X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • aparatka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA w pierwszej ciąży dwa tygodnie przed porodem mialam 17 kg na plusie
    w drugiej ciąży 13 kg na plusie
    a teraz mam dopiero 2kg na plusie

http://aparatka87.blogspot.com/
    ug376iyelyb9zcc9.png
  • MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgo nie panikuj!! Po pierwsze jesteś w 28 tyg ciąży, po 2 w 2 trymestrze przybiera się najwięcej,po 3 kobiety które przed zajściem w ciąże miały wagę prawidłową moga przytyć książkowo w granicach 11 kg -16kg, a jeśli miałaś niedowagę ( nie wiem ile masz wzrostu) to nawet możesz więcej przybrać na wadze.

Pozatym pamiętaj że przyrost wagi w granicach 10–12 kg to:
    sam maluszek: 3–4 kg
    macica: 1 kg
    łożysko: 0,5–1 kg
    płyn owodniowy: 1–2 kg
    piersi: do 2 kg
    krew i inne płyny ustrojowe: 3 kg.

Pamiętaj aby dieta była urozmaicona, bogata w białko, błonnik, witaminy min i węglowodany złożone, wtedy nie obrośniesz tłuszczykiem a waga po ciąży spadnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 13:13

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w pierwszej ciazy przytylam 17kg a miesiac po porodzie mialam -18kg bez cwiczen. wiec niech wszyscy wzbudzajacy poczucie winy serdecznie sie odprd....

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iuzlka, wczoraj jak kolezanka u mnie byla i mowilam jej o tym bolu w okolicy pachwiny tak silnym to troche mnie pocieszyla.
    Taka nasza wspolna kolezanka (mieszka teraz w Szwecji) tez ma mala core i mowila,ze ona miala to samo taki silny bol jakby jej czesc nogi oberwalo.
    Trzymalo to ja az przez tydzien,ale troche mnie uspokoila,ze takie rwanie widocznie lapie niektore kobiety w ciazy.
    Dzisiaj na szczescie nie mialam tego tfu bolu,ale i tak oczekuje piatku bo mam pare pytan do lekarza.
    Wgl wydaje mi sie,ze taka wizyta co 4 tyg to teraz troche malo jak coraz wiecej pytan sie pojawia i obaw.

Dziewczyny nie przejmujcie sie waga ;)
    Pomyslcie,ze wszystko dla Maluszkow,a po narodzinach wszystko stopniowo zacznie wracac do normy szczegolnie jak juz odstawimy cyca :)
    Wybiegamy polowe przy Maluszku i wtedy bedziemy sie martwic.
    Ja sie martwilam jak malo przybieralam na wadze,a teraz ponad 6 kg (jak nie wiecej bo dawno sie nie wazylam) i nie jest mi to straszne bo w koncu Maluszek tez musi gdzies rosnac :)

izulkaa lubi tę wiadomość

Jestes juz z nami :)
  • Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na paczke wczoraj niby wyslana ;)
    Moze dzisiaj do mnie dojdzie hihi :D

• Anulaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 9kg do przodu a jeszcze tyle tygodni przede mną...i apetyt mi dopisuje!!!!!

mała pocieszające jest to ze tak waga spada po porodzie, mam nadzieję że u każdego ;)))

też czekam na paczkę, zamówiłam koszulę do karmienia :))

c90323df7758ecad7a5d66fcd7ed825d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmarzona to ja znów wizyty u gina uważam za coraz bardziej zbędne, bo polega to na tym, że daje mi skierowanie na badania, następna to wyniki i ew. recepta :P żebym chociaż usg miała, to luz, ale nie sądzę.
    A paczki bym się spodziewała :) bo ost dzwonił do mnie koło 15, że brakuje im wzoru pieluch i czy spakować inne, a na następny dzień wieczorem była ;)

Anulaa nie liczę na to tym razem :D pewnie im młodsze ciało, tym szybciej leci- tym razem zamierzam ćwiczyć ;)

Kolejny dzień mam odrzut od mięsa. Więc my jemy placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a mąż drugi dzień musi męczyć pieczeń, bo ja jej nie tknęłam

Rozmarzona lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aparatka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja znowu słodkie i mięso pochłaniam a niby z dziewczynką sie mięsa nie je:p

ug376iyelyb9zcc9.png
  • Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala, tez mi sie wydaje,ze paczuszka powinna byc :)
    Zazwyczaj jedyne co zawodzi to kurierzy bo z tymi to roznie.
    Kiedys zamowilam konia bujanego dla chrzesnicy i wgl nie doszedl.
    Babka dzwoni,ze zwrot przyszedl i czy znowu wyslac.
    Okazalo sie,ze kurier nawet nie probowal sie z nami skontaktowac,a niby ze dzwonil.

A z lekarzem jestem bardziej spokojna moze dlatego,ze te rozne dolegliwosci w ostatnim czasie mialam i dwa razy szpital.
    Czlowiek sie troche tym nastresowal :)
    Mi tez nie robi usg i zapewne teraz wystarcza mu polowkowe,ktore mu pokaze :)
    Choc nie ukrywam,ze bylabym spokojniejsza jakbym Mala widziala co wizyte :D
    Na szczescie ma dobre podejscie i zawsze milo podchodzi do wszelkich pytan i watpliwosci.
    Tak naprawde to czlowiek w gabinecie jest spokojny,a jak sie wyjdzie i mija jakas tam chwila to znowu jakies watpliwosci lapia hihi :)
    Mysle,ze w drugiej ciazy bedzie mi juz latwiej taka mam bynajmniej nadzieje ;)

Ginger Kochana, spisz ;)?

