X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    A ja bym nie ryzykowała...w pierwszej ciąży przy cukrzycy ciążowej, diabetolog zawsze tłumaczyła mi, że najpierw mierzymy cukier, później łykamy euthyrox. Czyli chcąc nie chcąc, może mieć to wpływ później na wynik glikemii.

A co spadków cukru, szczęście w nieszczęściu, nie mam prawka 🙈🤣
    Też mi się tak wydaje, że to za duże ryzyko 🤔 Jakbym raz nawet cały dzień nie wzięła tabletki to przecież tarczyca mi nie wysiądzie chyba :)

Moniek ja też już prezenty na święta zamówiłam. Jak czytam, że wózki potrafiły w miesiąc podrozec po 600zl to dramat.

Akataa czekamy razem z Tobą na dobre wieści :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja nie brałam w końcu tego Euthyroxu przed badaniem, wzięłam do torebki i łyknęłam od razu po ostatnim pobraniu, a jak dotarłam do domu, to zjadłam śniadanie (jakieś 30 min od tabletki). Myślę, że nawet jak przyjmiesz tabletkę i zaraz śniadanie, to też spoko, na pewno całkiem tej wchłanialności nie zaburzy, zwłaszcza, że to jednorazowa akcja.

Babulka lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś z was tez czuje się tak fatalnie fizycznie?:( od jakiegoś tygodnia, dwóch, cały czas mnie męczą silne mdłości, a do tego słabość w całym ciele i jeszcze mnie coś po lewej stronie pod żebrem boli :/ nie wiem czy to trzustka czy co :/ ale dosłownie nie mam siły na nic - a nie przepraszam, zbieram się w sobie jak maly jest w żłobku rano i ogarniam chate, ale potem muszę przez to pół dnia leżeć, bo tak mi wszędzie złe :(
    Poza tym tygodnie 24-26 trwają u mnie już od jakiegoś roku 🙃🙃🙃 tak jak mi szybko ta ciąża leciała, tak teraz wlecze się jak żółw 🙄
    Za to kupiłam dzisiaj pare rzeczy dla dzidziusia i dla siebie :)) między innymi 10 paczek podpasek poporodowych 😅 butelka jakas, kolektor do pokarmu i jeszcze parenascie innych drobiazgów :) a 3 stówki sobie poszły raz dwa xd No ale zawsze coś do przodu! Planuje jeszcze w tym miesiącu kupić ze dwa ręczniki w pepco (słyszałam ze są fajne), smoczki i przewijak :)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma ja mam spanie, ogólnie czuje się nieźle, ale muszę drzemkę zaliczyć.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma ja mam niską kondycje i też po poludniu chce mi sie bardzo spac ale nie mam mdłości ani innych silniejszych dolegliwosci żołądkowych.

Dzisiaj chyba sobie w końcu odpalę szkołę rodzenia z zaufaj położnej, zobaczymy co one tam mają do powiedzenia 😅
    Bo na tej mojej stacjonarnej trochę straciłam zapał, było o diecie w ciąży i w czasie kp i niestety mnóstwo informacji błędnych albo sprzed dekady już dawno obalonych :( Ech, no nie da się z tym nfztem, po prostu się nie da 🤷‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Gemma ja mam niską kondycje i też po poludniu chce mi sie bardzo spac ale nie mam mdłości ani innych silniejszych dolegliwosci żołądkowych.

Dzisiaj chyba sobie w końcu odpalę szkołę rodzenia z zaufaj położnej, zobaczymy co one tam mają do powiedzenia 😅
    Bo na tej mojej stacjonarnej trochę straciłam zapał, było o diecie w ciąży i w czasie kp i niestety mnóstwo informacji błędnych albo sprzed dekady już dawno obalonych :( Ech, no nie da się z tym nfztem, po prostu się nie da 🤷‍♀️
    Ja pamietam jak rodziłam corke w szpitalu codziennie u mnie była doradczyni laktacyjna. Mówiła, ze wszystko tak naprawdę można jeść, nawet kawę pozwoliła mi pić, ciekawe czy od tego czasu jakieś wytyczne się zmieniły.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma ja akurat całą ciążę znoszę coś za lekko, więc się nie ma co sugerować moim przypadkiem. 😅 Zmęczenie mi dokuczało tylko w 1 trymestrze, teraz jedynie czasem miewam zaćmienia mózgu, ale tak to czuję się "normalnie" (a czasem nawet lepiej niż przed ciążą, bo przez tarczycę miałam ogromne problemy ze wstaniem z łóżka, a teraz budzę się przed budzikiem całkiem wyspana nawet jeśli nie spałam tych 8h 😅).

