LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie, masówka. Dobrzy ginekolodzy tam często rezygnują, bo nie można w spokoju wykonać diagnostyki… Także cieszę się, ze trafiłam do tej babki na NFZ, bo jednak poświęca czasu tyle ile trzeba, a nie tyle ile teoretycznie „może”.
Nie mam co prawda dziś jakiegoś ładnego zdjęcia, bo ona za każdym razem skupia się na dziecku, na tych wszystkich parametrach, a nie na „fotografii” 😂 Ale myśle, że jakbym ją poprosiła o takie lepsze ujęcie to by zrobiła. Ale jakoś zawsze bardziej czekam na słowa „wszystko dobrze”. 🥹 -
Muszę się wyżalić... Chyba za długo miałam lajcik w tej ciąży. Przedwczoraj wylazł mi taki wielki, bolący hemoroid, że ani siedzieć, ani leżeć, ani chodzić bez bólu nie mogę. O jakimś schylaniu to w ogóle mogę zapomnieć, a wypróżnianie to droga przez mękę. Kiedyś przed ciążą jak miałam podobnie, to byłam u proktologa i dostałam stos leków, w tym czopki i antybiotyk, teraz pewnie większość i tak byłaby niewskazana w ciąży, więc próbuję się ratować maścią i okładami z lodu, ale nie pomaga. Załamałam się, jeszcze czytam, że po porodzie SN problem ten przeważnie się zaostrza, a ja sobie już nie mogę wyobrazić, żeby mogło być jeszcze gorzej.
😖😭 Ehhh może to nie koniec świata, ale tak bardzo utrudnia funkcjonowanie... -
Akataa ja też mam po poprzedniej ciąży hemoroidy "na wylocie". Zaczęło się pod koniec poprzedniej ciąży od malutkich krwawień, poród sn spowodował że jeden hemoroid całkiem wylazł i tak się z nim bujam, raz lepiej raz gorzej. Ale póki co się obyło bez lekarza i mascie pomagały. A po tym drugim porodzie, też liczę ze SN, to pewnie się wszystko spotęguje. Ale już tego nie zaniedbam i jak tylko będę mogła leczyć lub nawet operować po karmieniu piersią to od razu sie za to biorę. Bo ciążę i rodzenie swoja drogą, no ale my też musimy jakoś funkcjonować po porodach! Najlepiej nie jakoś ale całkiem dobrze!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2022, 17:03
-
Akataa, jak najszybciej się umów do proktologa. Na innym wątku była dziewczyna, która też myślała że wyskoczył jej hemoroid a okazało się, że to guzek z krwią, który dr od razu przeciął i teraz się ładnie goi. Nawet jeśli to hemoroidy to od razu dostaniesz jakieś leki, wiem jakie to dziadostwo bo raz też mi wyskoczył 😕 ale zawsze to inaczej leczyć lekami przepisanymi od lekarza niż samemu.Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Sansivieria nie pocieszasz. 🙈
Moniek już miałam podobnego dziada więc jestem pewna na 100%, że to to. We wtorek mam wizytę u gina, wiem, że niekoniecznie musi się znać na hemoroidach, ale że w ciązy to częsta przypadłość, to na pewno coś poradzi albo skieruje do proktologa właśnie.
Ehhh spoko by te ciąże były gdyby nie ten cały wachlarz dolegliwości, z którymi trzeba się mierzyć. 😅 -
Akataa ja bym poszła do proktologa od razu, nie ma na co czekać. Przy porodzie może się z tego zrobić masakra, ginekolog nie leczy odbytu, doradzi Ci co najwyżej jakąś maść. Dobry chirurg proktolog może to ogarnąć.
Sansi nie musisz czekać do zakończenia kp z zabiegiem.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Eh tylko u mnie do dobrego proktologa są kolejki na 3 msc. (prywatnie), a ten u którego już byłam nie wzbudził mojego zaufania na tyle, by iść do niego w ciąży (głównie tym przepisywaniem antybiotyku moim zdaniem bez wskazań). 😔
-
Akataa to powiedz, że jesteś w ciąży, może Cię wciśnie. Albo zapisz się na listę rezerwową za kogoś kto odwoła. Mi się tak bardzo często udaje dostać na wizytę, kiedy nie pracuję. Ostatnio się dostałam z dzieckkem do poradni, gdzie termin oczekiwania 8mcy na wizytę. Do fizjo prywatnie też tak się dostałam, i już mam plecy nastawione, tak to miesiąc bym się czolgala jeszcze 😖
Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Słuchajcie, mam zagwozdkę. Pierwsza ciążą z cukrzycą na insulinie. W drugiej dwie krzywe super i w ogóle żadnych problemów. Przy okazji innych badań, zrobiłam sobie ostatnio glukozę na czczo. I wyszła 92. 😥 I teraz się stresuję... Gina mam w czwartek, ale już sama nie wiem, czy skoro krzywe wyszły okej, to jest się czym przejmować, czy odpuścić...😭😭😭Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Maija nie mam pojęcia A kiedy masz wizytę?
Nie zjadłaś dzień wcześniej czegoś inaczej albo nie przeglodzilas się za bardzo przed badaniem?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Maija nie mam pojęcia A kiedy masz wizytę?
Nie zjadłaś dzień wcześniej czegoś inaczej albo nie przeglodzilas się za bardzo przed badaniem?Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Myślę, że garść czipsów tu nie zaszkodziła, prędzej zarwana nocka.
Poczekaj do czwartku, zawsze możesz spróbować sobie glukometrem trochę pomierzyc i zobaczyć czy to był wyjatek czy skacza te cukry.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziś na glukometrze 91 rano 😥 po posiłkach jest wszystko super. Eh. Nie wiem,.jak wygląda postępowanie w takim przypadku. Boję się, że gin może olać sprawę, jeśli malutka normalnie będzie przybierać...a już w ogóle boję się po porodzie jakiegoś niedocukrzenia, synowi zaczęły cukry spadać w drugiej dobie po porodzie. Chyba będę jej sama mierzyć, jak mnie oleją.Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
To może od razu diabetolog? Właśnie z cukrzycą tak jest że potrafi się później pokazac w ciąży niestety ale skoro krzywa była dobra tzn ze wtedy cukrzycy nie bylo i nawet jak masz przekroczenie o 1 jednostke to nie jest to jakis dramat a szybko wylapalas. Juz dużo nam nie zostalo do finiszu więc zawsze lepiej tego pilnować.
Jak tam u Was dziewczyny? Ja właśnie oblecialam action za jakimis drobiazgami na mikolaja (mialam ksiazki ale stwierdzilam ze bardziej sie corka ucieszy z takich pierdolek typu tasmy kreatywne i świecąca kostka do gry itp 😅), przy okazji mnie olsnilo ze nie mam kosza na pranie dla malutkiej. W związku z czym trzeba było przeorganizowac pralnię. Juz tam 20cm2 przestrzeni wolnej zostalo 🥴 no i zagospodarowuje dalej przestrzen w ich pokoju, ciuszki powsadzalam do przegrodek do szuflad, chociaz i tak bede jeszzce prac w styczniu ale przynajmniej wiem, że to się w ogóle zmieści 😅 No i dokupilam jakies pojemniki na przewijak na pieluchy, kremy itp.
Wiedziałam, że z tym będzie roboty ale nie że az tyle 😳2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja dziś miałam usg 3 trym. Mały uparciuch nie chciał się matce pokazać, ręka na twarzy, głowa wtulona w macicę. Ułożony główkowo, złożony w takiego precla ze stopami pod brodą. 😅 Czyli dobrze czułam plecki i pupę pod dłonią. Niestety wymiarowo i wagowo dalej słabo wypada, w dolnej granicy normy. W zależności od mierzonych parametrów szacunkowy wiek ciąży różnił się tak o 2-3 tyg. względem faktycznego. Uśredniona waga na dziś 1478g. Najważniejsze, że poza tym wszystkie narządy i parametry w normie. Być może będę musiała częściej na kontrolach się pojawiać, ale to zadecyduje lekarz prowadzący jutro.
Babulka, kurczak, Ariane, Moniek330, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
Akataa częściej to znaczy jak często? Wstydniś z niego faktycznie
Ja miałam napisany post, a się usunął mi i już nie chciało mi się pisać… złożyliśmy łóżeczko, kot oczywiście już się tam zadomowił. Wiedziałam, że tak będzie. Ale przykryłam odpowiednio i git. Materacyk i łóżeczko kupiliśmy od znajomych za 1/4 ceny. W super stanie, także jestem zadowolona bardzo.
W weekend robiłam pierniki. Pierwszy raz w życiu w sumie. I trochę mi zeszło czasu, potem musiałam odsypiać i mam „zakwasy” 😂
Zaczęłam pranie. Coraz częściej bolą mnie plecy, wiec powoli, w swoim tempie będę prała i pakowała, bo potem już mi się nie bedzie chyba chciało…
-
Akata najważniejsze, ze narządy i reszta jest Ok. Będzie drobizna i tyle, podkoksujesz 😂
Ja mam w czwartek echo serduszka, ale się zaczynam denerwować, zeby było tylko wszystko dobrze.
Babulka ja dziś zrobiłam rajd Mikołajkowy. I powiem Ci, ze pod koniec to już ledwo ciągnęłam, czas już ten brzuch.
Zrobiłam paczki i chyba zabiorę się powoli już za prezenty gwiazdkowe 😱Akataa lubi tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Akataa widze ze Twoj maluch ma podobnie do mojej z tą wstydliwością
Co do wagi kiedys pisałaś że to był błąd pomiaru, może i teraz będzie rozjazd? wazne ze w srodku wszystko dobrze, moze bedzie po prostu drobniejszy? Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę
U mnie trwa składanie łóżeczka, mąż składa i wózek też będziemy na dniach składać Czekam na wanienkę z przewijakiem i w sumie dokańczam apteczną zbieraninę do szpitala i wyprawki na styczeń zostawię jakieś drobnostki do zakupienia
Plecy tez dają mi popalić jak za długo jestem w 1 pozycji, zgaga tez niestety, w czwartek idę do fizjoterapeutki i zobaczę co zaradzikurczak, Akataa lubią tę wiadomość
-
Akataa może po prostu jest drobny, dolna granica normy to wciąż norma
Calanthea ja już na święta mam pozamawiane, teraz tylko odebrać z paczkomatu 😁 Staram się też robić już tego Mikolaja tak jakby były już we dwie, żeby nie było, że jak siostra dołączy, to nagle Mikołaj będzie mniej przynosił. Więc dostanie sporo książeczek, plecak kotka, slime, zestaw do motoryki małej, koparkę i ukladanke do nauki liczenia na święta - to od nas i od chrzestnych razem. Pewnie jeszcze od dziadkow cos wpadnie. Myślę że to i tak az nadto.
A na milolajki w przedszkolu dostają kalejdoskopy a w domu właśnie dwie male książeczki, ciastka, washi tapey, naklejki, kostke dużą do gry i chyba wsio.
Jak ja myślę o praniu wózka i fotelika to mi słabo 🙈 To po świętach zrobimy, bo nie chce mi się trzymać tego rozlozonego (i tak nie mam gdzie).
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska