LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Babulka wrote:Nic nie mam niestety. Na nfz mam jedynie hematologa, więc dostaję na fundusz morfologię, antyxa, ferrytyne i wit d. To już spora oszczędność ale wciąż kropla w morzu.
Tyle że jeszcze na nfz miałam prenatalne i teraz połówkowe będę miała to też 1tys oszczędności praktycznie. No i szkołę rodzenia na nfz ogarnęłam ale jedną już prywatnie zaliczyłam, książki mam naszykowane i raz rodziłam więc myślę, że wystarczy sorki za taki wywód finansowy ale mam wrażenie jakbym miała dziurę w koncie i leciało tamtędy jak z lejka 🤣 Bo starsza też ma swoje potrzeby i nie umiem na niej oszczędzać.
Typowo… mi się udało na NFZ, jeszcze do kompetentnej lekarki, ale zanim trafiłam to już za głowę się łapałam. I tez bym nie umiała na dziecku oszczędzać 🥰 Już teraz rozumiem moich rodziców te 30 lat temu 🤣🫣
Kurcze ja nie wiem co ze szkołą rodzenia. Muszę się rozejrzeć… może bym coś na NFZ znalazła. A jak nie to coś prywatnie, byleby był warty ten kurs, wiec może coś z polecenia 🤔 -
Ja polecam książki od natuli, książki Agnieszki Stein, Jespera Juula, bardzo polecam nowego ebooka rozwojowej mamy (jest dostepny chyba tylko do konca pazdziernika albo wrzesnia).
Akataa mój raz mi zrobił usg, coś tam wyszło z przepływami (w tarczycy, nie macicy 😅) więc kazał powtórzyć przeciwciała, nic nie wyszło, więc mówi, że to ciążowa norma. I wtedy powiedział, że możemy się dalej konsultować mailowo, natomiast jakby były właśnie jakieś guzy itp to niestety tylko wizyty osobiste. No i co 4-6 tyg wysyłam wyniki i dostaję odpowiedź z rejestracji + ereceptę.Akataa, kawoholiczka lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Calanthea u nas nie było ivf, chociaż orientowałam się jakie to są sumy i po prostu to jest majątek 😖 I jeszcze bez gwarancji sukcesu przecież. Za to na diagnostykę i leczenie po poronieniach na pewno kilkanaście tysięcy wydaliśmy. A również przez te poronienia i inne perypetie mi się skończyła umowa z pracodawcą i nie mam teraz wypłacanego l4 i nie będę mieć macierzyńskiego. Także naprawdę kiepsko to wygląda 😬 Jakbym miała takiego super lekarza na nfz to bym na pewno korzystała ja niestety trafiałam na takich, że nie odważyłam się chodzić nawet i bez ciąży. A z mojego jestem zadowolona (a prywatnych kiepskich też przerabiałam), więc jego już nie będę zmieniać na pewno.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
No to jest kwestia szczęścia, na kogo się trafi. Mną żaden w klinice tak się nie interesował jak ten na fundusz, a jak jeszcze się dowiedział o poronieniu to już w ogóle dmuchał i chuchał. Ja uważam, ze to kobieta powinna decydować gdzie się leczyć i jeżeli wybrała lekarza bez umowy z NFZ powinna mieć zwracane środki. Przecież w Polsce każda kobieta w ciazy posiada ubezpieczenie. Wtedy szybko by się skończyło olewactwo i Ci słabi, wcale nie mieliby pacjentów.
Ariane lubi tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Dokładnie, tak samo uważam. Mi w ogóle w jednej placówce na nfz powiedzieli, że oni już nie przyjmują nowych pacjentek w ciąży. 😳 To powinni oddawać mi kasę za prywatną opiekę 🙄
kurczak, Ariane, Pomarańcza lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
To samo jest w przychodniach POZ, ja z córka jak choruje nie mam szans dostać się do pediatry. Nie dodzwonię się, a pracując nie mam jak stać od 6 i czekać dwie godziny, nie mając pewności czy dostanie się. Ostatnio zaproponowali mi wizytę po tygodniu ! Opłacamy dodatkowe ubezpieczenie, żeby mieć dostęp do lekarza. Chore to wszystko…
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea wrote:To samo jest w przychodniach POZ, ja z córka jak choruje nie mam szans dostać się do pediatry. Nie dodzwonię się, a pracując nie mam jak stać od 6 i czekać dwie godziny, nie mając pewności czy dostanie się. Ostatnio zaproponowali mi wizytę po tygodniu ! Opłacamy dodatkowe ubezpieczenie, żeby mieć dostęp do lekarza. Chore to wszystko…
Kurczak, no najważniejsze życie poczęte a jak coś pójdzie nie tak, to wola boża, lekarzy nie ma 😤2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, my prawie za każdym razem korzystamy z prywatnej opieki pediatry. Bo w naszej przychodni nie uswiadczę wolnego terminu 🙄 ale mamy takie fajnego, sprawdzonego doktora, 50 zł za wizytę płacimy.
Wczoraj malutka jakoś tak dziwnie się ułożyła, że ciężko mi było się ruszać. Ale dziś już jest okej. Ogólnie to boli mnie cała miednica. W różnym nasileniu. Chodzi mi o kości, nie jest to jakiś dramat, ale już zaczynam odczuwać ten słodki ciężar 😅😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2022, 11:12
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Babulka No niestety, dlatego ja na każdym kroku mężowi powtarzam, że bylebyśmy tylko byli zdrowi. I rodzice. Jakiś taki mam ogromny respekt co do tego.
Maija ja tak jak dotychczas czułam się normalnie to już tez zaczynam coś zauważać Brzuszek wciąż malutki, ale jest. Ale jak pomyśle, że mam wiązać buty to wole ubrać te co mam zawiązane już haha. A co dopiero potem z wielkim brzuchem dziewczyny? Da się zawiązać sznurowadła? Ogolić nogi? 🫣
Tez dlatego wzięłam pod uwagę to, co niektóre z Was pisały. Że z wielkim brzuchem to już nie macie zamiaru latać po sklepach itp. -
Kurczak ja nie mialam problemu do samego końca a brzuch miałam ogromny. Po prostu nogę podkurczałam bokiem obok brzucha kucałam też tak samo, w rozkroku. Jednak z takim brzuchem bardzo ciężko mi się chodziło bo zwyczajnie juz ponad 3 kilo + łożysko + wody jak cisną na mięśnie i miednicę to jest ciężko.
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Kurczak ja nie mialam problemu do samego końca a brzuch miałam ogromny. Po prostu nogę podkurczałam bokiem obok brzucha kucałam też tak samo, w rozkroku. Jednak z takim brzuchem bardzo ciężko mi się chodziło bo zwyczajnie juz ponad 3 kilo + łożysko + wody jak cisną na mięśnie i miednicę to jest ciężko.
Czyli liczy się technika 🤣 No dobra, będziemy próbować 🤣
Babulka lubi tę wiadomość
-
I też technika wstawania z leżenia, trzeba wstawać bokiem odpychać się od materaca a nie ciągnąć mięśniami brzucha To mega ważne
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:I też technika wstawania z leżenia, trzeba wstawać bokiem odpychać się od materaca a nie ciągnąć mięśniami brzucha To mega ważne
Takie wstawanie już znam sprzed ciąży, miałam spore problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Fizjoterapeutka mnie przeszkoliła Także jest wprawa. A wstawanie z kanapy to samoistnie się zadziało tak, że ręce automatycznie jakoś garną się do pomocy i już od początku nie wstaję „przez brzuch”.
Olencja czytałam o tym właśnie. I tez jakoś podświadomie zaczęłam tak robić. Z tym kochaniem. A co do mięśnia dnia miednicy też gdzieś czytałam, ale zapominam. 🥹 -
kurczak wrote:Maija jaki piękny brzusio 🥰🥰🥰🥰🥹🥹🥹
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2022, 12:30
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019