luteina i duphaston
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny mam bardzo wazne pytanie czy te tabletki pomagają utrzymać ciążę tak w 99% chociaz?
Pierwszy raz je biore szukalam info w google ale tam tzw gimbazy bo na jednym forum nastolatka wypisywala ze lutka dostala na poronienie ech ale w wiekszej ilosci zostala zjechana przez inne kobiety a ja na swoje pytanie odpowiedzi nie moge znaleźć wiem ze jest nas tutaj tyle po poronieniu i sądzę że może ktoś powie jaka dawke mial i czy poronil.
Nie chcialam na ovu w poronieniach pytac bo zagladaja tam 'świeże' kobietki
dziękuję za zrozumienie ze tutaj pytamEklerka lubi tę wiadomość
-
Ja luteine dostalam juz na pierwszej wizycie zaraz po pozytywnym tescie ze wzgledu na niski progesteron i biore ja do tej pory z poczatku dawke 50 dwa razy dziennie, a gdy zaczelam miec przedwczesne skurcze dawke zwiekszono do 200mg dziennie zdecydowanie i duphaston i luteina sprzyjaja utrzymaniu ciazy, choc czasem nawet mimo duzej dawki poronienia sie zdarzaja nie czytaj takich bredni...
Spokojnie, jesli lekarz zalecil to aplikuj sobie podana dawke, nie zaszkodzi a na pewno pomozeWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 18:02
-
Staraczka ja pierwszą ciążę poroniłam w lutym 2013 i po kolejnym roku starań udało się zajść w kolejną ciąże (luty 2014) zakończoną pełnym sukcesem, mój synek w niedziele skończy dwa miesiące, ze względu na poronienie brałam w II ciąży Duphaston wg zaleceń gina do 17 tygodnia 2x1 dziennie, później przez 3 dni 1x1 i zakończyliśmy. Duphaston i luteina to progesteron, który odpowiada za podtrzymanie ciąży.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Jesli dużo tego brązu i będzie sie jeszcze pojawiać to najlepiej na IP pojechać
Ja pierwsza ciążę straciłam przez niski progesteron duphaston i luteina zostały włączone do leczenia za późno
Obecnie biorę od początku ciąży duphaston potem jeszcze luteine
Na dzien dzisiejszy to 2*1 duphaston i 2*150µg luteiny ile jeszcze to potrwa nie wiem
Ale jak sama zmienjszylam dawkę w okresie świątecznym bo by mi zabrakło tabletek do wizyty to pojawiły się skurcze -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
My pierwszą ciążę straciliśmy - podejrzewam, że niski progesteron a dup-ek był włączony za późno bo dopiero od wizyty po pozytywnym teście..
Obecnie dup-ka brałam już od 16dc 2x1tabl a od pozytywnego testu aż do końca 14tc brałam 3x1tabl. I póki co jest oki w pn czeka Nas USG połówkowe - mam nadzieję, że dalej będzie w porządku.
Co do luteiny i dup-ka to owszem mogą pomóc podtrzymać ciążę ale nie gwarantują 100% sukcesu - jednak trzeba myśleć pozytywnie.
Nie wiem jak to jest z luteiną ale często widziałam jak dziewczyny pisały, że po luteinie właśnie mają dość sporo śluzu i takie jakby upławy - ale luteina dopochwowa..
Ja miałam dup-ka więc doustnie i śluzu jakoś mało ogólnie było a po odstawieniu jakby się nasiliło ale to też czytałam, że w późniejszym etapie ciąży to naturalne..
Jednak jeśli masz brązowawy śluz albo zaróżowiony nie ma co czekać na wizytę tylko lepiej jechać na IP - oni tam są od tego by nam pomagać.
3mam kciuki -
nick nieaktualnyNajbliższa IP 40km dalej gdyz miejscowa tak wlasnie mi pomogla w ciazy pozamacicznej (jojowodowej) ze trafilam po ttygodniu wlasnie do innego szpitala z krwotokiem wewn. I ba stół operacyjny, miejscowy gadal ze sama sie oczyszcze w sumie 3 badalo przez 4dni bo zostalam w szpitalu a prawda byla taka ze ciaza sie rozwijala a procz tego mialam 8cm guza na jajniku wiec nigdy nie wroce do miejskiego
Brązowy śluz ustal wytrzymam do wizyty
tez mam dopochwowo lutka -
Też mam pytanie, po wizycie 5 lutego gin powiedziała, że mogę powoli zmniejszyć dawkę. Jeśli będą jakieś bóle czy coś się będzie działo, to mam wrócić do dawki 2x1. We wtorek wróciłam do tej dawki. Pytanie do którego tygodnia można brać luteinę? Tak maksymalnie do którego tygodnia?
-
Mi gin mowi ze niestety duphaston nie daje 100% gwarancji utrzymania ciazy. Ja bralam do 16 tc ze wzgledu na wczesniejsze jedno poronienie. Tez zmiejszalam dawki i ok. 16 tc juz zakonczylam duphaston, jednak balam sie bardzo go odstawic ale wszystko bylo dobrze. Trzymam kciuki za Was
małaMyszka lubi tę wiadomość
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif