Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Niaha, my kilka lat temu kupiliśmy po prostu przez internet klimatyzator (chyba Gorenje) z montażem w jakimś markecie elektronicznym, po zakupie umówili nam montaż w ciągu kilku dni. Zamontowali w 2-3h i od tego czasu działa. Ale nie wiem czy macie mieszkanie czy dom, my wtedy kupiliśmy do mieszkania. W domu, który teraz wykańczamy klimatyzację montowała nam jedna firma razem z rekuperacją, fotowoltaiką i jakimiś innymi rzeczami. Tutaj już bardziej skomplikowane, bo mamy łącznie 4 jednostki na dwóch piętrach.
Manik, Nadzieja, super, że się odezwałyście i wszystko u Was w porządku 🩷
Ja upały przez ostatnie dni znoszę średnio, w poniedziałek przyjechaliśmy z synkiem do moich rodziców i tutaj nie ma klimatyzacji, więc komfort życia od razu spadł. 🙈
Karczoch, ja w poprzedniej ciąży miałam ubezpieczenie chyba w Warcie, nie musiałam korzystać, ale bodajże do 32 tygodnia nigdzie nie ma większych ograniczeń.
karczoch321, mAnik, Naadziejaa lubią tę wiadomość
-
Wczoraj byłam na kontroli, z chłopakiem jest wszystko w porządku ☺️
Mi wyszła niedokrwistość, dostałam żelazo. Spodziewałam się tego, całe życie miałam z tym problem. Przed ciążą udało mi się wyprowadzić bardzo ładnie, ale jednak bobas zjada mi wszystkie zapasy. Zobaczymy jak wyjdzie ferrytyna, ale obawiam się, że jest bardzo niska 😏😏
Macie może jakieś pomysły na imię dla chłopaka? 😅 Kilka lat temu ustaliliśmy, że będzie Franek, po dziadku partnera, ale jednak te imię stało się na maksa popularne, a nic innego nam się jakoś nie podoba.
Dodatkowo zastanawiam się nad jakimś drugim wózkiem, mamy baby jogger, ale on jednak jest wielki, więc chyba przydałby się jakiś drugi mniejszy do auta. Aktualnie mamy dwa dosyć małe samochody, gdzie by trzeba było ściągać kółka, żeby się zmieścił do bagażnika. Jeszcze się zastanawiamy nad wymiana jednego auta na jednak kombiaka przy dziecku 🙈 ale no to jeszcze musimy przemyśleć, bo jednak wykończenie domu, wyprawka dla malucha, wszystko kosztuje.
stayaway lubi tę wiadomość
-
Ja jestem na Prenatal Duo, tam jest żelazo, nie biorę nic dodatkowo, dieta też taka sobie, bo nadal mam słabą ochotę na mięso, a o dziwo wyniki jakoś trzymam. Spadły mi erytrocyty i hematokryt, ale hemoglobina 12,5, a ferrytyna 27 (w styczniu miałam 29, potem jakoś w kwietniu 25). Aż sama jestem zaskoczona. Za to skoczyło mi TSH do 3,14, fT3 i fT4 na dolnej granicy normy, w piątek mam wizytę u endokrynologa, więc jestem ciekawa czy obserwujemy czy już do włączenia leków.
Dziewczyny, jak sobie radzicie z zastrzykami z heparyny? U mnie coraz gorzej, większe siniaki i ciężej znaleźć miejsce na wkłucie, a gdzie tu do końca połogu... 🫠
Alicee, wejdź sobie na rządową stronę z imionami nadawanymi w 2025 roku i przestudiuj, ja tak sobie wybrałam top 3 dla Dzidzi. 😉 -
Beezi wrote:Ja jestem na Prenatal Duo, tam jest żelazo, nie biorę nic dodatkowo, dieta też taka sobie, bo nadal mam słabą ochotę na mięso, a o dziwo wyniki jakoś trzymam. Spadły mi erytrocyty i hematokryt, ale hemoglobina 12,5, a ferrytyna 27 (w styczniu miałam 29, potem jakoś w kwietniu 25). Aż sama jestem zaskoczona. Za to skoczyło mi TSH do 3,14, fT3 i fT4 na dolnej granicy normy, w piątek mam wizytę u endokrynologa, więc jestem ciekawa czy obserwujemy czy już do włączenia leków.
Dziewczyny, jak sobie radzicie z zastrzykami z heparyny? U mnie coraz gorzej, większe siniaki i ciężej znaleźć miejsce na wkłucie, a gdzie tu do końca połogu... 🫠
Alicee, wejdź sobie na rządową stronę z imionami nadawanymi w 2025 roku i przestudiuj, ja tak sobie wybrałam top 3 dla Dzidzi. 😉
U mnie przy TSH w okolicach 3 już włączyli Letrox, więc możliwe, że też dostaniesz. Biorę od 2 tyg i nie wiem czy to placebo, czy coś jest na rzeczy, ale wydaje mi się, że lepiej się czuję i mam więcej energii.
Za to z anemią u mnie ciężka walka. Też biorę Prenatal Duo, ale oprócz tego jeszcze Tardyferon i Feroplex. Dotychczas cały czas wyniki leciały, zobaczymy jak wyjdzie teraz w lipcu. Super, że u Ciebie tak ferrytyna się pięknie trzyma 😍
Dostałam wczoraj od sąsiadki kilka worków ciuszków po jej córeczce i powiem Wam, że przeglądanie tych rzeczy i segregowanie rozmiarami było tak miłe i wzruszające. I mam poczucie, że w końcu chociaż coś tam mamy i jakoś tak mi lżej. Udało nam się też dostać do bardzo obleganej w naszym mieście szkoły rodzenia na NFZ (zapisy tam to dłuższa historia, ale lekko nie było 😅). Już jutro mamy pierwsze zajęcia, później 14.07 i reszta koniec lipca/sierpień. Ogólnie 8 spotkań. A Wy wybieracie się gdzieś?
Beezi lubi tę wiadomość
-
Alicee98 wrote:Wczoraj byłam na kontroli, z chłopakiem jest wszystko w porządku ☺️
Mi wyszła niedokrwistość, dostałam żelazo. Spodziewałam się tego, całe życie miałam z tym problem. Przed ciążą udało mi się wyprowadzić bardzo ładnie, ale jednak bobas zjada mi wszystkie zapasy. Zobaczymy jak wyjdzie ferrytyna, ale obawiam się, że jest bardzo niska 😏😏
Macie może jakieś pomysły na imię dla chłopaka? 😅 Kilka lat temu ustaliliśmy, że będzie Franek, po dziadku partnera, ale jednak te imię stało się na maksa popularne, a nic innego nam się jakoś nie podoba.
Dodatkowo zastanawiam się nad jakimś drugim wózkiem, mamy baby jogger, ale on jednak jest wielki, więc chyba przydałby się jakiś drugi mniejszy do auta. Aktualnie mamy dwa dosyć małe samochody, gdzie by trzeba było ściągać kółka, żeby się zmieścił do bagażnika. Jeszcze się zastanawiamy nad wymiana jednego auta na jednak kombiaka przy dziecku 🙈 ale no to jeszcze musimy przemyśleć, bo jednak wykończenie domu, wyprawka dla malucha, wszystko kosztuje.
Mnie z takich mniejszych wózków zainteresował Anex IQ Premium ale muszę go jeszcze na żywo obejrzeć. Od kilku dziewczyn, które mają słyszałam, że dobrze im się sprawdzaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca, 21:12
-
Kurczę ciekawe jaka ja mam ferrytyne. Jak zaszłam w ciążę to miałam chyba 17 😮 ale lekarz to zupelnie olał. Stwierdził że morfologia jest ok więc nie panikować. Też biorę prenatal uno. W I trymestrze pytałam czy mam coś brać to mi powiedział że nie. Że w I trymestrze się nie bierze żelaza. Więc nie wiem sama jak to jest.
@Kleo ja w poprzedniej ciąży chodziłam na zajęcia ze szkoły rodzenia ale niestety muszę przyznać rację mojemu mężowi że to było tak nudne że więcej bym nie poszła. Akurat ja do takiej szkoły trafiłam. Moja koleżanka natomiast bardzo sobie chwaliła. Ta nauka oddychania itd w praktyce gowno mi dała 🤣 ładnie się to opowiada jak ma to wyglądać ale rzeczywistość sama wszystko narzuca więc mi to nic nie dało. No i mąż na jednych zajęciach nawet uciął sobie komara 🤣 tym razem mi zapowiedział że do żadnej szkoły już nie pójdzie 😀 także ja się już nie wybieram na pewno 😊
Biochemiczka lubi tę wiadomość
🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Anett9300 wrote:Kurczę ciekawe jaka ja mam ferrytyne. Jak zaszłam w ciążę to miałam chyba 17 😮 ale lekarz to zupelnie olał. Stwierdził że morfologia jest ok więc nie panikować. Też biorę prenatal uno. W I trymestrze pytałam czy mam coś brać to mi powiedział że nie. Że w I trymestrze się nie bierze żelaza. Więc nie wiem sama jak to jest.
@Kleo ja w poprzedniej ciąży chodziłam na zajęcia ze szkoły rodzenia ale niestety muszę przyznać rację mojemu mężowi że to było tak nudne że więcej bym nie poszła. Akurat ja do takiej szkoły trafiłam. Moja koleżanka natomiast bardzo sobie chwaliła. Ta nauka oddychania itd w praktyce gowno mi dała 🤣 ładnie się to opowiada jak ma to wyglądać ale rzeczywistość sama wszystko narzuca więc mi to nic nie dało. No i mąż na jednych zajęciach nawet uciął sobie komara 🤣 tym razem mi zapowiedział że do żadnej szkoły już nie pójdzie 😀 także ja się już nie wybieram na pewno 😊
O kurde, to ciekawa jestem jak będzie u nas, czy te wykłady będą ciekawe, czy nie i co mój mąż na to powie 😅 My w ogóle nie mieliśmy kontaktu z małymi dziećmi od wielu lat, więc zapisaliśmy się, żeby się czegokolwiek dowiedzieć
Anett9300 lubi tę wiadomość
-
My się zapisaliśmy na weekondową szkołę. Sobota i niedziela po 5 godzin. Mam nadzieję, że czegoś się dowiemy, bo od znajomych słyszałam, że często są tylko reklamy poszczególnych firm.
Na temat porodu myślę, że więcej się dowiemy na zajęciach z urofizjo i położną.
Kleo10 lubi tę wiadomość
-
To my mamy zajęcia w szpitalu, który biorę pod uwagę w kontekście porodu, więc mam nadzieję, że tam reklamowania firm nie będzie, ale zobaczymy. I u nas zajęcia 3h x 8 spotkań, z położnymi, fizjo, psychologiem, lekarzem. No ale niestety nie w weekendy i niektóre godziny są takie, że mąż będzie musiał mocno kombinować z pracą, więc zazdroszczę tej opcji weekendowej
-
Mi też udało się zapisać na szkole rodzenia na NFZ. Ogólnie bezproblemowo, ale robiłam to jakoś pod koniec maja. Za to w tej samej szkole miasto finansuje kilka miejsc i wczoraj widziałam post na ich FB, że była gruba walka i rozeszły się chyba w 1,5 minuty 😳🫣
Najpierw mamy 10x 2h teoretycznych zajęć online. A od 32 tygodnia chyba koło 5 spotkać już na żywo. Jestem bardzo ciekawa jak to będzie wyglądać. Zaczynamy w najbliższy poniedziałek, ale dwa pierwsze spotkania będziemy nadrabiać, bo akurat będziemy na urlopie i nie wiem czy uda nam się połączyć 😅
Jeśli chodzi o wózek to byliśmy ostatnio jeszcze raz pooglądać i ostatecznie zdecydowaliśmy się na czołg Thule Urban Glide 3. Ale podejrzewam, że w przyszłości kupimy jakąś lekka spacerówkę która będzie jeździła w aucie i przyda się „na miasto”, do sklepu lub do samolotu
Wczoraj byliśmy na połówkowych. Młody ma już 360g, całe badanie wyszło idealnie, wszystko jest okej. Nie ukrywam, że trochę miałam stresik przed, więc cieszę się, że to już za mną 🫣 wczoraj nie fikał za bardzo, więc lekarka mogła na spokojnie przeprowadzić całe badania i w nagrodę dostał fotkę 3D na pamiątkę 🤪 najbardziej jednak rozczuliła mnie ta mała stopka która z uporem zarzucał gdzieś na czoło 😀
Teraz z ważniejszych badań to echo serca po koniec miesiąca i po urlopie wizyta u prowadzącej, a potem będę umawiać się na trzecie prenatalne.

Beezi, White1, Biochemiczka, Wyobraźnia87, Kleo10, stayaway, yoreva lubią tę wiadomość
-
Anett, w pierwszym trymestrze faktycznie żelaza się nie bierze jeśli nie ma bardzo słabych wyników, mi lekarka kazała włączyć jakoś od 14 tygodnia suple z żelazem. Przed ciążą też brałam leki, żeby podbić ferrytynę, bo wychodziłam z 9. 🙈
Kleo, u mnie ze względu na tego Gravesa do tej pory była postawa wyczekująca, zobaczymy jak teraz. 😉 super, że tyle rzeczy dostaliście, my przy pierwszym też dostaliśmy bardzo dużo ubrań i takich tekstyliów, kupowaliśmy głównie te duże rzeczy - wózek, fotelik, wanienkę itp. Potem przekazalismy dalej dla kolejnych dzieci, a teraz do nas wróciły, muszę tylko przejrzeć co nadaje się dla dziewczynki, bo większość jest chłopięcych.
