👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, ja z wątku grudniowego.
Może mi coś doradzicie. Od tygodnia byłam na samej piersi I wszystko było ok. Od wczoraj nocy jest regres, mała je coraz częściej no i okazało się że mam po prostu coraz mniej pokarmu.
Nie mam już swojego odciągniętego więc muszę jej dać sztuczne. (W dodatku okazało się że w domu mamy tylko tą partię która musiała być wycofana 😕).
Czy któraś z was miała taką sytuację? Co robić
?
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Nasze okna aktywności też są różne i jeszcze nie wiem od czego zależą. Raz są dni, że leci pierś, przewijanie i spanie, a inne tylko pierś i drzemki po 30 min albo nawet nie. Najdłuższe okno mieliśmy od 13:00 do 18:00. Mamy zalecenia od fizjo, żeby ćwiczyć 4 razy dziennie, ale nie umiem tego zorganizować, często ćwiczymy raz. Z tym też się źle czuję, jakoś kiepsko wychodzi organizacja przy maluchu.
Dzisiaj w nocy strasznie mi Łucja charczała, odciągnęłam nawet zielone gile, słyszałam że leciały jej do gardła. Rano od raz jechałyśmy do pediatry, ocenił że to katar adaptacyjny, mamy nawilżać powietrze i nosek i odciągać wydzielinę. Mam nadzieję, że nie rozwinie się nic poważniejszego.
Nie zapytam lakarza czy przy tym katarze mam przełożyć badanie słuchu, jak wy myślicie? Mamy w czwartek, bo w szpitalu jedno uszko wskazali do kontroli po narodzinach.
Od dwóch dni Mała podnosi mi głowę leżąc na brzuszku. W ogóle to ona uwielbia spać na brzuchu i tak nam tylko zaśnie wieczorem.
Czekam na miejsce na rehabilitację na NFZ, narazie jeżdżę prywatnie. W piątek neurologopeda, w sobotę zaczynamy naukę masażu schantala, podobno pieknie wycisza dziecko przed spaniem.
A co do wygibasów przy piersi, to od dwóch dni piję znowu femilakter na laktację i mała jest jakby spokojniejsza przy cycku, bo więcej leci. Może był to jakiś kryzys laktacji, będę obserwować.08.03. ⏸️
20.11.2026 - Łucja 🥰
3322 g, 49 cm -
Już czuję te dramę 🤡🤣🤣Domisiek wrote:To ja tam muszę wpaść na grupę i napisać, że mój ma OA od 8:00 do 20:00 XDD
Domisiek lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Już czuję te dramę 🤡🤣🤣
Pewnie zobaczyłabym komentarz, że „wszystko jest kwestią organizacji”
A pro po organizacji to Nadzieja u nas też słabo z ćwiczeniami. On albo jest przed jedzeniem i jest wściekły, albo jest po jedzeniu i ulewa i nie ma jak ćwiczyć. Ciągle coś. Także zwykle robimy 1x dziennie ćwiczenia od fizjo i ze 2x razy dziennie brzuszek. Trudno. Fizjo mi powiedziała, że regularności będziemy się trzymać od 3msc, a teraz może ćwiczyć brzuszek dodatkowo na drzemkach kontaktowych i rękach (pozycja na leniwca itp.)
Nadzieja32, Fabregasowa lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Dziewczyny nie chciałam się wcześniej chwalić żeby nie zapeszac ale moja mała od 5 dni chwyciła cyca i pije 🤩🤩🤩czasami tylko jak jest wściekła to daje kapturek. Moje sutki są tak czerwone i bolą jakbym dopiero zaczynala przygodę 🙈
Mam do was pytanie czy pierś trzymacie cały czas gdy bobo pije?.
A po drugie skąd wiecie że się najadła a zaraz nie będzie chciała drugiego?
Jjkm97, Nadzieja32, wellwellwell, Fabregasowa, Kropka89, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny nie chciałam się wcześniej chwalić żeby nie zapeszac ale moja mała od 5 dni chwyciła cyca i pije 🤩🤩🤩czasami tylko jak jest wściekła to daje kapturek. Moje sutki są tak czerwone i bolą jakbym dopiero zaczynala przygodę 🙈
Mam do was pytanie czy pierś trzymacie cały czas gdy bobo pije?.
A po drugie skąd wiecie że się najadła a zaraz nie będzie chciała drugiego?
Ja w ogóle nie trzymam piersi, ale karmimy się w pozycji biologicznej głównie, aczkolwiek jak zmieniam pozycję na klasyczną to też nie muszę trzymać jej piersi, ale ja mam spore i mocno odstające sutki, i nie jakieś bardzo duże piersi, więc bez problemu chwyta.
