👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Foxy96 wrote:U nas tez skok rozwojowy w pełni, trzeba przetrwać. Dzisiaj na przyklad młoda przespała większą część dnia, a wczoraj miala tylko jakieś mikro drzemki. Świetnie się składa, bo dzisiaj jebło mnie coś w plecach i trochę trudno mi ją nosić. Sypię się, 30 lat nadchodzi wielkimi krokami 🫠
well, ja podaję Ali BioGaie od prawie miesiąca i przestała mi popłakiwać wieczorami… chyba działa.
Sorka, polubilam za to ze biogaia dziala a nie ze sie sypiesz.
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Dahlia, nasze dzieci dbaja o to, zebysmy nie tesknily za imprezami, co sie natanczymy to nasze. 😅
Kurka moze to serio skok? Pytalam chata gpt o co chodzi, ze dziecko sie przystawi tylko w tancu i podskokach to powiedzial, ze chodzi o przeciazony uklad nerwowy. (A bujanie reguluje un) 🤷♀️ jak masz pilke fitness to mozesz sprobowac jeszcze karmic na pilce. U nas nie dziala, musi byc na stojaco. 😅
Najgorsze z tymi dziećmi jest to, ze wszystko to zgadywanie ciągłe . 🤡
Trzymam kciuki za wdrozenie zalecen i odbicie z przyrostami. 🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 21:59
Dahlia lubi tę wiadomość
-
K***a zmieniłam ten olejek migdałowy 100% i myję Ignasia właśnie w hipp sensitive a tam skład olejek z migdałów! No zabijcie mnie. No strzelić sobie w łeb to mało. I znowu testujmy kolejne mazidła chusteczki pampersy.. o matko już nawet nie patrzę na stan konta bo tu niedługo Wonga wleci. 🤡
-
Lepiej na spokojnie ogarniać dom i dzieci samemu. Jak wpada moja mama to odliczam tylko czas do jej wyjścia. Na szczęście wie, że ze mną nie ma żartów, więc nie komentuje za dużo i o wszystko się pyta. W moim domu, moje zasady.Kasiek7 wrote:Zumi witaj w klubie moja mama miała wielce już nie wyjeżdżać za granicę do pracy i pomagać a wczoraj się zawinęła i pojechała po siedzeniu w domu 3 msc i pare razy wskoczyła pobujać mała i powiedzieć że ona nie może tak płakać 🤡
Tez zostaje od jutra sama już wspominałam jestem posrana załamana i obojętna . Mała dziś odwala maniane i jak ulewała 70% mniej po mojej diecie bez bmk tak dziś nadrobiła całe te dni.... Mamy wyniki krwi jutro mamy dzwonić do lekarki. Niby wyszły podwyższone eozonofile a chat mówi że to właśnie przez alergie pokarmowa ...eh
Nie wiem jak można spędzać czas z mamą czy teściową więcej niż kilka godzin w miesiącu. Zwariowałabym.1;20716;93 -
My tez trafilismy na te felerne partie mleka NAN i przeczytalam o tym wczoraj o polnocy 🤡 Maz pojechal do apteki 24h i kupil Bebilon komfort.
Dziewczyny czy za miesiac, dwa lub trzy albo pozniej bobasy moga jednak miec te dłuższe drzemki w ciagu dnia?😂 u nas mam wrazenie ze te dluzsze drzemki byly w okresie noworodkowym do 3 tyg pozniej to juz wcale. Blanka zasypia juz na dluzej kolo 22 i spi z przerwami na jedzenia do 7 rano, a od 7 bajlando caly dzien -
Klekotka będą
a przynajmniej u mnie każde dziecko miało:) z rana pobudka ale z dwie drzemki dłuższe dziennie były. Natomiast wtedy nie było już turbo drzemek
i Ja już bym chciała żeby był jakiś rytm dnia ustalony
mimo że Melusia nie jest zła:)
Klekotka lubi tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Zumi witaj w klubie moja mama miała wielce już nie wyjeżdżać za granicę do pracy i pomagać a wczoraj się zawinęła i pojechała po siedzeniu w domu 3 msc i pare razy wskoczyła pobujać mała i powiedzieć że ona nie może tak płakać 🤡
Tez zostaje od jutra sama już wspominałam jestem posrana załamana i obojętna . Mała dziś odwala maniane i jak ulewała 70% mniej po mojej diecie bez bmk tak dziś nadrobiła całe te dni.... Mamy wyniki krwi jutro mamy dzwonić do lekarki. Niby wyszły podwyższone eozonofile a chat mówi że to właśnie przez alergie pokarmowa ...eh
Trzymam za nas jutro kciuki ❤️ musimy dać radę. Aż zerknę na morfologię Jasia jak tam eozynofile, nikt nam o tym nie mówił. Ale jem nabiał i nie ma wrzasków. Tyle że jem malutko żeby go nie drażnić tak czy siak. Nie piję nadal mleka do kawy zwykłego, mam owsiane.
