X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 wrote:
    I od wagi urodzeniowej patrzymy przyrosty 😬
    Pierwsze słyszę. Zawsze liczy się przyrosty od wagi wyjściowej ze szpitala. Przecież dziecko musi mieć czas, żeby odbić.

izzou97 lubi tę wiadomość

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • izzou97 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi przyrostami to w ogóle książkę można napisać. My liczone przyrosty mieliśmy od najniższej wagi wpisanej w książeczkę.
    Teoretycznie dziecko powinno w wieku 2 tygodni wrócić do wagi urodzeniowej, w praktyce u dużych dzieci (co się sprawdziło u nas) potrzeba nawet trzech tygodni. W przypadku nieprawidłowych przyrostów w pierwszej kolejności ocena aktu karmienia jeśli KP, dopiero potem ewentualnie dokarmianie. Tylko to karmienie najlepiej niech ocenia doradca laktacyjny, położne środowiskowe często nie do końca znają się na temacie

👩🏼‍🦱 28 🧔🏻‍♂️ 30 🐈
    4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
    👶🏻 30.10.2025 🩵
    ✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 - u nas położna liczyła przyrost od wagi w dniu wypisu ze szpitala.
    Mały urodził się z wagą 2610g, a w dniu wypisu miał 2460g i od tej wagi, na pierwszej wizycie położnej po jakiś 4 dniach, był liczony przyrost.

12.2024 7tc 👼🏼
    11.2025 A 🩵

age.png
  • Rudka Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa877 wrote:
    Dziewczyny porady potrzebuje. Karmię piersią od początku tj aż 5dni, mała poraniła mi sutki i dziś ulało jej sie mieszanina mleka z krwią. Jechać do szpitala czy przeczekać, odstawiam cycka i kupuje mleko.
    I tak skończyła sie historia z karmieniem, szkoda..
    Miałam tak w szpitalu i powiedzieli mi żebym ściągnęła mleko laktatorem w tym czasie bo jest delikatniejszy dla brodawek i podała dziecku w butelce a jak się podgoją brodawki to znowu bezpośrednio pierś. Teraz mamy 7 dobę i jest naprawdę dobrze nie poddawaj się

Justa877 lubi tę wiadomość

🧞‍♀️33l 🧞‍♂️36l
    💙K 11l
    🩷A
    age.png
  • Mylove Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja składałam 800+ dopiero parę dni temu a mała ma dziś miesiąc 🫣 ale koleżanka która urodziła kilka miesięcy przedemna czekała na przelew 2 miesiące także trzeba uzbroić się w cierpliwość najwyraźniej 😆 ale może w każdej miejscowości jest inaczej 🧐
    Becikowego jeszcze nie składałam , mam trochę wypisane dokumenty 😂 w zasadzie to nie wiem czy wogole mi sie to należy , zależy z którego roku beda chcieli dochody , z tego co wiem to 2023 , wtedy może dostanę jak inny rok beda brali pod uwagę to niestety nie dostanę 😬
    A wogole nie powinni robić progu dochodowego według mnie , zupełny bez sens .

🤰34 👨31
    👧 10 👦 6
    🦮🐈
    7.11.24- poronienie samoistne
    6.03.25- ||
    13.03.25- ciąża potwierdzona
    29.04- badania prenatalne
    9.11.25- termin
  • Lavenda Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK wrote:
    Dziewczyny czy dostałyście zaświadczenie że szpitala dla pracodawcy? Mój dyrektor takie chce, a ja nic nie dostałam w szpitalu.

Położna przyniosła mi wniosek o dokumenty do zasiłku macierzyńskiego. Wypisałam, oddałam i w ciągu 2 dni mialam dokumenty ze szpitala na mailu. :)

TBK lubi tę wiadomość

age.png

👩28 👨30

12.05.2017 - 🤱 Lila
    07.09.2024 - 👼 Maksymilian 17tc

30.12.2024 - cb 💔
    25.01.2025 - cb 💔

24.02.2025 - ⏸️
    9 dpo - beta 19,1
    11 dpo - beta 53,4
    13 dpo - beta 142,4
    15dpo - beta 349,8
    17dpo - beta 712,3
    19dpo - beta 1459,3
    22dpo - beta 5509,5

20.03 - mamy ❤️
    05.11.2025 - Ada 🩷 4140g 53cm
  • anna.90 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa877 wrote:
    Dziewczyny porady potrzebuje. Karmię piersią od początku tj aż 5dni, mała poraniła mi sutki i dziś ulało jej sie mieszanina mleka z krwią. Jechać do szpitala czy przeczekać, odstawiam cycka i kupuje mleko.
    I tak skończyła sie historia z karmieniem, szkoda..
    Mam zranionego sutka jakby rozcięcie, od jakiś 3 dni z tej piersi odciagam laktatorem, a sutek smaruje bepantenolem naprzemiennie z octaniseptem. Jest znaczna poprawa, jak się zagoi wracamy do przystawiania do piersi. Moze i u Ciebie pomoże odciąganie laktatorem?