Tosia jak się naje to sama przestaje jeść i nawet jak chcę jej dać jeszcze to już nie chce i nie zasysa, jest spokojna albo zaczyna przysypiać, ale też ja karmię z jednej piesi jakoś od 5-6 dnia, bo tyle jej wystarcza. Jak miała niedawno kilka dni cyrków przy cycku i myślałam, że może się nie najada, to jak próbowałam dać drugą pierś to już nie chciała, więc to były cyrki, bo tak 🤪 to był skok rozwojowy, bo zaczęła się wtedy uśmiechać
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:58
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
U nas tez kiepsko z ćwiczeniami, dwa razy dzkenie sie uda położyć na brzuszek po kilka min, leniwca i drzemek na brzuszku nie liczę. U nas mala poleży sama co najwyzej na przewijaku, i to max 15min, na brzuszku wiadomo ze pod nadzorem ale w łóżeczku czy kojcu os razu jest ryk. Juz mi puszczają nerwy. A maz wczoraj o 19 poszedł spać taki byl zmęczony 🤡
-
Anilorak88 wrote:paulivv myślę, że nie ma co generalizować bo każde dziecko jest inne i ma różne dni. U Nas jednego dnia Wojtek śpi praktycznie większość dnia budząc się tylko na karmienie a są takie dni, że od rana do wieczora śpi łącznie może z godzinę. I cóż zrobię. Na siłę nie będę usypiać tylko dlatego, że według kogoś tam ma za długie okno aktywności.
U nas dokładnie tak samo
Raz jest dzień spanka a raz oglądania i towarzystwa 🙈
Ostatnio u nas się dużo działo ale nadrabiam Was dziewczyny! -
Dawaj znać Kropka jak u waszej gromadki 🙂
Nadzieja ile ci wychodzi karmien dziennie skoro karmisz tylko po kilka min?
Wilga, skąd ten pomysl ze brakuje ci pokarmu?
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Paulivv przypomniałam sobie o Tobie wczoraj bo akurat zaprosiłam znajomych na śpiewanie kolęd aaale każda para miała po 3/4 dzieci i było właśnie łącznie ich 13 🙈😅 zmęczona byłam po tych 3h a co dopiero tak mieć na codzień 🙈🙈🙈 już nie mówiąc że dziś sprzątałam pół dnia po takiej imprezce i zrobiłam kilka zmywarek 🤣 a Twoja teściowa na bank zmywarki nie miała…mega podziwiam ☺️☺️☺️
W ten weekend zrobiłam też coś dla siebie/innych. Oprócz tego spotkania koledowego udało mi się też poprowadzić scholę i koncert i mimo mrozu bardzo dużo ludzi zostało po Mszy jeszcze z nami pośpiewać co mnie tak mega podniosło na duchu i pomogło odgonić na chwilę myśli o słabym karmieniu/niewyspaniu, że myślę że mi starczy teraz sił na długo
(nie mówiąc że kolejne takie koncerty w kolejne niedziele też mam 😂) a Stasio dodatkowo jakby wyczuł prośbę mamy i całość przesypiał grzecznie i cichutko ❤️❤️❤️
Co do chrzcin to mamy 25tego, skromny obiad w domu dla chrzestnych i ich rodzin robimy.
Co do asymetrii piersi - też mam i w ogóle się tym nie przejmuje, kilku lekarzy mi powiedziało już że to całkiem normalne, nikt nie jest idealnie symetryczny
jak nie oko to piersi, no trudno 😂
Karmienie dalej ciągniemy z kapturków a odciąganie w nocy, jakoś mnie to uspokaja że w nocy mamy tę butelkę bo wtedy najgorzej chwyta i dzięki temu unikamy mojego bólu…(tak, moja godzilla potrafi sprawiać ból nawet z kapturkami jak źle złapie…) Ale jesteśmy na dobrej drodze wierzę w to
Anilorak88 lubi tę wiadomość
-
A i po Waszych radach i wsparciu postanowiłam oprócz wizyty u lekarza powalczyć o siebie jeszcze samej zanim te wizyty sie udadzą. Generalnie dużo robi głowa u mnie, staram się już nie reagować na głupie przycinki, czasem nawet odpowiadam spokojnie że sobie tego nie życzę, walczę o swój czas i nie staram się już nikomu „przypodobać”. Małe zabiegi, ale mi już znacznie lepiej… ❤️ Nawet książkę całą przeczytałam, lekka i miła, czytałam czasem na stojąco bujając Stasia, ale co tam. Miło było bardzo i tak! A może polecacie jakieś lekkie lektury? Ja niestety b. szybko czytam i szybko mi się kończą fajne tytuły.
-
Fabregasowa - niewiem, już sama się tak miotam w tym temacie; że głowa mała. Moja córka od wczoraj co chwilę chciała jeść i czułam że się nie najada w ogóle. Dopiero po butelce z moim rozmrożonym mlekiem zasypiała.. a jak chciałam odciągnąć to kompletnie nic nie leciało

Dziś musieliśmy ja dokarmić mm i po nim zasnęła. A teraz w kolejnym karmieniu jest na piersi ale niewiem czy się naje.. jutro przyjdzie położna i ją zważy to przekonam się czy przybiera na wadze …👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Kropka dobra energia płynie z Twoich wpisów ☺️ chyba udało Ci się oczyścić głowę 🙂
Ja się dzisiaj zważyłam i już się zastanawiam czy ze mną jest coś nie tak. Od powrotu do domu po porodzie waga nie drgnęła ani o deko. A co by nie było jem o wiele mniej jak w ciąży. W wyniku porodu ubyło 7kg i od 8 tygodni nic więcej nie spadło 🫤
Co do ćwiczeń i aktywności to bądźmy dla siebie wyrozumiałe i nie wymagajmy od siebie aż tyle. Brak leżenia na macie nie robi z Nas wyrodnych matek 🥰 -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH