gotowaniem, sprzątaniem czy inną pracą, a nie o to że dziecko śpi w łóżeczku, a ty oglądasz serial. Ja akurat teraz sobie oglądam, a córka śpi w drugim pokoju - mamy otwarte mieszkanie więc pewnie słyszy dźwięki, ale niebieskie światło nie wali jej po oczach. Jak jesteśmy u rodziny czy znajomych to proszę żeby wyłączyli telewizor. Bez przesady nie są przecież uzależnieni żeby przez pół godziny nie wytrzymać bez telewizji i scrolkowania telefonu, a szczerze mówiąc jak też nie lubię przekrzykiwać telewizora czy prowadzić rozmowy z kimś kto się bawi telefonem zamiast skupić na rozmowie. Asia091 lubi tę wiadomość Asia091 lubi tę wiadomość
- 

Mnie też namówiłyście na te pieluchy z kamyczka 😀😀 dzisiaj właśnie finalizowałam zakupy apteczne i na allegro, trochę późno ale przesunęły mi się plany przez nasz urlop. I ponad 2tys poszły w niepamięć 😆 muszę sobie też podliczyć te wszystkie wydatki wyprawkowe. A od weekendu zaczynam pranie i w przyszłym tygodniu pakowanie walizki do szpitala, wiem że wy już prawie wszystkie gotowe. Ja równo za 4tyg dowiem się jaki mam termin indukcji i trochę się już nie mogę doczekać bo przynajmniej będę mogła się psychicznie przygotować👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
 ♀️ Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina

01.2025 💔 7tc

22.03 - II
 01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
 15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
 06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
 13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
 21.05 - 🩺 I prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm 🐣✨
 09.07 - 🩺 II prenatalne, 315g ruchliwego malucha 🐤✨
 17.09 - 🩺 III prenatalne, 1400g zdrowego bobasa 🐥✨

- 

U nas miało być bez ekranów przy 1 dziecku ale nie dało się niestety podczas jazdy samochodem a potem żeby coś zrobić w domu… teraz ma 4 lata i rzadko ogląda… mówi słabo i mało wyraźnie i czuję że zrobiłam jej tym straszną krzywdę ale z drugiej strony nie dość że mi było ciężko psychicznie podczas każdej jazdy samochodem bo albo telefon albo wyjęcie z fotelika a w domu jeszcze gorzej to bez tego bym chyba miała depresję.
 Ogólnie wszystko było u nas później- siadanie, chodzenie itp choć w granicach normy, ale późno. Moja ciąża książkowa, w miarę zdrowa dieta, witaminy…
 Z kolei siostrzenica urodzona z hipotrofia rozwijała się bardzo szybko, z kiepską dietą, tv na okrągło, bajkami zaczęła mówić szybko, ładnie i z bogatym słownictwem…Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 00:42 
- 

Mnie obudził koszmar to mało powiedziane. 🤯 dzisiaj mam wizytę i śniło mi się że doktorka kazała mi zrobić aborcje mimo że ciąża jest zdrowa i wszystko jest ok z dzieckiem! Wyszłam z gabinetu i zaczęłam krzyczeć do męża " ja chce moje dziecko ". .. 😔 straszne uczucie.

Pierwszy raz się stresuje wizytą chyba.(?!) oczywiście nie śpię od tam tej pory coś po 5 było.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 09:39 09.2024 💔
 15.03.2025 ⏸️
 02.04.2025 0,93 mm + 💓
 09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
 24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
 21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
 26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
 09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
 TP 18.11.2025. 🤞