Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przed ostatnim transferem brałam feroplex ( zachaczylo o kilka dnia po transferze i może to było powodem biochem) i wtedy wskoczyło z 40 na 110, i tak sobie powoli spada, zauważyłam też że witamina C wpływa ładnie na przyswajanie żelaza więc warto dorzucić do diety produkty bogate w witaminę Cann_ber wrote:Mira, zazdroszczę poziomu ferrytyny, nawet po spadku 😅 mi jeszcze przed krwiakiem spadła z 58 (koniec marca) do 29 w połowie maja. Teraz to bym bała się sprawdzać 😅 łykam Sorbifer i liczę że morfologia za 3 tyg. będzie lepsza.
wiem że to wiedza ogólnodostępna ale zauważyłam faktyczną różnice w poziomie ferrytyny jak brałam witaminę C i jak nie brałam
Ja: '90 Mąż: '87
IO | PAI-1 homo| AMH 2,5 (2.2025)| drożność| Hashimoto| Kariotyp Ok | homocysteina 5,5 | witamina D3 50| miesiączki regularne| zawsze grube endometrium| KIR Bx mąż C1C2 | nasienie 2% reszta ok
4-6.2025. 2 IUI ❌
07.25 IVF Menopur Rekovelle 16🥚 -> 15 zapłodnionych -> 11 ❄️ -> PGT-a 4AA, 5BA, 4AA
09.2025 cykl naturalny 4AA cyclogest, neoparin 0,6, accard, luteina, progersterone besins
10 dpt beta 0,2
Immunolog : metronidazol i tarivid, equoral 25 dni -> encotron, cross match 30%
2.2026 cykl sztuczny estromef Accofil, encorton, cyclogest, neoparin 0,8, accard, luteina, progersterone besins
5dpt ⏸️ 8dpt 36 biochem
Marzec naturals czekając na transfer
10dpo 21, 11dpo 45,

-
Ja też biorę Prenatal Duo, robiłam analizę i to jeden z lepszych supli z żelazem. Mi też morfologia zaczęła spadać, ale o Waszych poziomach ferrytyny mogę pomarzyć, w styczniu zaczynałam z 9 🙈 Udało mi się w miesiąc podbić do 28 i odstawiałam suplementy, bo zaszłam w ciążę (nie spodziewałam się, że tym razem uda się to tak szybko). Niestety apetytu na mięso nie mam w ogóle, ale po 1 opakowaniu Prenatalu już u mnie widać różnicę w morfologii.
-
Ja też biorę Prental Duo i do tego jeszcze Tardyferon, bo morfologia poleciała mocno, ale ja zawsze miałam problemy z kiepskim wchłanianiem żelaza i niedoborami.
My wczoraj byliśmy na koncercie rockowym na stadionie. Było głośno, ale ogólnie lepiej niż myślałam, a trochę się tym stresowałam. Dwa razy poczułam małego kopniaczka 🥹
karczoch321 lubi tę wiadomość
-
My w piątek przejechaliśmy się po sklepach z wózkami i fotelikami zrobić rozeznanie w temacie. Tylko utwierdziliśmy się w naszym pierwszym wyborze i będziemy chcieli kupić Thule Urban Glide 3. Dodatkowo jedna z pań z obsługi wprowadziła nas w temat fotelików (do tej pory czarna magia). Na razie chyba przoduje Maxi Cosi Pebble 360 Pro z obrotową bazą.
Nieźle się jeszcze prezentował model Go Beyond z Be safe.
Ogólnie trudne i drogie wybory
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:33
Kleo10 lubi tę wiadomość
-
karczoch321 wrote:My w piątek przejechaliśmy się po sklepach z wózkami i fotelikami zrobić rozeznanie w temacie. Tylko utwierdziliśmy się w naszym pierwszym wyborze i będziemy chcieli kupić Thule Urban Glide 3. Dodatkowo jedna z pań z obsługi wprowadziła nas w temat fotelików (do tej pory czarna magia). Na razie chyba przoduje Maxi Cosi Pebble 360 Pro z obrotową bazą.
My mieliśmy Go Beyond z BeSafe dla córki i teraz będziemy z niego korzystać dla synka. Córka jeździła w nim do roczku. Fajny fotelik
Co do Thule Urban Glide, to tylko jedna mała uwaga - dziecko siedzi tam bardzo „głęboko” i w takiej pozycji półleżącej - nie każdemu to odpowiada. Pożyczyliśmy taki wózek od znajomych, bo ich syn właśnie nie był fanem i okazało się, że nasza córka też nie 🤷♀️ Ona jest dość drobna i zapadała się w nim, przez co niewiele widziała.
-
My mamy ten Maxi Cosi, wysuwana baza to był game changer przy niskim samochodzie, chociaż zdarza się, że się zacina. Używamy teraz bazy z kolejnym fotelikiem i ten kolejny też nam się super sprawdza.
-
To prawda, wybór jest taaaaki, że głowa mała, dlatego się ultra cieszę, że u nas mała będzie miała wszystko po siostrze i nie planujemy nic nowego. Jedyne o czym myślę to zakup już później nowej spacerówki pod wyjazdy, bo tutaj dużo lekka by się przydała. No i auto nowe chciałabym kupić. 🤣karczoch321 wrote:My w piątek przejechaliśmy się po sklepach z wózkami i fotelikami zrobić rozeznanie w temacie. Tylko utwierdziliśmy się w naszym pierwszym wyborze i będziemy chcieli kupić Thule Urban Glide 3. Dodatkowo jedna z pań z obsługi wprowadziła nas w temat fotelików (do tej pory czarna magia). Na razie chyba przoduje Maxi Cosi Pebble 360 Pro z obrotową bazą.
Alicee98 lubi tę wiadomość
-
Ja jem omegamed2, bo po wymiotowaniu w 1 trymestrze nie mogę przełknąć większych tabletek. 🤦♀️ Został mi odruch wymiotny pomimo, że mdłości już nie mam. Więc porównałam składy i wytyczne i wybrałam te.
-
Sorbifer ma od razu w składzie witaminę C. Lekarz internista który prowadzi mnie od jesieni słusznie zdecydował o zmianie z Feroplexu który brałam miesiącami, a po którym przyrosty u mnie były marne czy z witaminą C czy bez. Mam kilka koleżanek które również leczyły niedobory i widzę że bywa to dość indywidualna kwestia, który lek trafia i nie powoduje uciążliwych skutków ubocznych 😉Mira.huntrix wrote:Ja przed ostatnim transferem brałam feroplex ( zachaczylo o kilka dnia po transferze i może to było powodem biochem) i wtedy wskoczyło z 40 na 110, i tak sobie powoli spada, zauważyłam też że witamina C wpływa ładnie na przyswajanie żelaza więc warto dorzucić do diety produkty bogate w witaminę C
wiem że to wiedza ogólnodostępna ale zauważyłam faktyczną różnice w poziomie ferrytyny jak brałam witaminę C i jak nie brałam 
Zastanawia mnie czemu miałaś przepisany Feroplex przy ferrytynie 40? To poziom w granicach normy. Czy to jakiś standard przy IVF?👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
18.05 - 8,9 cm, 120g || krwiak, szpital
29.05 - 173g || krwiak 8 cm
🩺 13/18.07 - USG kontrolne
🩺 1.07 - połówkowe

-
karczoch321 wrote:My w piątek przejechaliśmy się po sklepach z wózkami i fotelikami zrobić rozeznanie w temacie. Tylko utwierdziliśmy się w naszym pierwszym wyborze i będziemy chcieli kupić Thule Urban Glide 3. Dodatkowo jedna z pań z obsługi wprowadziła nas w temat fotelików (do tej pory czarna magia). Na razie chyba przoduje Maxi Cosi Pebble 360 Pro z obrotową bazą.
Ja już powoli robię listę wyprawkową i też planuję przejażdżkę do sklepu z wózkami i fotelikami 😀 Na razie w ogóle nie mam nic na oku, więc zaraz sprawdzam te modele, które wypisałaś!
-
dark wrote:To prawda, wybór jest taaaaki, że głowa mała, dlatego się ultra cieszę, że u nas mała będzie miała wszystko po siostrze i nie planujemy nic nowego. Jedyne o czym myślę to zakup już później nowej spacerówki pod wyjazdy, bo tutaj dużo lekka by się przydała. No i auto nowe chciałabym kupić. 🤣
A to ja to samo, nowe auto bym chciała 🤣 -
Rocky wrote:My mieliśmy Go Beyond z BeSafe dla córki i teraz będziemy z niego korzystać dla synka. Córka jeździła w nim do roczku. Fajny fotelik

Co do Thule Urban Glide, to tylko jedna mała uwaga - dziecko siedzi tam bardzo „głęboko” i w takiej pozycji półleżącej - nie każdemu to odpowiada. Pożyczyliśmy taki wózek od znajomych, bo ich syn właśnie nie był fanem i okazało się, że nasza córka też nie 🤷♀️ Ona jest dość drobna i zapadała się w nim, przez co niewiele widziała.
Pani wspomniała też, że gondola jest ciut mniejsza niż w innych wózkach i zimowy maluch, jeśli trafi się większy egzemplarz ubrany w dużo warstw, to może za szybko z niej wyrosnąć. Chociaż w Internecie nie trafiłam za bardzo na takie opinie. Ale zostawiam jeszcze temat otwarty, może kupimy jakąś tanią przejściową gondolkę i potem Thule jako docelowa spacerówkę.
Z tym fotelikiem Maxi Cosi znalazłam promke do dziś w sklepie Super Maluch i właśnie go zamówiłam w zestawie z bazą 💪 o gwarancję się nie martwię, bo Maxi Cosi ma opcję rejestracji produktu na stronie i gwarancja przedłuża się do 5 lat 😁
Kleo10 lubi tę wiadomość
-
Kleo10 wrote:Ja już powoli robię listę wyprawkową i też planuję przejażdżkę do sklepu z wózkami i fotelikami 😀 Na razie w ogóle nie mam nic na oku, więc zaraz sprawdzam te modele, które wypisałaś!
Mamy wypisany jeszcze na liście Maxi Cosi Coral - ma wyjmowaną wkładkę do noszenia malucha, więc niebttzeba wyjmować z auta całej łupiny. Jak się mieszka w bloku czy coś to super opcja. Jeszcze oglądaliśmy któregoś Avionauta (Pixel?) I z Cybexa Cloud T. Też fajny, ale do Maxi Cosi i Avionauta przekonała mnie wymiana powypadkowa u producenta. Tak czy siak, przejechanie się do sklepu i posłuchanie od kogoś na żywo o fotelikach to był fajny pomysł, bo w necie jest za duży wybór, więc sama bym nie wiedziała na co się zdecydować 🫣
Kleo10 lubi tę wiadomość
-
Ja mam avinauta pixel pro 2.0 i jest super pod tym względem, ze jest ultra lekki. Na początku to nie ma znaczenia ale jak juz dziecko ma 7-8 kg i przyjdzie dźwigać fotelik ktory wazy 5kg to juz jest sporo😄 a avio wazy chyba 2.5-3 kgkarczoch321 wrote:Mamy wypisany jeszcze na liście Maxi Cosi Coral - ma wyjmowaną wkładkę do noszenia malucha, więc niebttzeba wyjmować z auta całej łupiny. Jak się mieszka w bloku czy coś to super opcja. Jeszcze oglądaliśmy któregoś Avionauta (Pixel?) I z Cybexa Cloud T. Też fajny, ale do Maxi Cosi i Avionauta przekonała mnie wymiana powypadkowa u producenta. Tak czy siak, przejechanie się do sklepu i posłuchanie od kogoś na żywo o fotelikach to był fajny pomysł, bo w necie jest za duży wybór, więc sama bym nie wiedziała na co się zdecydować 🫣
-
Ja też biorę prenatal duo. Dodatkowo biorę cholinę, bo mam wrażenie, że za mało jej dostarczam. A mam pytanie do dziewczyn, które biorą progesteron dopochwowo i w sumie doustnie też. Czy odstawiłyście już??🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37

-
KASIEEK wrote:Ja mam avinauta pixel pro 2.0 i jest super pod tym względem, ze jest ultra lekki. Na początku to nie ma znaczenia ale jak juz dziecko ma 7-8 kg i przyjdzie dźwigać fotelik ktory wazy 5kg to juz jest sporo😄 a avio wazy chyba 2.5-3 kg

Nooo, jest super lekki, aż byłam w szoku w sklepie. Ale tak po zastanowieniu się uznaliśmy, że mieszkamy w domu parterowym, sklep mamy pod domem więc można podjeść z wózkiem. U lekarza parking jest pod przychodnią, więc tego chodzenia i noszenia też nie bedzie dużo i codziennie. A na plus, że jest rozkładany i podobno w teorii można robić przerwę w trasie autem co około dwie godziny, a nie jedna.
Oczywiście moje wyobrażenia mogą się rozjechać z rzeczywistością i będę zalowala tej wagi 😂
Ale ogólnie jakbym np. mieszkała w bloku i musiała ten fotelik nosić częściej po schodach czy coś to na 100% szlibyśmy w kierunku czegoś o połowę lżejszego jak właśnie Avionaut 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:19
-
karczoch321 wrote:Mamy wypisany jeszcze na liście Maxi Cosi Coral - ma wyjmowaną wkładkę do noszenia malucha, więc niebttzeba wyjmować z auta całej łupiny. Jak się mieszka w bloku czy coś to super opcja. Jeszcze oglądaliśmy któregoś Avionauta (Pixel?) I z Cybexa Cloud T. Też fajny, ale do Maxi Cosi i Avionauta przekonała mnie wymiana powypadkowa u producenta. Tak czy siak, przejechanie się do sklepu i posłuchanie od kogoś na żywo o fotelikach to był fajny pomysł, bo w necie jest za duży wybór, więc sama bym nie wiedziała na co się zdecydować 🫣
My mamy właśnie maxi cosi coral 360 właśnie ze względu na tę wyciąganą wkładkę 🙈
Co prawda do porodu mam nadzieję, że będziemy już w domu, a nie w bloku, ale i tak uważam to za mega ułatwienie -
karczoch321 wrote:Pani wspomniała też, że gondola jest ciut mniejsza niż w innych wózkach i zimowy maluch, jeśli trafi się większy egzemplarz ubrany w dużo warstw, to może za szybko z niej wyrosnąć. Chociaż w Internecie nie trafiłam za bardzo na takie opinie. Ale zostawiam jeszcze temat otwarty, może kupimy jakąś tanią przejściową gondolkę i potem Thule jako docelowa spacerówkę.
Akurat nasze maluchy to będą wyrastać z gondoli na wiosnę/początek lata, więc mam nadzieję że nie będą już wtedy ubrane w dużo warstw 🙃 no a jakoś nie chce mi się wierzyć, że trzymiesięczny bobas nie zmieści się w gondoli 😂 -