Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny. Ja po dzisiejszej wizycie melduję się z synkiem na pokładzie 🩵 😍😍😍
Kleo10, karczoch321, stayaway, KASIEEK, Kairo, KlaudiaŁ, White1, Mira.huntrix, Ogoorkowa, ann_ber, blueberry3567, Beezi, dark, aswariatka, yoreva, Biochemiczka, Karolka87, Powaga, Alicee98, Rocky, mAnik lubią tę wiadomość
🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37

-
White, udanych wakacji!
Anett, gratuluję synusia
Beezi, ja czuję już ruchy ale są one nieregularne i wyłącznie gdy leżę. Jednak od dwóch dni czuje już takie delikatne puknięcia, wcześniej było bardziej smyranie 🙂 bardzo na to czekałam 🤗
Ja w pierwszej ciąży leciałam samolotem w 10tc i 20tc, wszystko było ok. W tej odpuszczam, boję się nawet gdzieś do Polski dalej jechać, więc to wszystko zależy od ciąży. -
Ja nie mówię, że gondola się nie przydaje, ja grudniowe dziecko też woziłam w niej do końca czerwca, ale moim zdaniem nie ma co inwestować milionów w te wózki 2w1. Moim zdaniem lepiej kupić tańszy/używany, a potem zainwestować w coś co dłużej posłuży - fajna spacerówka, przyczepka albo właśnie jakiś wypasiony wózek do biegania czy w góry. No i jak spacerówka jest rozkładana na płasko to można wcześniej zabrać na jakiś wyjazd, my pierwszy raz korzystaliśmy jak młody miał niecałe 6 miesięcy.
Biochemiczka, dzieci są bardzo różne, bo moje np. dalej wózkowe, zabieramy na wszystkie wyjazdy i spacery dalej niż osiedlowy plac zabaw. Dlatego z mojej perspektywy ten czas gondoli był bardzo krótki w porównaniu do spacerówki. 😉
Niaha, będzie dobrze 🤞🏻🍀 Szop, mam nadzieję, że emocje ustąpiły i stres zejdzie, a Ty się wyśpisz i odpoczniesz. Mój miał znieczulenie ogólne do badania w wieku 5 miesięcy, nasz jedyny pobyt w szpitalu do tej pory. 🫠
Stayaway, też się nie mogę doczekać 😁 Super, że ruchy już bardziej wyraźne 💗
Anett, gratulacje synka 🩵
-
To ja mam chyba największy hit, bo w styczniu zarezerwowałam WYPRAWĘ POLARNA dla całej rodziny i lecimy końcem lipca na Spitsbergen. 🙈 Na razie się wybieram, bo kasę zapłaciliśmy za to duża. Ale podejście totalnie na luzie - jak nam życie każe zostać w domu to przeżyjemy.
A z lotów to zarezerwowałam też Hiszpanię za tydzień, nigdy nie leciałam w ciąży, ale nie mam żadnych większych myśli z tym związanych. (Może lepiej być nieświadoma…)
Co do sprzętów i rzeczy - 100% u nas zagospodarujemy rzeczy i nawet meble po 1 córce, bo lipcu robimy remont jej pokoju. Apteczne kupuję w październiku i jeżeli stwierdzimy brak czegoś to po porodzie. W pierwszej ciąży pamiętam, że kompletowałam rzeczy chyba po 7 miesiącu, więc też później.
karczoch321, blueberry3567 lubią tę wiadomość
-
My mamy w łazience przewijak, ten właśnie najtańszy z Ikei i do dziś używamy (córka ma 16 miesięcy). Miała krótki epizod, że próbowała się na nim obracać, ale zawsze działało danie czegoś do ręki, a teraz już rozumie że idziemy zmieniać pieluchę i sama idzie do łazienki.
Z wózkiem to zależy od dziecka - my z gondoli korzystaliśmy niecałe pół roku (córka dość szybko usiadła i już nie było opcji). Kupiliśmy wózek Bugaboo Butterfly 2 i z tego głównie korzystamy. Przy czym ostatnio coraz rzadziej, bo bardziej interesujące jest bieganie 🙃 mamy też Thule Sleek jako opcja dla dwójki dzieci, ale jakoś już nie widzę w nim córki.
Z łóżeczkiem to znów, zależy od dziecka 🙂 my przez pierwsze pół roku mieliśmy dostawkę w sypialni, potem córka zaczęła spać w swoim pokoju, ale to jest egzemplarz dziecka dobrze śpiącego, więc zobaczymy czy z drugim też uda się taki manewr 🤷♀️
karczoch321 lubi tę wiadomość
-
@dark wow! Ale wyprawa!
Ja leciałam w pierwszej ciąży w 5 miesiącu i bez żadnych problemów. Teraz już nie planujemy dalszych wyjazdów, bo jestem na L4.
dark lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś na kontroli USG. Badała mnie jednak ta sama lekarka, która badała w szpitalu przed wypisem. I nie uwierzycie, ale krwiak nadal jest i ma 8cm! Nie wiadomo czy to resztki tamtego czy drugi/nowy 😬
Maluch się ładnie pokazywał, nawet mam zdjęcie 3d z monitora, w kolorze. Waży 173g.
Pozostaje kontrolować czy krwiak będzie się zmniejszał, może się wydostawać w postaci skrzepów, także wiem czego się spodziewać. Kolejne USG u tej lekarki 18.06. Niby mam mieć wizytę 13.06 u lekarza od prenatalnych, ale lekarka wyraziła się że albo albo, gdy zapytałam czy mogę iść też na USG kilka dni wcześniej 😕 Trochę oschła była jak dla mnie, więc nie wiem, muszę się z tym przespać i zdecydować, którą wizytę odwołać.
Nadal zakaz współżycia i podróży, no i dużo odpoczynku. Wygląda na to że nie wrócę już do pracy.👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
🩺 26.05
🩺 1.07 (połówkowe)

-
Kwestia przyzwyczajenia. Ja czasem jak trafię w żyłkę lub zrosty to boli. Najważniejsze to poprawnie je robić. Czyli nie wyciskaj powietrza ze strzykawki, i łap fałdkę na brzuchu . Cały czas trzymając wciskaj strzykawkę . Jak będziesz to robić powoli to większa szansa , że unikniesz siniaków. Chociaż na początku i tak pewnie będą.Naadziejaa wrote:Mówili że clexane . Czy te zastrzyki bardzo bolą?
-
KlaudiaŁ wrote:Kwestia przyzwyczajenia. Ja czasem jak trafię w żyłkę lub zrosty to boli. Najważniejsze to poprawnie je robić. Czyli nie wyciskaj powietrza ze strzykawki, i łap fałdkę na brzuchu . Cały czas trzymając wciskaj strzykawkę . Jak będziesz to robić powoli to większa szansa , że unikniesz siniaków. Chociaż na początku i tak pewnie będą.
Jestem tym przerażona 😞 -