LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
No ja już na spokojnie do tych jego pomiarów podchodzę, zakładam, że po prostu będzie drobny. 🙂 Wtedy, co pomiary były niby błędne wpadał w 6. percentyl, dziś tak średnio w 14., ale dość duże wahania w zależności co tam lekarz mierzył. Powiedział, że trzeba to kontrolować, ale póki rośnie mniej więcej równo w tej swojej normie, to nie ma się co martwić. Wszystkie przepływy prawidłowe, ilość wód i tętno małego też, także nie będę się martwić na zapas, raczej po prostu dokupię mniejszych ubranek, bo w tych na 56 to mi się utopi. 😅 My z mężem też byliśmi noworodkami wagi piórkowej, siostra moja rodziła dzieci około 3kg (i to chyba nawet poniżej 3), więc cóż, chyba takie geny. 🙂
Babulka ostatnio przypadkiem znalazłam u mnie w mieście firmę co się zajmuje praniem właśnie m.in. wózków i fotelików. Nie kosztowało to majątku, więc jakbym się nie czuła na siłach, to chyba wolałabym to przedsięwzięcie komuś zlecić.
My też powoli się bierzemy za pokoik, ale jakoś baaaardzo powoli. 🤣 Mam nadzieję, że do świąt się z tym ogarniemy. -
Akataa, może poród przez to mniej Cię wymęczy
Do prania wozka nie dam, bo oni to piorą chemią Noworodka bym do tego nie wsadziłaAkataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Akata, dobrze, ze już nie analizujesz. Pewnie będzie drobniejszy dzidziuś. Ja jutro idę na wizytę i tez sie trochę boje. Ogólnie to dziś jakoś dziwnie bolały mnie jajniki, moja waga tez jakoś specjalnie nie rośnie (albo tylko na mojej wadze) i trochę się boje, czy wszystko ok…
Jak ostatnio siedziałam z Mloda w domu, to udało mi się wyprać ciuszki, na prasowanie jeszcze musza poczekać 😉. Zamówiłam tez jakieś ciuchy dla Małego, bo brakuje mi spodenek i grubszych bluz. Szafę muszę zamówić. Wózek tez nie wyprany, fotelik tez nie 😉. Ja z wózka będę prała tylko to co da się ściągnąć, wiem, ze u mnie z budki nie da się tego materiału ściągnąć. Zobacze.
Widzę Babulka, ze u Was Mikołaj na bogato 😃. U nas Młoda dostanie rękawiczki i farby. Od mojej siostry tez coś dostanie. A ja ostatnio jej nakupowalam książek, które miały być na Mikołaja, ale były już wcześniej rozpakowane, bo mnie ciekawość zżerała,, wiec nie będę już nic kupować. A na święta jeszcze nic nie mam, pomysłu tez nie.
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga to co dostanie jutro to sie w jednej rece miesci 😁
Właśnie zamówiłam jeszcze maly prezent dla męża na święta, dla chrzesnic i temat prezentów zamknięty. Dobrze że jest internet, jakbym miała po sklepach chodzić to bym wymiękła na pewno 🥴
Powiem Wam co mój mózg ciążowy wymyśla w nocy. dzisiaj mi sie snilo, ze zgaslo slonce. Ale tak serio, jako gwiazda, po prostu zgaslo i caly swiat wyginal a ze ja bylam akurat w jakiejs stacji kosmicznej to przezylam zaglade i probowalismy jakos to ogarnąć, np hodowac rosliny ale potem mi sie przypomnialo, ze rośliny dzialaja na slonce wiec to nie pyklo, potem jeszcze mnie przez sen olsnilo że jeśli nie ma slonca, to temperatura pewnie wynosi jakies -milion i nie mamy szansy przeżyć, wiec umarlismy. No i sie obudzilam 🤷♀️ Potem już moja córka rozpoczęła dzień, więc było po spaniu 😅2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Nadrukowałam tyle i mi się usunęło 😒
Kurczak, dobre te pierniki Ci wyszły ? Jak dobre to wrzuć przepis 😄
Akataa, jeśli przepływy i wszystko inne jest ok, to ja bym się nie martwiła. Może spróbuj jeść więcej owoców, do słodyczy nie namawiam ale może cukry proste też troszkę tą wagę podniosą 🙈 a owoce to przecież samo zdrowie 🤭
Babulka, co za sen 🙈 mi też się nieraz jakieś cuda śnią, chyba w ciąży tak jest bo te sny są takie mega realne 🙈😂
