Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadzieja, okropnie mi przykro. Trzymaj się dzielnie dla drugiego maluszka 💔
-
Ana wrote:To moja pierwsza ciąża więc nie mam doświadczenia, ale że juz połowa prawie za pasem, ogarnęłam się, że jestem w lesie z przygotowaniami 🙈 wiem na pewno, że będę miała CC, więc myślałam że szkoła rodzenia mnie nie dotyczy, dopóki nie wyprowadzono mnie z błędu 🫣😅 zaczynam się obawiać, że wciąż zajmuję się pracą, studiami i żyję prawie jak przed ciążą (z pewnymi ograniczeniami) - a nie czynię właściwych przygotowań. Nie mam wybranego szpitala, położnej nic. Nie zaczęliśmy kompletować także wyprawki - a co do niej to możemy się jedynie sugerować czatem gpt i koleżankami matkami.
Jak u was wyglądają te kwestie? Czy tylko mi wydaje się, że jest jeszcze dużo czasu? Pochwalcie się co kupiłyście dla dziecka lub siebie (po porodzie) lub jakie macie patenty? Wiem że duża część z Was jest doświadczona
Ja co prawda szkołę rodzenia już sobie ogarnęłam (na nfz, od lipca 💪). Ale tak poza tym to też za wiele nie mam. Kupiłam kilka rzeczy dla malucha na vinted, ale głównie dlatego, że są ładne (w Muminki 😛). Powoli będę sobie rozpisywać pewnie w jakimś arkuszu wyprawkę i kompletować, żeby nie zostawiać wszystkiego na koniec.
W weekend namówiłam męża na rajd po sklepach żeby pooglądać wózki, foteliki itd.
Mam juz wstępnie wybrany model wozka, ale chciałabym pomacac go na żywo i może uda się upolować używkę na olx. No i zapisuje sobie jakieś inspiracje na pokoik.
Chyba ogólnie jednak bardziej na razie skupiłam się na sobie 😛 staram się ćwiczyć, biegać i coś powoli czytać o porodzie i tym jak do niego się przygotować. Zawsze w tym okresie trenowałam do jakiegoś biegu, a na ten rok mam challenge wytrenować się do porodu 😂
Ana , Kleo10 lubią tę wiadomość
-
Jest jeszcze mnóstwo czasu 😁 warto zacząć od szkoły rodzenia (tam można sporo dowiedzieć się i szpitalach i położnych) plus pooglądać wózki i foteliki - zdarza się, że trzeba poczekać parę tygodni na wymarzony kolor tapicerki

U mnie wolna głowa, muszę kupić jedynie środki higieniczne (nie przed wrześniem 😅), wymienić uszczelki w laktatorze i z większych rzeczy to nebulizator, tym razem jakiś top wypasiony i z obsługą dwóch pyszczków jednocześnie, bo u nas to sprzęt klasyk 😂
Mysa1111 lubi tę wiadomość
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
stayaway wrote:Nadzieja, miałaś rutynowe badanie dzisiaj czy coś się działo?
Jak się teraz czujesz? 🫂
To niesprawiedliwe i bardzo smutne. Trzymalam mocno kciuki za Twojego maluszka ❤️🩹 a teraz trzymam dalej, za Ciebie i drugiego maluszka dla którego musisz być silna 💪
Biochemiczka, ale kawał bobasa już, super że wszystko dobrze ❤️
Ana, ja w pierwszej ciąży na tym etapie miałam już dużo poukładane w głowie „co chce” i coś tam kupione. Teraz nie mam jeszcze zupełnie nic i nadal o tym w ogóle nie myślę 🙂
Lekarz umówil się żeby wystawić skierowanie na amniopunkcję ale przed tym zawsze wykonuje USG więc tak było i tym razem. Zanim mi wypisał kazał się położyć .i zrobił USG . Ogólnie nie mam żadnych objawów.
ZielonyPomidor lubi tę wiadomość
-
Nadzieja bardzo mi przykro 🫂 cały czas wierzyłam, że to jakaś okropna pomyłka ❤️🩹 trzymam kciuki za drugiego maluszka, daj znać czego potrzebujesz.
Co do przygotowań to też uważam że jeszcze kupa czasu. W poprzedniej ciąży też jeszcze na tym etapie pracowałam, więc nic nie miałam ogarnięte, bo dopiero się przeprowadzaliśmy i pakowałam całe mieszkanie i kończyłam studia podyplomowe.
W poprzedniej ciąży w sierpniu panikowałam, że nic nie mamy i potem od września mieliśmy zawalony dom bez sensu 🤣 więc teraz wstrzymuje się do końca, ale też większość rzeczy mam. Im później kupię różne rzeczy tym dłużej będą miały gwarancję więc o tym też trzeba pamiętać (np fotelik, wózek, laktator).
Wyrobiłam kartę MultiSport żeby na zwolnieniu w końcu się wziąć za siebie.12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
02/2026 10dpo ⏸️, 12dpo beta 37.6, 14dpo beta 132.0, 16dpo beta 341.0, 23dpo beta 5944, 30dpo beta 30715
11.03 0.64cm🐞 + ❤️
16.03 1.30cm 🐝
26.03 2.36cm 🐌
09.04 4.47cm 🦋
22.04 6.74cm 🩵
30.04 8.40cm 🐥
11.05 130g 🦔
25.05 254g 🐿️
08.06 311g 🩵
24.06 446g 🐇
❗️ cross-match 36,6%
⚠️homocysteina, MTHFR (A1298) homo, PAI-1 hetero, KIR Bx (brak 2DS3), HLA-C1

-
Hej dziewczyny, ja po wizycie ☺️ od dzisiaj przeszłam na zwolnienie. Z maluszkiem wszystko w porządku i najprawdopodobniej będzie chłopak, miałam złe przeczucie 😅
Jeżeli chodzi o wyprawkę, to sami prawie nic nie kupiliśmy, jakieś pojedyncze ciuszki, ale my baaaaardzo dużo rzeczy dostajemy ☺️ wózek, łóżeczko, fotelik itd. Od siostry prawie cała wyprawka, więc się nie stresuje
yoreva, aswariatka, karczoch321, Niaha, dark, stayaway, blueberry3567, Beezi, Kleo10 lubią tę wiadomość
-
Naadziejaa strasznie mi przykro.. Mocno wierzę, że drugi maluszek sobie poradzi, i ty też nie trać nadziei ❤️🩹
-
Nadzieja... tak strasznie mi przykro ❤️🩹nie wyobrażam sobie przez co musicie teraz przechodzić... przytulam mocno... wspieramy Cię tutaj jak możemy... Bądź dzielna i silna...
Ja po wizycie, wszystko ok u Piotrusia, bo mój lekarz prowadzący też stwierdził, że chłopak, a imię mamy już wybrane od pierwszej ciąży 🙈
Czasami mam takie dziwne, trochę nawet bolesne twardnienia brzucha... dostałam Duphaston i Magnez B6 Forte i zalecenie odpoczywania. Mam pytanie do dziewczyn które brały duphaston - jak się po nim czułyście? Miałyście jakieś dolegliwości, jest coś na co ten lek wpływa?
Ja jeszcze NIC nie mam z wyprawki i nie myślę o tym... Wydałam wszystkie rzeczy dziecięce (oprócz wózka i fotelika), ale moja przyjaciółka już mi odkłada rzeczy po swoich chłopcach, resztę kupię przez neta albo na OLX/Vinted.
No i po szoku i okropnym samopoczuciu pierwszego trymestru powoli zaczyna pojawiać się radość z tej ciąży 🥰
yoreva, stayaway lubią tę wiadomość
-
Bardzo mi przykro 😢 trzymamy jednak kciuki za to żeby drugie urodziło się całe i zdrowe, donoszone, w terminie 🫂❤️Naadziejaa wrote:Dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza. Jedno dzieciątko obumarło. Dostałam skierowanie do szpitala na obserwację. Trzymajcie kciuki , żeby to drugie dało radę. 😢👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
18.05 - 8,9 cm, 120g || krwiak, szpital
29.05 - 173g || krwiak 8 cm
🩺 13/18.07 - USG kontrolne
🩺 1.07 - połówkowe

-
Naadziejaa tak mi przykro, trzymam kciuki za drugie, musi być silne i dać radę! Ja się udzielam znikomo poniewaz ciśniemy remont bo końcem tygodnia mamy ślub i powiemy wszystkim o maluchu.