Anula, dobrze prawisz tez niedlugo jak dla Bobaska ogarne sprawy to bede musiala zaczac dla siebie rzeczy kupowac :)

• Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aparatka wrote:
    a ja znowu słodkie i mięso pochłaniam a niby z dziewczynką sie mięsa nie je:p

Hihi ja wlasnie srednio mieso z Malutka :)
    Jak juz to drob i czasem mielone,a tak to mieso mogloby dla mnie nie istniec :)
    Wgl to nie lubie sie w ciazy jakos z nim babrac podczas obiadow albo to sobie tylko tak tlumacze :D

• haen Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety w ogole coraz wiecej pochlaniam :P
    Musze wejsc na wage, tylko podswiadomie chyba sie boje i dziwnym trafem codziennie rano o tym zapominam i sie przelamac z cwiczeniami.

Aparatka szkoda takiego maluszka, trzeba sobie powtarzac, ze medycyna teraz ma duze mozliwosci i ze sie zdrowotnie wszystko wyprostuje i bedzie dobrze.

3i49j48aw0dpg1bk.png
  • Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie natknelam sie na konkurs pieknosci dla malych dzieci na tlc.
    Masakra jakie tony makijazu, solarium i wszystiego pakuja na te dzieci :O
    Wgl widac,ze polowa nie chce brac w tym udzialu placze,a matki na sile pchaja,ze niby dla dobra dzieci.
    Czyzby ich wlasne niespelnione marzenia ;)?

• aparatka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowłasnie z dziewczynka od mieska odrzuca ja tak mialam z poprzednimi a teraz pochłaniam szynke, kurczaki, kfc, kotlety schabowe a ja kiedys warzywna byłam i mam miec dziewczynke
    Miesko zawsze w tej ciazy.
    Łudze sie cały czas ze bedzie chłopiec chociaz lekarz nie ma watpliwosci ze jest dziewczynka

ug376iyelyb9zcc9.png
  • Rozmarzona Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aparatka Kochana, trzeba sie cieszyc chocby tym,ze maja praktycznie pewnosc w naszych przypadkach co do plci :)
    Przyklad taki,ze wszystko juz kupione na dziewczynke,a jakby pewnosci nie bylo to troche taka lipa by mogla byc przy koncu :D
    Ty zapewne po corach tez sporo rzeczy masz noi ba wlasna zdolnosc tworzenia ;)!

• natali101 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmarzona niestety u nas na turniejach tańca wygląda to podobnie. Makijaż, solarium - koszmar

xnw490bvv7oz0z3a.png

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmarzona dokładnie: ich własne niespełnione marzenia. Ale przyznaje bez bicia ze przy wyborze prezentów dla córki maz często musi mnie stopowac "to dla Laury, nie dla małej Ani" ;) - tak a propos własnych ambicji i pragnień.
    Do usg podchodzę z pokora, wiem ze na NFZ należą się 3 a ja miałam juz 7 czy 8. Wiem ze w brzuchu wszystko gra :)

No i nie ma prądu.. Wiecie jak go brakuje? :P chwila leżakowania po obiedzie i wezmę Laurę na jakiś spacer bo coś to moje dziecko nie może sobie miejsca znaleźć i w ogóle ostatnio sama się zająć. Stwierdziła ze tęskni za szkola

Rozmarzona lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aparatka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam być szczera nie mam takich malutkich ciuszków bo oddałam wszystkie znajomym. Mam wanienke, przewijak i inne pierdoły. Musze kupic łózeczko, wózek podwójny(rok po roku) ciuszki, pieluszki małe i to chyba wszystko a jeszcze komode jedna i koniec zakupów

ug376iyelyb9zcc9.png

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natali miałam klientki- 14latki, gimnastyka artystycznA. Miały jechać na turniej do Francji i trenerka kazała im iść na solarium, to jest chore :/ zrobiłyśmy im opalanie natryskowe.

Z tymi smakami powiązanymi z plcia to dla mnie kompletna bzdura. Aż mnie wkurza gdy pytają mnie ludzie co jem i są pewni plci bo oni tak mieli. A jaki to ma naukowy związek z siusiakiem? :D
    no i najlepsze jak mam makijaż to mówią ze chłopczyk, a bez dziewczynka ze niby urodę odbiera haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 14:41

Micia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie spie Rozmarzona zamawialam wlasnie firanki do Patryka pokoju a tak ogolnie to leze. Mialam dzis zrobic to ciasto ale jednak odpuszczam. Chociaz skladniki mam juz wszystkie;)

Ja mam wizyte co 3 tyg i uwazam ze idealnie. Gdyby nie te moje bole to bylyby co 4 tyg ale tak to moj lekarz chce miec na mnie oko czesciej.

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo Dziewczyny za życzenia :) nawet nie macie pojęcia jak bardzo mi miło :) akurat tak się składa, że mam urodziny w ten sam dzień co moja babcia, także takie prawdziwe urodziny miałam raz w życiu, w 18 :) a tak co roku jesteśmy u babci i 3/4 rodziny (a jest nas około 70:p)w ogóle o mnie zapomina, wiec z roku na rok sama powoli wtedy zapominam o swoich urodzinach :P
    Także jeszcze raz bardzo bardzo, ale to bardzo Wam dziękuję :)

Niebawem właśnie się wybieramy do babci ;)
    była u mnie na chwilę tylko teściowa, a później poszliśmy z mężem na pizzę, bo stwierdziłam, że skoro mam urodziny, to nie chce mi się gotować, a mały grzech w postaci pizzy nie zaszkodzi :P

Co do drugiego imienia, to u mnie wszyscy mają :P my planujemy dać Michał Maciej :) Maciej po mężu :p choć jeszcze M się zastanawia czy nie dać Jan po jego tacie ;) niech sobie zdecyduje jeśli tak będzie chciał :)

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
‹‹ 805 806 807 808 809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