Ja dziś byłam na prenatalnych, mamy piękne zdjęcia twarzyczki 🥰 mloda waży 1567g i u mnie znów jest na odwrót, bo jest tak jakby starsza niż wychodzi z OM. Dzisiejszy termin porodu wychodzi na 5 luty zamiast na 13stego 🙈 jak tak dalej pójdzie to przyjdzie mi rodzić ponad 4kg dziecko 🤯 ale ja dużo owoców zajadam i nie ukrywam, coś czekoladowego też jem codziennie więc może właśnie to temu 🙄
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Moniek moja jest starsza o tydzień - dwa zawsze i nie wiem skąd to, bo 1 córka szła zawsze środkiem normy. Zastanawiam się czy encorton na to nie wpłynął 🤔 Bo ona już na etapie zarodka była jakby tydzień większa. Witam się z kolejnej pobudki o 4,bo córka kursowała po domu i gadała przez sen 🥴2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Akataa tez myślę, że skoro są zachowane proporcje w organach, że wszystko jest w normach, przepływy, serduszko ok, a Bobo rośnie z wizyty na wizytę, to będzie dobrze. Do tego jak piszesz u Was takie genetyczne tendencje z obu stron do malutkich dzieci z porodu, to tym bardziej niech Cię to uspokaja. I niech Cię pociesza, że łatwiej będzie urodzić Maluszka z dolnych centyli niż z górnych... zaciskam kciuki za dobre wieści z wizyty i bądź spokojna, powoli do mety, a to już niedaleko!
Akataa lubi tę wiadomość
-
Moniek u Ciebie rośnie Dziewczynka na schwał! U mnie też się podobnie przesunęło z 15 lutego wg om na 5-6 luty z ostatnich wizyt usg. Pasowałoby mi to bardzo żeby się wyrobić w czasie ferii bo u nas w ostatniej turze, to bym mogła Córke zostawić co najmniej caly luty w domu z czego połowa to by były ferie.
Kupiła trochę ciuszków, ale z praniem czekam na styczeń bo będę prała raz i prasowała od razu wiec miesiąc wcześniej wystarczy. O dziwo Mąż się zajął na weekendzie praniem fotelika, wszystko pozdejmował, nawet i ten drugi w którym jeszcze Córka jeździ też dołożył, i to mamy już gotowe. Wózka nie piorę, tylko prześcieradło na materac i ta wyjmowaną wyściółkę z gondoli. Widzę że robicie bardzo skrupulatnie te przygotowania, jak czytam co robicie to ja kompletnie jestem na szarym końcu, ale z drugiej strony nie mam też poczucia ze coś zaniedbuje, wręcz jestem spokojna ze mam dobre tempo🤭
Rzeczy apteczne w styczniu, pranie i prasowanie w styczniu, pakowanie do szpitala w styczniu. Będzie to więc roboczy styczeń...kurczak lubi tę wiadomość
-
Sansivieria dzięki, tego się trzymam, wierzę mocno, że wszystko jest ok, a tak jak piszesz zawsze to trochę łatwiejszy poród przy takim Okruszku. 😊
Ja też z tymi przygotowaniami jestem daleko za dziewczynami. Rzeczy Małego jeszcze w kartonach, nawet nie wiem czego mi jeszcze brakuje z takich ciuszkowych tematów. Wózka, fotelika i dostawki wciąż nie mam. 😅 Fotelik zostawiam mężowi, niech jedzie do sklepu i coś wybierze, ja nie mam obecnie zasobów na podejmowanie kolejnych decyzji. Poķój Małego to na razie magazyn, bo czekamy na wenę do malowania i renowacji łóżeczka. 🤣 A ja zamiast coś ogarniać, to robię mężowi skarpety na drutach, bo biedak marznie w pracy. 😅 -
U mnie najwięcej czasu i energii zajmuje po prostu przemeblowywanie i robienie miejsca w szafach. Przy 1 dziecku nie bylo tego problemu, bo nie musiałam wszystkiego upychac i przerabiac szaf, zeby mi sie ciuszki zmiescily, nie mowiac o rozkach kocykach tetrach paczkach pieluch itd. A pokój dzieci był magazynem dobre 1,5 roku od porodu Teraz nie mogę tam zrobić pierdolnika, bo mieszka tam starsza córka. Więc ogarniam to jak ona jest w przedszkolu, bo potem wraca i chcę, żeby miała miejsce na swoje zabawy.