• Ania 89 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melusia w dniu wypisu miała 3200 dziś ważona 3500 i położna stwierdziła że przybrała zdecydowanie za mało bo liczymy od wagi urodzeniowej która była 3400 a nie najniższej. Dziwne to mi się wydawało ale po tylu latach to mogę nie pamiętac więc nic nie mówiłam

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze☺️
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe Zdrowa dziewczynka ☺️🩷
    16 września 3 prenatalne:)
    age.png
    MELANIA URODZONA 12.11.2025 CC☺️
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam popękane sutki... dziś przystawiałam Ignasia i myślałam że oszaleję zacisnęłam zęby a młody pomamlał 2 minuty i zasnął... 🤡 także tak to wygląda. Odciągnęłam po 14 cyce i tam tylko z obu zaledwie 70 ml gdzie rano po 8 było 150 ml z obu. Chyba mój stres związku z brakiem rozmowy z mężem i te kłótnie o odwiedziny źle wpływają na pokarm 😭.

Ja dziś dopiero wzięłam złożyłam ten wniosek, becikowe i te inne też powinny być bez tego progu dochodowego ale jest jak jest. :) grunt że na pieluchy będzie. A właśnie czy Wam te DADA nie przeciekają?

Szew mam już zdjęty gdzieś tam z jednej strony mam ropę ale do obserwacji.

https://www.instagram.com/reel/DRDP7TgiJgM/?igsh=MThncjhoMzVpb2czZA== To ja dziś tyle se w drodze do przychodni 😎

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada, 15:49

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/50cm 👶 IGNACY 💓
  • Rudka Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Ja też mam popękane sutki... dziś przystawiałam Ignasia i myślałam że oszaleję zacisnęłam zęby a młody pomamlał 2 minuty i zasnął... 🤡 także tak to wygląda. Odciągnęłam po 14 cyce i tam tylko z obu zaledwie 70 ml gdzie rano po 8 było 150 ml z obu. Chyba mój stres związku z brakiem rozmowy z mężem i te kłótnie o odwiedziny źle wpływają na pokarm 😭.

Ja dziś dopiero wzięłam złożyłam ten wniosek, becikowe i te inne też powinny być bez tego progu dochodowego ale jest jak jest. :) grunt że na pieluchy będzie. A właśnie czy Wam te DADA nie przeciekają?

Przeciekają… beznadziejne są. Najlepsze jak dla nas Pampersy a jak się skończą to chce zacząć wielopielo

🧞‍♀️33l 🧞‍♂️36l
    💙K 11l
    🩷A
    age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:

https://www.instagram.com/reel/DRDP7TgiJgM/?igsh=MThncjhoMzVpb2czZA== To ja dziś tyle se w drodze do przychodni 😎

Masz te złote Dady czy te białe? Ja mam 1 opakowanie tych białych, chyba „Pure Care” ale jeszcze nie doszliśmy do nich do testów.

12.2024 7tc 👼🏼
    11.2025 A 🩵

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Przeciekają… beznadziejne są. Najlepsze jak dla nas Pampersy a jak się skończą to chce zacząć wielopielo

Czytałam duzo opinii ze te złote sie zepsuły i sa beznadziejne... Czekam Rudka na twoje wielopielo, domyślam sie ze jak wyjdziecie ze szpitala 🙂🙂🙂

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🩷

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, euthyrox 75

preg.png
  • Natha Ekspertka

Wysłany: 24 listopada, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK wrote:
    Dziewczyny czy dostałyście zaświadczenie że szpitala dla pracodawcy? Mój dyrektor takie chce, a ja nic nie dostałam w szpitalu.

Moje brodawki też cierpią, młoda cycka non stop, w szpitalu nikt mi jej nie wziął na chwilę, jedynie na badania. Odmówiłam dokarmiania mm, wiec musiałam sobie radzić sama.

Ulewanie z krwią z brodawek jest częste. Nie trzeba przestawać kp ani dawać mm. Trzeba odpowiednio przystawiać, ewentualnie nakładki, wietrzyc, smarować swoim mlekiem i/lub lanoliną, najlepiej zamiast wkładek to używać muszle, po kp zimne kompresy, jeśli jest nawał.

Kasiek7 nie rób sobie tego i nie zamartwiaj się cc. To operacja ratującą zdrowie i życie. Na psn masz jeszcze szansę, a jakby się coś stało córce, nigdy byś sobie tego nie wybaczyła. Bądź dla siebie dobra.