Babulka mnie też wczoraj natchnęło do zgłębiania wiedzy okołoporodowej, ale trochę pod innym kątem - odpaliłam sobie Psychologiczną Szkołę Rodzenia A. Fabjańskiej. 🙂 Fajne uzupełnienie dla takiej klasycznej szkoły. A od listopada startuje kurs I. Dembińskiej "Świadomy ruch i oddech do porodu" i też biorę udział. Czytanie książek na tematy ciążowo-porodowe mi coś nie idzie, to może chociaż tak czegoś się dowiem. 😄

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Ja pamietam jak rodziłam corke w szpitalu codziennie u mnie była doradczyni laktacyjna. Mówiła, ze wszystko tak naprawdę można jeść, nawet kawę pozwoliła mi pić, ciekawe czy od tego czasu jakieś wytyczne się zmieniły.
    Wszystko możesz jeść oprócz tego co Tobie szkodzi, kawe też można tylko jest limit jakiś. Ja akurat miałam córkę alergiczke na bmk i drugiej w pierwszych dobach na pewno nie zaserwuje mleka krowiego, bede stopniowo wprowadzac i nie jesc tego w nadmiarze. Ale to dlatego, żeby nie sprowokować alergii w tym najwrazliwszym okresie bo mamy obciazenia rodzinne. No a ta położna nie dość, że połowy wg niej nie można jeść, twierdzila ze herbata ma wiecej kofeiny niz kawa 🥴 oraz ze na laktacje swietna jest bawarka, no brawo 🤣 Totalnie straciła autorytet w moich oczach.

Akataa mi się też wydaje, że lepiej kogoś posłuchać niż poczytać. :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Akataa mi się też wydaje, że lepiej kogoś posłuchać niż poczytać. :)
    Tym bardziej, że słuchając mam wolne ręce i mogę w tym czasie robić na drutach. A właśnie dziergam cieplutki kocyk dla Małego i nie wiem czy się wyrobię do porodu, więc taka optymalizacja na wagę złota. 😄

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak przedszkole mi znalazło inne zajęcie na dzisiaj, bo jutro dzień dyni, więc dzieci mają być na pomarańczowo 🤦‍♀️🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jutro tez przebrania, bo robią w szkole Halloween 😱 jeszcze muszę kupić jakieś przekąski. 🤷🏻‍♀️

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny aleście napisały 😍 Ja mam lekarza za tydzień, więc nic specjalnego u nas. Czuje często jakby kłucie w pochwie, czy jeszcze wyżej… Czytałam, że to raczej coś normalnego, ale gdyby coś to będę reagować.

Już nie mogę się doczekać wizyty, bo dowiem się jak Młoda urosła. Dalej mam niewielki brzuch, ale cieszę się w sumie, bo normalnie funkcjonuję. Byleby tylko Mała przybierała i była w normie. Dziś nawet obskoczyłam lumpeksiki i cudowności kupiłam. Ahh 🥰

Ten dzień dyni czy Halloween, o którym piszecie to obserwuję od kilku dni na whos your daddy. Niektóre mamy bardzo ambitne, nie powiem 😅

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas dzieci mialy zrobić jakąś tam pracę plastyczną ostatnio i uwierzcie, że moja córka jako jedyna zrobiła sama 🤦‍♀️ I tak jej trzeba było pomagac, przytrzymać bo ma 3 lata ale pozostale dzieci po prostu widać ze nawet nie pogryzmolily po tym 🤦‍♀️ Tragedia to dla mnie jest.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka No oczywiście, że tragedia. Chore ambicje ludzi… Raczej nie będę chciała tak oszukiwać, bo inaczej nazwać tego nie można, zwłaszcza że ja plastycznie to niezbyt uzdolniona. Tylko co, potem wszyscy mają prace idealne? Masakra 🤯

202302176752.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się do szkoły rodzenia online, jutro mam pierwszy webinar i powiem Wam, że totalnie się tym jaram 😂 z racji tego, że przegapiłam termin zapisów, zaczynam już od karmienia piersią i problemami z laktacją. W sumie akurat mnie to bardzo interesuje ❤️ mam już przydzieloną położną, jadę wypełnić deklarację na początku listopada. Zaczynam czuć, że ta ciąża jest realna 🥰😍 że to naprawdę się dzieje 😊❤️
    W domu natomiast początek infekcji synka...🤦🏻‍♀️ Tak się cieszyłam, że pójdzie jutro na dzień dyni...ale niestety, ma stan podgorączkowy i gile, więc no.

Kurczak, też mam kłucia w pochwie, byłam ostatnio u lekarza, powiedział, że to normalne, wszystko tak się rozciąga 🤷🏻‍♀️ ja ogólnie mam problem z "ciężarem" brzucha. Mam wrażenie, że skóra mi pęknie, kręgosłup mi się wygina, spojenie łonowe boli 😬 ale brzuszek już mam naprawdę duży. Jeszcze tylko 3 miesiące, jakoś dam radę, byle wszystko było dobrze ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 15:23

kurczak lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Babulka No oczywiście, że tragedia. Chore ambicje ludzi… Raczej nie będę chciała tak oszukiwać, bo inaczej nazwać tego nie można, zwłaszcza że ja plastycznie to niezbyt uzdolniona. Tylko co, potem wszyscy mają prace idealne? Masakra 🤯
    Wiesz co ale to już nawet dla mnie nie jest zrozumiałe kto będzie miał lepiej, tylko to po prostu krzywdzi te dzieci totalnie. Odbiera im kompletnie radość z tworzenia czegoś, poczucie sprawczosci, samoocenę, zadowolenie z samego siebie... Nie kumam jak można coś takiego robić dziecku.

kurczak, Ariane lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, też to miałam na myśli. Od najmłodszych lat…

Maija tak myśle właśnie, że coś tam się zadziewa, hihi.

Dostałam od mamy torbę winogrona. Kurde, nie do przejedzenia. Zrobiłam sok 🥰 Normalnie w garnku, rozwija mnie to przyszłe macierzyństwo xD

Maija, Babulka lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie coś sprawdzonego na wzdęcia? Mam tak ogromny brzuch wieczorami, że czuję że zaraz pęknie. Straszne uczucie 😢 Espumisan nie działa 😒 zjadłam wczoraj jabłko to tylko pogorszyłam sytuację,bo już rano obudziłam się z wzdętym brzuchem co raczej się nie zdarza...

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Macie coś sprawdzonego na wzdęcia? Mam tak ogromny brzuch wieczorami, że czuję że zaraz pęknie. Straszne uczucie 😢 Espumisan nie działa 😒 zjadłam wczoraj jabłko to tylko pogorszyłam sytuację,bo już rano obudziłam się z wzdętym brzuchem co raczej się nie zdarza...
    Mam ten sam problem 😭 brzuch mam wzdęty, skóra napięta. Mnie pomaga tylko ruch. Chociaż czasami i tak nie daję rady się ruszać z tym "balonem".

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Mam ten sam problem 😭 brzuch mam wzdęty, skóra napięta. Mnie pomaga tylko ruch. Chociaż czasami i tak nie daję rady się ruszać z tym "balonem".

U mnie to ja wiem, że to jest po części moja wina, bo dobrze by było np nie popijać niczym śniadania czy kolacji, a ja MUSZĘ się napić herbaty bo inaczej nie zjem.. tak samo jak zapycham się jedzeniem niekiedy jak gdzieś wychodzę, bo jak się nie najem do syta to zaraz jestem głodna znowu.. a teraz w ciąży to już w ogóle, niekiedy czuję że już nic więcej nie mogę zjeść, że już mi to jedzenie zaraz gardłem wyjdzie, a dalej mam na coś ochotę 🙈🤕

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