X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Nic nie mam niestety. Na nfz mam jedynie hematologa, więc dostaję na fundusz morfologię, antyxa, ferrytyne i wit d. To już spora oszczędność ale wciąż kropla w morzu.
    Tyle że jeszcze na nfz miałam prenatalne i teraz połówkowe będę miała to też 1tys oszczędności praktycznie. No i szkołę rodzenia na nfz ogarnęłam ale jedną już prywatnie zaliczyłam, książki mam naszykowane i raz rodziłam więc myślę, że wystarczy :) sorki za taki wywód finansowy ale mam wrażenie jakbym miała dziurę w koncie i leciało tamtędy jak z lejka 🤣 Bo starsza też ma swoje potrzeby i nie umiem na niej oszczędzać.

Typowo… mi się udało na NFZ, jeszcze do kompetentnej lekarki, ale zanim trafiłam to już za głowę się łapałam. I tez bym nie umiała na dziecku oszczędzać 🥰 Już teraz rozumiem moich rodziców te 30 lat temu 🤣🫣

Kurcze ja nie wiem co ze szkołą rodzenia. Muszę się rozejrzeć… może bym coś na NFZ znalazła. A jak nie to coś prywatnie, byleby był warty ten kurs, wiec może coś z polecenia 🤔

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam książki od natuli, książki Agnieszki Stein, Jespera Juula, bardzo polecam nowego ebooka rozwojowej mamy (jest dostepny chyba tylko do konca pazdziernika albo wrzesnia).

Akataa mój raz mi zrobił usg, coś tam wyszło z przepływami (w tarczycy, nie macicy 😅) więc kazał powtórzyć przeciwciała, nic nie wyszło, więc mówi, że to ciążowa norma. I wtedy powiedział, że możemy się dalej konsultować mailowo, natomiast jakby były właśnie jakieś guzy itp to niestety tylko wizyty osobiste. No i co 4-6 tyg wysyłam wyniki i dostaję odpowiedź z rejestracji + ereceptę.

Akataa, kawoholiczka lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea u nas nie było ivf, chociaż orientowałam się jakie to są sumy i po prostu to jest majątek 😖 I jeszcze bez gwarancji sukcesu przecież. Za to na diagnostykę i leczenie po poronieniach na pewno kilkanaście tysięcy wydaliśmy. A również przez te poronienia i inne perypetie mi się skończyła umowa z pracodawcą i nie mam teraz wypłacanego l4 i nie będę mieć macierzyńskiego. Także naprawdę kiepsko to wygląda 😬 Jakbym miała takiego super lekarza na nfz to bym na pewno korzystała ja niestety trafiałam na takich, że nie odważyłam się chodzić nawet i bez ciąży. A z mojego jestem zadowolona (a prywatnych kiepskich też przerabiałam), więc jego już nie będę zmieniać na pewno.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jest kwestia szczęścia, na kogo się trafi. Mną żaden w klinice tak się nie interesował jak ten na fundusz, a jak jeszcze się dowiedział o poronieniu to już w ogóle dmuchał i chuchał. Ja uważam, ze to kobieta powinna decydować gdzie się leczyć i jeżeli wybrała lekarza bez umowy z NFZ powinna mieć zwracane środki. Przecież w Polsce każda kobieta w ciazy posiada ubezpieczenie. Wtedy szybko by się skończyło olewactwo i Ci słabi, wcale nie mieliby pacjentów.

Ariane lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, tak samo uważam. Mi w ogóle w jednej placówce na nfz powiedzieli, że oni już nie przyjmują nowych pacjentek w ciąży. 😳 To powinni oddawać mi kasę za prywatną opiekę 🙄

kurczak, Ariane, Pomarańcza lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To samo jest w przychodniach POZ, ja z córka jak choruje nie mam szans dostać się do pediatry. Nie dodzwonię się, a pracując nie mam jak stać od 6 i czekać dwie godziny, nie mając pewności czy dostanie się. Ostatnio zaproponowali mi wizytę po tygodniu ! Opłacamy dodatkowe ubezpieczenie, żeby mieć dostęp do lekarza. Chore to wszystko…

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka, do której poszłam prywatnie na początku ciąży powiedziała, że tylko 25% kobiet w ciąży otrzyma pomoc ginelologa na NFZ. Także każą nam rodzić dzieci, ale potem radźcie sobie same…

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    To samo jest w przychodniach POZ, ja z córka jak choruje nie mam szans dostać się do pediatry. Nie dodzwonię się, a pracując nie mam jak stać od 6 i czekać dwie godziny, nie mając pewności czy dostanie się. Ostatnio zaproponowali mi wizytę po tygodniu ! Opłacamy dodatkowe ubezpieczenie, żeby mieć dostęp do lekarza. Chore to wszystko…
    Ja córce już 3x zmieniałam przychodnię przez różne przeboje. Teraz dojeżdżam samochodem dobre 15 minut ale przynajmniej jak dzwoniłam, to termin był na ten sam dzień. Bo prywarną pediatrę mamy, ona jest świetna ale raz, że też często nie ma do niej terminów a dwa, ze jakbym za każde osłuchanie kaszelku miała płacić 200zł czy może nawet już podrożało, to to się nie dopnie.

Kurczak, no najważniejsze życie poczęte a jak coś pójdzie nie tak, to wola boża, lekarzy nie ma 😤

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Maija Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, my prawie za każdym razem korzystamy z prywatnej opieki pediatry. Bo w naszej przychodni nie uswiadczę wolnego terminu 🙄 ale mamy takie fajnego, sprawdzonego doktora, 50 zł za wizytę płacimy.

Wczoraj malutka jakoś tak dziwnie się ułożyła, że ciężko mi było się ruszać. Ale dziś już jest okej. Ogólnie to boli mnie cała miednica. W różnym nasileniu. Chodzi mi o kości, nie jest to jakiś dramat, ale już zaczynam odczuwać ten słodki ciężar 😅😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2022, 11:12

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka No niestety, dlatego ja na każdym kroku mężowi powtarzam, że bylebyśmy tylko byli zdrowi. I rodzice. Jakiś taki mam ogromny respekt co do tego.

Maija ja tak jak dotychczas czułam się normalnie to już tez zaczynam coś zauważać :D Brzuszek wciąż malutki, ale jest. Ale jak pomyśle, że mam wiązać buty to wole ubrać te co mam zawiązane już haha. A co dopiero potem z wielkim brzuchem dziewczyny? Da się zawiązać sznurowadła? Ogolić nogi? 🫣

Tez dlatego wzięłam pod uwagę to, co niektóre z Was pisały. Że z wielkim brzuchem to już nie macie zamiaru latać po sklepach itp.

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brzucha to ja buty jeszcze spokojnie założę ale kuzwa oglic pipki to już nie daje rady:( falda mi zasłania widok😱

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak ja nie mialam problemu do samego końca a brzuch miałam ogromny. Po prostu nogę podkurczałam bokiem obok brzucha :) kucałam też tak samo, w rozkroku. Jednak z takim brzuchem bardzo ciężko mi się chodziło bo zwyczajnie juz ponad 3 kilo + łożysko + wody jak cisną na mięśnie i miednicę to jest ciężko.

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Kurczak ja nie mialam problemu do samego końca a brzuch miałam ogromny. Po prostu nogę podkurczałam bokiem obok brzucha :) kucałam też tak samo, w rozkroku. Jednak z takim brzuchem bardzo ciężko mi się chodziło bo zwyczajnie juz ponad 3 kilo + łożysko + wody jak cisną na mięśnie i miednicę to jest ciężko.

Czyli liczy się technika 🤣 No dobra, będziemy próbować 🤣

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I też technika wstawania z leżenia, trzeba wstawać bokiem :) odpychać się od materaca a nie ciągnąć mięśniami brzucha :) To mega ważne

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pamiętajcie żeby kichać i kasłać odwracając na bok głowę. Jeszcze co do mięśni dna miednicy to ćwiczcie wdech zaciskanie i wydech rozluźnianie. Nie musi być to mocne zaciskanie ale ważne żeby codziennie ćwiczyć.

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    I też technika wstawania z leżenia, trzeba wstawać bokiem :) odpychać się od materaca a nie ciągnąć mięśniami brzucha :) To mega ważne

Takie wstawanie już znam sprzed ciąży, miałam spore problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Fizjoterapeutka mnie przeszkoliła :) Także jest wprawa. A wstawanie z kanapy to samoistnie się zadziało tak, że ręce automatycznie jakoś garną się do pomocy i już od początku nie wstaję „przez brzuch”.

Olencja czytałam o tym właśnie. I tez jakoś podświadomie zaczęłam tak robić. Z tym kochaniem. A co do mięśnia dnia miednicy też gdzieś czytałam, ale zapominam. 🥹

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wdech powinien być głęboki,przeponowy,nie płytki piersiowy. Dzięki niemu dotlenia się łożysko no i przy porodzie się podobno .a przydać. Także ćwiczymy.

u5cvp2.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, golę się już z lusterkiem w ręku 😅
    Brzuszek już jest 🥰
    00c1f145ea62.jpg

Ariane, Babulka, Isisi lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• kurczak Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija jaki piękny brzusio 🥰🥰🥰🥰🥹🥹🥹

Poproszę o dopisanie mi córeczki w pierwszym poście przy okazji :* dziękuje 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2022, 12:28

Maija lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 22 września 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Maija jaki piękny brzusio 🥰🥰🥰🥰🥹🥹🥹
    Dziękuję 😊 bardzo szybko mi w ciążach brzuszek się pokazuje. W poprzedniej miałam z tym spory problem...każdy komentował, że wielki itd. Mimo że może nikt nie miał nic złego na myśli, to jednak były to dla mnie przykre uwagi. Teraz już brzuszek noszę z dumą 🥰❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2022, 12:30

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