Dzisiaj już nie ulewa flegmą, jest poprawa, oby tak zostało. Nie wiem z czego mu się to wzięło. To pewnie nie od tego mleka z bakteriami...Mąż się śmieje, że Jasiu tęskni za mleczkiem z bakteriami xD no mi nie jest do śmiechu, na zmianę panikuję i mam nerwa. Jasiu pije Nutramigen bo tylko to mieliśmy awaryjnie w domu, pewnie mu nie zasmakowało, żmierdzi jak psia karma. Mam jeszcze miesięczny Kendamil- czyli przeterminowany, tego mu nie dam. Chciałabym mieć nadwyżkę swojego mleka i mu to teraz dać 🥺👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Mylove wrote:Łączę się z wami w bólu , u nas też skok rozwojowy na pełnej . Mała ma jutro 10 tygodni . Nie śpi w ciągu dnia już trzeci dzień 🤣 dzisiaj jakbym policzyła te jej drzemki to przez cały dzień łącznie spała może z 30 min , non stop muszę ją nosić , nie chce sama leżęc , a pieści do buzi pcha całe 😅 pije mniej mleka i ma nerwy . Noce na szczęście bez zmian , zobaczymy jak dzisiaj . Ile to będzie trwało? 😂 bo mnie czasem wywiozą .
Ona jest taka śpiąca , oczy się kleją a za czort nie może zasnąć . Oszaleje
Mylove to wyobraź sobie, że mam tak codziennie jakoś po 1 tygodniu życia Leosia xD Aplikacja mi wylicza, że Mały śpi średnio 10h w porywach do 11h, z czego 8h to sen nocny, a reszta to drzemka jak padnie koło 19:00 po godzinach płaczu ze zmęczenia xD
Kasiek7 lubi tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Moja ostatnio ładnie spala na spacerach, wychodziłyśmy nawet na 1.5h to sie musiało powietrze z*ebac w Warszawie 😬 w domu spi wyłącznie na klacie.
Wieczorami sa okrutne wrzaski ale kurcze to chyba nie kolka bo mala robi duzo kup, wczoraj sie nie prezyla, nie była czerwona- to moze to przemęczenie i kortyzol u niej?
Z probiotykow kupilam właśnie symbiosys bifibaby, zobaczymy- wiem ze ten szcxzep w biogai to jedyny który pomaga na kolki ale mieszane opinie czytałam o nim.
Ogólnie mam wrażenie na tych grupach fb ze te niemowlaki sa faszerowane absurdalne iloscia leków 😬 moze ten najgorszy okres trzeba po prostu przetrzymać?
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Asia, ja sie nie znam czy to trądzik czy potówki, ale tak samo polecam krochmal do kąpieli 🙂 nam pomogl błyskawicznie na odparzenia i na buźce tez te krostki wygladzilo od razu. Polozna nam doradziła Bephanten sensiderm (to samo co Nadzieja pisala?), wczoraj zamówiłam ale kto wie moze sie mocno nie przyda 😀 nie sądzę by to byla wina oleju z migdałów bo dawno go nie używałam- ostatnie kąpiele byly w krochmalu lub mleku a między kapielami te krostki sie pojawialy i tak
Dahlia, super ze wizyta sie udała!🥰
Muszę przyznać ze te karmienie na dwie piersi bylo u mnie gamechangerem, mala w końcu odbiła na siatce- w pn byla polozna i przyrosty po 50g😍
Może niektoe dzieci najadsja sie z jednego cyca ale u mnie nie było ani przyrostow ani spokoju- potrafiła chcieć jeść co max 1h, a często co 15min choćby na kilka min- do dupy z taką robota.
Ta położna co u mnie była w pn to też edukatorka laktacyjna z Zelaznej, i ona mowila cały czas na zadanie jedna piersią- ale ja sie do tego nie nadaje, wolę ja nakarmić raz a dobrze i mieć wolne na 2-3h. Mam wrażenie ze Natalia bardziej zwraca uwagę na Komfort matki pod tym względem, bo pamietam jak mowila ze to ja mam zaezadzac karmieniem a nie dziecko (na tyle ile sie da z takim ssakiem)🙂
A z późnym odpepnieniem to powiedziala ci ile minut? Ja znam ten temat, czytałam ze to ważne by żelazo spłynęło z pępowiny i miałam to zapisane w planie porodu. Trochę nas poganiali na Żelaznej ale maz przecinał po ok 5min jak widać bylo ze przestała tętnic- ale czy to sie juz kwalifikuje na późne to nie wiem...
I co rozumiecie przez te tańce? Ze trzymając dziecko w pozycji klasycznej musicie chodzić i bujać by sie przystawilo? Jezusie 😂
Domisiek, a jak twoje kotki? Tez masz poczucie ze zaniedbane bo rak brakuje na wszystko?🥹 ja to czasem niezgodnie z zasadami zostawiam mala na przewijaku by mieć sekundę na nakarmienie mojego futrzaka 🫣 a co mówić o głaskach...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 09:55
-
@Fabregasowa
Co do faszerowania lekami to dla mnie te bóle brzuszka/kolki są nie do zniesienia. Serce mi pęka na milion kawałków jak nie mogę mu pomóc i czuję się bezradna, a widzę, że on cierpi. Więc już wole podać milion kropelek jeżeli pomagają niż to po prostu przetrwać.
A co do kitków to strasznie mi ich szkoda, szczególnie, że moje to przytulasy, a ja ciągle z Leosiem na rękach, czasem nawet nie mam jak ich pogłaskać. Najbardziej chyba to przeżywa najstarszy, bardzo stara się zwrócić na siebie uwagę i widzę, że jest „smutny”. Cieszę się chociaż, że dalej śpią z nami. Także jak one 3 się uwalą + Leoś w łóżku to generalnie nie masz jak się ruszyć i tak jak uśniesz tak się budzisz 😂
Fabregasowa lubi tę wiadomość
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Fabregasowa wrote:
Dahlia, super ze wizyta sie udała!🥰
Muszę przyznać ze te karmienie na dwie piersi bylo u mnie gamechangerem, mala w końcu odbiła na siatce- w pn byla polozna i przyrosty po 50g😍
Może niektoe dzieci najadsja sie z jednego cyca ale u mnie nie było ani przyrostow ani spokoju- potrafiła chcieć jeść co max 1h, a często co 15min choćby na kilka min- do dupy z taką robota.
Ta położna co u mnie była w pn to też edukatorka laktacyjna z Zelaznej, i ona mowila cały czas na zadanie jedna piersią- ale ja sie do tego nie nadaje, wolę ja nakarmić raz a dobrze i mieć wolne na 2-3h. Mam wrażenie ze Natalia bardziej zwraca uwagę na Komfort matki pod tym względem, bo pamietam jak mowila ze to ja mam zaezadzac karmieniem a nie dziecko (na tyle ile sie da z takim ssakiem)🙂
A z późnym odpepnieniem to powiedziala ci ile minut? Ja znam ten temat, czytałam ze to ważne by żelazo spłynęło z pępowiny i miałam to zapisane w planie porodu. Trochę nas poganiali na Żelaznej ale maz przecinał po ok 5min jak widać bylo ze przestała tętnic- ale czy to sie juz kwalifikuje na późne to nie wiem...
I co rozumiecie przez te tańce? Ze trzymając dziecko w pozycji klasycznej musicie chodzić i bujać by sie przystawilo? Jezusie 😂
To pocieszające, że można tym sposobem odbić na masie! Natomiast u nas dziś na razie po dwóch wzorowych by się wydawało karmieniach dziennych znowu giga chlust… a i odbijanie było. Także no nie wiem, może jednak na razie mam za dużo w piersiach albo wmuszam w nią? 🤷♀️ postaram się wytrwać… przynajmniej humorek git. Małej, bo ja też zła na powietrze jak kurde w Indiach i dziś nie wyjdziemy mimo że to mój ulubiony punkt dnia. No ale postaram się być spokojna i jakoś trzymać żeby ode mnie czuła spokój… nic nie ogarniam wokół nawet pościeli jeszcze po tej fontannie nie zmieniłam, bo na mnie przysnęła teraz, przeszłyśmy na drugą połowę 😂
Nie wiem ile minut odpępnienia, ale ogólnie pamiętamy oboje z mężem że praktycznie od razu było bo ja miałam duży krwotok z pękniętych warg i od razu szycie (samo wspomnienie tego jest jak z innego życia teraz 🙄).
Tańce - yup 💁♀️ czuję zakwasy w nowych miejscach ramion po wczoraj.
-
Co do faszerowania - no właśnie, mnie się zmienia podejście, raz że nie daję tyle tego, bo nie wiadomo co jest na co, a potem jak są te histerie to myślę że dobra dam wszystko oby ulżyło…
A jaki macie system na podawanie tych różnych specyfików przy KP? Ja nawet Wit d czasem zapomnę rano sobie uszykować na łyżeczkę z jakimś łykiem odciągniętego mleczka, a co dopiero te wszystkie krople i probiotyk - macie jakieś praktyczne tipy zwiększające sukces podania? Próbowałam ze strzykawką ale też jak jestem sama nie nadążam z szykowaniem, no i potem jeszcze żeby nie wyleciała bokiem połowa (czyli pewnie często cała kropla Wit d wylatuje…) -
Foxy96, Dahlia, Fabregasowa, kalinok, Klekotka, Asia091, Zumi, izzou97 lubią tę wiadomość
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Dahlia wrote:A jaki macie system na podawanie tych różnych specyfików przy KP? Ja nawet Wit d czasem zapomnę rano sobie uszykować na łyżeczkę z jakimś łykiem odciągniętego mleczka, a co dopiero te wszystkie krople i probiotyk - macie jakieś praktyczne tipy zwiększające sukces podania? Próbowałam ze strzykawką ale też jak jestem sama nie nadążam z szykowaniem, no i potem jeszcze żeby nie wyleciała bokiem połowa (czyli pewnie często cała kropla Wit d wylatuje…)
Ja ładuje rano wszystko na łyżeczkę (BioGaia, Delicol i WitD) i podaje. Delicol przed karmieniem piersią też daje z łyżeczki po prostu. Jak zapomnę to zwykle mi się przypomina w trakcie karmienia, więc wtedy podaje pomiędzy piersiami bo ja od początku zmieniam raz jedna raz druga pierś.
Dahlia, Jjkm97 lubią tę wiadomość
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Dahlia ja same krople na łyżeczkę i do buzi zeby splynelo. Wit. D staram wie rano - teraz mi wlasnie o niej przypomniałaś wiec nasze rano to czasem 12.😅 a probiotyk polozna mowila, zeby po poludniu 5 kropli dawac.
Dahlia, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Ja karmię zawsze z jednej piersi i Tosia je od 5 do 10 minut ostatnio. Nie ma szans z dwóch piersi, próbowałam, ale już więcej nie chce. Ma przyrosty ponad normę, sika na potęgę i robi sporo kupek, więc zakładam, że najada się wystarczająco nawet w te 5 minut, ale też ona bardzo mocno i efektywnie ssie. Każde dziecko jest inne.
Mi się chyba powoli zaczyna stabilizować laktacja, piersi są dużo mniej nabite i ciężkie, a w ciągu dnia nawet są miękkie między karmieniami. W trakcie karmienia jeszcze tryska, ale mam wrażenie, że mniej. Antosia rzadziej się krztusi i odrywa.
Dahlia, Domisiek trzymam kciuki za przyrosty ✊️
Mamy już skończone 6 tygodni, Tosia pięknie umie ssać i laktacja zaczyna się ogarniać, więc zaczęliśmy używać smoczka i o ile łatwiejsze jest teraz żyćko 😅 nie dajemy go często, ale pomaga jak boli brzuszek czy ma potrzebę ssania
Fabregasowa, tak u nas na krostki na buzi pomaga bepanthen sensiderm, po dwóch użyciach buzia jest gładka, ale u nas też nie było ich dużo i były ewidentnie kontaktowe w miejscu gdzie trzymam głowę Tosi przez pieluszkę przy karmieniu.
Staram się też przynajmniej raz w tygodniu dolać do kąpieli moje mleko i Tosia ma super gładką skórę na ciele, nie potrzebuje już jej nawilżać niczym innym, kąpiemy się co drugi dzień.
My dziś mamy usg bioderek, a jutro szczepienia. Bierzemy 5w1, prenevar 20 i rotawirusy, za dwa tygodnie chciałabym meningokoki. Trochę się cykam, że po rota ulewanie będzie jeszcze gorsze...chyba nie będę spać tylko czuwać ze stresu 😱 ale zamówiłam wypożyczenie monitora oddechu babysense i jutro dojdzie, więc może to da mi trochę snu jutro i pojutrze 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 11:58
Domisiek, Dahlia lubią tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
I widzicie różnice po delicolu? Dziecko spokojniejsze wieczorem?
Domisiek😍 chciałabym by moje tak razem leżały ale jak na brytola to doceniam ze jest łagodny i przychodzi jak mala płacze 😄 próbowałam zrobic zdjęcie razem to siła musiałam przytrzymac
Btw śmiesznie mozna glowe usunąć w samsungu lol
https://zapodaj.net/plik-NdrBMYTgnU
Domisiek, kalinok, Asia091, edka85, izzou97 lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH