LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ariane wrote:Sansi u mnie dzis tez pogoda niefajna, deszczowo plus dzis jest dosyc niskie ciśnienie
Co do wyprawek itd to grunt to pozytywne podejscie, to nie sa tematy do zamartwiania sie zwlaszcza w ciazy na szczescie jestesmy w dobie neta gdzie mozna raz dwa zamówić coś wygodnie bez łażenia po sklepach a do ciezszych rzeczy mąż i byle do porodu, byle optymistycznie i nie przejmować sie bzdetami Czasami sie zastanawiam jak nasi rodzice wyrabiali bez tych wszystkich udogodnień jakie mamy teraz byleby zdrowie bylo a reszta sie ulozy
Wyobrażam sobie, że w tym trybie na niewiele więcej starczało czasu i chęci. Teraz 90% tej roboty odwalają za nas roboty, internet i paczkomat ale za to zaoszczedzony czas możemy poświęcić na bycie z tym dzieckiem po prostu ☺ I przytulanie kiedy tego potrzebuje ❤
Ale nie odbierajcie mojego jęczenia jako narzekania na problem poważny. To jest problem, który bardzo chciałam mieć 🥰 I sama go sobie stworzyłam kupując jednej i drugiej za dużo ciuchów 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 16:45
Ariane lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Akataa wrote:Babulka zdaję sobie sprawę, że przy drugim dziecku to już bardziej zaawansowana logistyka. Z drugiej strony masz już jakieś doświadczenie, wiesz co Ci się sprawdziło, co nie. Mnie trochę przytłacza ilość rzeczy, które musieliśmy lub jeszcze musimy kupić, ilość decyzji do podjęcia, konieczność edukowania się w setkach nowych tematów itd., dlatego sobie to dawkuję. 😅 Mam nadzieję że do świąt już większość uda nam się jednak ogarnąć i styczeń już będę głównie odpoczywać, ewentualnie domawiać jakieś drobiazgi.
Co do spania, to ja śpię ciut więcej niż w 2 trym., ale nadal mniej niż przed ciążą. Ostatnio mi się tak poprzestawiało, że chodzę spać o 2 a wstaję koło 9. 😅
Za to powiem Ci, że w ogóle nie mam poczucia, że jakoś bardziej ogarniam 🙈 Czuję się kompletnie nieprzygotowana w kwestii samej opieki, pielęgnacji, karmienia piersią (wtedy bardzo mi pomagała kolezanka, ktora 3 dzieci wykarmiła) i ogólnie budowania bezpiecznej więzi z maluchem i relacji w rodzeństwie 🙆♀️
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Calanthea wrote:Ja zazdroszczę tego spania z rana. Mi się wtedy najlepiej spi, a w nocy mam problem z zaśnięciem. Rano pobudka, corke do szkoły wyprawić, dziś o 6 już meldowała, ze nie spi i ten Mikołaj to jednak przyszedł 😂
Ja nawet nie zaczęłam prania 🫣 zamówiłam wczoraj łóżeczko, wanienkę, jakieś prześcieradełka. Dalej jestem w sumie w lesie 🙄
e to najwazniejsze rzeczy zamowilas, nie jest zle mnie też się śpi najlepiej w godzinach 5,6,7,8 rano a gorzej w godzinach w ktorych powinnam, totalnie rozwalona sprawa no ale przyzwyczailam sie juz
-
Babulka wrote:
Ale nie odbierajcie mojego jęczenia jako narzekania na problem poważny. To jest problem, który bardzo chciałam mieć 🥰 I sama go sobie stworzyłam kupując jednej i drugiej za dużo ciuchów 🤣
Babulka przynajmniej nie bedziesz cierpieć na brak ciuszków ja je tak zbieram, trochę nowych, trochę używanych , okaże się "w praniu" czy mam wystarczającoBabulka lubi tę wiadomość
-
Ariane wrote:Babulka przynajmniej nie bedziesz cierpieć na brak ciuszków ja je tak zbieram, trochę nowych, trochę używanych , okaże się "w praniu" czy mam wystarczająco
Jeszcze zdążę nakupowac jak będzie starsza 😆2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Moniek mi też się bardzo ciężko oddycha, co chwilę muszę sobie tak głośno nabrać dużo powietrza i powoli wypuścić, bo mam wrażenie że moje płuca pracują jakby w połowie i jestem niedotleniona..I tak już od jakichś 2 miesięcy...do tego żołądek tez chyba już jest mocno ściśnięty bo mało co jedzenia mogę mieścić, a apetyt mam przecież duży. Jak po jedzeniu się od razu schyłek albo położę to mam odczucie jakby wszystko chciało mi wypłynąć z powrotem (przepraszam za obraz) I nie ma to nic wspólnego z mdłościami czy wymiotami, tylko z pojemnością żołądka, wszystko stoi mi jakby od razu w przełyku i nie ma gdzie się podziać...
Babulka dobrze jest mieć dużo ubranek. Dostałam mnóstwo ubrań dla Córki i nigdy mi się nie zdarzyło że coś nie zdążyło wyschnac, (bo suszarka sobie schla, a ja nadal miałam pełno czytsych ubranek) albo nie miałam ubran na każdą pogodę tak od ręki. Wyjmowałam z kartonów i gotowe. Teraz mam może 1/4 tego wiec będzie trzeba mądrze gospodarować i pewnie częściej prac...Babulka lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny, u nas dziś była wizyta. Chcieliśmy pokazać Mlidej brata, a ta … zasnęła, wiec nic z tego. W sumie brat cały czas zasłaniał się rękami do zdjęć, wiec buźki tez nie było widać 😜. Mieliśmy nadzieje, ze siostra może jakiś bardziej skuma, co się swieci, bo mamy wrażenie, ze ona tego nie ogarnia, mimo tego, ze się jej tłumaczy i pokazuje książeczki.
Z Młodym wszystko ok, rosnie w normie, ma ponad 1200g, nie wiem dokładnie. Moja lekarka mówiła, ze do tych centyli biorą średnia facetów, np. 180 i kobietę nie wiedziała dokładnie a jak ktoś jest drobniejszy, to już jest w dolnej granicy, wiec Akata nie przejmuj się.
Niestety z ułożenia głowkowego znów się zrobiło miednicowe, wiec mam nadzieje, ze się jeszcze obróci. No i wzięłam szczepionkę na krztusiec. Innych nie biorę.
A u nas pokój dziecięcy to narazie magazyn. Nasze dziecko bawi się na dole w dużym pokoju, bo tak ja lepiej mogę obserwować. A na urządzanie pokoju przyjdzie kiedyś czas. Aczkolwiek szafę kupuje na ciuch Młodego, bo do jej szafy ciężko by było.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga super wieści że wszystko dobrze, ładna waga! Ułożenie to i ja mam nadzieję że jeszcze się zmieni, bo mój Mały tez sie odwrócił, znowu czuje kopniaki po bokach i na dole a już pchał nóżki pod żebra...jeszcze jest chwila żeby się skierowały na dół i tak już pozostały..
Czy u Ciebie pokoik dla Dziecka będzie na górze podczas gdy strefa dzienna jest na dole??? Bo ja mam taki właśnie problem, że niby mamy sporo miejsca do zagospodarowania (2 spore sypialnie na górze), no ale co z tego jak dla malutkich dzieci to co najwyżej pokój za ścianą przy otwartych drzwiach może zdać egzamin. Nie wyobrażam sobie nawet z nianią elektroniczną latać po schodach kilka razy w nocy (a tak mialam dzisiaj z Córka, tyle ze wlasnie do pokoju za ścianą, kilka kroków). Więc takie domy z poddaszem jak u mnie to taka daleka przyszłość, może za 10 lat jak Córka nastolatka będzie chciala już się chować przed reszta rodziny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 22:37
-
Sansi ja nie mam wprawdzie piętra ale potrzeba zrobienia córce pokoju nastała jak cały pokój dzienny i sypialnia były zawalone jej zabawkami, pomocami, książeczkami itd. Ona właściwie sama tam nie przebywa tak czy siak No ale gdzieś to wszystko trzeba podziać. Jakoś nauczyć dbania o te rzeczy, odkładania na miejsce itd a tak to nie było szans. No i jak przychodzą do niej dzieci, to ma ich gdzie "przyjąć", chociaż i tak ktoś ich musi pilnować
W nocy po schodach też sobie nie wyobrażam latać, a już w ogóle żeby dziecko latało.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Tak, Sansi, na dole mamy strefę dzienna a u góry sypialnie, na poddaszy mamy jeszcze jeden pokój. Narazie tak mi wygodniej, ze jesteśmy na dole. Są graty od Młodej w pokoju, ale wiem, ze to przejściowe noni mnie wygodniej tak, póki co. Ostatnio kupiłam pojemniki, zeby było gdzie to pochować. Myśle, ze za rok, 2 pomyśle o sensownym pokoju dziecięcym.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Sansi, ja z tym oddychaniem mam od wczoraj, pół nocy nie spałam bo nie mogłam się ułożyć 😒 na cofanie się jedzenia i ogólnie takie odbijania super są krople Anaketon, u mnie to super zdaje egzamin, bo tez mam problem z refluksem..
U nas jest pokoik na górze, a obok w pokoju zrobiliśmy mini salon z TV, więc można siedzieć i na górze i na dole 🙈 na dole planuję wykorzystać jakąś przestrzeń w mniejszym pokoju na jakieś zabawki itp, żeby miały swoje miejsce 🙂 ogólnie podejrzewam, że pokoik na górze będzie przydatny do spokojnych drzemek, bo mamy psa któremu nie umiem wybić z głowy szczekania, a jak tylko coś zastuka to jest awantura 😂Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Powiem Wam dziewczyny, że zdjęłam tejpy które mi nakleiła fizjo i mam w miejscach granic tych taśm mega rozstępy albo krwiaczki, nie wiem na czym to stanie Żałuję, że dałam sobie to nakleić, bo w żadnej ciąży nie miałam ani pół rozstepu mimo gigantycznego brzucha
Dzisiaj w domu sobie rozsławiłam studio foto, robiłam sobie zdjęcia z odsłoniętym częściowo brzuchem i dopiero w aparacie widzę jakie są ciemne 😭2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Z tymi trudnościami z oddychaniem to chyba norma na tym etapie niestety. Wszystko się tam uciska coraz bardziej. Z jedzeniem też mam problem, mąż ma pretensje, że jem za mało, ale co zrobić jak się nie mieści, a potem dokładnie tak jak u Ciebie Sansivieria - czuję jak mi do przełyku to podchodzi. Najlepiej się sprawdza jedzenie częściej mniejszych porcji, ale i tak sumarycznie jem mniej niż wcześniej. Przynajmniej na święta nie będzie problemu z obżarstwem, bo fizycznie nie będę w stanie. 😅
Babulka masakra z tymi rozstępami, nigdy bym nie pomyślała, że tejpy się mogą do tego przyczynić! 😱 Póki są ciemne, to smaruj jakimś olejkiem na rozstępy, jak szybko zareagujesz, to jest duża szansa, że nie będą jakoś bardzo widoczne w przyszłości.
Byłam wczoraj u swojego gina, mu ta waga wyszła ciut większa, ale w jego programie były inne te siatki centylowe i tak czy siak wyszedł 14.pc. 😅 Mam przyjść znowu za 2 tyg. sprawdzić jak Młody nabiera masy. Lekarz zerknął też na te moje nieszczęsne hemoroidy i przepisał Posterisan H w czopkach i tabletki Cyclo 3 Fort, także mam nadzieję, że coś to pomoże. Cudem udało się też dorwać wolny termin na ten piątek u najlepszego proktologa w okolicy, chociaż wątpię, by dało się teraz zrobić coś więcej, no ale może jednak... -
O fuck, pisałam pisałam i kliknelam anuluj 🙄
Sansi, w skrócie, mam to samo z tym jedzeniem, ja śmieje się że mi się ulewa, ale przyjemne to nie jest...
Co do wyprawki to chyba większość mam, ale muszę ogarnąć prasowanie, pranie itd. i torbę do porodu 😳
Dziewczyny z Trójmiasta, chyba zdecyduje się na poród w Kartuzach, chyba że będzie planowa CC to jeszcze przemyśle sprawę. Póki co nastawiam się że to łożysko jednak już nie zasłania ujścia szyjki, w piątek mam wizytę to się dowiem 🙂
Akataa, ja też dziergam skarpety dla męża ! Bo też mu zimno w pracy xD. Jakieś porady? Bo to moja pierwsza próba, mam nadzieję że dam radę do świąt. Masz jakiś wzór?? -
A macie do polecenia coś na wygojenie rozstępów?
Pomarańcza Kartuzy mają dobre opinie Ja z kolei tam się chyba wybiorę, jeśli mała się nie odwróci.
Chyba coraz mniej się nastawiam na Zaspę, która miała być moim pierwszym wyborem.
Akataa dobre jest to że wszędzie inna siatka centylowa 😅 a dzieci i tak tych siatek czytać nie chcą 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2022, 14:13
Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Pomarańcza ja aktualnie dziergam ze wzoru Dagny Zielińskiej - Easy Socks, jest tutorial na YouTube. Szybko się robi, bo to na drutach 5 mm. To moja 3 para, każda z innego wzoru i te jak dotąd są chyba najprostsze. 😉 Ja je wydłużyłam (między piętą a ściągaczem przerobiłam 56 rzędów), bo mąż chciał dłuższe.
Babulka z własnego doświadczenia niestety nic nie mam do polecenia na rozstępy, ale babcia mi kiedyś polecała olejek Bio-Oil, bo sama stosowała na bliznę po operacji, jest też taki na rozstępy. I słyszałam, że maść z cebuli, ale uprzedzam, że nie używałam i nie wiem czy na pewno to zadziała.Babulka lubi tę wiadomość
-
Babulka a czy to sa na pewno rozstępy? moze to jakies slady od tych tejpów? co do balsamów ja uzywam BodyBoom Mama, ujędrniająca mleczna oliwka przeciw rozstępom, ślicznie pachnie i nawilża, niestety nie wiem jak dziala na świeże rozstępy, na brzuchu mi się póki co nie pojawiły
-
Akataa, dzięki, już widziałam ten kanał ale akurat inne skarpety chyba wzięłam 😅
A ta maść z cebuli to cepan, podobno działa cuda ale właśnie capi 😅
Mi też pojawiły się rozstępy, niestety, mimo codziennego smarowania, zaczęłam się szczotkować na sucho i chyba trochę jest lepiej, przynajmniej tak mąż mówi (on zazwyczaj smaruje mi oliwką ciało). Ale chyba właśnie skusze się na ten cepan🤔