Karczoch, super wiadomości z prenatalnych, i ta stópka 😍 Gdzie się wybieracie na urlop?
Ja w pierwszej ciąży kupiłam szkołę rodzenia online, wystarczyło mi. Mąż stwierdził, że jak ja wszystko wiem to go nauczę 😅 Mieliśmy razem obejrzeć kilka odcinków, ale finalnie nie zdążyliśmy, o pielęgnacji noworodka oglądaliśmy razem w domu już po wyjściu ze szpitala 😂 Ale faktycznie wcześniej nie mieliśmy kiedy, on nadrabiał pracę w listopadzie i na początku grudnia, praktycznie co drugi dzień miał nocne dyżury, żeby potem mieć już wolne. Urodziłam w dzień jego ostatniego dyżuru, który na szybko oddawał 🙈 -
Też dostałam wczoraj fotkę stópki 😍

Mały waży już 660g, od wczoraj jestem na L4, czeka mnie w lipcu i sierpniu sporo wizyt 🫣 poza tymi kontrolnymi co miesiąc, to jeszcze fizjo uro, krzywa glukozowa, prenatalne 3 trymestru i planuję umówić nas na sesję ciążową
Biochemiczka, Beezi, Kleo10, karczoch321, stayaway, Alicee98, yoreva, dark, Velaria, Niaha lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭

-
Ja w poprzedniej ciąży obejrzałam szkołę rodzenia online momama a potem jeszcze byliśmy stacjonarnie w zaufaj położnej. Stracony czas xd Lepiej pochodzić do urofizjoterapeutki na wizyty a jakąś wiedzę teoretyczną właśnie obejrzeć online - ja się załapałam na jakiś kod rabatowy, więc wszystko za darmo obejrzałam. Dużo więcej kwestii zajmowania się maluszkiem dały mi kursy od mama fizjoterapeutka, tym razem pewnie znowu wykupię.
Przeurocze te stópki 🥹 muszę poprosić żeby mi też taką fotę zrobili jak się młody odpowiednio ułoży.
White cudownie że już l4, korzystaj!
Ja póki co wyciągnęłam ubrania ciążowe ze strychu i powoli będę prać, kolejne będą ciuszki maluszka. Muszę jeszcze raz wszystko poukładać rozmiarami, bo po pierwszych miesiącach ładnego układania to już był tylko chaos i wielkie wory na śmieci 🤣 wózka nie będę kupować, mamy vennici upline i gondola jest super a spacerówkę to mam nadzieję za długo nie używać 😅 mamy na potem jeszcze joolz air plus, więcej do szczęścia mi nie potrzeba, myślę czy jakaś dostawka czy hamak do wózka potem będzie mi potrzebny ale wątpię, młody śmiga na rowerku albo nóżkach i raczej się słucha. Dłuższe spacery planuję w godzinach przedszkola a po ewentualnie szybki wypad na plac zabaw.
Kleo10, karczoch321, dark lubią tę wiadomość
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
02/2026 10dpo ⏸️, 12dpo beta 37.6, 14dpo beta 132.0, 16dpo beta 341.0, 23dpo beta 5944, 30dpo beta 30715
11.03 0.64cm🐞 + ❤️
16.03 1.30cm 🐝
26.03 2.36cm 🐌
09.04 4.47cm 🦋
22.04 6.74cm 🩵
30.04 8.40cm 🐥
11.05 130g 🦔
25.05 254g 🐿️
08.06 311g 🩵
24.06 446g 🐇
06.07 685g 🩵
29.07 994g 🐨
❗️ cross-match 36,6%
⚠️homocysteina, MTHFR (A1298) homo, PAI-1 hetero, KIR Bx (brak 2DS3), HLA-C1

-
White, tak jak ja nie znoszę ogólnie stóp, tak te nasze malutkie na zdjęciach kompletnie mnie rozczulają 🥹🥹💖
Korzystaj z L4 i odpoczywaj 🌞
Mi dzisiaj ma dojść paczka ubranek od przyjaciółki po jej bobaskach. Nie mogę się już doczekać jak zacznę to przeglądać. Czekam jak na prezent pod choinką i tylko co chwila zaglądam w apke czy już się status zmienił w inpoście na „doręczono” 😂
O tej szkole online Zaufaj Położnej slyszalam raczej dobre opinie. Ale na razie nic nie wykupuje, zobaczę jak będą wyglądać zajęcia w tej co zaczynamy. Do urofizjo też planuje się zapisać, ale to już w wyjeździe i przy kolejnej wypłacie 😆
Beezi, pakujemy się w naszego vana i jedziemy do Rumunii. Liczę na dużo pięknych widoczków i misie (ale z bezpiecznej odległości 😆). -
No powiem tak. Poszłam do szkoły bo to była moja pierwsza ciąża i myślałam że się czegoś dowiem pożytecznego itd. Jedyne co mi sie przydało to lista rzeczy do szpitala. U nas w szpitalu w szkole rodzenia jest spoko bo oprowadzają Cie po oddziale także można się trochę „oswoić”. Ja byłam w innej szkole rodzenia więc to naprawdę zależy gdzie się pójdzie. Poza tym taka prawda że dziś są inne czasy i wszystkiego się można dowiedzieć z Internetu. Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać bo sama leciałam pierwsza na zajęcia 🤣 mówię tylko teraz z perspektywy czasu że to była strata czasu 😊🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Ja w pierwszej ciąży również chodziłam na szkołę rodzenia i w sumie fajnie wspominam ten czas. Teraz natomiast się już nie wybieram 🙂
Co do klimy, to my też się zdecydowaliśmy, dziś już jest przyjemniej, ale to lato podobno całe ma być takie gorące. W sobotę i w środę mamy wyceny, wybierzemy pewnie po prostu tego korzystniejszego 🙂 kupiliśmy też córce basen, nadal mały, ale już stelazowy, wcześniej miała tylko takie pompowane, jutro będziemy rozkładać i cieszymy się na niego całą trójką 😁
mAnik, super że do nas wróciłaś, ale już duże te Twoje dziewczyny ❤️
Nadzieja, bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko dobrze. Takie częste kontrole na pewno uspokajają ❤️
Karczoch, ale fajna przygoda! Na długo jedziecie? Wspaniałych wspomnień Wam życzę z wyjazdu 🫶
White, ja też powoli zaczynam się rozglądać za sesją ciążową 🤭 w którym tyg planujesz zrobić?
Naadziejaa lubi tę wiadomość
-
Anett9300 wrote:No powiem tak. Poszłam do szkoły bo to była moja pierwsza ciąża i myślałam że się czegoś dowiem pożytecznego itd. Jedyne co mi sie przydało to lista rzeczy do szpitala. U nas w szpitalu w szkole rodzenia jest spoko bo oprowadzają Cie po oddziale także można się trochę „oswoić”. Ja byłam w innej szkole rodzenia więc to naprawdę zależy gdzie się pójdzie. Poza tym taka prawda że dziś są inne czasy i wszystkiego się można dowiedzieć z Internetu. Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać bo sama leciałam pierwsza na zajęcia 🤣 mówię tylko teraz z perspektywy czasu że to była strata czasu 😊
Haha dużo razy już to słyszałam. Ale kurcze, pierwsza ciąża to trzeba się samemu przekonać, że być może nie warto 😂
Stayaway, na około 10 dni. Nie mamy konkretnego planu poza kilkoma pinezkami na mapie, więc zobaczymy jak to wyjdzie 😋
-
Daję znać po badaniach połówkowych. Synek ma 400g. Na USG byl niezły koncert 🤣 a tak poza tym wszystko ok 😊 najbardziej mnie rozwaliła stópka która ma 3,5cm! 😮🤭🤣
Biochemiczka, yoreva, dark, Beezi, Alicee98, karczoch321, stayaway, Wyobraźnia87, Karolka87, Velaria, Niaha lubią tę wiadomość
🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
My dzisiaj po połówkowych, wzięliśmy córkę pierwszy raz na oglądanie siostry. 🥹 wszystko ok, umówiłam sobie też echo, ale lekarka pytała po prostu czy chce to mi wypisze skierowanie.
Szkoły rodzenia miałam przy 1 ciąży, teraz nie będę mieć chyba czasu po prostu, więc nawet nie rozważam. Wydaje mi się, że szybciej niż we wrześniu nie zacznę się ogarniać z rzeczami dla małej, ale wasze polecenia wszystkie zbieram.
stayaway, Wyobraźnia87, yoreva, Alicee98, Anett9300, Beezi, Karolka87 lubią tę wiadomość