Psaj, Nadzieja czekamy na informacje o nowych dzieciątkach.
    Mój też chciał pomimo że w drugiej pracy nie chcieli,, narzeczony pojechał do szpitala i okazuje się że do 2017 roku czy jakoś tak szpitale faktycznie wystawiały zaświadczenia o porodzie i to było wymagane ale potem wystarczy tylko odpis aktu urodzenia. Tak nas poinformowali w sekretariacie szpitala

TBK lubi tę wiadomość

• Natha Ekspertka

Wysłany: 24 listopada, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Zerknijcie na huggis, są mega super, na Allegro 45 zł za 86 sztuk

• Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam Dada pure care (te białe) i jeszcze mi nie przeciekły ale pieluchy idą jak woda bo dużo kup jest albo takie kleksy. Mąż mi dzisiaj odebrał laktator i będę próbować.
    Co do dokumentów to ja dostałam w szpitalu zaświadczenie o porodzie ale pracodawca ma swoje druki i oświadczenia które muszę podejść i wypełnić.

Zumi lubi tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11 Wojtuś ♥️
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odmrożone ciasto marchewkowe wjechało jak złoto…dziś też były odmrożone bitki, pomidorowa. Pierogi już zjedliśmy, na jutro jeszcze mamy drugą porcję bitek, na następne dni leczo i schab. Ciesze się że zrobiłam trochę zapasów ale widzę już że będę musiała pomyśleć o większej zamrażarce, przy 4 chlopakow będzie isc mnóstwo jedzenia…

Zumi lubi tę wiadomość

Dopegyt —> Metocard (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Stasia
    28.11 termin usg
    21.11 planowana indukcja

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja tez mam cale poranione brodawki i jest to na ten moment najgorsza rzecz w moim pologu. Ale ja sama widze, ze moja Ada jest zle przystawiona tj. ja teorie znam i ja przystawiam tak zeby miala szeroko buzke, tylko ona tak nie potrafi podlapac i sama splyca chwyt. Dzis byla u nas polozna na patronazu i od razu powiedziala, ze wedzidelko do podciecia. W szpitalu CDL tez cos mowila, ze wedzidelko „tylne” i do obserwacji, bo w szpitalu takiego nie podcinaja.
    Polozna polecila, zeby do wygojenia karmic w kaptutkach. Ja na razie zamowilam te muszle medela miedzykarmieniami do wygojenia. Mrożone pieluchy tez mi przynoszą ulge. Lanolina I multimam dla mnie porazka, mam wrazenie ze tylko gorzej mi sie ta rana papra, psikam octeniseptem.

Pieluchy uzywam biale Dada i nie przemakaja, u nas fajnie sie sprawdzaja. Choć na razie u nas nie mamduzych objetosci kup i sikow.

Co do wagi tez pierwsze slysze, zeby patrzec na urodzeniowa. Jest iles tam czasu na powrot do wagi urodzeniowej, a tak to w pierwszym tyg w ogole maluch ma prawo jeszcze spadac.

Psaj i Nadzieja kciuki za wasze bobasy.

psaj91 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam w szpitalu zaświadczenie do urlopu macierzyńskiego, pytali się czy chcę odpowiedziałam tak :) to nawet dla męża wystawili żeby sobie do pracy zawiózł ale finalnie u mnie w pracy i u niego chcą akt urodzenia plus dokumenty wewnętrzne.
    Ma te złote, i powiem Wam że to masakra jest, i te rzepy się ciężko otwierają zdarzyło mi się już zerwać całkiem tą rzepę.

Anilorak u mnie też idzie ich sporo bo ja często młodemu zmieniam jakiś kleksik pójdzie to już zmiana bo nie chce żeby chodził w zasranej. Moja znajoma potrafiła dziecko przetrzymać 2-3h a potem zdziwiona że miało odparzenia.. a i daj znać ja sprawdził Ci się laktator i jaki wzięłaś ? :)

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/50cm 👶 IGNACY 💓
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natha wrote:
    Zerknijcie na huggis, są mega super, na Allegro 45 zł za 86 sztuk

Oo tak, te Huggies też u nas się sprawdzają a są tanie.

12.2024 7tc 👼🏼
    11.2025 A 🩵

age.png
  • Ilka96 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wybór robicie że macie tyle pokarmu 😥😥 ja odciągam w porywach 60 ml, najczęściej ok 40 z dwóch piersi. Masakra, jestem załamana, a Jasiu nie pobiera ode mnie ewidentnie, czasami mu przez kapturek coś kapie, więc chwilami mu się udaje, ale później i tak dojada 60 ml z butelki, więc nie jestem go w stanie sama piersią nakarmić.
    Już rzygam tym odciąganiem, robię to po każdym karmieniu, także w nocy i jeszcze jakby były efekty w postaci tych ilości, a tu dupa. No ryczeć mi się chce, bo chciałam karmić piersią, albo chociaż żeby jadł w 100% moje. Pije femalitker, biorę jakieś suple na laktację ale to nic nie pomaga.
    Strasznie mi jest przykro z tego powodu, w dodatku jestem wymęczona bo non stop muszę odciągać, myć to wszystko itd. Schodzi trzy razy więcej czasu niż jakby jadł prosto z piersi.
    Przy okazji, czy któraś z was ma też przetestowany laktator muszlowy? Bo w tym jedynie widzę uwolnienie choć trochę czasu

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
‹‹ 848 849 850 851 852
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