SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
Odpowiedz

Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️

Oceń ten wątek:
  • Genevieve Przyjaciółka

Wysłany: 21 września, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mAnik trzymam kciuki! Dużo, dużo zdrowia dla was.

A ja wczoraj dostałam pierwszy "pojazd" dotyczący wyprawki 🙃
    Już dawno, dawno kupiłam przewijak Kidnort, może którejś gdzieś mignął. Może nie do końca przemyślane to było ale na prawdę mi się spodobał i wydawał się przyszłościowo mobilny żeby położyć na macie, kanapie, gdziekolwiek.
    I usłyszałam, że niepraktyczny, niebezpieczny, a ten pałąk na zabawki to już w ogóle tragedia.
    Ma pas zabezpieczający, a ten pałąk jest regulowany, jednym ruchem go składam i w niczym wydaje się nie przeszkadzać.
    Myślicie, że serio tak z nim źle? Chciałam dokupić do niego jeszcze stół do przewijania na pierwsze miesiące ale teraz już nie wiem.
    Aha i na koniec było "widać, że to twoje pierwsze dziecko".
    Do tej pory żyłam myślą, że co mi się nie przyda (wiem że kupiłam za dużo i tu racja to moje pierwsze dziecko więc wiecie jak jest) mogę komuś oddać i może zostanie wykorzystane ale jak taka tragedia to już nie wiem co z tym przewijakiem 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 09:44

mAnik lubi tę wiadomość

preg.png
  • KASIEEK Autorytet

Wysłany: 21 września, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Genevieve wrote:

Już dawno, dawno kupiłam przewijak Kidnort, może którejś gdzieś mignął. Może nie do końca przemyślane to było ale na prawdę mi się spodobał i wydawał się przyszłościowo mobilny żeby położyć na macie, kanapie, gdziekolwiek.
    I usłyszałam, że niepraktyczny, niebezpieczny, a ten pałąk na zabawki to już w ogóle tragedia.
    Ma pas zabezpieczający, a ten pałąk jest regulowany, jednym ruchem go składam i w niczym wydaje się nie przeszkadzać.
    Myślicie, że serio tak z nim źle? Chciałam dokupić do niego jeszcze stół do przewijania na pierwsze miesiące ale teraz już nie wiem.
    Do tej pory żyłam myślą, że co mi się nie przyda (wiem że kupiłam za dużo i tu racja to moje pierwsze dziecko więc wiecie jak jest) mogę komuś oddać i może zostanie wykorzystane ale jak taka tragedia to już nie wiem co z tym przewijakiem 😅
    Nie przejmuj się! To, ze komuś sie to nie sprawdziło czy nie podoba to jego problem. Tez mam po pierwszym synku wiele rzeczy kupione ktore okazały sie dla mnie niepraktyczne i ich nie używałam 😄 a rzeczy ktore byly dla mnie śmieszne w ciazy np podgrzewacz do chusteczek okazały sie must have i szybko dokupowalam. Kupuj co chcesz i ile chcesz i miej z tego radość 😊

Genevieve lubi tę wiadomość

21.03 - ⏸️
    24.03 - mamy ❤️

preg.png

event.png
  • KASIEEK Autorytet

Wysłany: 21 września, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mAnik wrote:
    Hej dziewczyny, ja utknęłam na patologii ciąży ze stanem przedrzucawkowym. Dodatkowo u dziewczyn jest centralizacja krążenia. Mam dostawać leki i w zależności jak będę na nie reagować to albo zostanę tu do CC, albo wyjdę do domu jeszcze, a w najgorszym przypadku będę miała cc wcześniej.
    Trzymajcie kciuki, żebym jednak do tego 37tygodnia dotrwała.
    Współczuję bardzo stanu przedrzucawkowego 😔 oby udało sie go opanować i czekac z cc jak najdłużej 😐

mAnik, Genevieve lubią tę wiadomość

21.03 - ⏸️
    24.03 - mamy ❤️

preg.png

event.png
  • ann_ber Przyjaciółka

Wysłany: 21 września, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Genevieve wrote:

@mAnik - Również trzymamy kciuki!

@Genevieve
    Jeśli zależy Ci na czymś przyszłościowym to ja bym szła w kierunku tzw. podróżnych przewijakow, takich składanych mat. Zważ że Kindnort jest wyprofilowany, nie płaski, więc jak dziecko będzie miało roczek no to nie wiem czy się zmieści, albo gdzie mu ten pas wyląduje. Zależy tylko jak daleką przyszłość masz na myśli, bo na jakiś czas pewnie zaspokoi Wasze potrzeby 😉
    Ja przy córce miałam taki ceratowy przewijak-matę, składany, z kieszonką obok, był w zestawie z wózkiem i nie dokupywalam juz innego. Przewijałam małą na łóżku, jak była większa to zdarzało się i na podłodze, zawsze podkladalam tetrę pod pupę i jakiś złożony kocyk pod główkę jeśli na podłodze. Łatwe w utrzymaniu, tanie i można zabrać gdzieś ze sobą. Teraz kupiłam podobny z tym że ma więcej kieszonek, np. Na chusteczki. Stary się wysłużył do tego stopnia, że ceratka pękła na zgięciu, ale to grubo po ponad roku używania 🙂
    Ale ja jestem mega sceptyczna jeśli chodzi o różne niemowlęce gadżety i zawsze sobie zadaję pytanie czy dany produkt rzeczywiście zaspokoi realną potrzebę i czy jest wart swej ceny. Rynek pompuje wiele niepotrzebnych rzeczy troszkę żerując na przyszłych matkach, a ceny bywają wygórowane 😐

mAnik, Genevieve lubią tę wiadomość

👩🏼38 👨🏻35
    08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
    04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
    Starania od 01/2024
    10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza

OM 7.02.2026
    5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
    26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
    11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
    6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
    18.05 - 8,9 cm, 120g || krwiak, szpital
    29.05 - 173g || krwiak 8 cm
    🩺 13.06 - 236g 🩵
    🩺 1.07 - 420g
    🩺 1.09 - 1310g
    🩺 18.09 - 1890g

preg.png
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 21 września, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAnik mocno za Was trzymam kciuki ❤️

Genevieve spojrzałam na ten przewijak i moim zdaniem możliwe że trochę zbędny wydatek, ale która takiego nie zrobiła niech pierwsza rzuci kamieniem.
    Ten pałąk to może się przyda po pół roku, bo wcześniej dziecko raczej ma to gdzieś :p ja tam kupuję zwykły najprostszy piankowy i właśnie stolik do przewijania porządny o dobrej wysokości (z szacunku do naszych kręgosłupów) a innym wystarczy podkład higieniczny i podłoga. Ja używałam przewijaka do 2 roku życia, bo mój syn „grzecznie” leżał a inne w wieku 9 miesięcy uprawiają judo żeby przewinąć bobasa i taki wysoki przewijak jak ja mam może być niebezpieczny.
    Ten który wybrałaś też wydaje się na dość krótko bo tak jak Ann ber zwróciła uwagę - wydaje się że na roczne dziecko może być już za mały. Ale to Ty zobaczysz na ile ci się sprawdził 🤷‍♀️ innych olej.
    Jedyna uwagę jaką bym dała to mimo że są te pasy to moim zdaniem nigdy przenigdy nie powinno zostawiać się dziecka na przewijaku bez opieki, to nie są 5 punktowe pasy, tylko właściwie „sznurek” przytrzymujący dziecko. większe dziecko obróci się po prostu razem z przewijakiem i te pasy mogą tylko pogorszyć sytuację.

Genevieve, mAnik lubią tę wiadomość

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 9tc 💔
    02/2026 10dpo ⏸️, 12dpo beta 37.6, 14dpo beta 132.0, 16dpo beta 341.0, 23dpo beta 5944, 30dpo beta 30715
    11.03 0.64cm🐞 + ❤️
    16.03 1.30cm 🐝
    26.03 2.36cm 🐌
    09.04 4.47cm 🦋
    22.04 6.74cm I prenatalne 🩵
    30.04 8.40cm 🐥
    11.05 130g 🦔
    25.05 254g 🐿️
    24.06 446g II prenatalne 🐇
    29.07 994g 🐨
    26.08 1642g III prenatalne 🐒
    07.09 1990g ułożenie pośladkowe 🙃
    ❗️ cross-match 36,6%
    ⚠️homocysteina, MTHFR (A1298) homo, PAI-1 hetero, KIR Bx (brak 2DS3), HLA-C1

preg.png
  • KASIEEK Autorytet

Wysłany: 21 września, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np mialam przewijak na łóżeczko i teraz planuje sam ten podkład i na łóżku. Teraz przebieranie mojego 11 miesięczniaka przypomina wlasnie bardziej zapasy wiec o przewijaku nie ma mowy i w sumie praktycznie po 6msc go zdjelam z lozeczka. Najczęściej przebieramy sie w pozycji stojącej.

Genevieve lubi tę wiadomość

21.03 - ⏸️
    24.03 - mamy ❤️

preg.png

event.png
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 21 września, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mAnik nie przejmuj się czyimiś opiniami. Zawsze ludzie będą mieli inne zdanie, inne potrzeby itp. Ja np kupiłam przewijak z leandera( chociaż to spory koszt ) na górę i na dół podobny do Twojego z mobi system ( tylko bez pałąka) i wiem, ze po pewnie 6 miesiącach będę korzystała już bardziej z łóżka czy kanapy, ale wtedy je sprzedam i już, a kupię może właśnie taki bardziej mobilny na wyjazdy. Tak samo z ogrzewaczem do chusteczek, spotkalam sie z ludźmi którzy się z tego śmieją, ale dzieci często przy dotknięciu zimnej chusteczki do pupy zaczynają płakać, czy się rozbudzać więc czemu jej nie podgrzać 🤷🏻‍♀️ wiem, że można też wacikami w ciepłej wodzie, ale ja wiem, że wstając w nocy będę działa w pół śnie i chcę sobie ułatwić to trochę. Może przez pierwszy okres uda się z wacikami ale życie zweryfikuje 😉 Tak więc każda z nas ma jakąś potrzebę, wizję, poza tym dzieciaczki też są różne, myślę, że mamy prawo do naszych wyborów- nawet jak będę nietrafione czy przepłacone 🤷🏻‍♀️

starania od 2024 r

08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
    5dpt II
    6dpt beta 21,1
    8dpt beta 71,3
    11 dpt beta 200,1
    18 dpt beta 2646,1
    27 dpt beta 25904
    7+5 💔

01.2026 kolejna procedura

03.2026 transfer ❄ 4.1.2
    5dpt II
    8dpt beta 116,7
    10 dpt beta 237,8
    16 dpt beta 2551.1
    27 dpt beta 56747 mamy ♥️ preg.png
  • Genevieve Przyjaciółka

Wysłany: 21 września, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    mAnik nie przejmuj się czyimiś opiniami. Zawsze ludzie będą mieli inne zdanie, inne potrzeby itp. Ja np kupiłam przewijak z leandera( chociaż to spory koszt ) na górę i na dół podobny do Twojego z mobi system ( tylko bez pałąka) i wiem, ze po pewnie 6 miesiącach będę korzystała już bardziej z łóżka czy kanapy, ale wtedy je sprzedam i już, a kupię może właśnie taki bardziej mobilny na wyjazdy. Tak samo z ogrzewaczem do chusteczek, spotkalam sie z ludźmi którzy się z tego śmieją, ale dzieci często przy dotknięciu zimnej chusteczki do pupy zaczynają płakać, czy się rozbudzać więc czemu jej nie podgrzać 🤷🏻‍♀️ wiem, że można też wacikami w ciepłej wodzie, ale ja wiem, że wstając w nocy będę działa w pół śnie i chcę sobie ułatwić to trochę. Może przez pierwszy okres uda się z wacikami ale życie zweryfikuje 😉 Tak więc każda z nas ma jakąś potrzebę, wizję, poza tym dzieciaczki też są różne, myślę, że mamy prawo do naszych wyborów- nawet jak będę nietrafione czy przepłacone 🤷🏻‍♀️

My na górę mamy taki na łóżeczko, a na wyjścia składaną matę do torby.
    Ten o którym mówisz - z Mobi System - gdzie planujesz kłaść? Mam komodę z Ikei ale jakoś mi nieporęcznie z nią, chyba jestem za niska.
    Zastanawiam się nad stołem do przewijania ale ten mój Kindort jest większy niż standardowe przewijaki więc ciężko taki znaleźć co go zmieści.

Ogólnie jak kupowałam jakieś organizery, kosmetyki, przewijak właśnie czy łóżeczka to kupowałam x2 żeby mieć góra i dół.
    Dwa łóżeczka kupowaliśmy nowe - na dół takie na kółkach, a do góry drewniane do sypialni ale mamy też trzecie w jego docelowym pokoju po siostrzeńcu bo mi szkoda było wyrzucić a stwierdziłam, że może się przyda 🫣 I oczywiście wiem, że spać może nie chcieć w żadnym :)
    Trochę się z nas (ze mnie) podśmiechują ale chcę sobie jak najbardziej ułatwić. Wiem, że właśnie czy podgrzewacze do chusteczek, sterylizatory, ekspresy, podgrzewacze do mleka czy wanienki z termometrem nie są konieczne bo się da bez tego ale jak nie spróbuję to się nie dowiem 😄
    Nie jestem zakupoholikiem - sobie bardzo nie lubię kupować - ale w kwestii synka dostaje małego rozumku. Ubranek mam już tyle i to dużo, dużo w przód a nadal kupuje. Zabawki bo były super promocje też wleciały. Mąż ma już projekt placu zabaw na przyszły rok do ogarnięcia. Nasza droga do dziecka była może nie aż tak długa jak dziewczyn tu na forum ale ciężka psychicznie i chyba sobie teraz to wszystko staram zrekompensować. Może głupio ale pomaga.

:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 14:38

preg.png
  • KASIEEK Autorytet

Wysłany: 21 września, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @wyobraźnia87 dokładnie tak. Ja mam podgrzewacz bo Synek sie bardzo rozbudzal od zimnych chusteczek a waciki w ciepłej wodzie ok ale w nocy przebiorę kupkę i muszę gonić z ta woda wylewać, pilnowac zeby zawsze byla ciepla pod reką a tak wyciagam cieolutka chusteczkę, wycieram, zawinę do pampersa, wrzucam do kosza na pampersy i gotowe ;)
    Koleżanka tez sie śmiała z nosiboo bo ona kupiła katarek za 15 zl do odkurzacza.. ale no ja sobie nie wyobrażam gonić pare razy dziennie z odkurzaczem jak jest katar i jeszcze w nocy 😅 ale co kto lubi i co komu pasuje 😊

21.03 - ⏸️
    24.03 - mamy ❤️

preg.png

event.png
  • Wyobraźnia87 Autorytet

Wysłany: 21 września, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Genevieve na dół kupiłam drewniany przewijak z ikei za 149 zl i tam nam zamiar kłaść ten z mobi system. Na górze mam komodę z przewijakiem drewnianym i na to Leander. @KASIEEK ja szukałam alternatywy dla nosiboo, bo nie chcę napewno nic podłączanego do odkurzacza, a z drugiej strony chciałam coś tańszego, ale nic nie znalazłam 🤷🏻‍♀️koleżanka mówiła że kupiła najpierw ten katarek, później jeszcze coś i skończyła na nosiboo i jest bardzo zadowolona więc pewnie też na tym się skończy. Ja też nie jestem osobą która jest rozrzutna, każdy swój zakup ciągle analizuje, sprawdzam rozmyślam. Są rzeczy które kupuje tańsze bo nie widzę sensu przepłacać, a są takie do których dołożę trochę więcej i się wyrównuje 😉😀

starania od 2024 r

08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
    5dpt II
    6dpt beta 21,1
    8dpt beta 71,3
    11 dpt beta 200,1
    18 dpt beta 2646,1
    27 dpt beta 25904
    7+5 💔

01.2026 kolejna procedura

03.2026 transfer ❄ 4.1.2
    5dpt II
    8dpt beta 116,7
    10 dpt beta 237,8
    16 dpt beta 2551.1
    27 dpt beta 56747 mamy ♥️ preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:

My mamy 3 piętra w domu, na najwyższym i najniższym mam przewijaki (stoliki) z Ikea. Na środkowym przewijak z leandera. Dodatkowo jakiś zwykły który można położyć na łóżko. Taki system nam się sprawdził ze starszakiem wiem pewnie go powielimy. Raczej będę wzbraniała się przed przewijaniem na łóżku, bo pamiętam jak synek potrafił sikać na odległość od razu po ściągnięciu pieluchy 🙃

Co do podgrzewacza do chusteczek, to kupiłam przy starszaku, ale w ogóle nie używałam, bo młody miał bardzo wrażliwą skórę i po różnych chusteczkach miał zaczerwienia. Przeszłam na ciepłą wodę z kranu (używałam butelek które do podmywania) i waciki kindii, dopiero jakoś w okolicach roczku udało się przejść na chusteczki nawilżone i od tego momentu jest ok (co ciekawe, te waterwapes wcale nie okazały się takie dobre, najlepiej się sprawdziły Darchem z allegro).

👩 35 lat ❤️ 🧔33 lat ❤️ 👦 1,5 lat ❤️ 🐶 13 lat
    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
    31.10.24 - Synek jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm
    💙👦 - 2.11.26 - termin wg OM

age.png
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    preg.png
  • Doriibzh Koleżanka

Wysłany: 21 września, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stayaway - jak tam synek? Jak Ty się czujesz?

16/02 🩸
    21/03 ⏸️
    23/03 beta 461 😍
    25/03 beta 979
    27/03 beta 1783
    02/04 pierwsze usg 3,22mm i ♥️
    30/04 3,2cm
    21/05 USG 1trym 6,88cm
    🩷🎀
    30/07 547g 💗
    04/12 🙊👶🙏

preg.png
‹‹ 196 197 198 199 200
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