Myślę, że jakby się zabrać za to w styczniu to w zupełności wystarczy, tylko że na nie zawsze mam na to czas. Jak wpadają wizyty lekarskie, moje albo córki, to już te dni odpadają, czasem trzeba chatę ogarnąć jednak 😅 czasem gorzej się czuję, ktos ma urodziny, młoda jest chora, są jakieś eventy w przedszkolu i cyk, 3 tygodnie przeleciało.
A popołudniami zwyczajnie zajmuję się córką, nie mam wtedy czasu. Więc tym tempem jakim to robię, to jakbym zaczęła w styczniu to może na kwiecień bym się wyrobiła 😆 A teraz kolejne dni wypadną, bo zaraz ubieranie choinki, dekorowanie domu na święta, pieczenie pierniczkow z dzieckiem (sajgon potem będzie 😅) i znowu wyleci ileś dni2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, myślisz że to sprawka Encortonu ? Też brałam na początkach ciąży 🤔 i u mnie tak samo nawet na 1 prenatalnych dr mówiła, że jest większa 🙈
Podziwiam Was dziewczyny za chęć ostatnich przygotowań w styczniu, ja już mam wszystko gotowe i zostało mi tylko czekać, powiem szczerze że gdybym tego nie przygotowała wcześniej to teraz byłby problem z tą moją szyjką, bo jednak lekarz kazał mi więcej się oszczędzać... Do stycznia podejrzewam, że będę miała nakaz leżenia więc późne przygotowania w moim przypadku odpadają 😒 o ile w styczniu jeszcze nie urodzę, odpukać bo mała od początku rośnie tak jakby chciała wcześniej wyjść 😂Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💔21.02 Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
2.07 jest serduszko 💗
Czeka na nas ❄️
-
Tak jak Moniek też podziwiam. Dzisiaj postałam trochę przy desce do prasowania, ja już nie mam formy serio… aktywna przed ciążą byłam, w ciąży tak długo rower jak mogłam. Teraz spacery jedynie. A godzina przy desce i już mam dość. Z tym tempem to ja serio skończę w styczniu…
I w ogóle ile ja teraz śpię! O 22 idziemy spać, o 6.15 przebudzę się jak mąż wstaje, a potem budzę się po 8. I jeszcze w dzień nieraz robię drzemkę. 🤯
Słuchajcie dzisiaj czuje ruchy takie średnie mocne, ale systematyczne. Na czkawkę chyba za szybkie, czy to może być bicie serduszka, bo mała jest blisko przodu brzuszka? Czy jednak czkawka? -
Moniek nie mam pojęcia ale myślę, że to może mieć związek. Bo nie mam żadnych czynników, które miałyby powodować tak dużą masę u dziecka, pierwsza córka nie była tak duza, ja i mąż też urodziliśmy się blizej 3 kg.
Może to też kwestia tego, że ja brałam naprawdę duże dawki suplementów i antyoksydantów na jakość komórek jajowych przed zajściem w ciążę. A one ogólnie poprawiają bardzo odżywienie. A z pierwszym dzieckiem brałam tylko kwas foliowy i miałam nieodkryty niedobór wit D, dopiero wyrównany w ciąży. No ciekawi mmnie z czego to wynika 🤔
I przede wszystkim do którego tygodnia dotrwam i z jaką masą 🙈
Kurczak, polecam rozłożyć deskę na czymś niższym i prasować na siedząco
Ja to wezmę prysznic i muszę odpocząć, więc też muszę mierzyć siły na zamiary 🤣kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Kurczak, z tym spaniem mam też masakrę, nieraz po południu mi się oczy same zamykają, kładę się co prawda późno spać bo koło 1:30, ale dziś obudziłam się np o 10:30 🤯 na nic są budziki ustawione na 9 i 9:20, bo ich nie słyszę 😂Starania od 01.2020
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💔21.02 Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
2.07 jest serduszko 💗
Czeka na nas ❄️
-
Dzis u nas leje od rana, a właściwie od nocy bo się budziam do Malej o 4. Wiec taka pogoda to sama wpycha do łóżka...korzystam ze Córka w przedszkolu do 14 i trochę się zdrzemnęłam. W tych tez godzinach cokolwiek robię w temacie przygotowań. Miejsce na ciuszki czy kosmetyki Synka beda w komodzie w naszej sypialni, obok łóżeczka z przewijakiem. Teraz tam.sa moje rzeczy ale wystarczy je przenieść do pojemników z Ikei (ktore mialam juz poprzednio) I przełożyć na dół dużej szafy tez w naszej sypialni. Tak to widzę. Pokoiku Córki nie muszę bardziej niż teraz ogarniać. Juz po porodzie coś tam będziemy tylko dla Niej dekorować i dokupować, ale to za kilka miesięcy. Dlatego nie panikuje..I ogólnie jestem ciągle na nogach, jak to przy malym Dziecku, wiec liczę mocno na mój organizm, że mnie nie zawiedzie aż do porodu. A po porodzie tym bardziej!!!hihi!
-
Babulka jest to jakiś pomysł 😂🫠 Na razie podzielę sobie to na dni prostu 🫢
Moniek ja już nie ustawiam. Chyba że naprawdę muszę 😂 Ale tu też męża proszę o dobudzenie. Haha, masakra. Ale dobra, póki mogę i organizm potrzebuje to daje mu to. Potem może być gorzej 🫠Moniek330 lubi tę wiadomość
-
kurczak wrote:Babulka jest to jakiś pomysł 😂🫠 Na razie podzielę sobie to na dni prostu 🫢
Moniek ja już nie ustawiam. Chyba że naprawdę muszę 😂 Ale tu też męża proszę o dobudzenie. Haha, masakra. Ale dobra, póki mogę i organizm potrzebuje to daje mu to. Potem może być gorzej 🫠
Mi się wczoraj śmiać chciało, bo mój mąż siadł na łóżku przed spaniem i mówi, że ustawia budzik na 6:00 bo musi auto jeszcze przed pracą odwieźć do mechanika. A ja też siedziałam z telefonem i mówię, że ja swój ustawiłam na 9:30, a pewnie i tak zaśpię 🤣
Dziś to w ogóle mam jakiś do kitu dzień, strasznie ciężko mi się oddycha, pokręciłam się po domu i nie wiem co ze sobą zrobić.. przyszła mi girlanda z imieniem to powiesiłam nad przewijakiem, swoją drogą wygląda super 😃 właśnie leci "Last Christmas" więc pora sobie uświadomić, że Święta tuż tuż 🙂Starania od 01.2020
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💔21.02 Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
2.07 jest serduszko 💗
Czeka na nas ❄️
-
Sansi u mnie dzis tez pogoda niefajna, deszczowo plus dzis jest dosyc niskie ciśnienie
Co do wyprawek itd to grunt to pozytywne podejscie, to nie sa tematy do zamartwiania sie zwlaszcza w ciazy na szczescie jestesmy w dobie neta gdzie mozna raz dwa zamówić coś wygodnie bez łażenia po sklepach a do ciezszych rzeczy mąż i byle do porodu, byle optymistycznie i nie przejmować sie bzdetami Czasami sie zastanawiam jak nasi rodzice wyrabiali bez tych wszystkich udogodnień jakie mamy teraz byleby zdrowie bylo a reszta sie ulozy
kurczak, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
Babulka zdaję sobie sprawę, że przy drugim dziecku to już bardziej zaawansowana logistyka. Z drugiej strony masz już jakieś doświadczenie, wiesz co Ci się sprawdziło, co nie. Mnie trochę przytłacza ilość rzeczy, które musieliśmy lub jeszcze musimy kupić, ilość decyzji do podjęcia, konieczność edukowania się w setkach nowych tematów itd., dlatego sobie to dawkuję. 😅 Mam nadzieję że do świąt już większość uda nam się jednak ogarnąć i styczeń już będę głównie odpoczywać, ewentualnie domawiać jakieś drobiazgi.
Co do spania, to ja śpię ciut więcej niż w 2 trym., ale nadal mniej niż przed ciążą. Ostatnio mi się tak poprzestawiało, że chodzę spać o 2 a wstaję koło 9. 😅Ariane lubi tę wiadomość
-
Ja zazdroszczę tego spania z rana. Mi się wtedy najlepiej spi, a w nocy mam problem z zaśnięciem. Rano pobudka, corke do szkoły wyprawić, dziś o 6 już meldowała, ze nie spi i ten Mikołaj to jednak przyszedł 😂
Ja nawet nie zaczęłam prania 🫣 zamówiłam wczoraj łóżeczko, wanienkę, jakieś prześcieradełka. Dalej jestem w sumie w lesie 🙄kurczak, Ariane lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