Od rana czuje takie bulgotanie na dole, jakby ktoś grał na pianinie, rano jakby granie dwoma palcami, a teraz już trzy. Czytałam że to może jelita lub faktycznie dzidzi. Jelita oczyściłam dziś dwa razy 😅 a czuje to ewidentnie z przodu. Czy możliwe że to ruchy dziecka? Czy też coś takiego czujecie? -
Naadziejaa wrote:Dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza. Jedno dzieciątko obumarło. Dostałam skierowanie do szpitala na obserwację. Trzymajcie kciuki , żeby to drugie dało radę. 😢
Bardzo mi przykro 😞
Niezmiennie będę trzymała za Was kciuki 🍀❤️ -
Naadziejaa wrote:Dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza. Jedno dzieciątko obumarło. Dostałam skierowanie do szpitala na obserwację. Trzymajcie kciuki , żeby to drugie dało radę. 😢
Boże 😞 bardzo mi przykro 💔 trzymaj się kochana 😞🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Naadziejaa bardzo mi przykro trzymaj się ❤🍀
Co do przygotowań to u mnie jest to 1 ciążą kompletnie nic nie mamy, czekam na potwierdzenie płci z prenatalnych na kolejnej wizycie u mojego prowadzącego i może wystartuje 😍, ale sporą część wyprawki mamy dostać, zobaczymy 🤓
Przestałam się mieścić w niektóre spodnie, ale dostałam też kilka ciuchów ciążących więc niedługo będę w nich śmigac 😅 -
Ja z wyprawką czekam do potwierdzenia płci, bo jeszcze nie wiemy co we mnie siedzi:D Ale kupiliśmy już wózek i fotelik.
Ja dzisiaj pierwszy raz poczułam ruchy, takie mocne łaskotanie 😍 Najlepszy pierwszy Dzień Matki
karczoch321, stayaway, Kleo10, aswariatka, dark, Niaha lubią tę wiadomość
-
Powaga wrote:Ja z wyprawką czekam do potwierdzenia płci, bo jeszcze nie wiemy co we mnie siedzi:D Ale kupiliśmy już wózek i fotelik.
Ja dzisiaj pierwszy raz poczułam ruchy, takie mocne łaskotanie 😍 Najlepszy pierwszy Dzień Matki
O to chyba ja też, chociaż to moja pierwsza ciąża, czuje tak na przodzie/przedniej ścianie, trochę niżej pępka jakby ktoś na pianinie grał, rano na 2 palce, a w ciągu dnia przy odpoczynku 3 do 4 palcy. Myślisz że to może być to? -
Co do przygotowan to teraz nic nie kupuje bo mam praktycznie wszystko. Później starszaków kupie fotelik nowy zeby lupine zwolnić maluszkowi a resztę nawet do szpitala mam wszystko. W pierwszej ciąży dosc szybko mialam skompletowane ale potem mi sie do plątalo wiec tym razem poczekałabym dłużej ze zbieraniem rzeczy 😄 taka prawda, ze w ciągu 2-3 dni wszystko przyjdzie no oprócz wózka bo na niektóre nowe sie czeka kilka tyg a używkę to trzeba znowu polować okazję 😄
-
Naadziejaa ogromnie mi przykro 😭💔 Przytulam Cię mocno i trzymam kciuki za drugie maleństwo 🫂🤞🏻
-
Dziewczyny bardzo dziękuję Wam za liczne wsparcie.
Jesteśmy w szpitalu od wtorku. Zrobili USG i potwierdzili to co powiedział tamten lekarz. Zrobili posiew z pochwy i z kanału szyjki. Kolejny raz pobrali badania z krwii i moczu. I czekamy na wyniki posiewu. Trzymajcie kciuki abym
Tu długo nie zagoscila
dark lubi tę wiadomość